Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Po czasie spotkamy się na piwo i pogadamy. Może tak być?

Głównymi użytkownikami będzie rodzina.

Ja swoją zabawkę (LCD) mam w pokoju A/V.

Bedzie tak, ze LCD powedruje do janego pokoju a PDP do AVroomu)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

@ Witek

W avatarze nie jest kot. To jest ryś amerykański (prawda: kotowate). W amerykańskiej odmianie języka angielskiego nazywany bobcat.

przecież logiczne że nie będe pisał że to stworzenie jest z:

Domena - eukarionty

Królestwo - zwierzęta

Typ - strunowce

Podtyp - kręgowce

Gromada - ssaki

Podgromada - ssaki żyworodne

Szczep - łożyskowce

Rząd - drapieżne

Rodzina - kotowate

Rodzaj - Lynx

Gatunek - ryś kanadyjski

żeby być dokładnym tak jak byś sobie tego życzył. :D

żeby być dokładnym tak jak byś sobie tego życzył. :D

A nazwa łacińska?

Nie szukaj: Lynx Rufus.

I nie kanadyjski, raczej amerykański, bo zamieszkuje tylko niewielki kawałek Kanady. Natomiast całe USA i cały Meksyk.

I nie kanadyjski, raczej amerykański, bo zamieszkuje tylko niewielki kawałek Kanady. Natomiast całe USA i cały Meksyk.

Kanadyjski, kanadyjski - tylko może lepsze dupy są w meksyku i USA więc się przeniósł. :D

Pożyjemy. Zobaczymy. Czuj się również zaproszony na piwo :)

Ja mam daleko...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ja mam daleko...

Oslo? Daleko? Robimy regularne spotkania starej ferajny z Liceum i osoby mieszkające na stałe w Sztokholmie i w Goteborgu każdorazowo są obecne. A to niewiele bliżej. Raz nawet była koleżanka z Melbourne.

Pamiętam jak kiedyś pisałeś do mnie, zastanawiając się, czy nie dopłacić 500 zł. do większej przekątnej tego LG, czy te parę cali jest warte, ja napisałem że tak – czyli jednak to była kwestia różnicy w cenie.

Pytanie retoryczne – gdyby 42 cale i 47 cali było w tej samej cenie też wziąłbyś 42 cale jako najlepszą z możliwych przekątnych?

pewnie nie bo za duży :)

bobcat usilnie chce wmówić wszystkim że nie ma sensu kupować dużych tv bo jemu wystarcza 42 tak to odbieram :)

no cóż, jak pisałem znowy fantazja Ciebie ponosi ze stopniowaniem na przykładzie aut,

tu nie o to dokładnie chodzi, tu nie chodzi żeby kupić jak największy tylko o to żeby dobrać właściwą wielkość w miarę możliwości finansowych z granicą odgórną budżetu na tv z przyciskiem stop!

dla mnie jest to proste i zrozumiałem jeżeli dalej nie rozumiesz postaram się prościej opisać,

Focal + Naim

Kanadyjski, kanadyjski - tylko może lepsze dupy są w meksyku i USA więc się przeniósł. :D

Zajrzyj na en.wikipedia.org (stamtąd też ściągnąłem avatara). Tam jest mapka występowania.

pewnie nie bo za duży :)

bobcat usilnie chce wmówić wszystkim że nie ma sensu kupować dużych tv bo jemu wystarcza 42 tak to odbieram :)

no cóż, jak pisałem znowy fantazja Ciebie ponosi ze stopniowaniem na przykładzie aut,

tu nie o to dokładnie chodzi, tu nie chodzi żeby kupić jak największy tylko o to żeby dobrać właściwą wielkość w miarę możliwości finansowych z granicą odgórną budżetu na tv z przyciskiem stop!

dla mnie jest to proste i zrozumiałem jeżeli dalej nie rozumiesz postaram się prościej opisać,

To źle odbierasz. I stosujesz projekcję własnych myśli na innych. Ja wyłącznie piszę że MNIE ten rozmiar najbardziej odpowiada. Podkreślam słowo: MNIE. Ty jak chcesz - to sprawisz sobie taki, o jakim pisze Mczaj: 103", przywiozą Ci ciężarówką z dźwigiem bo inaczej nie da rady wyładować.

