Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Tribul, no ale skoro to masz w trybie normalnym a w kinowym już nie to w sumie w czym problem?

Olej tryb normalny, oglądaj kinowy i na tym ostatnim ustaw sobie wszystko jak lubisz (na pewno balans bieli nie może być w tym trybie ustawiony jako ciepły, bo obraz robi się zażółcony).

I po sprawie.

Po co cały czas zadręczasz się tym - przyjmijmy - wadliwym trybem?

Nie wiem czy czytałeś ostatnie strony z tego tematu, ale pisałem tam kilka razy że omijam tryb normalny szerokim łukiem i używam trybu prawdziwe kino, tam nie ma tego problemu, tak jak i na kinowym, więc dla mnie nie ma żadnego problemu, poza tym obraz na tych trybach jest dla mnie bardziej naturalny i ma więcej szczegółów. Natomiast dla niektórych tu osób niesamowitym problemem jest to, że na trybie normalnym jest jakieś zielone gówno że tak się wyrażę, i próbują mi wręcz wmówic ze owego gówna wcale nie ma na moim tv jak i na tv które widziałem w sklepach...piszą mi o jakimś ufo, słoniach, obozach (a może koloniach) LCD na których przegrupowywujemy siły :), o naganianiu klientów dla firm kalibracyjnych, normalnie przedszkole, o to się rozchodzi przez ostatnie kilka stron....Ja już zakończyłem temat dawno temu.I do tego te hasła że inne fora przepisują z tego forum...to już w ogóle jakaś paranoja i żenada.

Tribul przedwczoraj miałem okazję kalibrować 55" ST50 i użytkownik chciał drugi tryb pod gry. Próbowałem do tego celu użyć trybu [gra] z racji, że ma najniższego input laga, ale działo się coś dziwnego. Poziom czerni przesuwał się w zależności od zawartości ekranu. W pewnych sytuacjach nawet 7 poziomów tuż przy czerni potrafiło być "zjedzone"! Co za tym idzie, kolejne 8 - 10 wyświetlane było z dużym mrowieniem, bo te blisko czerni zawsze muszą być mocno roztrząsane. Co za tym idzie:

- 7 pierwszych poziomów było jednolitą plamą

- stopnie gradacji, które powinny być jaśniejsze i już w miarę gładkie mocno śnieżyły i były przyciemnione

Czy to nie czasem objawy które opisywałeś wcześniej?

Podczas testowania gier mrowienie było stosunkowo duże i w ciemnych scenach prawdopodobnie można by je dostrzec nawet z odległości 1 - 1,5 metra. Na wybranych scenach można było zniwelować problem podnosząc suwak jasności, ale z racji że poziomy przesuwały się pod wpływem zawartości ekranu to nie istniało optymalne ustawienie, albo traciliśmy detale w czerniach, albo permanentnie spłycaliśmy czernie.

Problem istniał w trybie [gra] i [normalny], ale nie w [prawdziwe kino]! Twój ostatni post daje dużo do myślenia, zapewne doznawałeś właśnie tego problemu!

Tylko nie wiem jak zachowywał się TV w trybie [kino], odpuściłem ten tryb z racji, że spektrum barw jest w nim za szerokie.

Ostatecznie użytkownik dostał dwa sety ustawień dla trybu [prawdziwe kino]- jeden do gier, drugi do filmów, tryby [gra] i [normalny] mają wadę na tym TV jak widać!

Możesz odszukać użytkownika na forum hdtvpolska (pod nickiem "pakerzysko") i nawiązać z nim rozmowę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

EDIT: W międzyczasie trafiłem też na post tego użytkownika na forum hdtv i chcialem Ci podać namiar, ale widzę że już komunistyczne władze zdążyły go skasować HE HE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wniosek z tej (chwilami aż nadto) ożywionej dysputy nasuwa się jeden: ST50 mają fabryczny błąd. Proszę znawców tematu o wypowiedzenie się czy jest to błąd hardware czy software.

Tak Maćku to jest dokładnie to o czym piszesz! Na planszach testowych jakie miałem z internetu wszystko wyglądało ok, natomiast w filmie już nie.Na temat mało szczegółowej czerni w trybie normalnym pisałem już zanim wysłałem tv do serwisu.W trybie normalnym poziom czerni i szarości nie jest stały, zauważyłem to dając puze na ciemnej scenie i podczas skakania po trybach w takim momencie, można zauważyć że po wybraniu trybu normalnego tv z 2,3 razy "bawi się poziomem czerni", w trybie kino jest podobnie ale tu nie występuje mrowienie, na trybie prawdziwe kino nic takiego nie występuje.

