Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Człowieku przestań, laser jest projektorem w jednej obudowie, tzw tylno-projekcyjny.

LaserVue jest telewizorem. Twoje zaklęcia nie zmienią faktu. Nie ma znaczenia techika uzyskiwania obrazu.

CRT to co jest? Projektor???

A jaki problem wziąć większy rdzeń i nawinąć ciut grubszym drutem tyle samo sekcji i tyle samo zwoi jak w orginalnym?

Jak cię taka przeróbka przerasta to nie moja wina ale nie pisz że nie można tego zrobić i że tego nie zrobiłem, OK?

Wklej zdjęcia przewiniętego transformatora albo zakończmy temat przeróbki zasilacza.

Mnie taka przeróbka nie przerasta. Ja po prostu kupiłem telewizor na tyle dobry że nie trzeba go przerabiać.

Człowieku przestań, laser jest projektorem w jednej obudowie, tzw tylno-projekcyjny.

A może być nawet lodówka i tak nie zmienia to faktu że Kuro mu może buty czyścić.

Racja. Źle dobrane słowo. Powinno być: przedstawiłem informację, że jest coś lepszego niż Kuro.

Bobcat, a o jakich to informacjach mówisz?

Ja żadnych informacji nie widzę, oprócz tego, że TY widziałeś i jest super, co jest akurat dla mnie opinią negatywną, gdyż ze swoim gustem się nie kryjesz.

Więc pytam, w czym jakość obrazu z laservue jest lepsza od powiedzmy Panasonica VT30 z punktu widzenia użytkownika nastawionego na oglądanie filmów przy umiarkowanym oświetleniu.

Czy ktoś pod tym kątem to testował, mam na myśli choćby wspomniane w tym wątku specjalistyczne portale oceniające obecnie plazmy i LCD.

Póki co wszędzie podkreślana jest ich jasność przy niskim zużyciu energii, a podczas prezentacji na różnych wystawach podkreślana jest ich większa jaskrawość i „kolorowość” w stosunku do LCD.

Jakoś mnie to nie przekonuje.

I jeszcze raz podkreślam – liczę na tę technologię, szczególnie ze względu na duże przekątne (na plazmę powyżej 65 cali w normalnej cenie nie mam co liczyć) jak również z uwagi na oczekiwany skok jakościowy, bo jakby nie patrzeć technologia plazmowa raczej już swój kres osiągnęła i kolejne serie to już tylko drobne kroczki.

Tylko pamiętam, jak pojawiały się pierwsze elcedeki na różnych wystawach, był podobny szum, że to przełom, że będą lepsze od plazm, a życie wszystko zweryfikowało.

LaserVue jest telewizorem. Twoje zaklęcia nie zmienią faktu. Nie ma znaczenia techika uzyskiwania obrazu.

CRT to co jest? Projektor???

doucz się.

Wklej zdjęcia przewiniętego transformatora albo zakończmy temat przeróbki zasilacza.

nie chce mi sie odkręcać

A jaki problem wziąć większy rdzeń i nawinąć ciut grubszym drutem tyle samo sekcji i tyle samo zwoi jak w orginalnym?

Ale co to da? ... jeśli pobór i tak jest ograniczony przez elektronikę (choćby po to by nie przeciążać firmowego zasilacza).

Ale co to da? ... jeśli pobór i tak jest ograniczony przez elektronikę (choćby po to by nie przeciążać firmowego zasilacza).

jakie ograniczenie??????????????????? (no co ty)

jakie ograniczenie??????????????????? (no co ty)

Po co robiłeś tą wymianę zasilacza? By nie było przygasania? W takim razie jeszcze musisz wymienić elektronikę/elektrykę/firmware by TV mógł pobierać więcej mocy. To tak samo jak z zasilaczem PC ... jeśli wymienisz model 350W na którym bebechy PC pobierały 200W w stresie na model 500W to pobór bebechów PC w stresie się nie zmieni i nadal będzie to 200W ... w sumie nawet jak sprawność zasilacza będzie zupełnie inna (w tym przypadku zmieni się pobór z gniazdka, ale bebechy będą ciągnąć bez zmian swoje 200W)

Co innego jeśli podkręcisz procesor i/lub zwiększysz napięcie zasilania CPU (np. poprzez zmianę ustawień w BIOS) ... w ten czas nawet na starym zasilaczu pobór wzrośnie.

By nie było przygasania na plazmie trzeba nie tylko dać np. 2x wydajniejszy zasilacz, ale też "powiedzieć elektronice" poprzez firmware że teraz może pobierać 2x więcej ... wszystko przy założeniu że ścieżki na płytkach drukowanych danego TV fizycznie to wytrzymają i wszystko nie pójdzie z dymem.