Górną granicę budżetu miałem 5000 zł. Kupiłem za około połowę tej kwoty. Bo taką wielkość uznałem za właściwą. Choć możliwości finansowe były dwukrotnie wyższe.

czyli lcd do obiadu i reklam a pdp do filmu wieczorem i relaksu gdzie jego miejsce :)

Powtarzam: filmy oglądam sporadycznie. Wolę programy popularno-naukowe, przyrodnicze i krajoznawcze.

To źle odbierasz. I stosujesz projekcję własnych myśli na innych. Ja wyłącznie piszę że MNIE ten rozmiar najbardziej odpowiada. Podkreślam słowo: MNIE.

Ciekawi mnie skąd wiesz że akurat ten rozmiar jest odpowiedni skoro innych rozmiarów w domu nie miałeś?

Mniejsze miałem. CRT, poprzedni prosty LCD. Teraz patrzę i widzę że większego niż 42" to ja już bym nie chciał.

ale skąd wiesz że byś nie chciał jak nie miałeś w domu większego?

pisz lepiej że tylko wydaje Ci się.

Oslo? Daleko? Robimy regularne spotkania starej ferajny z Liceum i osoby mieszkające na stałe w Sztokholmie i w Goteborgu każdorazowo są obecne. A to niewiele bliżej. Raz nawet była koleżanka z Melbourne.

Ale jak sam zauwazyles, spotyka sie stara ferajna, a nie znajomi z forum. Na piwko do kolegow z forum moge wpasc jak bede w okolicy, ale zeby specjalnie leciec ponad 1000km;)

To źle odbierasz. I stosujesz projekcję własnych myśli na innych. Ja wyłącznie piszę że MNIE ten rozmiar najbardziej odpowiada. Podkreślam słowo: MNIE. Ty jak chcesz - to sprawisz sobie taki, o jakim pisze Mczaj: 103", przywiozą Ci ciężarówką z dźwigiem bo inaczej nie da rady wyładować.

Górną granicę budżetu miałem 5000 zł. Kupiłem za około połowę tej kwoty. Bo taką wielkość uznałem za właściwą. Choć możliwości finansowe były dwukrotnie wyższe.

Bobcat, dopiero co pisałeś:

"Wychodzę bowiem zawsze z założenia, że po co mam wydawać X zł, skoro mogę swoje potrzeby zaspokoić (z zadowoleniem) za 50% tej kwoty".

I tak samo było w tym przypadku, 5000zł. było kwotą, której nigdy nie zamierzałeś wydać (głupio założyć wątek „jaki LCD za 2500zł.”), tylko od razu była to kwota wyliczona zgodnie z powyższym wzorem na 50%, czyli tyle ile finalnie wydałeś, a z tymi pięcioma stówami to się szczypałeś przecież już wiedząc jaki model (że i tak będzie mocno poniżej 5000) więc pls nie nawijaj nam tu makaronu na uszy :)

OK., nie możesz teraz odpowiedzieć inaczej na moje pytanie czy w tej samej cenie nie wziąłbyś 47 cali (bo najlepsze jest 42), ale wtedy jak podejmowałeś decyzję to nie wahałbyś się przecież nawet 0,5 sekundy, no nie tak?

Wiem że wszędzie piszesz że TOBIE odpowiada, TOBIE, TOBIE i jeszcze raz TOBIE, tylko że jak napisałem wcześniej dziwnym trafem zawsze bardziej odpowiada Ci to, co pozwoliło zrealizować TWOJĄ regułę budżetową (50% wstępnie zakładanej kwoty) i dziwnym trafem trochę to jednak dziwne że tak odpowiada Ci zawsze to co tańsze. Ciężko to „kupić” po prostu, takie tłumaczenie :).

