Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

choć jak tak patrzę... to żebym znowu nie żałował :D

dopiero taki przeskok wydaje mi się godny uwagi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5 lat gwarancji jest w tej chwili na wszystkie PDP Panasonic z nowej serii Neo Plasma.

wiem, ale po czerni z mojego LEDa chba nie zdzierżyłbym przejścia na G30 :)

dlatego jeśli zamienić to tylko na GT30 lub VT30, ale z tych dwóch 50' wersji to VT30 jest znacznie bardziej opłacalny w obecnych cenach

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że mówimy o obrazach 2D i porównujemy "głębię" obrazów 2D. Czy możesz (jak mawia młodsza generacja mojej rodziny) "uchylić rąbka z tajemnicą" i napisać (choćby na PRIV) gdzie/w którym markecie byłeś?

W MM przy Krakowskiej na Okęciu. Jeden szczegół, g30 jest tam 42 cale, VT 30 widziałem 50 i 55, więc przy porównaniu trzeba sobie na każdy z nich popatrzyć dłużej, żeby wzrok się przyzwyczaił do nowej przekątnej

szkoda że cena troche zniechęca... 50' od 42' jest droższy o 1,5k a 55' od 50' o ponad 2k...

... a 65 cali jest droższy od 55-tki o jedyne 6,5 tys :))

choć jak tak patrzę... to żebym znowu nie żałował :D

dopiero taki przeskok wydaje mi się godny uwagi

Ukryta Zawartość

słusznie, tym bardziej że takie prostokąciki nie oddają do końca różnicy. Gdy wyświetlany jest obraz różnica wydaje się większa (twarz mała vs twarz duża itp.)

Ukryta Zawartość

wiem, ale po czerni z mojego LEDa chba nie zdzierżyłbym przejścia na G30 :)

Im więcej czytam wpisów osób, które się naprawdę na telewizorach znają (w tym gronie Ty również) - tym mniej rozumiem. Zawsze wszyscy mówili, że plazma ma z definicji lepszą czerń niż LCD, a LG z matrycą IPS to mają szczególnie słabą czerń. Ja tej opinii nie podzielam, ale taka chodzi na Forum. A tu raptem czytam, że G30 ma tak słabiutką czerń, że znacznie gorszą nawet od Twojego obecnego LCD z matrycą IPS???

W MM przy Krakowskiej na Okęciu.

Dzięki. Bardzo dobrze się składa. Przejeżdżam tamtędy 2 razy dziennie w drodze do i z pracy. Będę tam więc nawet jutro wieczorem.

Czytałeś co napisał Don 111? G30 na czerń na poziomie żenującym.

nie, nie :)

G30 ma dobrą czerń, ale teraz jestem przyzwyczajony do czerni całkowitej ;p

zwykłe LCD mają słabą czerń, albo z wadami typu clouding czy inny odcień (np granat zamiast czerni/szarości), zwłaszcza nie idealnie na wprost

matryca IPS normalnie ma bardzo słabą czerń, ale u mnie dochodzi local dimming

więc tv ma możliwość całkowicie wygasić lub delikatnie przygasić obraz strefowo (chyba 200 stref), a to już inna bajka

żadna plazma nie umożliwia całkowitego wygaszenia ekranu, czyli czerń zawsze emituje jakieś światło, dlatego jak są sceny gdy są duże połacie czarnego ekranu to ten LED wypada lepiej z delikatnymi wadami (lekki efekt halo od krawędzi gdzie są jasne elementy)

w przypadku gdy jest wyświetlane np gwieździste niebo trik z wygaszeniem nie działa do końca, LEDy przygasają ale ponieważ jedna strefa nie obejmuje jednego piksela (tak jak w plaźmie) tylko również kilkadziesiąt pobocznych (im więcej stref tym mniejsze zgrupowanie pikseli), wtedy ta czerń między gwiazdami nie jest w stanie wygasić się całkowicie i nieco jaśnieje - właśnie w takich scenach czerń jest na poziomie nie lepszym niż w dobrej plaźmie typu G30, w VT30 podejrzewam że taka scena już wypadnie o wiele lepiej, o Kuro nie wspominam

