Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

wow, impressive!

mczaj, ja mówię ze VT30 to dziadostwo i popieram krzyśka - wystarczy :D

co się dzieje z bobcatem?

Kupil plazme i oglada;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

=> mczaj

To co piszesz to odwracanie kota ogonem, bo ja mógłbym napisać dokładnie to samo odwrotnie....plazmowcy przecież nawet darli koty o oczywistości typu pobór prądu, który jest 2-3 krotnie wyższy w plazmach co dokładnie potwierdziły testy Hifi Choice chociażby.... czy negowali nie raz na chama przydatność plazmy w jasnym pokoju twierdząc, że i tak będzie lepsza od LCD/LED....ten wątek ma 57 stron.....negowali ewidentne wady, brnęli w tłumaczeniach miałkich, obrażali, wyśmiewali itd.....a zwolennicy LCD postępują nieco inaczej, owszem też się odgryzają, ale dostrzegają wady jednej i drugiej technologii i nie stawiają niczego na jedynie słusznym piedestale......bo referencyjność czy prawie referencyjność danego TV zależy od indywidualnych preferencji, czego plazmowcy przez te 57 stron nie pojęli......, zakrzykując i posądzając o bezguście - delikatnie rzecz ujmując oczywiście - adwersarzy, przy każdej okazji, niemal w każdym poście naśmiewając się brnęli w niczym nieuzasadnionym fanatyźmie i brną dalej...w głowie im się nie mieści że taki VT30 może być dla kogoś za ciemny - od razu są docinki, pieprzenie kotka za pomocą młotka i cały czas od nowa o jednym i tym samym dyskutujemy tak naprawdę przez 57 stron - indywidualnych preferencjach, których co poniektórzy totalnie, wręcz fanatycznie uszanować i zrozumieć nie potrafili, nie potrafią i niestety w tej materii nic się nie zmieni przez następne 50 stron, bo nie ma na to nadziei po tym co tu się wydarzyło do tej pory......

chłopie sadzisz kwasy aż boli!

wyliczyłem Tobie że oszczędność miesięczna lcd vs pdp zużycia prądu dla mnie to średniej wielkości cocacola więc energooszczędność mnie interesowała by więcej jak by zjadał powyżej 1kW pdp, po drugie jak masz stacjonarny komp to jestem pewien że masz w nim minimum 150W zasilacz gejmingowy pewnie z 500W więc chłopie takie argumenty są śmieszne,,

Focal + Naim

wyliczyłem Tobie że oszczędność miesięczna lcd vs pdp zużycia prądu dla mnie to średniej wielkości cocacola więc energooszczędność mnie interesowała by więcej jak by zjadał powyżej 1kW pdp, po drugie jak masz stacjonarny komp to jestem pewien że masz w nim minimum 150W zasilacz gejmingowy pewnie z 500W więc chłopie takie argumenty są śmieszne,,

Właśnie o tym pisałem....bez komentarza.....fanatyzm wylał się kolejny raz.....kolejnych 50 stron kwasów się szykuje.....no cóż nic nie trafiło....jak ktoś nie potrafi pojąć, ze nie chodzi o oszczędności tylko sam fakt to można temat przerobić po raz n-ty przecież......

Owszem fanatyzm i zacietrzewienie boli.....ale samego fanatyka, bo ma z tym poważny problem.....

Właśnie o tym pisałem....bez komentarza.....fanatyzm wylał się kolejny raz.....kolejnych 50 stron kwasów się szykuje.....no cóż nic nie trafiło....jak ktoś nie potrafi pojąć, ze nie chodzi o oszczędności tylko sam fakt to można temat przerobić po raz n-ty przecież......

Owszem fanatyzm i zacietrzewienie boli.....ale samego fanatyka, bo ma z tym poważny problem.....

rozbawiłeś mnnie to łez :)

ja bym to ujął tak ,

ankieta dobitnie pokazała że są ludzie którzy nie brali udziału w dyskusji ale oddali głos w ankiecie

czyli większość musi mieć nie po kolei w głowach, recenzencji i wszyscy którym się podoba obraz pdp

bo zyzio wie najlepiej!

chłopie brniesz dalej i pogrążasz się w tym co robisz niemiłosiernie :)

ale miło że masz nowego nicka :)

Focal + Naim

wow, impressive!

Kupil plazme i oglada;)

Panowie chciałbym tylko zauważyć że jak ja wklejam jakieś testy to to są one robione przez nieprofesjonalistów, są przepłacane, przesadzone, przekoloryzowane. Jak wy wklejacie linki do jakiś testów to są to testy wysokiej klasy specjalistów.

