Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jakich dowodów oczekujesz Waszmość? Pomiarów? Przecież wiesz, że niektóre LCD wzorowo spełniają wszystkie pomiary i normy, a jednak mają coś, co się miłośnikom PDP nie podoba. Pewne sprawy są niemierzalne i mówimy wyłącznie o subiektywnych odczuciach.

ale jaja, ludzie w tym TV jest najzwyklejszy zasilacz impulsowy włączasz do sieci i działa bez żadnego sterowania prockiem. krzysiek bądź poważny - może jeszcze chcesz wiedzieć numer buta mojej miłej.

Elektryka Twojej plazmy nie weźmie więcej energii, od tej do której była projektowana. To że po samej modyfikacji firmware dała by radę to moja optymistyczna wersja. Nie wystarczy dać zasilacza 5KW zamiast 0,5KW by plazma korzystała z jego większej mocy.

Pytanie jak zmierzyć "teatrzyk"?, nie mów że niema tego efektu bo go widziałem na SD w twoim TV.

Da się wykryć dorenderowywane klatki. Można to ująć w pomiary (różnica kolorów dorenderowanej klatki wzgl. klatki filmu, dowiedzie że nie ma owej klatki w źródle - tylko po co strzelać do komara z działa przeciwlotniczego?

No niestety. Na co mi przyszło. Muszę zrobić to, co nie tak dawno zarzucałem Mczajowi. Proszę Mczaja o wyrozumiałość i przymknięcie jednego oka. A mianowicie teraz pobawię się w archiwistę (akta całkiem świeżutkie). Albo w oficera śledczego. Albo w socjalistycznego milicjanta.

Poruszyłem jakiś czas temu temat LaserVue. Dnia 09.09 o godz. 12:40 Witek pisze na temat Mitsubishi:

Ale ja piszę o telewizorach a nie o projektorach. Napiszesz zapewne że laser nie jest projektorem - a czym do cholery.

Czyli: to nie jest telewizor. Zdaniem Witka oczywiście. I cała następna dyskusja w której utrzymywał to samo.

Natomiast dzisiaj o godz. 15:46 tenże Witek o tym samym modelu pisze:

No k**wa wiadomo ze to telewizor

Czyli: to jest telewizor. Zdaniem Witka oczywiście. Na dodatek wypowiedź wzmocniona słowem powszechnie uznanym za niezrozumiałe. Dobrze, że wygwiazdkowanym.

Rozdwojenie jaźni? To się jakoś w medycynie nazywa.

Proszę uprzejmie. Oto najnowsze (do świeższych nie dotarłem) statystyki sprzedaży. Nawet nie wiedziałem, że tyle jeszcze sprzedaje się CRT.

Worldwide TV Shipments by Technology as of Q1 2011.

Source DisplaySearch.com

Date Q1/2011

LCD TV 80.1%

PDP TV 6.6%

OLED TV 0.0%

CRT TV 13.2%

RPTV 0.1%

RPTV: Rear Projection TV, czyli tutaj LaserVision. Więc jednak to JEST telewizor! Jakim prawem go tu umieścili? Nie konsultowali sprawy z Witkiem??? Jakim prawem umieścili w wykazie również LCD? Nie konsultowali sprawy z Sittkiem??? Skandal międzynarodowy. Mówiąc kolokwialnie: granda. Na dodatek: bulwersująca. (By the way: czy aby nie są dwa klony tej samej postaci? Jakoś taka dziwna zbieżność nicków).

Jedynie słuszna tabelka powinna wyglądać jak następuje: PDP 100.0%. Remaining displays are not TV.

A tak na poważnie to jeśli wziąc do rozważań (jak my tutaj) tylko same LCD i PDP - w tym podzbiorze proporcja LCD do PDP będzie ponad 12:1. Na korzyść LCD rzecz jasna of course. Nie 7:1 jak poprzednio pisałem.

Uprasza się o niekomentowanie. Liczby mówią same za siebie. Jak jest - każdy widzi.

Ja skomentuję: CRT ma 132 razy lepszą jakość obrazu od lasera i nieskończenie lepszą jakość obrazu od OLEDa.

Jednocześnie goni lidera pod względem jakości obrazu (LCD), górując dwukrotnie nad plazmą w tej materii.

Elektryka Twojej plazmy nie weźmie więcej energii, od tej do której była projektowana. To że po samej modyfikacji firmware dała by radę to moja optymistyczna wersja. Nie wystarczy dać zasilacza 5KW zamiast 0,5KW by plazma korzystała z jego większej mocy.

To nie tak, mylisz chyba pojęcia.

jeśli np. tv ma (dla uproszczenia) zasilacz 100W i ten sam TV przy białym całym ekranie bierze też 100W ale biel nie jest biała bo brakuje amperów czyli zasilacz w tym momencie "siada" to jeśli teraz wsadzisz w niego np. 200W to będzie lepiej. (nazywa sie to wydajność prądowa)

Ja skomentuję: CRT ma 132 razy lepszą jakość obrazu od lasera i nieskończenie lepszą jakość obrazu od OLEDa.

