Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Bobcat nie wchodzę już z tobą w dyskusje w tym temacie bo nie ma sensu.U siebie tego nie widzisz to chwała ci i twojemu tv, ja wiem co widzę na moim i na dwóch pozostałych w sklepie.

U siebie tego nie widzisz to chwała ci i twojemu tv, ja wiem co widzę na moim i na dwóch pozostałych w sklepie.

Nie widzi również szerokie spektrum innych Forumowiczów. Jak mamy widzieć coś co nie istnieje? To się jakoś w medycynie nazywa...

Na innym forum? Różne są fora. Na przykład istnieje forum tych, którzy widzieli UFO. Jest inne takich, którzy widzieli yeti/wielką stopę. Jest forum ludzi, którzy widzieli potwora z Loch Ness. I wiele innych osobliwych gremiów.

Na poważnie to nie neguję, że opisane zjawiska można w jakiś przymusowy sposób wywołać. Ale to ma się nijak do zwykłego, codziennego oglądania. To jest tak jak powyżej napisałem: najpierw przesunąć na maxa suwak jakiegoś koloru, a potem narzekać że ma się podbarwiony obraz.

Samochodem też można jeździć z ułańską fantazją i na upartego wywołać, że wpadnie w poślizg. Co nie oznacza, że wpadanie w poślizg jest immanentną cechą danego modelu.

Dziwne ze na innym forum to widzą:)I właśnie na trybie normalnym;)

Więc tak:

1. albo jest to wada całej serii ST50

2. telewizor trzeba wewnątrz dobrze wyregulować

3. podpsuty

4. jeśli owo zjawisko występuje tylko w trybie normalnym znaczy że TV jest dobry a więc coś w sofcie jest skopane.

Pogodzić się można ze wszystkim. Również z tym, że ktoś na przykład urodził się z jedną nogą krótszą od drugiej. Ale trzeba mieć świadomość, że jest to kalectwo. Co to znaczy że czerń jest zlana i mało szczegółowa? Czerń z definicji jest jedna. Jest to stan, w którym dana część ekranu (teoretycznie) nie świeci wogóle. 0 cd/m2. O jakich więc tam szczegółach mówimy? Chyba wiem co masz na myśli. Chodzi Ci o szczegółowość bardzo ciemnych części obrazu, lub scen. Czyli o zwykłe, ciemne, bardzo ciemne i ekstremalnie ciemne odcienie szarości lub określonych kolorów. I tutaj Don 111 NIE MA RACJI. Dlatego zaprosiłem Jego (Ciebie zapraszam również) abyście się naocznie przekonali, że to co nazywacie "czernią" (a de facto jest odcieniami ciemnej szarości/kolorów) może być bardzo szczegółowa, z detalami, drobiazgami, szczegółami i szczególikami. Oraz, że nic nie mrowi. Na trybie Normalnym rzecz jasna of course.

Gdzie ma być czarne - jest na plaźmie czarne. Absolutnie. To nie LCD.

To że widać odcienie i jakieś detale w tej palecie szarości, w trybie normalnym to dobrze, ale powinno być ich więcej. Włączyłbyś takie plansze do kalibracji to byś zobaczył, że najniższe kilka odcieni jest zlanych, nie do odróżnienia, to zresztą widać przy normalnym oglądaniu choć nie zawsze to przeszkadza (w filmach na pewno). Tryby thx/cinema mają tych odcieni jasności więcej, tyle ile trzeba (dość równa gamma) co przekłada się właśnie na widoczność detali w ciemnych scenach ale mniej kontrastowy obraz w jaśniejszych. I to by było na tyle moich wyjaśnień. Kropka. I to nie ta zielona.

I jeszcze jedno, nie uważam że mrowienie w plazmach Panasonica jest większe czy mniejsze w danym trybie. Widocznie w tym ST50 tak jest (być może nawet w konkretnych egzemplarzach).

To że widać odcienie i jakieś detale w tej palecie szarości, w trybie normalnym to dobrze, ale powinno być ich więcej.

Don, z całym należnym szacunkiem: nie wiesz ile jest obecnie, więc skąd ta wiedza że powinno być jeszcze więcej?