Co do iealo.de to jest to największa w Niemczech wyszukiwarka cen i nie robi żadnych testów a jedynie daje linki do już istniejących testów. Idealo.de była oceniana przez Stiftung Warentest(w pewnym sensie święta krowa testów w Niemczech) i jest to najlepsza wyszukiwarka cen na rynku niemieckim. Praktycznie masz 100 procentową gwarancję że cena tam wyszukana jest ceną najniższą.

Co do oceny użytkownika na Idealo.de. Bądźmy poważni. Tam jest tylko jedna ocena.

Ludzie jeżeli już coś kupili i są niezadowoleni to wylewają najczęściej żale tam gdzie kupili.

Co do jakości testów na Chip.de. Otóż na Chip.de mają oddzielny dział telewizory i prawdę powiedziawszy to jeszcze nie widziałem ta systematycznie robionych testów. Przez ich redakcję przewinęło się już setki telewizorów i oceniają bardzo konsekwentnie według ścisłych kryteriów. Każde kryterium dostaje odpowiednią wagę w procentach i z wszystkich kryteriów wyliczona jest ocena ogólna.

Chciałbym też zauważyć że jakość obrazu podzielona jest tam na dwie kategorie subiektywna jakość i jest to nazwane jako jakość Video i ma wagę 30% w ogólnej ocenie i jakość obiektywna z pomiarów i jest to nazwane jakość panelu i ma wagę 25% co powoduje że ewentualna subiektywna ocena nie ma aż tak dużego wpływu na ocenę całościową.

Tu wklejam tabelkę z dokładnym wyszczególnieniem wszystkich ocen.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawdę powiedziawszy to nie widziałem jeszcze testów robionych tak konsekwentnie według pewnych określonych kryteriów na żadnej stronie i do tego zestawionych w sposób tak profesjonalny.

Ukryta Zawartość

rozbawiłeś mnnie to łez :)

ja bym to ujął tak ,

ankieta dobitnie pokazała że są ludzie którzy nie brali udziału w dyskusji ale oddali głos w ankiecie

czyli większość musi mieć nie po kolei w głowach, recenzencji iwszyscy którym się podoba obraz pdp

bo zyzio wie najlepiej!

chłopie brniesz dalej i pogrążasz się z tym co robisz niemiłosiernie :)

Pozostawię ten żałosny n-ty już post bez najdrobniejszego komentarza.....

Panowie chciałbym tylko zauważyć że jak ja wklejam jakieś testy to to są one robione przez nieprofesjonalistów, są przepłacane, przesadzone, przekoloryzowane. Jak wy wklejacie linki do jakiś testów to są to testy wysokiej klasy specjalistów.

Tego nie zmienisz...

Jedyne do czego przyczepiłbym się na chip.de to to że nie ma tam testów wszystkich telewizorów które mnie interesowały. Ale nie istnieje taka strona co która przetestowała wszystkie istniejące telewizory. Druga krytyka to to że testy pojawiają się ze znacznym poślizgiem od ukazania się telewizora na runku. Jeżeli ktoś chce kupić jakąś nowość to niestety musi czekać.

Ale jak n.p. kupiłem LCD z powodu jakości obrazu. Nawet jakby plazma miała podobną jakość, co przy takiej samej cenie raczej nie występuje, dlaczego miałbym kupować telewizor który zżera mi więcej prądu?

Zając widzi że jego kumpel, drugi zając, gdzieś pędzi.

- Dokąd tak pędzisz?

- Uciekaj, nie pytaj o nic.

Więc biegną co tchu obydwaj.

- No może mi powiesz przed czym tak uciekamy?

- Uciekajmy, uciekajmy.

Gnają dalej. Wreszie zupełnie bez sił padają na jakiejś miedzy i chowają się w jamce, gdzie ich nie widać.

- Czy w końcu powiesz przed czym tak uciekaliśmy?

- Polowanie na wielbłądy.

- Czy ciebie już do reszty pogięło??? A co nas obchodzi polowanie na wielbłądy?

- Tak, ale zanim udowodnisz że nie jesteś wielbłądem...

Stara opowiastka, ale w kontekście naszych tu rozmów aktualna. Przerzucamy się argumentami, czasem dyskusja staje się za bardzo ognista. Chyba trudno nam przyjąć do wiadomości, że technologia idzie szybko naprzód. Ani LCD nie są tak słabe jak pierwsze generacje z ich (przynaję: żenującą) jakością, ani PDP nie mają wad o których niektórzy trąbią. Ja też mam w tym niejakie "zasługi", do czego się z zażenowaniem przyznałem, gdyż obiektywizm jest mi milszy niż osobliwie pojmowana konsekwencja (czytaj: w zapartego) w sytuacji gdy się nie miało racji.