Jednocześnie goni lidera pod względem jakości obrazu (LCD), górując dwukrotnie nad plazmą w tej materii.

Dobry żart tynfa wart.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tutaj przeiwywania sprzedazy na kilka najlblizszych lat. Jakos nie widoac zeby OLED mial sie szalenczo rozwijac, pewnie za slaby jest.

A tak serio, to trzeba zdac sobie sprawe, ze producentom zainwestowana technologia musi sie zwrocic.

Wiadomo jakie tv sprzedaja sie w najwiekszej ilosci 32 cale, plazm takich nie robi sie z wiadomych przyczyn, OLEDa tez nikt 32 calowego nie kupi za 20 tysiecy zloty., LASERview raczej tez nie w tym rozmiarze. Co pozstaje? LCD. A, ze ludzie naogol przechodza stopniowo z mniejszych na wieksze rozmiary tak sie to wszystko toczy. Nie oszukujmy sie, swiadomych klientow na tv czy kino domowe jest moze 5 procent. Wiekszosc wchodzi poprostu z zakupem czegos do ogladania filmow.

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ukryta Zawartość

tutaj przeiwywania sprzedazy na kilka najlblizszych lat. Jakos nie widoac zeby OLED mial sie szalenczo rozwijac, pewnie za slaby jest.

A tak serio, to trzeba zdac sobie sprawe, ze producentom zainwestowana technologia musi sie zwrocic.

Wiadomo jakie tv sprzedaja sie w najwiekszej ilosci 32 cale, plazm takich nie robi sie z wiadomych przyczyn, OLEDa tez nikt 32 calowego nie kupi za 20 tysiecy zloty., LASERview raczej tez nie w tym rozmiarze. Co pozstaje? LCD. A, ze ludzie naogol przechodza stopniowo z mniejszych na wieksze rozmiary tak sie to wszystko toczy. Nie oszukujmy sie, swiadomych klientow na tv czy kino domowe jest moze 5 procent. Wiekszosc wchodzi poprostu z zakupem czegos do ogladania filmow.

Na razie to OLED praktycznie nie jest produkowany. Był jakiś model 11 cali. W momencie wejścia OLED na rynek sytuacja bardzo szybko się zmieni. Nie sądzę żeby świadomych klientów było jedynie 5 procent i przede wszystkim nie sądzę że każdy świadomy klient kupuje plazmę. Ale jedno jest zastanawiające. Tak duży spadek sprzedaży PDP w ciągu roku. Czyżby nagle spadała świadomość klientów? Moim zdaniem raczej rośnie jakość telewizorów LCD.

Ukryta Zawartość

To nie tak, mylisz chyba pojęcia.

jeśli np. tv ma (dla uproszczenia) zasilacz 100W i ten sam TV przy białym całym ekranie bierze też 100W ale biel nie jest biała bo brakuje amperów czyli zasilacz w tym momencie "siada" to jeśli teraz wsadzisz w niego np. 200W to będzie lepiej. (nazywa sie to wydajność prądowa)

Jeśli elektronika nie miała by jakiegoś ogranicznika, zabezpieczającego przed przeciążeniem zasilacza, to ten zasilacz 100W zostałby ... przeciążony i poszedłby z dymem (razem ze swoją tak zwaną "wydajnością prądową").

To tak jak by w LCD LED wsadzić zasilacz np. 500W - świeciłby z mocą kilku tys. candeli? - nie bądź naiwny Witek

Możesz oczywiście udowodnić że się mylę pokazując 180 cd przy całym białym ekranie na swojej plazmie (i przy okazji chciałbym zobaczyć pobór energii na watomierzu).

Jeśli elektronika nie miała by jakiegoś ogranicznika, zabezpieczającego przez przeciążeniem zasilacza, to ten zasilacz 100W zostałby ... przeciążony i poszedłby z dymem (razem ze swoją tak zwaną "wydajnością prądową").

Poza tym w Plazmach jest układ ograniczający maksymalną luminancje i układ zmniejszający kontrast dla największych mocy i jest to realizowane przy pomocy firmware'u. Możesz sobie zmieniać zasilacz i nic ci to nie da. Telewizor nie zaświeci jaśniej.

Możesz oczywiście udowodnić że się mylę pokazując 180 cd przy całym białym ekranie na swojej plazmie (i przy okazji chciałbym zobaczyć pobór energii na watomierzu).

Bardzo dobry pomysł. Ten z watomierzem podoba mi się najbardziej.

Nie ma przewidywan duzego spadku plazm, przeczytaj dokladnie, poprostu sprzeda sie wiece LED i proporcje sie zmienia. Natomiast tradycyjne LCD juz odchodza w niepamiec. OLED nie wychodza, poniewaz zmasakrowaly by zarowno LED jak i plazme.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

trochę mnie bawi nazywanie lcd z podświetlaniem krawędziowym (nawet strefowym) "LED" - to trochę robienie nabywców w jajo

LED jako matryca LED pod panelem LCD - to już lepiej. tyle, że byłoby najlepiej, żeby każdy pixel był podświetlany 3kolorową led - tylko:

1. po co wtedy lcd z przodu? żeby światło tłumił?

