Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie może nie, ale te kilka które zobaczył nasz pechowiec - niewykluczone, że tak.

Mczaj: a czy Ty widzisz te objawy na swoich? Wiem, wspomniałeś o sporadycznym zazielenieniu ciemnych scen na kilkuletnim Samsungu. Zrozmiałem, że to na zasadzie wyjątku. Tribul natomiast widzi objawy nasilone, z kilku metrów i w permanencji.

Czasem (przejeżdżając codziennie obok) wpadam do MM Okęcie popatrzeć co ciekawego. Jak sam wiesz - jest tam spora oferta plazm, a personel życzliwy i (jeśli nie ma natłoku klientów) daje pilota i pozwala się pobawić. Nigdy na żadnej plaźmie nie dostrzegłem objawów sygnalizowanych przez Tribula (w domu na G30 nie dostrzegłem również). Takiego mam farta? Nie sądzę. Źle patrzę? Chyba już wiem na co zwracać uwagę. Zaryzykuję więc hipotezę, że to raczej Tribul ma niefarta.

Bobcat a odpal jakiś film w trybie normalnym i daj pauze w ciemnej scenie ale nie całkiem czarnej, i podbijaj jasność o skok.

Nie ma takiej możliwości żebym wziął przypadkowo 3 tv i we wszystkich była ta sama usterka, z czego dwa modele takie same a jeden inny.

Czasem (przejeżdżając codziennie obok) wpadam do MM Okęcie popatrzeć co ciekawego. Jak sam wiesz - jest tam spora oferta plazm, a personel życzliwy i (jeśli nie ma natłoku klientów) daje pilota i pozwala się pobawić. Nigdy na żadnej plaźmie nie dostrzegłem objawów sygnalizowanych przez Tribula.

Zapraszam do testu, umówimy się na miejscu i pokażę, że coś takiego istnieje tylko po prostu nie chcesz tego widzieć :)

Zapraszam do testu, umówimy się na miejscu i pokażę, że coś takiego istnieje tylko po prostu nie chcesz tego widzieć :)

Mrowienie na zielono owszem że się zdarza, ale tribul ma nie mrowienie tylko wręcz jakby grad padał.

Mam identyczne mrowienie jak na drugim filmiku który wstawiłem, ten właśnie z ST50,piszę tu o trybie normalnym i specyficznych nie całkiem czarnych scenach.W sklepie na innych tv były takie same objawy.

Zobaczcie na jakich odcieniu czerni widać zielone kropy, na pasku z nr 8 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mam takiego zamiaru Maćku;)Jak już pisałem wcześniej poradziłem sobie z tym problemem, obraziłem sie na tryb normalny:) i na dzień dzisiejszy jestem na trybie prawdziwe kino po małych korektach koloru i ustawieniu gammy na 2.4 i jest ok;)Fakt,przeszkadza mi lekka mgiełka na trybach kinowych (brak tej ostrości co na Normalnym) ale idzie się przyzwyczaić.

pokażę, że coś takiego istnieje tylko po prostu nie chcesz tego widzieć :)
A powidoki, wypalanie i mroczki nadal są bolączka współczesnych plazm? Tak z ciekawości pytam :) Jesli czegoś nie widać należy wtedy wyostrzyć umysł- jeśli się zapragnie na pewno się pojawi. Eh fachowcy-eksperci. Dla was normalny obraz nigdy nie będzie istniał, zawsze trzeba coś znaleźć.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bobcat a odpal jakiś film w trybie normalnym i daj pauze w ciemnej scenie ale nie całkiem czarnej, i podbijaj jasność o skok.

W końcu zrozumiałem dlaczego nie możemy się dogadać. Ja mówię o sytuacji zwykłego oglądania. Ty - o jakichś eksperymentach z ustawianiem parametrów na ekstremalne pozycje. W ten sposób można udowodnić wszystko. Tylko po co? Jak to się ma do codziennego, normalnego oglądania? Chyba nijak. To jest tak jak gdyby ktoś podkręcił na maxa jeden z suwaków kolorów a potem labidził, że ma obraz podbarwiony.

Mogę odpowiedzieć to samo co Tribulowi. Eksperyment? Proszę bardzo. Na pewno znajdziemy termin pasujący nam obu. Jaki pasuje Waszmości.

A powidoki, wypalanie i mroczki nadal są bolączka współczesnych plazm? Tak z ciekawości pytam :) Jesli czegoś nie widać należy wtedy wyostrzyć umysł- jeśli się zapragnie na pewno się pojawi. Eh fachowcy-eksperci. Dla was normalny obraz nigdy nie będzie istniał, zawsze trzeba coś znaleźć.