Niestety, ale to zwolennicy PDP muszą bez przerwy udowadniać, że nie są wielbłądami. Wystarcza jedna, za to dłuższa i dokładna, wizyta i oględziny w tak niekorzystnym otoczeniu, jakim jest market MM - aby się przekonać, że zarzuty przeciw plaźmie to są dęte farmazony. Obraz można sobie nawet tam ustawić tak, że dla mnie, miłośnika trybów dynamicznych i trochę przedobrzonych kolorów - był już nieakceptowalny. A to wcale nie były ustawienia na maksa. Owszem jest trochę inny niż obraz na LCD, ale tu już wkraczamy w przestrzeń pytań co się komu bardziej podoba. O tym trudno dyskutować.

Dyskutujmy więc przy użyciu rzetelnych argumentów, a nie jakichś wydumanych fantasmagorii.

Zając widzi że jego kumpel, drugi zając, gdzieś pędzi.

- Dokąd tak pędzisz?

- Uciekaj, nie pytaj o nic.

Więc biegną co tchu obydwaj.

- No może mi powiesz przed czym tak uciekamy?

- Uciekajmy, uciekajmy.

Gnają dalej. Wreszie zupełnie bez sił padają na jakiejś miedzy i chowają się w jamce, gdzie ich nie widać.

- Czy w końcu powiesz przed czym tak uciekaliśmy?

- Polowanie na wielbłądy.

- Czy ciebie już do reszty pogięło??? A co nas obchodzi polowanie na wielbłądy?

- Tak, ale zanim udowodnisz że nie jesteś wielbłądem...

Stara opowiastka, ale w kontekście naszych tu rozmów aktualna. Przerzucamy się argumentami, czasem dyskusja staje się za bardzo ognista. Chyba trudno nam przyjąć do wiadomości, że technologia idzie szybko naprzód. Ani LCD nie są tak słabe jak pierwsze generacje z ich (przynaję: żenującą) jakością, ani PDP nie mają wad o których niektórzy trąbią. Ja też mam w tym niejakie "zasługi", do czego się z zażenowaniem przyznałem, gdyż obiektywizm jest mi milszy niż osobliwie pojmowana konsekwencja (czytaj: w zapartego) w sytuacji gdy się nie miało racji.

Niestety, ale to zwolennicy PDP muszą bez przerwy udowadniać, że nie są wielbłądami. Wystarcza jedna, za to dłuższa i dokładna, wizyta i oględziny w tak niekorzystnym otoczeniu, jakim jest market MM - aby się przekonać, że zarzuty przeciw plaźmie to są dęte farmazony. Obraz można sobie nawet tam ustawić tak, że dla mnie, miłośnika trybów dynamicznych i trochę przedobrzonych kolorów - był już nieakceptowalny. A to wcale nie były ustawienia na maksa. Owszem jest trochę inny niż obraz na LCD, ale tu już wkraczamy w przestrzeń pytań co się komu bardziej podoba. O tym trudno dyskutować.

Dyskutujmy więc przy użyciu rzetelnych argumentów, a nie jakichś wydumanych fantasmagorii.

Czy to prawda że kupiłeś plazmę ?

Jak do tej pory to wyglada na to, ze plazmy w podobnej cenie maja zdecydowanie lepszy obraz. jeszcze niedawno sie obruszyles jak porownywali GT30 z LG. A to byly telewizory o podobnej cenie. Mozesz prosze wskazac LCD o cenie VT30 ktory chocby sie do niego zbliza?? Proponuje zebys porownanie z jakim poprularnym tv LED w tej cenie, a My plazmowcy rowniez ze swojej strony cos poszukamy. Zobaczymy jak to bedzie. Bo narazie to podciagasz na sile pod siebie. Nie wspomne o zyziu, ktory to wyskoczyl jak Philip z konopi i rozdrapuje stare rany. Chyba chce sie troche poawanturowac.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Czy to prawda że kupiłeś plazmę ?

Jeszcze nie kupiłem drugiego TV, aczkolwiek przyznaję że PDP jest opcją poważnie braną pod uwagę.

