Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Pytalem o plazme? Konkretnie, jakie to parametry cierpia w zwiazku z polepszaniem przez Pansonica czarnego koloru?

wojtek przecież wiesz że im lepszy czarny tym lepiej, a krzysiek znow... - sam nie wiem co pisze, jakieś niedorzeczności.

Oglądając VT30 i G30 (prawda: w sklepie) skupiłem się na znakomitej jakości obrazu, co dla mnie (dotychczas zdeklarowanego przeciwnika plazmy) było dużym (acz nie powiem: pozytywnym) zaskoczeniem. Nie słyszałem buczenia, nie zauważyłem migotania, jak również nie zauważyłem refleksów. A może nie zwróciłem na nie uwagi. Czy to aby nie jest jakiś kolejny papierowy tygrys z którym niektórzy próbują walczyć?

Z tymi refleksami to przesadzasz, są i trzeba się z tym pogodzić. Żeby usłyszeć buczenie musiałbyś słuchać w idealnej ciszy, dodam, że LCD też wydają różne głosy jak jest cicho i nie jest to przyjemne dla ucha, na szczęście nie oglądamy TV w ciszy więc to nie problem.

Dzisiaj bardzo dokładnie oglądałem obraz z VT30 i w porównaniu do np Sony ex720, nx720 i o wiele bardziej podobał mi się obraz z VT30. Nie wiem czy to kwestia materiału który oglądałem, ale tak płynnego ruchu dawno nie widziałem na TV, kolory też bajka, czerń super - nie będę się powtarzał i o refleksach nie wspominam, tylko teraz zastanawiam się czy będę się w stanie z nimi pogodzić w salonie.

głupoty szkoda dementować...

ja nadal jestem w szoku, czego tu się dowiedziałem nt plazmy, zresztą nie tylko tutaj... gdybym sam nie posiadał takiego tv, to chyba bym w to wszystko uwierzył i nigdy nie pomyślał o zakupie takiego sprzętu

migotanie, odblaski, powidoki, wypalenia, buczenie, bzyczenie, grzejnik, bankructwo przez pobór prądu, mdły obraz, wyblakły, nieostry, a bo w sklepie widziałem i plazma to syf w porównaniu do LCD stojącego obok itd... oczywiście każda plazma ma to wszystko na raz, a skala każdego z tych problemów jest niewyobrażalnie duża, nie do zaakceptowania :)

LCD ma swoje problemy, wg mnie są one znacznie poważniejsze niż wady jakie posiada plazma, zwłaszcza jeśli nie mamy do czynienia z wysokimi modelami LCD (bo tanie plazmy zawsze trzymają poziom przyzwoitości)...

co nie znaczy że obraz jest nie do oglądania, na dobrych modelach można być zadowolonym z obrazu z obydwu typów tv

inna sprawa że obraz na LCD i plaźmie nieco różni się, pomijając jakość... swojego LCD cenię za ostrość, dokładność, stabilność, czerń (wyjątkowo z uwagi na model) a plazmę za przyjaźniejszy, bardziej plastyczny dla oka obraz, wyglądający naturalniej przez bogatszą kolorystykę i obraz w ruchu

jakbym się chciał pochwalić obrazem wśród znajomych, to większe wrażenie zrobi dobry LCD, na dłuższą metę wybrałbym właśnie obraz o charakterystyce plazmy, kwestia tylko doboru odpowiedniego modelu i przede wszystkim opłacalności zakupu (dlatego, co mnie samego zaskoczyło, skusiłem się na mojego LCD :D)

wojtek przecież wiesz że im lepszy czarny tym lepiej, a krzysiek znow... - sam nie wiem co pisze, jakieś niedorzeczności.

W porównaniu z twierdzeniami o odbiciach przy DVB-T to nawet twierdzenie że krasnoludki istnieją nie jest niedorzecznością.

A jakie sa to te inne parametry?