Bobcat, poprostu pojedz tam i porownasz, moze don111 nie porownywal bezposrednio ze swoim LG. Nie sugeruj sie za bardzo tylko jedz zobacz. Moim zdaniem G30 nie bedzie mial slabej czerni)

don111 czytalem juz gdzies, ze VT30 ma glebsza czern od kuro. Porownywales moze gdzies?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Kuro widziałem w zaciemnieniu w akcji, Panasonica VT30 w takich warunkach niestety nie... bezpośredniego porównania tym bardziej nie widziałem

przeglądałem pare testów, pomiary i np bezpośrednie porównanie z V20 i tam VT30 wypadł słabiej od V20 pod względem czerni... jednak słyszałem, że po jednym z update firmare, jak twierdzą użytkownicy, czerń w VT30 wyraźnie się poprawiła, jeśli jest faktycznie choćby o odcień w górę od Kuro to już bomba :)

Kuro widziałem w zaciemnieniu w akcji, Panasonica VT30 w takich warunkach niestety nie... bezpośredniego porównania tym bardziej nie widziałem

przeglądałem pare testów, pomiary i np bezpośrednie porównanie z V20 i tam VT30 wypadł słabiej od V20 pod względem czerni... jednak słyszałem, że po jednym z update firmare, jak twierdzą użytkownicy, czerń w VT30 wyraźnie się poprawiła, jeśli jest faktycznie choćby o odcień w górę od Kuro to już bomba :)

Przypomnial;em sobie gdzie to pisali, to bylo na stronie EISA, i bylo to o VT20) Przepraszam za dezinformacje.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

VT20 to niestety poziom Kuro nie był

Mowisz o czerni czy ogolnie?

Do biednych (czyt. zdezorientowanych) ludzi, którzy postanowili kupić sobie wreszcie płaski telewizor i czytając powyższe posty - zgłupieli do reszty od dziwnych skrótów DVB, PDP, 1080i, rożnych wykresów itd.

W połowie 2010 roku kupiłem 50" plazmę Panasonic za 5000zł. Zanim wydałem tyle kasy - przeczytałem sto milionów fachowych stron na necie i wyszło, że plazma jest lepsza od LCD. Ponieważ w tym samym czasie mój uparty brat kupił LCD Samsunga (miał bardzo dobre parametry wg. forumowych videofili) miałem i mam nadal porównanie obu technologii. Generalnie nie wbijając się w jakieś srate-bitrate i inne badziewia z kosmosu widoczne pod najlepszym mikroskopem z NASA - obraz z Plazmy jest zupełnie inny niż z LCD tj. INNY oraz wyraźnie LEPSZY. Nadmieniam, że porównywanie obrazu z plazmy i LCD w normalnym markecie RTV mija się z celem choćby z uwagi na oświetlenie oraz najczęściej beznadziejny sygnał TV albo fałszywie idealny obraz z płyt Blu-ray. Korzystając z TV kablowej (cyfrowa) aczkolwiek załapałem się jeszcze na analogową, oglądając filmy i słuchając koncertów na Blu-Ray i zwyczajnym DVD - nadal twierdzę, że plazma bije na głowę jakość z LCD.

Teraz poczekam i poczytam trochę jadu ... a jak znajdę czas - UZASADNIĘ dlaczego moim zdaniem plazma jest lepsza od LCD.

Post Scriptum

1. Wypowiadam się na temat sprzętów wartości ok. 5000zł ... nie mylić z wynalazkami za 20.000zł

2. Zapominałem dodać, że w kuchni powiesiłem żonie 26" LCD firmy LG ... a co tam, niech ma.

Teraz poczekam i poczytam trochę jadu ... a jak znajdę czas - UZASADNIĘ dlaczego moim zdaniem plazma jest lepsza od LCD.