Jak do tej pory to wyglada na to, ze plazmy w podobnej cenie maja zdecydowanie lepszy obraz. jeszcze niedawno sie obruszyles jak porownywali GT30 z LG. A to byly telewizory o podobnej cenie. Mozesz prosze wskazac LCD o cenie VT30 ktory chocby sie do niego zbliza?? Proponuje zebys porownanie z jakim poprularnym tv LED w tej cenie, a My plazmowcy rowniez ze swojej strony cos poszukamy. Zobaczymy jak to bedzie. Bo narazie to podciagasz na sile pod siebie. Nie wspomne o zyziu, ktory to wyskoczyl jak Philip z konopi i rozdrapuje stare rany. Chyba chce sie troche poawanturowac.

Brak adresata. To do mnie?

Najnowsza Toshiba 800Hz i się nie zbliża tylko znacznie przegoniła. Zresztą wklejałem linki z testów i 20 telewizorów miało lepsza ocenę w jakości Video niż VT30. Zresztą w teście tańsza plazma st33 ma lepszy obraz od vt3O w co jestem w stanie uwierzyć. Widziałem oba telewizory w prawdzie nie razem ale jakość jakości obrazu na VT30 mnie nie powaliła na kolana.

Chciałbym jeszcze raz powtórzyć że uważam że jakość obrazu w najnowszych plazmach i LCD jest podobna i to co ktoś wybierze zależy tylko i wyłącznie od tego której technologi wady działają bardziej na nerwy.

To że skoncentrowałem się wyłącznie na krytykowaniu plazmy wnika z dosyć autorytatywnych wypowiedzi typu

Jak do tej pory to wyglada na to, ze plazmy w podobnej cenie maja zdecydowanie lepszy obraz.

co jest bzdurą zupełną.

Wypowiedź powinna brzmieć.

Jak do tej pory wygląda na to że plazmy w podobnej cenie podobają mi się zdecydowanie bardziej.

Dlatego dla równowagi postanowiłem zająć się wadami technologii plazmowej. Oczywiście istnieją też wady technologii LCD ale te i nie tylko te ale jeszcze wiele innych wydumanych zostały szczegółowo przedstawione prze zwolenników plazmy.

Wypowiedź powinna brzmieć.

Jak do tej pory wygląda na to że plazmy w podobnej cenie podobają mi się zdecydowanie bardziej.

Nie mi/nam, tylko mi/nam oraz ekspertom/portalom przeprowadzającym rzetelne i szczegółowe testy telewizorów, które to testy ty z uporem maniaka negujesz, posiłkując się wyrosłym z tradycji monitorów komputerowych chip.de, które i tak oceniło VT30 bardzo wysoko, żeby było śmieszniej!

Więc jeszcze raz: o co tobie chodzi, dlaczego masz taki problem z tymi testami, gdzie VT30 wskazywany jest jako znakomity ekran? Co jest niewiarygodnego w tych testach, bo skoro je ciągle negujesz, to znaczy że masz jakąś tajemną wiedzę, której nikt inny nie posiada. Czy to jest jakiś ogólnoświatowy spisek?

Jeszcze raz: do tej pory, pomimo usilnych poszukiwań, nie przedstawiłeś ani jednej eksperckiej recenzji (zestaw pomiarów + wrażenia subiektywne), która potwierdzałaby twoją negatywną opinię nt jakości obrazu VT30.

Nie mi/nam, tylko mi/nam oraz ekspertom/portalom przeprowadzającym rzetelne i szczegółowe testy telewizorów, które to testy ty z uporem maniaka negujesz, posiłkując się wyrosłym z tradycji monitorów komputerowych chip.de, które i tak oceniło VT30 bardzo wysoko, żeby było śmieszniej!

Więc jeszcze raz: o co tobie chodzi, dlaczego masz taki problem z tymi testami, gdzie VT30 wskazywany jest jako znakomity ekran? Co jest niewiarygodnego w tych testach, bo skoro je ciągle negujesz, to znaczy że masz jakąś tajemną wiedzę, której nikt inny nie posiada. Czy to jest jakiś ogólnoświatowy spisek?

Jeszcze raz: do tej pory, pomimo usilnych poszukiwań, nie przedstawiłeś ani jednej eksperckiej recenzji (zestaw pomiarów + wrażenia subiektywne), która potwierdzałaby twoją negatywną opinię nt jakości obrazu VT30.

Ano jest niewiarygodne n.p. to że mierzą poziom czerni i wychodzi im dokładny wynik. Tylko że jest to wynik poniżej dokładności najlepszych urządzeń istniejących na świecie i do tego sami twierdzą że jest to wynik poniżej dokładności urządzenia którym mierzą. A żeby było jeszcze śmieszniej to wyliczają z tego wyniku kontrast i z duma na gębach chwalą telewizor za tak wspaniały wynik. Jak to przeczytałem to tarzałem się ze śmiechu po ziemi.