10/10. Nic dodać nic ująć.

Tribul, a możesz po prostu wziąć aparat, odpalić jakiś normalny film z blu-raya, zrobić pauzę, pstryknąć fotkę i pokazać o co w zasadzie Tobie chodzi? Bo szczerze mówiąc, to nie wiem o co Ci chodzi z tym śniegiem, a załączane przez Ciebie filmiki nic mi nie mówią.

Tylko nie rób zdjęcia z 20 cm tylko z 2-3 metrów.

Mczaj: a czy Ty widzisz te objawy na swoich? Wiem, wspomniałeś o sporadycznym zazielenieniu ciemnych scen na kilkuletnim Samsungu. Zrozmiałem, że to na zasadzie wyjątku. Tribul natomiast widzi objawy nasilone, z kilku metrów i w permanencji.

może zrobię zdjęcie tej samej sceny na samsungu i panasie żeby pokazać o jakim efekcie (lub jego braku) mówię.

Wybacz ale ja tam żadnych krop nie widzę. Jest jakaś kaszka ale raczej w odcieniach szarości, nie zielona.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Albo prościej, w linku poniżej są zdjęcia z testu panasa vt 50 ze znanego i szanowanego portalu.

Maciej Koper / Tribul - czy możecie wskazać, na którym z tych zdjęć widzicie śnieg lub inne przypadłości, o których tu ostatnio mowa?

Ukryta Zawartość

ps. teraz spojrzałem, że akurat na 2 zdjęciach tam jest śnieg, widoczny np. na zboczach górskich.

Ukryta Zawartość

Mam identyczne mrowienie jak na drugim filmiku który wstawiłem, ten właśnie z ST50,piszę tu o trybie normalnym i specyficznych nie całkiem czarnych scenach.W sklepie na innych tv były takie same objawy.

Ukryta Zawartość

Na tym filmie nic nie widać z bliska, nawet na kamerze. Dopiero jak wjeżdża z obiektywem w ekran pojawiają się kropy, normalny efekt na plaźmie.

Zapraszam do mnie. Przekonasz się, że to wszystko nieprawda. Na trybie Normalnym.

To widocznie masz jakąś specjalną wersję plazmy Panasonica, gdzie po raz pierwszy w historii tryb normalny ma więcej odcieni i równiejszą gammę od trybów kinowych.

Ukryta Zawartość

TRIBUL hehe daj spokój bo paru kolegom widzę świat się zawalił heheheh. Zawsze mnie zastanawiało jak telewizor za 3000 złotych może wyzwalać tyle emocji. Niektórzy jak by Pana Boga za nogi złapali :).

Ten wątek powinien być w kategorii sponsorowane heh ONLY plazma Panasonic

PS a najzabawniejsze jest to że sprawę poruszył właściciel tego zjawiskowego strucla :)

o Pan Waldek też coś zobaczył hmm to już niepokojące :)

oj niegrzeczny TRIBUL :)

To widocznie masz jakąś specjalną wersję plazmy Panasonica, gdzie po raz pierwszy w historii tryb normalny ma więcej odcieni i równiejszą gammę od trybów kinowych.

Napisałem co widzę w praktyce. A nie wyniki teoretycznych dociekań i abstrakcyjnych dywagacji.

Zawsze mnie zastanawiało jak telewizor za 3000 złotych może wyzwalać tyle emocji. Niektórzy jak by Pana Boga za nogi złapali :).

No właśnie: jaka jest minimalna cena uprawniająca do zadowolenia z posiadanego telewizora? Poniżej której radość z niego jest niestosowna?

Ten wątek powinien być w kategorii sponsorowane heh ONLY plazma Panasonic

Zapomniałem, że u nas wypada wyłącznie narzekać, utyskiwać i krytykować. Wyrażanie pozytywnych ocen (choćby nawet najlepszego produktu) jest wysoce naganne.

oj niegrzeczny TRIBUL :)

Nie sprowadzajmy wszystkiego do dowcipków. Tribul szuka dziury w całym na zasadzie "do czego by się tu jeszcze przyczepić?". Sittek celnie zauważył, że dla niektórych nie istnieje na świecie dobry telewizor, ani dobry obraz.

Napisałem co widzę w praktyce. A nie wyniki teoretycznych dociekań i abstrakcyjnych dywagacji.

Napisałem tylko to, co widzę. A nie wyniki teoretycznych dywagacji i abstrakcyjnych dociekań.

Niezupełnie, sam to potwierdzałeś we wcześniejszych wypowiedziach, choć może nieświadomie.

W końcu podobno nie lubisz bladego i mdłego obrazu z THX, a do tej pory jedynym słusznym był tryb dynamiczny, tryb normalny w Panasonicu to tylko jego łagodniejsza odmiana.