Ale niech CI będzie.

bobcat

a mi tam się wydaje że chciałbyś mieć większy tv tylko żyłujesz kasy na większą przekątną zasłaniając się optymalnym 42 cale :)

a z twojej wypowiedzi:

"Ty jak chcesz - to sprawisz sobie taki, o jakim pisze Mczaj: 103", przywiozą Ci ciężarówką z dźwigiem bo inaczej nie da rady wyładować.

"

wyczuwam lekką ironię i nie wiem czy z zazdrości czy znowu z zatwardziałego toku myślenia " moje 42 jest najbardziej optymalne na świecie" :) tak to rozumiem a teraz wytłumacz mi że jest inaczej :)

Focal + Naim

Bobcat po prostu akceptuje to co już ma. I trzyma się tego z uporem a zarazem godnością :)

Ale żeby aż zejść z 5000 złotych na 2500 ? Tego już nie rozumiem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Widzę że zapanowała spiskowa teoria dziejów. Ja tu stosuję jakieś przemyślne fortele, ustalam dla niepoznaki budżet dwukrotnie większy, od samego początku zamierzając wykorzystać go w jakimś ułamku. Ale rewolucyjna czujność Mczaja i innych nie śpi i od razu rozpracowała moje niecne poczynania.

Panowie nie wpadajcie w śmieszność. Nie mówcie mi, że wiecie lepiej co ja myślę i nie uprawiajcie psychoanalitycznej amatorszczyzny. A nade wszystko nie wprowadzajmy tutaj jakichś obowiązujących konwenansów: należy mieć wielki telewizor, a jak wystarcza ci 42" tos kíep, matoł i ciemięga. A wszystko podlane obficie gęstym sosem dętej ideologii.

W słowach Mczaja wypominających mi, że kupuję co mnie się podoba odczytuję nutę zazdrości. Widać sam nie może biedaczysko decydować w domu o niczym. Może Mu żona komunikuje jakie jest Jego, Mczaja, zdanie w każdej sprawie?

@Mikson

Nie. Moje 42" jest optymalne dla mnie. Tylko tyle.

@Mczaj

Gdyby mi zawsze odpowiadało to, co tańsze to bym sobie kupił amplituner Denona z serii 13xx za 1400 zł, budżetowy BD za 800, głośniki za 1500 (cena za komplet 5.1 rzecz jasna of course), tuner Sat za 110, telewizor za 1200. A nie to, co mam. Nie czyń więc wyssanych z palca zarzutów.

Gdyby w pokoju AV stał LG 47 cali też nic by się nie stało, na szerokość tylko 5 cm przybyłoby ekranu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

11 cm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 cm

minus ramka z obu stron.

Ukryta Zawartość

Jaka ramka?

42' - 1012mm

47' - 1121mm

to są wymiary zewnętrzne całego TV, sorry będzie gdzieś 8cm większy ekran.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możecie mi "geniusze" wytłumaczyć o jakiej ramce czy antyramce bredzicie, skoro ekran (widzialny) 47" 16:9 jest szerszy o 11 centymetrów od 42" 16:9, czy to będzie LCD, plazma, OLED, czy jakikolwiek inny ekran?

42' - 1012mm

47' - 1121mm

to są wymiary zewnętrzne całego TV, sorry będzie gdzieś 8cm większy ekran.

Ukryta Zawartość

Masz niezłe problemy z myśleniem, ... nawet jeśli bierzesz pod uwagę całą obudowę TV (choć nie wiem po kiego grzyba jak wyżej podałem link do porównania obszaru widzialnego) to i tak szerokość ramki w modelach 42 i 47" będzie podobna (w zakresie jednej rodziny modelowej).

Chyba że nadal jesteście na etapie CRT gdzie często ~1,5"-2" było "zjedzone" i podana przez producenta wielość ekranu miała się nijak do obszaru widzialnego.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.