Włączyłbyś takie plansze do kalibracji to byś zobaczył, że najniższe kilka odcieni jest zlanych, nie do odróżnienia,

Mam plansze do kalibracji i nie pamiętam aby się kilka jakichkolwiek odcieni zlewalo. Wszystkie były odróznialne w trybie Normalnym. Sprawdzę to jeszcze raz w wolnej chwili.

Tak ciężko wam to przychodzi do świadomości że te telewizory tak mają i tyle?
O przepraszam ,to duże nadużycie gdyż moje tak nie miały.

Dziwne ze na innym forum to widzą:)I właśnie na trybie normalnym;)

Bo oni przepisują inne fora.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Don, z całym należnym szacunkiem: nie wiesz ile jest obecnie, więc skąd ta wiedza że powinno być jeszcze więcej?

Wiem ile jest obecnie: na 100% mniej niż na kinowym/thx (bardziej zbliżonymi do wzorca) :)

Tryb standardowy jest fabrycznie tak celowo "skrzywiony"/podrasowany przez Panasonica, nie tylko w G30.

Wiem ile jest obecnie: na 100% mniej niż na kinowym/thx (bardziej zbliżonymi do wzorca) :)

Tryb standardowy jest fabrycznie tak celowo "skrzywiony"/podrasowany przez Panasonica, nie tylko w G30.

Odnoszę przemożne wrażenie, że na temat plazm Panasonica masz równie wielką wiedzę teoretyczną, co małą wiedzę praktyczną. Ja zresztą nie mam ani jednej, ani drugiej. Wiem tylko co-nieco z codziennego użytkowania swojego G30. I piszę co widzę na ekranie.

O przepraszam ,to duże nadużycie gdyż moje tak nie miały.

Mój też nie ma. Oglądane w MM również nie miały.

Jak dla mnie to ta cała gadanina o zielonym śniegu to nic innego jak nagonka na to aby zdecydować się na profesjonalną kalibrację i dać komuś zarobić.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jak dla mnie to ta cała gadanina o zielonym śniegu to nic innego jak nagonka na to aby zdecydować się na profesjonalną kalibrację i dać komuś zarobić.

Nawet gorzej. Na forum poświęconemu tematyce HDTV ewidentnie pracuje grono wzmacniaczy LCD głównie Sony i oni zawodowo obsmarowują konkurencję.

Stąd częste mity o śniegu, poświacie i wypaleniach w plazmach.

Stąd częste mity o śniegu, poświacie i wypaleniach w plazmach.

Jak tutaj obalamy te mity - spotykamy się z zarzutami, że:

* uprawiamy marketing PDP, w szczególności Panasonica;

* jesteśmy zaślepieni miłością do plazmy i dlatego straciliśmy obiektywizm (w ich rozumieniu);

* mamy wady wzroku, gdyż czegoś-tam nie dostrzegamy, co oni widzą z 3 metrów.

Odnoszę to samo wrażenie.

Widocznie w tym ST50 tak jest (być może nawet w konkretnych egzemplarzach).

W ST30 niczego takiego nie było. Czyli rację mają ci, którzy uważają serię 50 za wysoce wątpliwy krok naprzód w stosunku do serii 30.

Tryb Standardowy jest w LG. W Panasonicach to się nazywa Normalny :)

Odnoszę przemożne wrażenie, że na temat plazm Panasonica masz równie wielką wiedzę teoretyczną, co małą wiedzę praktyczną. Ja zresztą nie mam ani jednej, ani drugiej. Wiem tylko co-nieco z codziennego użytkowania swojego G30. I piszę co widzę na ekranie.

Wiesz co, szkoda po prostu wchodzić w polemiki z Tobą. Czy Ty jesteś masochistą i lubujesz się w takim publicznym popełnianiu gaf i potem przepraszaniu ?

Najpierw zaciekle przekonywałeś, że plazma to syf, potem tryb dynamiczny to jest to. Teraz tryb standardowy ma równą gammę. Żeby to były drobne odstępstwa to ok, ale nie w przypadku Panasonica. Powiem dobitnie - patrząc od strony kalibracyjnej - tryb standardowy ma bardzo zjebaną, ale to celowy zabieg.