Wyniki kalibracji z ostatnich lat wszystkich modeli plazm Panasonica tylko to potwierdzają.

o Pan Waldek też coś zobaczył hmm to już niepokojące :)

Tak tylko, że filmik ten został zrobiony z bardzo bliskiej odległości od ekranu. Poza tym nie wiem jak komu ale mnie obraz na moim TV odpowiada i żadne tego typu dywagacje tego nie zmienią. Także tak jak Bobcat używam trybu normalnego i żadnego zielonego śniegu nigdy nie widziałem. A wzrok jak narazie u mnie nie szwankuje.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Zawsze mnie zastanawiało jak telewizor za 3000 złotych może wyzwalać tyle emocji. Niektórzy jak by Pana Boga za nogi złapali :).

Niektórzy z duszą na ramieniu kupują samochód w tej cenie i też łapią Pana Boga za nogi, więc nie uprawiaj demagogii bo to jest niemodne a wręcz obrzydliwe.

TRIBUL hehe daj spokój bo paru kolegom widzę świat się zawalił heheheh.

To nie nam a TRIBULOWI wali się świat. Nam przed oczami nic nie lata i jesteśmy spokojni.

A że pozytywnie piszemy o Panasonicu to takie dziwne?

Gdy na rynku jest pełno nachalnie sponsorowanych gniotów to chyba dobrze?

Jednakże od czasu do czasu abyśmy nie zwariowali ze szczęścia pojawiają się zawiedzeni.

I jest wtedy normalnie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Niezupełnie, sam to potwierdzałeś we wcześniejszych wypowiedziach, choć może nieświadomie.

Rozjaśnij proszę, gdyż nie bardzo łapię treść, którą chcesz przekazać. Co potwierdzałem?

W końcu podobno nie lubisz bladego i mdłego obrazu z THX,

Tak jest. Nie lubię.

do tej pory jedynym słusznym był tryb dynamiczny,

I nawet Ci powiem dlaczego. Przez moje gapiostwo, do czego się przyznaję bez fałszywego wstydu. Tryb Normalny był dla mnie za ciemny. Nie zauważyłem bowiem, że w nim jest domyślnie włączony Tryb Eco. A ten powoduje przy nocnym oglądaniu bardzo znaczące ściemnienie ekranu. Wystarczyło wyłączyć Eco, dać Kontrast na 55 i zmniejszyć przedobrzony Kolor na 25 - aby zauważyć, że ekran jest równie jasny jak w Dynamicznym z Kontrastem 50.

tryb normalny w Panasonicu to tylko jego łagodniejsza odmiana.

Polemizowałbym. W ustawionym po mojemu Normalnym dostrzegam jeszcze więcej niuansów, szczegółów i szczególików (zwłaszcza w ciemnych scenach), odcieni i pół-odcieni, smaczków. Jest także bardziej plastyczny. Lepsze jest wrogiem dobrego...

Polemizowałbym. W ustawionym po mojemu Normalnym dostrzegam jeszcze więcej niuansów, szczegółów i szczególików (zwłaszcza w ciemnych scenach), odcieni i pół-odcieni, smaczków. Jest także bardziej plastyczny. Lepsze jest wrogiem dobrego...

No i tak stopniowo idąc z dynamicznego, przez normalny, dochodząc na thx/cinema dzieje się to samo ze szczegółami, odcieniami, gamma ma równiejszy przebieg... Podoba się czy nie, to jest właśnie obraz bliższy wzorcowi, do którego się kalibruje obraz.

No i tak stopniowo idąc z dynamicznego, przez normalny, dochodząc na thx/cinema dzieje się to samo ze szczegółami, odcieniami, gamma ma równiejszy przebieg... Podoba się czy nie, to jest właśnie obraz bliższy wzorcowi, do którego się kalibruje obraz.

Tak "na chłopski rozum" - do normalnego oglądania jest Normalny. THX/Kinowy są tylko do filmów jak ktoś lubi takie przygaszone klimaty. Rzadko sobie te tryby włączam i zaraz uciekam z powrotem do Normalnego. Zarówno THX, jak i Kinowy są dla mnie zdecydowanie za ciemne, nawet przy Kontraście na 60 (czyli na maxa).

Wspomniałem że Dynamiczny oglądałem z Kontrastem 50. Normalny i 55 daje mi tak samo jasny obraz. Kinowy nawet z 60 jest już ciemniejszy.

