Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

i to powyżej jest lepsze od Ferarri?

Jeżeli już to Ferrari a nie Ferarri. Ferrari to przede wszystkim zabawka dla bogatych chłopców. A to że jest to przy okazji samochód to tylko i wyłącznie przypadek.

Zawsze można sobie plazmę HD Ready kupić za tysiaka :-) inny target...inna półka...:-)

Większość plazm HD Ready Panasonica miała zdecydowanie lepszy obraz od LCD Full HD z wysokiej półki. I różnica pomiędzy HD Ready a Full HD była praktycznie niedostrzegalna. Czy więc zyzio onanista zawsze widzi gołym okiem różnice pomiędzy HD Ready a FullHD na przekątnej np. 37"? Jeśli tak to gratuluję euforii.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

chodziło o ferarrrrrrrrrrrrrrrri. :D

Czyli podróbę dla biednych chłoptasi ? :-)

Większość plazm HD Ready Panasonica miała zdecydowanie lepszy obraz od LCD Full HD z wysokiej półki.

Oczywiście, szczególnie te paseczki w obrazie były hi,hi -endowe :-))))) chłe, chłe, chłe....a jak...zdecydowanie to lepsze było...poziom absurdu fanatyzmu plazmowca osiągnął poziom absurdalnego marketingu firmy Audionova :-)))))

Czy więc zyzio onanista zawsze widzi gołym okiem różnice pomiędzy HD Ready a FullHD na przekątnej np. 37"? Jeśli tak to gratuluję euforii.

Zależy jak daleko od tego 37" będzie siedział.

Większość plazm HD Ready Panasonica miała zdecydowanie lepszy obraz od LCD Full HD z wysokiej półki.

To już nie są szczyty, to są Himalaje absurdu.

Cytowany tekst może śmiało kandydować do tytułu Dowcip Miesiąca.

Oczywiście, szczególnie te paseczki w obrazie były hi,hi -endowe

Oooooo, jakie to paseczki zyzio widuje? słoniki w kropeczki i myszki w falbaneczki też się pojawiają?

Bobcat - Dowcip Miesiąca nam nie jest potrzebny, wystarczy, że poczytam twoje i zyzia wpisy. Humor murowany.

A tak na poważnie to gdybyś miał troszkę szybszy procesorek zauważyłbyś zapewne, że pisałem o plazmach HD Ready, czyli o czasach parę lat wstecz. Obecnie takie TV to już rzadkość jak nie przeszłość. I stąd moje porównanie. Kojarzysz? I wówczas LCD było naprawdę daleko w tyle. Obecnie już nie jest tak źle, nie powiem, chłopaki od jarzeniówek starają się jak mogą. Podświetlają, oświetlają i naświetlają. Jednak co by nie mówić do sposobu podświetlenia pojedynczej komórki im jeszcze daleko. Muszą się jeszcze sporo nauczyć. Niestety niedoskonałości wynikające z takiego sposobu podświetlenia zawsze będą widoczne. Można je maskować, ale zawsze będą. Niestety. I to właśnie widać.

LOL, teraz będzie o historycznej wyższości plazmy :-))))) Wszyscy doskonale wiedzą, że parę lat temu LCD było w powijakach.....a obecnie zdaniem wielu, w tym mnie, zostawiło w tyle plazmę, bo po prostu zdaniem tych osób stosunek zalety/wady jest po stronie LCD, akurat trawię o wiele lepiej zamaskowane wady LCD od ewidentnych jak dla mnie na pierwszy rzut oka wad plazmy :-)

Nie, jedynie paseczki ewidentne w tanich plazemkach :-)

Pochrzaniło się :D

2 razy weszło :-)

Przecież taki TH-P42X10 to bije twojego na o głowę.

No pewnie, a jak, bije każdego topowego LCD/LED :-)))) Coraz zabawniej.....

Przecież taki TH-P42X10 to bije twojego na o głowę.

Twoim zdaniem. Każdy ma prawo wygłaszać swoje osobiste opinie.

Problem zaczyna się dopiero wtedy, ktoś zaczyna utożsamiać pojęcie "mnie się dana rzecz bardziej podoba" z pojęciem "dana rzecz JEST obiektywnie lepsza".

P.S. Co to wogóle jest TH-P42X10. Jakiś odkurzony eksponat z muzeum telewizorów?

Coraz zabawniej.....

Kabaret Plazemka ma zaszczyt przedstawić...

P.S. Co to wogóle jest TH-P42X10. Jakiś odkurzony eksponat z muzeum telewizorów?