Do tego mierzą kontrast jakimiś szemranymi metodami tak żeby uzyskać wyniki z góry upatrzone.

W Chipie przy plazmach przynajmniej uczciwie piszą że tą metodą którą stosują (czyli przy białym 120 cd/m2) nie da się zmierzyć kontrastu w plazmie i nie podają żadnego wyniku.

Jak już wybierasz testy to rób to przynajmniej z głową.

To ja ci może przypomnę o czym dyskutowaliśmy.

Jak myślisz, czemu wszędzie piszą że obraz z VT30 jest po prostu znakomity

No to ja ci pokazałem że nie wszędzie. I wkleiłem ci linki do opini z Amazon gdzie niektórzy klienci zmieszali ten telewizor z błotem.

I dyskutowanie tu o rzetelności źródła wpisów nie ma tu najmniejszego sensu. Wszędzie to znaczy wszędzie a nie wszędzie ale tylko pod warunkiem że piszą o VT30 że jest wspaniały.

Przypomina mi to trochę reklamę Forda T. Możesz kupić Forda T w dowolnym kolorze pod warunkiem że będzie to kolor czarny.

Zresztą wklejałem linki z testów i 20 telewizorów miało lepsza ocenę w jakości Video niż VT30. Zresztą w teście tańsza plazma st33 ma lepszy obraz od vt3O w co jestem w stanie uwierzyć.

Czy Ty czasami zastanawiasz sie nad tym co czytasz?

Czyli inzynierowie Panasonica wypuszczaja tanszy model o wiele lepszy od ich flagowca...

Wiesz co? Nie osmieszaj sie.

Jeszcze nie kupiłem drugiego TV, aczkolwiek przyznaję że PDP jest opcją poważnie braną pod uwagę.

Brak adresata. To do mnie?

Do Krzyska.

No to ja ci pokazałem że nie wszędzie. I wkleiłem ci linki do opini z Amazon gdzie niektórzy klienci zmieszali ten telewizor z błotem.

czy te anonimy z netu to są te eksperckie recenzje z pomiarami i subiektywnymi wrażeniami?

Ano jest niewiarygodne n.p. to że mierzą poziom czerni i wychodzi im dokładny wynik. Tylko że jest to wynik poniżej dokładności najlepszych urządzeń istniejących na świecie i do tego sami twierdzą że jest to wynik poniżej dokładności urządzenia którym mierzą. A żeby było jeszcze śmieszniej to wyliczają z tego wyniku kontrast i z duma na gębach chwalą telewizor za tak wspaniały wynik. Jak to przeczytałem to tarzałem się ze śmiechu po ziemi.

Do tego mierzą kontrast jakimiś szemranymi metodami tak żeby uzyskać wyniki z góry upatrzone.

W Chipie przy plazmach przynajmniej uczciwie piszą że tą metodą którą stosują (czyli przy białym 120 cd/m2) nie da się zmierzyć kontrastu w plazmie i nie podają żadnego wyniku.

I dyskutowanie tu o rzetelności źródła wpisów nie ma tu najmniejszego sensu. Wszędzie to znaczy wszędzie a nie wszędzie ale tylko pod warunkiem że piszą o VT30 że jest wspaniały.

Przypomina mi to trochę reklamę Forda T. Możesz kupić Forda T w dowolnym kolorze pod warunkiem że będzie to kolor czarny.

TONACY BRZYTWY SIE CHWYTA

krzychu dla mnie pomiary to jest pryszcz na dupie tak naprawę i mi to do niczego nie jest potrzebne

ja patrzę oczami i tym oceniam, jest dobra czerń ok, jest dobra gradiacja ok, jest dobra płynność ok

itd pomiar pokaże tobie tylko spektrum barw gamuty itd ale nie prawdziwą istotę wyświetlanego obrazu

to już staje się nudne ciągłe analizowanie tablic i eksperckie wydumane wywody z technicznego punktu widzenia

dla mnie liczy się jakość obrazu ale w moich warunkach domowych z moimi preferencjami i ustawieniami

i tyle, zgadza się każdy ma inne wymagania to jest wiadome, i naprawdę nikt nikogo nie przekonuje że jedno jest lepsze od drugiego to tyle,,

za dużo w to niektórzy wtłaczają fizyki pomiarów a potem ich wybory są bardziej podyktowane papierowymi pomiarami

no coż szanujemy takie wybory :)

zyzio to nie komentuj bo mogę polecić tobie drugą kurację na otrzeźwienie twojego sposobu myślenia.