W sumie to co wymieniłem "do zmiany" to i tak wersja optymistyczna ... nie wykluczone że są tam jeszcze jakieś inne elementy które trzeba by wymienić, by panel po rozświetleniu otrzymywał np. 2x więcej mocy.

Bobcat, a o jakich to informacjach mówisz?

w czym jakość obrazu z laservue jest lepsza od powiedzmy Panasonica VT30 z punktu widzenia użytkownika nastawionego na oglądanie filmów przy umiarkowanym oświetleniu.

Porównywanie do plazmy przy moim negatywnym nastawieniu do tej technologii może wypaść tylko na plus.

Owszem, jest większa jaskrawość i kolorowość w porównaniu do LCD, ale te parametry można sobie tak samo prosto skorygować jak w każdym innym telewizorze. Co się rzuca w oczy to:

* Niebywała więc szczegółowość obrazu. Tego się nie da porównać z żadną plazmą, ani z żadnym LCD. Tu są miliony szczegółów, szczególików, szczególiczków i szczególiczuńciów (przepraszam za neologizm).

* I niebywała wręcz plastyka obrazu. Aż się chce (gdyby to było wykonalne) wsadzić łapę w obraz, aby dotknąć to, co jest na drugim, trzecim, czwartym planie. W głębi ekranu. A oglądaliśmy "tylko" 2D.

* Przejścia tonalne, półodcienie, ćwierćodcienie itd też są namacalnie widoczne lepiej niż na innych technologiach.

* Można mieć kolor THX, można taki jak plazmowcy lubią i cenią. Można również "dać kolor po garach" jak ja lubię. Ale nawet jak się przesadzi - jest mamy inny (bardziej akceptowalny) typ przesady niż na PDP czy LCD, gdyż nie ma zjawiska, że poszczególne odcienie czerwonego zlewają się w jednolitą czerwoną plamę. Niuanse odcieniowe (prawda: na życzenie przsadzone) pozostają.

Tylko pamiętam, jak pojawiały się pierwsze elcedeki na różnych wystawach, był podobny szum, że to przełom, że będą lepsze od plazm, a życie wszystko zweryfikowało.

No i mamy. Zdaniem wielu: są lepsze. Jednomyślność mamy tylko na cmentarzu. Aha, przepraszam, była jeszcze na zebraniach partyjnych. Natomiast czy LaserVue się przyjmie - oto jest pytanie. To jest jedniak pioruńsko drogie.

Natomiast czy LaserVue się przyjmie - oto jest pytanie. To jest jedniak pioruńsko drogie.

Na ścianie się ich nie powiesi (mają jakoś 30 cm grubości) - to dosyć intensywnie może działać na ich niekorzyść. Osobiście kibicuję OLED.

No to dopóki nie odkręcisz to zakładamy że to tylko twoje konfabulacje.

sam miałeś wkleić fotkę SD i też ci się nie chciało.

odkręcać od stojaka i jeszcze dupe tv - daj mi spokój.

Na ścianie się ich nie powiesi (mają jakoś 30 cm grubości) - to dosyć intensywnie może działać na ich niekorzyść. Osobiście kibicuję OLED.

To fakt. Na ścianie się ich nie powiesi. Moda nakazuje TV płaskie. Czy to dobrze, czy to źle - to zupełnie inna historia.

Przy całym moim zachwycie technologią laserową również kibicuję OLED. Niestety jakoś nie mogą się z tym wykokosić. Jedni powiadają, że to na skutek napotykanych co i raz to nowych trudności, inni mówią że OLED jest celowo opóźniany, aby najpierw wycofać kasę zainwestowaną w LED.

sam miałeś wkleić fotkę SD i też ci się nie chciało.

odkręcać od stojaka i jeszcze dupe tv - daj mi spokój.

Witek, nie spodziewałem się tego po tobie. Co innego gdy ktoś opowiada bajki bo jest w błędzie a co innego gdy opowiada je świadomie. Jak nie wkleisz zdjęcia i opiszesz zmian jakie wprowadziłeś w telewizorze to twoja wiarygodność w tym temacie spadnie do zera.

Na początek może być jakiś link z opisem przeróbki.

Ciekaw też jestem jak sobie poradziłeś z przeprogramowaniem firmware'u. Możesz też napisać które jeszcze elementy musiałeś wymienić w telewizorze. Na pewno musiałeś kupić nowy rdzeń do transformatora. Daj linka gdzie kupiłeś. Jakiej grubości drut dałeś na poszczególne uzwojenia i ile uzwojeń. Jak przerabiałeś telewizor to masz na pewno serwisówkę a przynajmniej schemat bo bez tego nic się nie da zrobić. Wklej zdjęcie schematu. A i jeszcze jedno na szybko. Na pewno musiałeś wchodzić do service menu. Napisz jak się wchodzi W LG do service menu. Czy w service menu można zwiększyć maksymalny prąd ciągnięty z zasilacza?