Przyzwoita konstrukcja miażdżąca jakością prezentowanego obrazu większość latarek LCD. Niestety nie dane było ci go oglądać.

Jak nie wiesz to po co dziób otwierasz?

Gdybym wiedział to bym nie pytał. Znów się popisujesz swoją uprzejmością inaczej.

Przyzwoita konstrukcja miażdżąca jakością prezentowanego obrazu większość latarek LCD. Niestety nie dane było ci go oglądać.

Oglądanie jakiegoś rzęcha nie jest mi do niczego potrzebne.

Gdybym wiedział to bym nie pytał. Znów się popisujesz swoją uprzejmością inaczej.

Oglądanie jakiegoś rzęcha nie jest mi do niczego potrzebne.

Po co klapiesz diobem, dla szpanu?

To już nie są szczyty, to są Himalaje absurdu.

Cytowany tekst może śmiało kandydować do tytułu Dowcip Miesiąca.

Jezeli chodzi o LCD bez podswietlenia diodowego to zgadzxam sie, Panas HD wciaga ogolna jakoscia obrazxu kazdego wysokiego LCD i mam tutaj na mysli dynamiczny obraz a nie tapete na pulpit;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jezeli chodzi o LCD bez podswietlenia diodowego to zgadzxam sie, Panas HD wciaga ogolna jakoscia obrazxu kazdego wysokiego LCD i mam tutaj na mysli dynamiczny obraz a nie tapete na pulpit;)

W oryginalnej myśli było, że PDP Panasonic HD Ready daje lepszy obraz niż LCD Full HD. I z tym się głównie nie zgadzam. Odkładam na bok nasze swary PDP vs LCD. Jak może obraz 768 linii być lepszy od 1080? Przecież to absurd z definicji. Z anteny (naziemnej, satelitarnej) przychodzi 1080i. Z BD - 1080p. To trzeba na ekranie HD Ready przeskalować w dół do 768. Każde przeskalowanie w dół degraduje obraz. Wogóle sama nazwa HD Ready jest nielogiczna i wprowadzająca w błąd. Jakie "ready" do HD?

Drobny rachuneczek ilości pikseli: 1368x768=1050624; 1920x1080=2073600; 1050624/2073600=0.51

Tak naprawdę to "HD Ready" pownno być sprzedawane jak Pół-HD. Takie HD na pół gwizdka. Ni pies, ni wydra - coś na kształ świdra (jak mawiał pewien zapomniany już polityk czasów minionych).

Może nie o ilośc lini chodzi.

Jeżeli poważnie mowimy o jakości to powinniśmy brać pod uwagę wszystkie aspekty. Nie tylko kilka wybranych, w separacji od pozostałych. Liniowość jest jednym z podstawowych wyznaczników jakości obrazu. Nie miałemokazji oglądać 4K 4320p, ale wyobrażam sobie tę jakość.

HDReady było w sumie takim przejściem do mniejszych matryc do 32cali jest ok powyżej faktycznie już nie

ale

jeżeli się ogląda filmy 720p to po co pełne HD? :)

ja osobiście oglądam filmy 720p taki mam tv i uważam że różnica w jakości pomiędzy SD a 720p jest zdecydowanie większa niż pomiędzy 720p a HD , porównywałem u kumpla film 720p i HD ten sam na 50calach i z 4metrów jak masz zmęczone oczy nie rozróżnisz za bardzo

już tak subtelnych różnic trzeba siedzieć bliżej ok 2m

to tak na marginesie z mojego testu praktycznego kontra Twoje wyliczenia i teoretyzowanie na temat HD Ready

Jeżeli poważnie mowimy o jakości to powinniśmy brać pod uwagę wszystkie aspekty. Nie tylko kilka wybranych, w separacji od pozostałych. Liniowość jest jednym z podstawowych wyznaczników jakości obrazu. Nie miałemokazji oglądać 4K 4320p, ale wyobrażam sobie tę jakość.

ja myślę że taka 4K będzie dobra ale powyżej 100"

dla mniejszych będziesz musiał podejść z twarzą i lupą porównywać różnice

poważnie

Focal + Naim

Gdzie masz filmy 720p? BD są 1080p. Naziemna cyfrowa i Sat to 1080i.