Maksymalna luminancja. Jeżeli w telewizor wsadzie się dwa razy ciemniejszy filtr to w prawdzie dwukrotnie spadnie poziom czerni ale również spadnie dwukrotnie luminancja maksymalna.

don111, ale cos mi sie zdaje, ze wkrotce kupisz VT30;) Bo cos czesto slychac Twoja teskonte za "plazmowymi" kolorami;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

W zeszłorocznej ofercie Panasonica był model z matową matrycą V20, z resztą bardzo dobry TV.

Kil, na VT20 filmy 3D wyglądają bardzo dobrze, nie mam zastrzeżeń i nie mam żadnych problemów z wytrzymaniem do końca seansu. Mojej kobiety i 13-stoletniego dziecka oczy też nie bolą. 3D jest fajnym gratisem do telewizora, polecam.

Maksymalna luminancja. Jeżeli w telewizor wsadzie się dwa razy ciemniejszy filtr to w prawdzie dwukrotnie spadnie poziom czerni ale również spadnie dwukrotnie luminancja maksymalna.

Krzysztofie, podobno VT30 jest cholernie jasny gdy trzeba, mczaj dawal nawet cytat z AV.

U mnie jaskrawosc jest na okolo 45 procent. Niezalenie od pory dnia. I co Ty na to?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Krzysztofie, podobno VT30 jest cholernie jasny gdy trzeba, mczaj dawal nawet cytat z AV.

U mnie jaskrawosc jest na okolo 45 procent. Niezalenie od pory dnia. I co Ty na to?

VT30 nie jest cholernie jasny. Cholernie jasne są jedynie LCD. VT30 nie jest nawet jasny. Jasność w VT30 jest jedynie znośna. Oczywiście komuś kto ma tylko plazmę w domu może wydawać się że jest jasny.

Zaloze sie, ze moge u siebie zrobic jasniejszy obraz niz ustawienia na jakich ogladasz. To samo tyczy sie VT30. Bobcat sie pobawil, pewnie tez probowal go rozjasniac, moze zapytaj go. W koncu Wasze gusta odnosnie obrazu w duzej mierze sie pokrywaja.

don111, ale cos mi sie zdaje, ze wkrotce kupisz VT30;) Bo cos czesto slychac Twoja teskonte za "plazmowymi" kolorami;)

w sumie nie jestem żadnym maniakiem obrazu, ten LED LG mógłby zostać, co prawda kolory nie tak piękne jak na plaźmie ale ma ostrość, czerń (w niektórych scenach) jakiej nawet na VT30 do końca nie będzie

dla małego skoku jakości ogólnie zmieniać tv nie chcę, bardziej mi zależy na wielkości, tylko zastanawiam się czy zmieniać na 50' czy nie poczekać i dołożyć do większego (np 55')

w chwili obecnej myślę nad 50VT30 albo po prostu zaczekam pół roku i zobaczę co pokaże VT40 :)

Pobawilem sie ciut, mozna zrobic tak jasno, ze zrzygac sie idzie, ze tak powiem za przeproszeniem;) Czarny juz nawet nie jest czarny a szary.

Oj daj spokoj, VT40 bedzie zbyt ciemny, niczego nie uwidzisz:)

bardziej mi zależy na wielkości, tylko zastanawiam się czy zmieniać na 50' czy nie poczekać i dołożyć do większego (np 55')

Nawet się nie zastanawiaj kup od razu jak największy, minimum 55'. Ja zmieniłam z 46' na 50' właściwie różnica jest "symboliczna", oglądam z około 3 - 3,5 metra i uważam, że do filmów zdecydowanie za mało, jednak do oglądania wiadomości jest dobrze.