Straciłem te 10min i sobie poczytaj, na potwierdzenie tego co pisałem:

The out-of-box picture quality is not very accurate and most colors are oversaturated. The color temperature is also slightly too high meaning that the picture is a bit too bluish and cold. This is very common and seen on pretty much every TV with the standard picture settings.

I measured gamma rising form 1.7 in the dark shades to 2.3 in the bright shades, which means that the dark colors are too dark (and some detailing is crushed) and the bright colors are marginally too bright.

I changed to the picture preset called THX and took a new measurement.

The THX mode is very accurate - as expected. Panasonic has used the THX modes on their TVs for a few generations now and we have always been impressed with the results.

The THX mode gives picture quality very close to the picture standards that movies are edited according to, and therefore you get images similar to those the director had imagined for his or her movie.

Może, wyślij im notkę, że niemożliwe, bo Ty masz przecież dokładniejszy kolorymetr w oczach.

Tryb Standardowy jest w LG. W Panasonicach to się nazywa Normalny :)

Racja, niech będzie normalny, "standard" jest w menu angielskim.

@ Don 111

Lubię rozmowy z Tobą, gdyż wiele się nauczyłem. Nie jestem masochistą. A jeśli w czymś nie mam racji - to się do tego przyznaję. Czy to jest wysoce naganna przywara?

Gdzie pisałem, że Normalny ma równą Gammę? Nigdzie i nigdy. Niech będzie, że ma celowo zj**... Ale mi się to podoba. Podobnie jak podobają mi się przesycone kolory, o czym piszą w przytoczonym przez Ciebie tekście angielskim. I tak Kolor zmniejszyłem z domyślnego w trybie Normalnym 30 do 25. Ale Intesywne Kolory i Color Remaster mam obydwa w pozycji "Włączony".

Nie bardzo mogę się zgodzić z twierdzeniem o zbyt wysokiej temperaturze barwowej w trybie Normalnym. Ogólny balans bieli jest Normalny (w Dynamicznym domyślnie jest Zimny).

Kinowy jest dla mnie za ciemny, nawet gdy dam Kontrast na 60. Jaśniejszy jest THX, ale tutaj z kolei obraz jest trochę za bardzo zazieleniony i nic z tym nie można zrobić (w trybie THX nie ma żadnej regulacji RGB w Balansie Bieli, w wszystkich pozostałych - jest, w obydwu Profejsonalncyh nawet z Zarądzaniem Kolorami).

Czy tekst angielski wklejony przez Ciebie dotyczy G30?

Nom...firmy kalibrujące tv dają mi kasę za każdy post tutaj, i jak to Bobcat napisał JESTEM W GRUPIE LCD I PRZEGRUPOWUJEMY SIŁY! Hahaha nie mogę:)

W takim razie pozostaje tylko przytoczyć mądrą maksymę : Jeśli ktoś ma pecha to i palca w dupie złamie.

W takim razie pozostaje tylko przytoczyć mądrą maksymę : Jeśli ktoś ma pecha to i palca w dupie złamie.

Wspomniałem stary westen-komedię "Pechowiec na prerii" to się Tribul obruszył.

Oczywiście, w końcu zmieniłem plazmę na LEDa ;)

Gdzie pisałem, że Normalny ma równą Gammę? Nigdzie i nigdy. Niech będzie, że ma celowo zj**... Ale mi się to podoba.

...

Czy tekst angielski wklejony przez Ciebie dotyczy G30?

Upierałeś się z tymi odcieniami w czerni, a za to jest gamma odpowiedzialna.

Tekst dotyczy testu GT30 ze strony hdtvtest.co.uk , ale tryb normalny ma podobną charakterystykę na każdym nowym modelu.

No ciekawych rzeczy się tu można od was dowiedzieć:)Muszę tego wypróbować:)

Dzisiaj widziałem trzeci egzemplarz st50.Muszę mieć niesamowitego pecha bo miał to samo mrowienie.Czyli 3 sztuki st50 i jedna g30, widocznie ktoś dosypuje czegoś do wody w moim mieście i mamy tu haluny bo sprzedawcy też to widzieli.Jednak nie to nie jest normalne, dalej wprowadzajcie w błąd ludzi którzy czytają ten temat .

Upierałeś się z tymi odcieniami w czerni, a za to jest gamma odpowiedzialna.