Dzięki Maćku za namiary na gościa, skontaktuje się z nim.

Tylko nie wiem jak zachowywał się TV w trybie [kino], odpuściłem ten tryb z racji, że spektrum barw jest w nim za szerokie.

Nie dało się przyciąć tego gamutu nastawą nasycenia? (najlepiej rozdzieloną na osobne kanały R, G i B ... ba jak byłaby opcja równo ścinająca całe nasycenie, to pewnie jedna składowa musiała by zostać przycięta bardziej niż trzeba, by inna nie była przesycona).

Tribul, no ale skoro to masz w trybie normalnym a w kinowym już nie to w sumie w czym problem?

Olej tryb normalny, oglądaj kinowy i na tym ostatnim ustaw sobie wszystko

I po sprawie.

Po co cały czas zadręczasz się tym - przyjmijmy - wadliwym trybem?

Wydaje mi się, że sprawa chyba jednak jest. Obraz powinien być dobry w każdym trybie. W jedynym może się komuś podobać, w innym - nie, ale to jest zupełnie inna historia. Jeżeli jest tak, jak pisze Tribul, że w jednym trybie obraz jest piękny, a w innym totalna kaszana (z którą na dodatek nic nie można zrobić) - to chyba coś jest nie tak.

Tak Maćku to jest dokładnie to o czym piszesz! Na planszach testowych jakie miałem z internetu wszystko wyglądało ok

Możesz zrobić experyment. Ściągnij płytę AVS HD 709 i sprawdź najpierw na którym bicie zaczyna się czerń (basic settings -> black clipping), a następnie odpal gradient (additional patterns) i sprawdź czy jest tak samo, na gradiencie każde cztery pixele odpowiadają jednemu bitowi. Na ST50 klienta przycięte było 7 poziomów na gradiencie, gdy poziom czerni ustawiony był poprawnie wg. planszy black clipping.

A powinień być taki sam na obu planszach z ewidentnym mrowieniem tylko na pierwszych 4 - 5 poziomach ponad czernią. Stąd opisywany przez Ciebie problem.

Nie dało się przyciąć tego gamutu nastawą nasycenia? (najlepiej rozdzieloną na osobne kanały R, G i B ... ba jak byłaby opcja równo ścinająca całe nasycenie, to pewnie jedna składowa musiała by zostać przycięta bardziej niż trzeba, by inna nie była przesycona).

W trybie Kino nie ma CMSa.

Który gradient mam odpalić?W  additional patterns mam  Grayscale Ramp, Grayscale steps, Color Steps, Color Clipping, Dynamic Brightness. Na grayscale steps mam identycznie jak w black clipping. Musiałem podbić jasność z 0 na 3 zeby było widać 17 bit i tu i tu jest widoczny.

Tak tam widać go wyraźnie. No właśnie na moim byłym Lg 50PZ250 też tego nie było stąd moje zdziwienie przy tym Panasonicu.

No namówiliście mnie na serwis to go wysłałem, oznajmili ze wszystko ok, pisałeś żeby wsadzić coś w tv i zrobić zwarcie hehe;) No ale co to da jak na innych egzemplarzach widziałem to samo, nawet jak mi tv wymienią na nowy to nadal to będzie, tego jestem pewien w 100%.Trybu normalnego i tak nie mam zamiaru oglądać bo jest niesamowicie przekłamany więc nie przeszkadza mi to wcale.

To że na innych TV też to widać znaczy że do Polski trafiają telewizory jakości B.

Telewizor jest wtedy dobry gdy na wszystkich trybach wyświetla obraz bez "kwiatków" i stąd moja propozycja celowego zepsucia aby po którymś tam razie został wymieniony na inny. (dobry)

To że na innych TV też to widać znaczy że do Polski trafiają telewizory jakości B.

W tym wątku jest cała lista (w tym ja) osób, którzy takich zjawisk nie mają. Więc nie uogólniałbym z tą klasą B. Raczej chyba trafiła jakaś felerna seria.