Jak obudowa będzie w miarę zgrabnie wyprofilowana, to nie powinien szpecić. A w przypadku jak ktoś i tak kładzie TV na szafce to i tak typowa szafka pod TV będzie głębsza (bo musi taka być) z boku od tego TV.

ale jaja, ludzie w tym TV jest najzwyklejszy zasilacz impulsowy włączasz do sieci i działa bez żadnego sterowania prockiem. krzysiek bądź poważny - może jeszcze chcesz wiedzieć numer buta mojej miłej.

ale jaja, ludzie w tym TV jest najzwyklejszy zasilacz impulsowy włączasz do sieci i działa bez żadnego sterowania prockiem. krzysiek bądź poważny - może jeszcze chcesz wiedzieć numer buta mojej miłej.

Może i jest najzwyklejszy zasilacz impulsowy ale moc doprowadzona do matrycy jest ograniczona programowo. No cóż ja na przyszłość będę do twoich wpisów podchodził trochę nieufnie.

Jak obudowa będzie w miarę zgrabnie wyprofilowana, to nie powinien szpecić. A w przypadku jak ktoś i tak kładzie TV na szafce to i tak typowa szafka pod TV będzie głębsza (bo musi taka być) z boku od tego TV.

Pod tym względem nie lubię nowinek na siłę. TV ma stać, a nie wisieć. Więc mnie by 30 cm glębokości nie przeszkadzało w żadnej mierze. Natomiast cena - i owszem, przeszkadza.

na LaserVue w Polsce nie mamy co liczyć. Nawet w UK nie da się tego kupić. Na rynku ( Japonia i USA) są jedynie 65 i 75 calowe modele. Jak na Kowalskiego i Johnsona to zdecydowanie za duże przekątne i cenowo niedostępne. Dlatego te TV pozostaną niszowymi i będzie można się na ich widok tylko pooblizywać.

Plazma jak na razie pozostanie jedynym telewizorem.

Nie wszyscy pamiętają że taka ma budowę i została stworzona jako TELEWIZOR.

LCD jest jedynie monitorem zaadaptowanym na potrzeby telewizji i nazywanie go telewizorem często jest dużym nadużyciem. To tak jakby chcieć z roweru zrobić samochód. Niby można, ale ...... :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

na LaserVue w Polsce nie mamy co liczyć. Nawet w UK nie da się tego kupić. Na rynku ( Japonia i USA) są jedynie 65 i 75 calowe modele. Jak na Kowalskiego i Johnsona to zdecydowanie za duże przekątne i cenowo niedostępne. Dlatego te TV pozostaną niszowymi i będzie można się na ich widok tylko pooblizywać.

LCD jest jedynie monitorem zaadaptowanym na potrzeby telewizji i nazywanie go telewizorem często jest dużym nadużyciem. To tak jakby chcieć z roweru zrobić samochód. Niby można, ale ...... :)

Widzę że powstają tu coraz to nowsze definicje telewizora. Ja myślałem że telewizor to urządzenia do oglądania telewizji. Ale najwyraźniej telewizor krawaty wiąże i usuwa ciąże a jak nie to jest najwyraźniej rowerem. :-)

Zlepek grecko-łaciński

Tele z greki odległy, na odległość

Visio z łaciny oglądanie, patrzenie

Krzysiek przecież wcześniej napisałem o co tu chodzi. O wyeliminiowanie z defincji telewizora wszystkiego poza plazmą, aby następnie otrąbić dumnie że PDP jest najlepszym telewizorem.

Ty również.

wiesz chociaż jak ten tv jest zrobiony? - nie wiesz, bo jakbyś wiedział to takich pierdół byś nie wypisywał.

napisałi telewizor, i jak święta krowa powtarzasz jak papuga.

Taa, a w Sony pracują same durnie co się nie znają na obrazie i dlatego nie produkują jedynie słusznej technologii, i co tam że mają swoją bardzo znaną wytwórnię filmów, kina, produkują kamery którymi się kręci najbardziej kasowe filmy i wyposażenie studiów reżyserskich itp itd.

Proszę uprzejmie. Oto najnowsze (do świeższych nie dotarłem) statystyki sprzedaży. Nawet nie wiedziałem, że tyle jeszcze sprzedaje się CRT.

Worldwide TV Shipments by Technology as of Q1 2011.