Focal + Naim

Wcześniej napisałem coś tagiego i dopisałem jeszcze jedno zdanie ale żeby nie dolewać oliwy do ognia postanowiłem je jednak wykasować.

Dlatego dla równowagi postanowiłem zająć się wadami technologii plazmowej. Oczywiście istnieją też wady technologii LCD ale te i nie tylko te ale jeszcze wiele innych wydumanych zostały szczegółowo przedstawione prze zwolenników plazmy.

Ale po tym wpisie zmieniłem zdanie.

Czy Ty czasami zastanawiasz sie nad tym co czytasz?

Czyli inzynierowie Panasonica wypuszczaja tanszy model o wiele lepszy od ich flagowca...

Wiesz co? Nie osmieszaj sie.

Oto pełna treść mojej wypowiedzi:

Oczywiście istnieją też wady technologii LCD ale te i nie tylko te ale jeszcze wiele innych wydumanych zostały szczegółowo przedstawione przez zwolenników plazmy.

Chociaż ostatnio zamiast wyszukiwać wydumane wady LCD co poniektórzy wyszukują wydumane moje wady.

Z jednej stron ich nieporęczność w wyszukiwaniu moich wad jest trochę zabawna ale z drugiej strony jest to jedna trochę żałosne.

czy te anonimy z netu to są te eksperckie recenzje z pomiarami i subiektywnymi wrażeniami?

Żeby oddać opinię na Amazonie musisz być zarejestrowanym klientem i o ile się nie mylę nie możesz oceniać towaru którego nie kupiłeś ale co do tego nie jestem pewny. A więc dla Amazonu nie jesteś anonimowy. A dla innych czytających przedstawiasz się nickiem. Nie ma nic bardziej wartościowego niż opinia wkurw... klienta. Owszem może się zdarzyć jakiś upierdliwy. Jednak gdy na 38 opinii 7 jest zdecydowanie negatywnych to nie może być przypadek.

TONACY BRZYTWY SIE CHWYTA

O tym właśnie pisałem. Panowie takimi wpisami wystawiacie jedynie sobie świadectwo a nie mi. Chciałbym przypomnieć że dyskutujemy o telewizorach o nie o mnie.

krzychu dla mnie pomiary to jest pryszcz na dupie tak naprawę i mi to do niczego nie jest potrzebne

ja patrzę oczami i tym oceniam, jest dobra czerń ok, jest dobra gradiacja ok, jest dobra płynność ok

itd pomiar pokaże tobie tylko spektrum barw gamuty itd ale nie prawdziwą istotę wyświetlanego obrazu

to już staje się nudne ciągłe analizowanie tablic i eksperckie wydumane wywody z technicznego punktu widzenia

dla mnie liczy się jakość obrazu ale w moich warunkach domowych z moimi preferencjami i ustawieniami

i tyle, zgadza się każdy ma inne wymagania to jest wiadome, i naprawdę nikt nikogo nie przekonuje że jedno jest lepsze od drugiego to tyle,,

za dużo w to niektórzy wtłaczają fizyki pomiarów a potem ich wybory są bardziej podyktowane papierowymi pomiarami

no coż szanujemy takie wybory :)

zyzio to nie komentuj bo mogę polecić tobie drugą kurację na otrzeźwienie twojego sposobu myślenia.

Tylko że jest to wtedy ocena subiektywna i dotyczy wyłącznie gustu a o gustach się nie dyskutuje.

W dalszym ciągu uważam że telewizory plazmowe i LCD mają podobną jakość obrazu tylko zupełnie inne wady i zalety i to co kto wybierze zależy tylko i wyłącznie które wady bardziej działają na nerwy.

Tylko że jest to wtedy ocena subiektywna i dotyczy wyłącznie gustu a o gustach się nie dyskutuje.

W dalszym ciągu uważam że telewizory plazmowe i LCD mają podobną jakość obrazu tylko zupełnie inne wady i zalety i to co kto wybierze zależy tylko i wyłącznie które wady bardziej działają na nerwy.