Możliwe, że Gamma. Nie mam podstaw, aby Ci nie wierzyć. Pisałem tylko jak jest, a nie co jest odpowiedzialne. Przyjrzę się jeszcze dokładniej Kinowemu. Na moje oko - nawet jeśli ma on więcej szczegółów w ciemnych scenach - to i tak giną one w ogólnej ciemności ekranu. Czyli w subiektywnym odczuciu - podczas oglądania nic na tym nie zyskujemy, a nawet (o paradoksie) jest (w Kinowym) tych szczegółów mniej.

A dlaczego THX jest taki zazieleniony? Nie przyglądałem się bliżej temu trybowi, ale zauważyłem to nie tylko na swoim. Również na tych kilku plazmach (różnych modeli), którymi się bawiłem w MM.

Dzisiaj widziałem trzeci egzemplarz st50.Muszę mieć niesamowitego pecha bo miał to samo mrowienie.Czyli 3 sztuki st50 i jedna g30.

Na G30 nic takiego nie mam. Odnośnie ST 50 - pisałem o 12:47 w rozmowie z Donem 111:

W ST30 niczego takiego nie było. Czyli rację mają ci, którzy uważają serię 50 za wysoce wątpliwy krok naprzód w stosunku do serii 30.

No ciekawych rzeczy się tu można od was dowiedzieć:)Muszę tego wypróbować:)

Dzisiaj widziałem trzeci egzemplarz st50.Muszę mieć niesamowitego pecha bo miał to samo mrowienie.Czyli 3 sztuki st50 i jedna g30, widocznie ktoś dosypuje czegoś do wody w moim mieście i mamy tu haluny bo sprzedawcy też to widzieli.Jednak nie to nie jest normalne, dalej wprowadzajcie w błąd ludzi którzy czytają ten temat .

pitolisz

widocznie ktoś dosypuje czegoś do wody w moim mieście i mamy tu haluny bo sprzedawcy też to widzieli.

My wprowadzamy w błąd? hehe, zastanawia mnie, że w twojej obecności plazmy klękają oraz personel zostaje poddany zbiorowemu mrowieniu.

A do jakiej odległości to mrowienie jest widzialne? 5 czy 10 metrów? :)

Z palcem nie cuduj, bo potem będzie na mnie.

Z palcem nie cuduj, bo potem będzie na mnie.

Hehehe;)

pitolisz

Jaki miałbym w tym niby cel?

My wprowadzamy w błąd? hehe, zastanawia mnie, że w twojej obecności plazmy klękają oraz personel zostaje poddany zbiorowemu mrowieniu.

A do jakiej odległości to mrowienie jest widzialne? 5 czy 10 metrów? :)

To czyli tak,widziałem już ufoludki, słoniki,byłem w ugrupowaniu LCD i przegrupowywałem siły, potem pracowałem dla firm kalibrujących a teraz jeszcze posądzacie mnie o czarną magię:)Był kiedyś taki gość, Zbyszek Nowak-ręce które leczą:):)

U mnie widać to z 3 metrów, dalej nie mam jak iść bo ściana mi przeszkadza, natomiast w sklepie dzisiaj widziałem to z odległości do 1,5 metra, potem się gubiło bo w sklepie świeciły wszystkie lampy.

Panowie jaki miałbym cel w tym żeby pisać o czymś czego nie ma?Jeszcze zebym nie miał tego tv i chciał z wami pojechać że macie denne tv, ale ja mam taki telewizor i jestem z niego zajebiście zadowolony, omijam tylko tryb normalny i dynamiczny, na kinowych musiałbym siedzieć z 30 cm od tv żeby zobaczyć te piksele.

Tribul, ponawiam prośbę o fotkę jakiegoś kadru filmowego zrobioną z 3 metrów w trybie normalnym z podaniem pozostałych ustawień, a następnie z tego samego miejsca ten sam kadr w trybie kinowym, który unaoczniłby, o czym rozmawiamy.

Piszę to bez żadnych złośliwości, bo przyznaję: zwyczajnie nie wiem, co jest przedmiotem sporu, u mnie przełączanie z trybu kinowego na normalny nie powoduje żadnych efektów ubocznych typu "śnieżenie" cokolwiek by to miało być.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.