Source DisplaySearch.com

Date Q1/2011

LCD TV 80.1%

PDP TV 6.6%

OLED TV 0.0%

CRT TV 13.2%

RPTV 0.1%

RPTV: Rear Projection TV, czyli tutaj LaserVision. Więc jednak to JEST telewizor! Jakim prawem go tu umieścili? Nie konsultowali sprawy z Witkiem??? Jakim prawem umieścili w wykazie również LCD? Nie konsultowali sprawy z Sittkiem??? Skandal międzynarodowy. Mówiąc kolokwialnie: granda. Na dodatek: bulwersująca. (By the way: czy aby nie są dwa klony tej samej postaci? Jakoś taka dziwna zbieżność nicków).

Jedynie słuszna tabelka powinna wyglądać jak następuje: PDP 100.0%. Remaining displays are not TV.

A tak na poważnie to jeśli wziąc do rozważań (jak my tutaj) tylko same LCD i PDP - w tym podzbiorze proporcja LCD do PDP będzie ponad 12:1. Na korzyść LCD rzecz jasna of course. Nie 7:1 jak poprzednio pisałem.

Uprasza się o niekomentowanie. Liczby mówią same za siebie. Jak jest - każdy widzi.

Proszę uprzejmie. Oto najnowsze (do świeższych nie dotarłem) statystyki sprzedaży. Nawet nie wiedziałem, że tyle jeszcze sprzedaje się CRT.

Worldwide TV Shipments by Technology as of Q1 2011.

Source DisplaySearch.com

Date Q1/2011

LCD TV 80.1%

PDP TV 6.6%

OLED TV 0.0%

CRT TV 13.2%

RPTV 0.1%

RPTV: Rear Projection TV, czyli tutaj LaserVision. Więc jednak to JEST telewizor! Jakim prawem go tu umieścili? Nie konsultowali sprawy z Witkiem ani z Sittkiem??? Skandal międzynarodowy. Mówiąc kolokwialnie: granda. Na dodatek: bulwersująca. (By the way: czy aby nie są dwa klony tej samej postaci? Jakoś taka dziwna zbieżność nicków).

Jeśli więc wziąc do rozważań (jak my tutaj) LCD i PDP - w tym podzbiorze proporcja LCD do PDP będzie 92.5% do 7.5 %. Czyli ponad 12:1. Nie 7:1 jak poprzednio pisałem.

Uprasza się o niekomentowanie. Liczby mówią same za siebie. Jak jest - każdy widzi.

A ja skomentuję. Nic dodać nić ująć PDP powoli zdycha.

No k**wa wiadomo ze to telewizor bo w jednym pudle zapakowany ale w środku jest to samo co w projektorze plus ekran, raaaany jakie jaja jak można być tak tępym i takiej prostej rzeczy nie zrozumieć, jak nie wiesz to może byś do jasnej cholery chociaż w necie pogrzebał.

Co się rzuca w oczy to:

* Niebywała więc szczegółowość obrazu. Tego się nie da porównać z żadną plazmą, ani z żadnym LCD. Tu są miliony szczegółów, szczególików, szczególiczków i szczególiczuńciów (przepraszam za neologizm).

* I niebywała wręcz plastyka obrazu. Aż się chce (gdyby to było wykonalne) wsadzić łapę w obraz, aby dotknąć to, co jest na drugim, trzecim, czwartym planie. W głębi ekranu. A oglądaliśmy "tylko" 2D.

* Przejścia tonalne, półodcienie, ćwierćodcienie itd też są namacalnie widoczne lepiej niż na innych technologiach.

* Można mieć kolor THX, można taki jak plazmowcy lubią i cenią. Można również "dać kolor po garach" jak ja lubię. Ale nawet jak się przesadzi - jest mamy inny (bardziej akceptowalny) typ przesady niż na PDP czy LCD, gdyż nie ma zjawiska, że poszczególne odcienie czerwonego zlewają się w jednolitą czerwoną plamę. Niuanse odcieniowe (prawda: na życzenie przsadzone) pozostają.

OK fine, ale mi nie chodziło o Twoje (przyznaję: niezwykle barwne) odczucia, tylko o te dowody, przemianowane następnie na informacje, potwierdzające że laservue jest lepszy od najlepszych telewizorów plazmowych na rynku.

Wybacz, ale jak dla mnie Twoja opinia nie wyczerpuje znamion dowodu tudzież nie stanowi ekwiwalentu potwierdzonych na chłodno informacji z kilku źródeł.

Więc nie masz się co egzaltować, że ludzie nie przyjmują na wiarę, że laservue to taka rewelacja. Nie w każdym przypadku błogosławieni ci, co nie widzieli, a uwierzyli.

Poczekamy zobaczymy. Natomiast dopóki jest to produkt niszowy na japońskim rynku i w ogóle niedostępny w Europie, to temat bym zawiesił, bo w sumie to nie ma o czym dyskutować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.