Ukryta Zawartość

Pasek 8 i 16 w ogóle nie powinien być widoczny, od tego trzeba zacząć. Taka zielona kaszka powinna być na 24 i w górę. I zgadza się jest normalna. Jak Ci przeszkadza to odsuń się od ekranu. Jak nadal przeszkadza to sprzedaj plazmę i kup LCD.

Dithering (mrowienie, śnieżenie, kasza, ryż, frytki z majonezem) w Panasach pozwalający tworzyć przejścia tonalne:

Ukryta Zawartość

Migotanie, a raczej uchwycona faza przejściowa aparatem o szybkiej migawce. Nigdy nie twierdziłem że migotanie w plazmach przeszkadza, ale nie da się podważyć że jest i że da się je zauważyć :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W końcu zrozumiałem dlaczego nie możemy się dogadać. Ja mówię o sytuacji zwykłego oglądania. Ty - o jakichś eksperymentach z ustawianiem parametrów na ekstremalne pozycje. W ten sposób można udowodnić wszystko. Tylko po co? Jak to się ma do codziennego, normalnego oglądania? Chyba nijak. To jest tak jak gdyby ktoś podkręcił na maxa jeden z suwaków kolorów a potem labidził, że ma obraz podbarwiony.

Bobcat czy ustawienie jasności na 1,2,3,4 to jest coś ekstrymalnego???Standardowo jet na 0, przynajmniej u mnie.Weź wyzeruj balans bieli i "ekstrymalnie" podbij jasność z 0 np na 3....zobaczysz też ile szczegułów ci się pojawi gdzieś w cieniach tak poza tym.

Na tym filmie nic nie widać z bliska, nawet na kamerze. Dopiero jak wjeżdża z obiektywem w ekran pojawiają się kropy, normalny efekt na plaźmie.

Nie widać aż tak bo to kamera, ciężko uchwycić coś takiego kamerą, aparatem bo reszta obrazu jest o wiele jaśniejsza od tych kropek dlatego trzeba podjechać bliżej.

Panowie dajcie już spokój tak poza tym:) Tak ciężko wam to przychodzi do świadomości że te telewizory tak mają i tyle?Ja się z tym pogodziłem i omijam tryb normalny szerokim łukiem, bo don111 ma rację, w normalnym czerń jest zlana i mało szczegółowa, no i do tego te mrowienie. Chyba że tv służy wam do oglądania TVN24 albo " Na Wspólnej" to ok tam tego nie widać...

Widzę że zdjęcie które wstawił Maciek nic wam nie mówi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja się z tym pogodziłem i omijam tryb normalny szerokim łukiem, bo don111 ma rację, w normalnym czerń jest zlana i mało szczegółowa, no i do tego te mrowienie. Chyba że tv służy wam do oglądania TVN24 albo " Na Wspólnej" to ok tam tego nie widać...

Pogodzić się można ze wszystkim. Również z tym, że ktoś na przykład urodził się z jedną nogą krótszą od drugiej. Ale trzeba mieć świadomość, że jest to kalectwo. Co to znaczy że czerń jest zlana i mało szczegółowa? Czerń z definicji jest jedna. Jest to stan, w którym dana część ekranu (teoretycznie) nie świeci wogóle. 0 cd/m2. O jakich więc tam szczegółach mówimy? Chyba wiem co masz na myśli. Chodzi Ci o szczegółowość bardzo ciemnych części obrazu, lub scen. Czyli o zwykłe, ciemne, bardzo ciemne i ekstremalnie ciemne odcienie szarości lub określonych kolorów. I tutaj Don 111 NIE MA RACJI. Dlatego zaprosiłem Jego (Ciebie zapraszam również) abyście się naocznie przekonali, że to co nazywacie "czernią" (a de facto jest odcieniami ciemnej szarości/kolorów) może być bardzo szczegółowa, z detalami, drobiazgami, szczegółami i szczególikami. Oraz, że nic nie mrowi. Na trybie Normalnym rzecz jasna of course.

Gdzie ma być czarne - jest na plaźmie czarne. Absolutnie. To nie LCD.

Tribul: zaczynasz przypominać Doktora Fausta. Wywołałeś ducha, który przerósł Mistrza. Jest to duch zielonego śniegu, mrowienia i jasnych punkcików na ekranie.

Z argumentami na temat TVN24 oraz Na Wspólnej polemizował nie będę, gdyż są niepoważne.

Widzę że zdjęcie które wstawił Maciek nic wam nie mówi

Obejrzyjmy jeszcze ekran pod mikroskopem. Zobaczymy pojedyńcze subpiksele RGB. A następnie zadmijmy w surmy tryumfalne: patrzcie oto jaki obraz na plaźmie jest ziarnisty i punkcikowy!

Z rozbawieniem konstatuję, iż lubisz z siebie robić kabaret.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.