VT30 nie jest cholernie jasny. Cholernie jasne są jedynie LCD. VT30 nie jest nawet jasny. Jasność w VT30 jest jedynie znośna. Oczywiście komuś kto ma tylko plazmę w domu może wydawać się że jest jasny.

ja się zastanawiam, gdzie Ty Krzysiek mieszkasz, może w jakiejś szklarni ? sorry ale nie uwierzę, że masz normalne oświetlenie w pokoju

u mnie kontrast w dzień nie przekraczał nigdy połowy w jasny dzień na plaźmie (tryb kinowy), w trybie dynamicznym można było zjechać na 30%

dodam, że obniżyłem w menu serwisowym skalę kontrastu o jakieś 50%, bo w nocy na minimalnych ustawieniach kontrastu było za jaskrawo dla mnie... no ale niech będzie że nie przekraczałem "połowy" kontrastu

w LEDzie dobrze, że jest oprócz kontrastu regulacja podświetlenia, mogę zjechać na minimum... w dzień nie przekraczam 30% podświetlenia (kontrast na 80%) a jakoś wielkiej różnicy w jasności panelu nie widzę między LEDem a plazmą

zamiast jasności panelu może miałeś jakiś problem z gammą i trzeba było sobie obniżyć i dopiero regulować kontrast

ja się zastanawiam, gdzie Ty Krzysiek mieszkasz

W Niemczech.

W porównaniu z twierdzeniami o odbiciach przy DVB-T to nawet twierdzenie że krasnoludki istnieją nie jest niedorzecznością.

Zawsze uważałem teoretycznie i praktycznie że to niemożliwe do czasu aż sam tego doświadczyłem i ci wszyscy którzy piszą że to niemożliwe są w błędzie.

W zeszłorocznej ofercie Panasonica był model z matową matrycą V20, z resztą bardzo dobry TV.

ten z matową matrycą był w technologii LCD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oraz PDP:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż ja mnie powiedzieć po oględzinac w markecie. Prawda: dość dlugich. Plazmę można ustawić na nieznośnie jasno. Owszem, LCD da się ustawić jeszcze jaśniej. Pytanie tylko po co. Gdy sobie ustawiłem obraz w Panasonicach na taki jaki lubię - jeżeli dobrze zauważyłem jasność była na 60. W oświetlonym MM.

"do not feed troll" czy jakoś tak się mówi

szkoda klawiatury na odpowiadanie na te farmazony

jak dla kogoś obraz plazmy w trybie "dynamic" jest zbyt ciemny, to albo ma upośledzony zmysł wzroku albo trolluje

"do not feed troll" czy jakoś tak się mówi

szkoda klawiatury na odpowiadanie na te farmazony

jak dla kogoś obraz plazmy w trybie "dynamic" jest zbyt ciemny, to albo ma upośledzony zmysł wzroku albo trolluje

No cóż nie każdy mieszka w piwnicy.

Zawsze uważałem teoretycznie i praktycznie że to niemożliwe do czasu aż sam tego doświadczyłem i ci wszyscy którzy piszą że to niemożliwe są w błędzie.

Witek nie ośmieszaj się. To co opowiadasz to herezje. To nawet nie jest głupie. To są bzdety tak bzdetne że już większych bzdur nie da się opowiadać. Odbicia na ekranie z powodu odbić sygnału od ścian czy niedopasowania impedancji wejścia antenowego do kabla przy sygnale DVB-T są bardziej niemożliwe niż zajście chłopa w ciąże.

Witek nie ośmieszaj się. To co opowiadasz to herezje. To nawet nie jest głupie. To są bzdety tak bzdetne że już większych bzdur nie da się opowiadać. Odbicia na ekranie z powodu odbić sygnału od ścian czy niedopasowania impedancji wejścia antenowego do kabla przy sygnale DVB-T są bardziej niemożliwe niż zajście chłopa w ciąże.

Bredzisz jak opentany i najśmieszniejsze jest to że piszesz tak bo przeczytałeś teoretycznie że tak jest.

Mieszkasz razem ze mną (tzn. w tym samym miejscu) nie mieszkasz, więc nie masz zielonego pojęcia jakie panują tu warunki, więc jeśli nie wiesz do daj se chłopie siana.

A czy Bobcat widział VT30 w piwnicy?

Po co trollujesz?

Widziałeś te VT30? Może opowiesz nam tu o tej przygodzie?

Widzisz długo moim hobby było fotografowanie i wiem z doświadczenia że w sklepie nie uzyska się nie poruszonego zdjęcia bez lampy błyskowej. Oznacza to że jasność w sklepie jest o wiele niższa niż w pokoju w środku dnia z oknami na południe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.