Post Scriptum

1. Wypowiadam się na temat sprzętów wartości ok. 5000zł ... nie mylić z wynalazkami za 20.000zł

tylko podaj modele konkretne ponieważ jak wiadomo TV nie równy TV i slogany tupu plazma to coś tam... a lcd to wogóle... później wywołują wrogie nastawienie i gotowy kolejny cyrk na forum

ps.

mając 5tyś na tv (np.46') złego się nie kupi :)

wklejam link z innego forum, jak wygląda zakup TV z prezentacją w domu... a nie po marketach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

2. Zapominałem dodać, że w kuchni powiesiłem żonie 26" LCD firmy LG ... a co tam, niech ma.

Jak stanie odpowiednio blisko, tak około 84 cm od ekranu, będzie miała lepszy efekt niż Ty na swojej plaźmie :)

Jak stanie odpowiednio blisko, tak około 84 cm od ekranu, będzie miała lepszy efekt niż Ty na swojej plaźmie :)

Macie tutaj jakiś algorytm w centymetrach z jakiej odległości oglądać telewizję ? Proszę o pilna odpowiedź ponieważ muszę odkręcić kanapę od podłogi i przykręcić we właściwym miejscu ! Mam nadzieję, że jest jeszcze jakaś tolerancja na kiwanie głową do przodu i do tyłu ? Ewentualnie dam radę sztywno trzymać kark ale kurde jak żona wejdzie na swój ulubiony zabytkowy fotel bujany to co ? Będzie miała : NIEOSTRO-OSTRO-NIEOSTRO czy ogólnie BRZYDKI OBRAZ - ŁADNY OBRAZ-BRZYDKI OBRAZ ?

Hehehehe ... o tym miałem napisać. Przy obrazie SD na 50" Plazmie obraz jest IDEALNY przy 3,75 m (wg. tabelki pomyliłem się o 3 cm)- dzięki za tabelkę, właśnie udowodniłem sobie, że mam dobry wzrok :)

Wszystko ladnie, pieknie, ma to sens z tym, ze nie kazdy ma taki sam wzrok. Ale rozumiem, ze sa to usrednione wyniki.

Kingsize a jaki masz tv?

Najpierw VT30 - obraz po prostu znakomity, naturalny, taki oczywisty, kompletny, kolory nasycone i prawdziwe, subiektywnie odczuwana głębia obrazu. Zachowuje swoje przymioty także w ruchu. Świetny design. Mój faworyt.

G30 - obraz w zasadzie tej samej jakości, różnice subtelne, związane z tym efektem głębi odczuwalnym przy VT30. Design mocno średni, wystająca ramka. Generalnie jednak bardzo godny polecenia z uwagi na niższą cenę.

Tak więc odpowiadając na pytanie - stosunek jakość obrazu/cena jest lepszy w G30. Sobie kupiłbym jednak VT30.

G30 ma dobrą czerń, ale teraz jestem przyzwyczajony do czerni całkowitej

Bobcat, poprostu pojedz tam i porownasz, moze don111 nie porownywal bezposrednio ze swoim LG. Nie sugeruj sie za bardzo tylko jedz zobacz. Moim zdaniem G30 nie bedzie mial slabej czerni)

Byłem tam, gdzie wskazał Mczaj i porównywałem. G30 i VT30 stoją bardzo blisko siebie. Dostałem pilota i się bawiłem sporo czasu. Moje obserwacje i co się dowiedziałem:

1. Obraz G30 nie jest "w zasadzie tej samej jakości". (Mczaj). Obraz na VT30 jest conajmniej o klasę, a może o dwie klasy lepszy. I to nie tylko w aspekcie głębi. W każdym. Jest bardziej szlachetny, nazwałbym "dojrzały" i dopracowany.

2. G30 nie ma "dobrej czerni" (Don111, Wojtek76). Szczególnie widać to na lecącym na okrągło materiale demonstarcyjnym, na kawałku Tokyo by Night. Albo na wygwieżdzonym niebie. O ile na VT30 jest to smolista czerń - na G30 raczej bardzo ciemno szary. Może zaraz zakrzyknięcie oburzeni - ale czerń na G30 zrobiła na mnie wrażenie takie, jak na tanim LCD z podświetleniem CCFL i bez lokalnego przyciemniania. No, może ociupinkę przesadziłem. Ale gdzie mu do VT30.