nie do końca się zgadzam

jeżeli jestem w stanie dopatrzyć się złej płynności ruchu , krawędziowania obiektów , słabej gradacji tzn że mam wyczulony wzrok i a mam bo grafiką się zajmowałem długo to mogę dosyć obiektywnie to określić to są dosyć znamienne parametry kształtujące obraz RUCHOMY nie tylko kolorystyka gamuty i kontrast wykładniki bardziej brazu STATYCZNEGO, więc dla mnie ocena w pierwszej kolejności to ogólny odbiór obrazu jego charakteru głębi płynności a potem na końcu jakieś pomiary które mnie mało obchodzą bo niczego w obrazie nie zmienią jeżeli jest on dobry i tyle czy to lcd czy w pdp, ale każda technologia obrazu ma wady i zalety, i tylko tak naprawdę trzeba umieć wyważyć , bo kupujemy dla zalet obraz, na ile jesteśmy w stanie oko przymknąć, dla mnie obraz generowany technologia pdp ma mniej wad i całościowo jest pełniejszy w odbiorze to już kwestia gustu zgadzam się jeżeli chodzi o kolory , ale jeżeli chodzi o słabą płynność brak detali w ruchomych obiektach to już nie jest kwestia gustu tylko wyraźne wady danej technologii, jeżeli ktoś kupuje tv i tego nie widzi to już inna sprawa i poza zakresem gustu tylko braku świadomości istnienia też czegoś będącego poza percepcja odbioru obrazu i tyle

Focal + Naim

Na pewno ZDECYDOWANIE lepszy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I cena chyba też jest podobna.

Tak właśnie tworzą się wojenki.

Czy jest możliwość wybuchu wojny domowej z powodu róznic zdań dotyczących TV, samochodów, sprzętu HiFI, lub HiEnd, itp. Odpowiedź : na świecie NIE a w Polce nie można tego wykluczyć (to taki wesoły wniosek odnośnie dyskusji o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świetami Bożego Narodzenia) ;-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

nie do końca się zgadzam

jeżeli jestem w stanie dopatrzyć się złej płynności ruchu , krawędziowania obiektów , słabej gradacji tzn że mam wyczulony wzrok i a mam bo grafiką się zajmowałem długo to mogę dosyć obiektywnie to określić to są dosyć znamienne parametry kształtujące obraz RUCHOMY nie tylko kolorystyka gamuty i kontrast wykładniki bardziej brazu STATYCZNEGO, więc dla mnie ocena w pierwszej kolejności to ogólny odbiór obrazu jego charakteru głębi płynności a potem na końcu jakieś pomiary które mnie mało obchodzą bo niczego w obrazie nie zmienią jeżeli jest on dobry i tyle czy to lcd czy w pdp, ale każda technologia obrazu ma wady i zalety, i tylko tak naprawdę trzeba umieć wyważyć , bo kupujemy dla zalet obraz, na ile jesteśmy w stanie oko przymknąć, dla mnie obraz generowany technologia pdp ma mniej wad i całościowo jest pełniejszy w odbiorze to już kwestia gustu zgadzam się jeżeli chodzi o kolory , ale jeżeli chodzi o słabą płynność brak detali w ruchomych obiektach to już nie jest kwestia gustu tylko wyraźne wady danej technologii, jeżeli ktoś kupuje tv i tego nie widzi to już inna sprawa i poza zakresem gustu tylko braku świadomości istnienia też czegoś będącego poza percepcja odbioru obrazu i tyle

Zgodzić mogę się jedynie z tym że jak by wybierać telewizor losowo to prawdopodobieństwo wybrania dziadostwa jest dużo, dużo większe w telewizorach LCD. Trochę inaczej wygląda to gdy do wyboru telewizora podejdzie się w sposób bardziej przemyślany. W ostatnich latach telewizory LCD mocno nadgoniły a telewizory plazmowe jakby się trochę pogorszyły (ale to jest tylko moje zdanie). Moim zdaniem rozwój w przypadku plazmy poszedł zupełnie w nieodpowiednim kierunku. Dlatego na obecną chwilę jakość LCD i Plazmy spotkały się mniej więcej na podobnym poziomie. Co nie znaczy że nie da się kupić gównianego LCD. No i oczywiście gównianej plazmy.

Zgodzić mogę się jedynie z tym że jak by wybierać telewizor losowo to prawdopodobieństwo wybrania dziadostwa jest dużo, dużo większe w telewizorach LCD. Trochę inaczej wygląda to gdy do wyboru telewizora podejdzie się w sposób bardziej przemyślany. W ostatnich latach telewizory LCD mocno nadgoniły a telewizory plazmowe jakby się trochę pogorszyły (ale to jest tylko moje zdanie). Moim zdaniem rozwój w przypadku plazmy poszedł zupełnie w nieodpowiednim kierunku. Dlatego na obecną chwilę jakość LCD i Plazmy spotkały się mniej więcej na podobnym poziomie. Co nie znaczy że nie da się kupić gównianego LCD. No i oczywiście gównianej plazmy.