Pozatym wydaje mi się, że HD Ready było okresem przejściowym. Już się coś-tam mówiło, HD się majaczył na horyzoncie, ale jeszcze był nie do końca opanowany technologicznie (i drogi) więc na rynku pojawił się HD Ready. Ale szybko zszedł z pola widzenia ustępując miejsca Full HD.

ja myślę że taka 4K będzie dobra ale powyżej 100"

dla mniejszych będziesz musiał podejść z twarzą i lupą porównywać różnice

poważnie

Jedyne co mogę powiedzieć - to że chyba nie masz racji. Może będę miał okazję zobaczyć 4K w akcji to coś więcej i bardziej konkretnego napiszę. Teraz to jest tylko gdybanie i "chłopskie filozofowanie" z mojej strony.

Gdzie masz filmy 720p? BD są 1080p. Naziemna cyfrowa i Sat to 1080i.

Pozatym wydaje mi się, że HD Ready było okresem przejściowym. Już się coś-tam mówiło, HD się majaczył na horyzoncie, ale jeszcze był nie do końca opanowany technologicznie (i drogi) więc na rynku pojawił się HD Ready. Ale szybko zszedł z pola widzenia ustępując miejsca Full HD.

Jedyne co mogę powiedzieć - to że chyba nie masz racji. Może będę miał okazję zobaczyć 4K w akcji to coś więcej i bardziej konkretnego napiszę. Teraz to jest tylko gdybanie i "chłopskie filozofowanie" z mojej strony.

jak widzisz piksele z 4metrów na 50calach to masz sokoli wzrok!

nikt tego nie jest w stanie zobaczyć

więc 4K jest dobre ale albo jak będziesz miał 50cali i 50cm od niego nos żeby docenić wzrost rozdzielczości

albo 100cali i normalne 2metry na kanapie z piwkiem w ręku

tu są filmy 720p :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Focal + Naim

No faktycznie 1080i jest znaczaco lepsza od 720p. Kon by sie usmial.

1080p owszem. Ale z moich doswiadczen wynika a mialem tv 720p teraz mam 1080p, ze przy okolo 3 metrach od tv a moze i mniej roznicy nie widac ogladajac filmy. Co innego jak sie pisze posty na audiostereo.pl;)

Generalnie mam 50 cali, full HD, siedze zaleznie 2 do 3 metrow. Z 3 metrow nie jestem w stanie odroznic w jakiej film jest rozdzielczosci.

Czyzby moja plazma tak dobrze downscalowala? Nie. Poprostu odleglosc jest wystarczajaco duza.

A co do obrazu to Bobcat, jak juz mikson napisal, obraz to nie tylko rozdzielczosc. Wlacz sobie gre sprzed 5 lat w pelnej rozdzielczosci, a nastepnie wspolczesna gra na 720p i powiedz szczerze ktora lepiej wyglada.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No faktycznie 1080i jest znaczaco lepsza od 720p. Kon by sie usmial.

1080p owszem. Ale z moich doswiadczen wynika a mialem tv 720p teraz mam 1080p, ze przy okolo 3 metrach od tv a moze i mniej roznicy nie widac ogladajac filmy. Co innego jak sie pisze posty na audiostereo.pl;)

Generalnie mam 50 cali, full HD, siedze zaleznie 2 do 3 metrow. Z 3 metrow nie jestem w stanie odroznic w jakiej film jest rozdzielczosci.

Czyzby moja plazma tak dobrze downscalowala? Nie. Poprostu odleglosc jest wystarczajaco duza.

A co do obrazu to Bobcat, jak juz mikson napisal, obraz to nie tylko rozdzielczosc. Wlacz sobie gre sprzed 5 lat w pelnej rozdzielczosci, a nastepnie wspolczesna gra na 720p i powiedz szczerze ktora lepiej wyglada.

Obraz to nie tylko rozdzielczość, owszem. Ale i rozdzielczość jest ważna. Gra obecna jest lepiej dopracowana pod wszystkim względami, dlatego nawet na 720p wypada lepiej noż stara w pełnej rozdzielczośći. Tu się zgodzę. Ale porównując dzisiejszą grę 720p z dzisiejszą grą 1080p - ta ostatnia jest jeszcze lepsza.

Nie wiem jak Ty oceniasz, dla mnie 1080i jest lepsze niż 720p. Koń mie musi się śmiać. Chyba, że się ze mną programowo nie zgadzasz i gdy napiszę że 2x2=4 - to też oprotestujesz.

jak widzisz piksele z 4metrów na 50calach to masz sokoli wzrok!

Ale 4K z 2 m powinno być OK.

Pod jakim wzgledm jest lepsze, ze na przemian wyswietla rozdzielczosc pionowa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.