3. PDP nie można ustwić na tak oczojebne kolory jak LCD, ale można je podkręcić na nasycenie takie, jak mnie się podoba. Faktycznie gdy sobie je ustawiłem po swojemu: duży kontrast, ostrość prawie na maxa, kolory też, tryb dynamiczny - obraz na obydwu podobał się nawet mnie. Choć to plazmy. Na VT30 podobał mi się znacznie bardziej niż na G30 .

4. Ceny mało zachęcające. G30 - 3150 zł, VT30 - 4800 zł. Mówimy o 42" bo tylko taki rozmiar mnie interesuje.

5. G30 do wzięcia od zaraz. VT30 (42") nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Nawet nie jest zamówiony. Może będzie w połowie listopada. Jeśli zamówią.

6. G30 ma matrycę 12 generacji. Panasonic stale rozwija tę technologię i każda następna generacja jest lepsza od poprzedniej. VT30 ma matrycę 14 generacji. Co widać.

7. Teraz niech rodzinka na to popatrzy. Może mi się uda wyciągnąć ich w ten weekend. W każdym razie nie będę sfrustrowany jeśli wybiorą PDP.

Pozdrawiam wszystkich.

P.S. Moich 42LV5500 mieli bardzo dużo - i nie ma. Rozeszły się jak świeże bułeczki. Zamówili nową dostawę.

Jak pisalem, nie widzialem G30, to byly tylko moje przypuszczenia. Niemniej mimo wszystko powinno sie go obejrzec w przyciemnionym pomieszczenu. Mysle, ze czern ma i tak lepsza od Twojego LCDka, bez obrazy. Niemniej przy bezposrednim porownaniu z prawdopodobnie najlepszym tv na rynku to moze wygladac, ze nie jest zbyt dobrze.

A tak apropos to powiedz jak Twoim zdaniem Twoj LG wypada przy VT30? Mam na mysli kazdy aspekt obrazu.

Ja jade jutro poogladac i tez naskrobie pare slow i zobacze kto byl blizszy prawdzie mczaj czy Ty.

Cóż, każdy ma inne obserwacje, natomiast uważam, że z tym G30 sporo przesadzasz, chyba że faktycznie bawiłeś się pilotem i coś popsułeś przy okazji. Albo bawiłeś się w VT30 a w G30 już nie.

Słabą czerń w tamtych warunkach to miał owszem ale ten UX30, w G30 czerń była OK, cała reszta zresztą też. Nie koloryzujesz trochę?

Podejrzewam też że wpływ miała większa przekątna VT30, pisałem, że trzeba potem G30 dać szansę na oswojenie się wzroku z mniejszym ekranem.

Jak w takim razie opiszesz to co widziałeś na tym wiszącym obok G30 tańszym UX30 no i elcedeku E30?

Macie tutaj jakiś algorytm w centymetrach z jakiej odległości oglądać telewizję ? Proszę o pilna odpowiedź ponieważ muszę odkręcić kanapę od podłogi i przykręcić we właściwym miejscu ! Mam nadzieję, że jest jeszcze jakaś tolerancja na kiwanie głową do przodu i do tyłu ? Ewentualnie dam radę sztywno trzymać kark ale kurde jak żona wejdzie na swój ulubiony zabytkowy fotel bujany to co ? Będzie miała : NIEOSTRO-OSTRO-NIEOSTRO czy ogólnie BRZYDKI OBRAZ - ŁADNY OBRAZ-BRZYDKI OBRAZ ?

Przejrzyj wątek zrozumiesz aluzję z tymi 84 centymetrami...

@ Mczaj

Zająłem się tylko G30 i VT30. Chciałem max czasu poświęcić właśnie im. Pozwolili mi bawić się obydwoma. Przyznałem przecież, że może trochę przesadzam. Ale naprawdę odniosłem wrażenie gorszej czerni na G30. Oraz bardziej szlachetnego obrazu na VT30. Postępowałem dokładnie wg Twoich zaleceń. Dawałem szansę wzrokowi na oswojenie się z mniejszym ekranem. Moim zdaniem widać od razu, że matryca na VT30 jest o dwie generacje nowsza. Widać po jakości obrazu.