nie do końca,

moim zdaniem lcd była technologią troszkę "na siłe" zrobioną i wymęczoną jako alternatywę i zapchanie szybkiej luki pomiędzy jeszcze wtedy crt a pdp, cenowa przepaść,, ,

lcd się przyjęła i udoskonaliła ale nie osiągnie punktu drogi obranej od początku przez technologię pdp która została stworzona wyłącznie do typu obrazu tv,

może się zbliżyć i teraz jest ta przepychanka bo różnice są subtelne dla kogoś kto czegoś nie widzi lub spore jak dla mnie jeżeli coś widzę,

zgadzam się są bardziej skopane lub dobre modele obu technologii paleta jest olbrzymia a wybór generalnie trudny,

Focal + Naim

nie do końca,

moim zdaniem lcd była technologią troszkę "na siłe" zrobioną i wymęczoną jako alternatywę i zapchanie szybkiej luki pomiędzy jeszcze wtedy crt a pdp, cenowa przepaść,, ,

Był już poruszany temat dawnych cen LCD i plazm ... podawałem nawet w których numerach miesięcznika "Audio" z którego roku jakie TV były testowane i ile kosztowały ... nie było żadnej przepaści.

nie do końca,

lcd się przyjęła i udoskonaliła ale nie osiągnie punktu drogi obranej od początku przez technologię pdp która została stworzona wyłącznie do typu obrazu tv,

może się zbliżyć i teraz jest ta przepychanka bo różnice są subtelne dla kogoś kto czegoś nie widzi lub spore jak dla mnie jeżeli coś widzę,

zgadzam się są bardziej skopane lub dobre modele obu technologii paleta jest olbrzymia a wybór generalnie trudny,

Ja owszem widzę pewne różnice w jakości obrazu na korzyść plazmy, ale widzę też jego wady w stosunku do LCD. W końcu skusiły mnie zalety LCD. Są pewne granice których przekroczy ani plazma ani LCD. Zresztą w najnowszych modelach LCD obraz robi się coraz bardziej naturalny żeby nie powiedzieć plazmowy. Trzeba tylko trochę pokręcić w ustawieniach.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Chyba tu masz sporo racji. W wypowiedziach zachodnich ekspertów oceniających topowy Sony HX920 napisali że jest on już prawie tak dobry jak VT30. Zwracam tylko uwagę że ciągle jest około 40% droższy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest możliwość wybuchu wojny domowej z powodu róznic zdań dotyczących TV, samochodów, sprzętu HiFI, lub HiEnd, itp. Odpowiedź : na świecie NIE a w Polce nie można tego wykluczyć (to taki wesoły wniosek odnośnie dyskusji o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świetami Bożego Narodzenia) ;-).

Dzięki za linki.

To jeszcze inne porównanie z tej strony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to właśnie tą Toshibę oglądałem tylko w wersji 42 cale.

Chyba tu masz sporo racji. W wypowiedziach zachodnich ekspertów oceniających topowy Sony HX920 napisali że jest on już prawie tak dobry jak VT30. Zwracam tylko uwagę że ciągle jest około 40% droższy.

Masz może linka z testem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzysiek oni mierzą poziom bieli np. po kalibracji, a później dzielą przez deklarowany przez Panasonica współczynnik kontrastu 5.000.000:1 - statycznego :-))) (tak przypuszczam).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oj nie bylbym taki pewny, polecam poczytac zagraniczne fora, kluca sie tak jak i u Nas.

Ja owszem widzę pewne różnice w jakości obrazu na korzyść plazmy, ale widzę też jego wady w stosunku do LCD. W końcu skusiły mnie zalety LCD. Są pewne granice których przekroczy ani plazma ani LCD. Zresztą w najnowszych modelach LCD obraz robi się coraz bardziej naturalny żeby nie powiedzieć plazmowy. Trzeba tylko trochę pokręcić w ustawieniach.

Tak, ale jedynie w absolutnie najlepszych i najdrozszych telewizorah LCD, zbliza sie do tego poziomu naturalnosci, ale Ty Krzysztofie nie masz absolutnie topowego LCD, co innego don111, ktory nadal twierdzi, ze jego kilkuletnia plazma, pewnie za polowe ceny LEDa ma naturalniejszy obraz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzysiek oni mierzą poziom bieli np. po kalibracji, a później dzielą przez deklarowany przez Panasonica współczynnik kontrastu 5.000.000:1 - statycznego :-))) (tak przypuszczam).

Aż nie wierzę że strzelili taką głupotę. Chociaż po tym co tam przeczytałem to chyba jednak to możliwe.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.