2. kto to wyprodukuje full hd to trochę dużo diódek, a bad pixele w tym przypadku byłyby raczej nie do przyjęcia

3. kto byłby skłonny zapłacić za taki wynalazek furę kasy (a producent chciałby ponieść co najwyżej akceptowalne straty - zakładając, że pchnąłby na rynek krótką serię dla prestiżu marki)

OLED ma chyba problem ze skalą - technologia nieźle/wspaniale radzi sobie na małych przekątnych, a ich zwiększanie jest chyba bardziej kłopotliwe niż się mogło wydawać.

jak technolodzy sobie poradzą, fajnie będzie kupić 100" w rulonie, jak fototapetę ;)

plazma też ma moim zdaniem "następcę" -> FED - tylko, kto się spotkał z komercyjnym zastosowaniem?

Uprasza się o niekomentowanie. Liczby mówią same za siebie. Jak jest - każdy widzi.

Kto cię uczył swoistego sposobu wnioskowania? mczaj świetnie to skontrował.

nazywa się to telewizorem ale patrząc od strony technicznej jest to projektor.

Tak jak na LCD mówi się powszechnie telewizor.

Taa, a w Sony pracują same durnie co się nie znają na obrazie

A wiesz co to jest podział rynku między gigantami ? W Sony nie pracują durnie lecz pracują ludzie nastawieni na jak największy zarobek; od tego jest zaawansowany marketing.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

OLED ma chyba problem ze skalą - technologia nieźle/wspaniale radzi sobie na małych przekątnych, a ich zwiększanie jest chyba bardziej kłopotliwe niż się mogło wydawać.

Niby ponad 30" modele były jeśli mnie pamięć nie myli. Nie sądzę by OLED miały problem ze "skalą". OLED mają problem z lobby LCD/Plazmowym (patrząc na procentową sprzedaż można rzec że z lobby LCD)

A wiesz co to jest podział rynku między gigantami ? W Sony nie pracują durnie lecz pracują ludzie nastawieni na jak największy zarobek; od tego jest zaawansowany marketing.

No to dla jakich jeszcze produktów Audio/Video obowiązuje ten podział rynku ? .

No to dla jakich jeszcze produktów Audio/Video obowiązuje ten podział rynku ? .

Uważasz, że Sony nie dałoby sobie rady z PDP? A może uważasz, że Pioneer nie poradziłby sobie z LCD? Niestety konkurencja jest coraz większa i silniejsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uważasz, że Sony nie dałoby sobie rady z PDP?

Mam gdzieś w szafie archiwalne magazyny audio/video sprzed kupy lat i już bardzo dawno pisali (tj conajmniej kilkanaście lat temu) o tym że Sony eksperymentowało z plazmą. Były nawet fotki prototypów. Ale pewnie szybciej będzie o tym po necie poszperać niż przerzucać całe kopy archiwalnych roczników. Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę-> sony plasma tv

Zabawna jest ta ekwilibrystyka myślowa obozu PDP zaprezentowana w niektórych postach powyżej. Każde dziecko ze szkoły podstawowej zrozumie co to znaczy zmiana proporcji z 7:1 na 12:1. Ale nie plazmowiec. On będzie manipulował liczbami i ich interpretacją w stylu Późny Breżniew aby tylko nie nazwać rzeczy po imieniu i nie przyjąć faktów do wiadomości.

Może Sony poszło nie w tę stronę co trzeba? Czytałem niedawno, że odnotowuje spore straty i zamierza całkowicie wycofać się z produkcji LCD.

Teraz znalazłem taką informację o przyczynie rezygnacji Sony z produkcji plazm:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bobcat Ty widzisz slabo kolory, glownie czarne lub biale, slabo u Ciebie z gradacja, daltego tak sobie koloryzujesz.

Pozdrawiam oboz plazmy hehe

Sony z wolna wycofuje się z produkcji telewizorów

Ukryta Zawartość

Niestety Sony idzie powoli na dno.

Ukryta Zawartość

Nie jest latwo producentom plazm konkurowac z Panasonic. Widzialem troche plazm innych producentow, Samsung, LG i jakos nigdy mi sie obraz tak nie podobal jak z Panasow czy Pioneerow.

Bobcat, nie wiem czy wiesz ale ta matryca ma pełno tranów polowych.

Znowu nie wiesz ale ci powiem że te trany są podatne na elektrostatyke, po prostu przepalają się, więc jak będziesz chciał przetrzeć ekran to dla świętego spokoju rozładuj ładunki elektrostatyczne ze swojego ciała dotykając się do czegoś uziemionego, w trakcie czyszczenia również.

Sony z wolna wycofuje się z produkcji telewizorów

Ukryta Zawartość

Niestety Sony idzie powoli na dno.

Ale to LCD Sony słabe musiało być :) prawie jak Kuro :))

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.