@ Wojtek76

Dzisiejsze oględziny nie dały mi żadnych podstaw abym z którejkolwiek sprawy w moim LG był niezadowolony. Napisałem, że obraz na G30 podobał mi się, na VT30 bardziej. Nawet, zaryzykuję stwierdzenie: bardzo. Zaraz znowu zostanę ofuknięty, ale po żmudnej zabawie z dopieszczaniem mojego LG i cyzelowaniem poszczególnych (jakże licznych w menu) parametrów obraz na moim LG podoba mi się jeszcze bardziej. Na zasadzie "lepsze jest wrogiem dobrego". Np. obrazek z Japonii: pokryte blado-różowym kwieciem drzewo wiśni, przez gałęzie widać błękitne niebo, w oddali soczystą zieleń i Górę Fuji. No przecież na moim LCD to jest bajka.

bobcat

porównaj jeszcze gt30 i vt30 bardzo zbliżone obrazy, vt30 ma większą głębię czerni ale różnice nie są duże

i dodatkowo powiem lepiej dołożyć do 50 cali , zastanów się nad tym,

też twierdziłem że 42 wystarczy jak pooglądałem u kumpla na 50calach jest duża różnica w odbiorze obrazu

Focal + Naim

Racja, 50 to zdecydowanie lepeij niz 42, mialem oba rozmiary. Na 42 niedosyt wielkosci przy 3.5 metrach, na 50 idealnie.

Zająłem się tylko G30 i VT30. Chciałem max czasu poświęcić właśnie im. Pozwolili mi bawić się obydwoma. Przyznałem przecież, że może trochę przesadzam. Ale naprawdę odniosłem wrażenie gorszej czerni na G30. Oraz bardziej szlachetnego obrazu na VT30. Postępowałem dokładnie wg Twoich zaleceń. Dawałem szansę wzrokowi na oswojenie się z mniejszym ekranem. Moim zdaniem widać od razu, że matryca na VT30 jest o dwie generacje nowsza. Widać po jakości obrazu.

można czasem przeczytać wrażenia dwóch osób słuchających tego samego systemu. Wymienią kable. Jeden napisze, że dźwięk wyszlachetniał, że to był ten ostatni szlif, drugi że dzwięk stał się o klasę lepszy, poprawie uległo wszystko, bas, dynamika, wszystko.

Odnoszę wrażenie że tu jest analogiczna sytuacja, po prostu każdy z nasz odbiera pewne różnice inaczej.

Natomiast zwróć uwagę, że sam napisałem, że dla siebie kupiłbym sporo droższego VT 30, więc jednak różnica miała dla mnie znaczenie.

No i napisz parę zdań jak widzisz tego VT30 na tle elcedeków, czy faktycznie plazma taka zła i ekstremalnie ciemna jak pisał KrzysiekA?

ps. poziom czerni w panasach jest bardzo porównywalny w pomiarach, przeważnie w przedziale 0,02-0,03 (mój PY800, G20, VT20, GT30 - pomiary AV) VT30 też więc raczej poniżej 0,02 nie zejdzie, więc o dużych różnicach nie może być mowy. Różnica jest w filtrze, który wpływa na subiektywny odbiór czerni w warunkach oświetlonego pomieszczenia. W ciemniejszych pomieszczeniach różnica się zaciera.

To nie jest kwestia że obraz na VT30 wyżej oceniam, gdyż był większy. Jest moim zdaniem naprawdę lepszy. A lepsza czerń jest od razu zauważalna.

50" VT30 to (o ile dobrze zauważyłem) 8800 zł. Bez przesady. Trzeba zachować zdrowy rozsądek.

No i napisz parę zdań jak widzisz tego VT30 na tle elcedeków, czy faktycznie plazma taka zła i ekstremalnie ciemna jak pisał KrzysiekA?

No i jeszcze jeden asior tak pisal;) ktorego imienia nie wspomne, lepiej nie wywolywac wilka z lasu;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.