Koń się też potknie, choć ma cztery kopyta. Toyota niedawno musiała na rynku USA wzywać do serwisu ogromną ilość samochodów jakiegoś-tam modelu o numerach seryjnych od-do, z powodu stwierdzonego błędu w układzie hamowania. Wyciąganie na tej podstawie wniosku, że na rynek amerykański trafiają pojazdy jakości B byłoby jednak przedwczesne i nieuprawnione

Który gradient mam odpalić?W additional patterns mam Grayscale Ramp, Grayscale steps, Color Steps, Color Clipping, Dynamic Brightness. Na grayscale steps mam identycznie jak w black clipping. Musiałem podbić jasność z 0 na 3 zeby było widać 17 bit i tu i tu jest widoczny.

Chodziło mi o porównanie planszy black clipping z grayscale ramp.

W tym wątku jest cała lista (w tym ja) osób, którzy takich zjawisk nie mają. Więc nie uogólniałbym z tą klasą B. Raczej chyba trafiła jakaś felerna seria.

Ale przecież Ty masz G30, a nie ST50, więc co to ma do rzeczy?

no wiadomo

Ok Maciek,jak wroce do domu to sprawdze to jeszcze.Powiedz mi tylko jaka gamme ustawic najlepiej na tym tv zeby byla przyblizona do 2,2?Aktualnie mam na 2,4, a ma to duze znaczenie przy ustawianiu jasnosci na tych planszach.

Witek_z przecierz mowimy tu o st50,masz st50?Bobcat masz st50?

@Tribul

@ Maciej Koper

Przecież Tribul wspominał, że opisywane zjawiska widział w sklepie również na jednym G30. Coś nieuważnie czytałem? Dlatego właśnie wspomniałem o swoim.

@Maciej Koper

Maćku a jaką radzisz Gammę w G30 (przypominam: tryb Normalny), aby była możliwie najbardziej zbliżona do 2.2? Rozmawiałem na ten temat z Mczajem, radził ustawić na 2.4. Spróbowałem, ale odniosłem wrażenie, że ustawienie 2.4 daje mniejszą ilość szczegółów w ciemnych scenach i w ciemniejszych fragmentach obrazu. Więc wróciłem do 2.2. Jakie jest Twoje zdanie w tej sprawie?

@Maciej Koper

Maćku a jaką radzisz Gammę w G30 (przypominam: tryb Normalny), aby była możliwie najbardziej zbliżona do 2.2? Rozmawiałem na ten temat z Mczajem, radził ustawić na 2.4. Spróbowałem, ale odniosłem wrażenie, że ustawienie 2.4 daje mniejszą ilość szczegółów w ciemnych scenach i w ciemniejszych fragmentach obrazu. Więc wróciłem do 2.2. Jakie jest Twoje zdanie w tej sprawie?

Zadawałeś to samo pytanie 5 stron wcześniej i odpowiedziałem Ci na nie

W przypadku Panasonica trudno w ogóle rozmawiać mówić o czymś takim jak Gamma. Te plazmy mają kupę dynamicznych funkcji sprawiających, że współczynnik zmienia się mocno pod wpływem zawartości ekranu. I funkcje te są wbudowane na stałe. Co do samej wartości gamma to nie zawsze (przy standardowym pomiarze) jest zaniżona u Panasonica. Kilkadziesiąt stron temu wstawiałem kilka wykresów obrazujących różne zachowanie. Po drugie nie zawsze stała wartość 2.2 jest optymalna. W ogóle wartość 2.2 gammy ma niewiele wspólnego z przemysłem filmowym. Monitory referencyjne mogą pracować na wartościach 2.35, 2.4, albo mieć współczynnik zmienny naturalny dla monitorów CRT. Kwestia doboru ustawień do warunków pomieszczenia w którym oglądamy i wyświetlacza.

Wniosek z tego taki, że ustawienie 2.4, czy 2.6 nie musi przynieść żadnych korzyści. A nawet jeżeli da płaski przebieg gammy o wartości 2.2 to też nie musi to być dobre, nie ma mowy tu o jakiejś "optymalności". Bez pomiarów i weryfikacji wprawionym okiem odpowiedź na powyższe pytania to wróżenie z fusów.

Ściągnij sobie tą płyte o której pisał Maciek. Wiadomo że bez przyrządów nie nastawisz większości rzeczy, ale kontrast, jasność, ostrość już powinieneś. Tu masz tą płytę, ja ściągnąłem wersje MP4 żeby normalnie z laptopa odpalać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a tu masz taką w miarę instrukcję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Bardzo fajnie widać co się dzieje z czernią przy zabawie jasnością i gammą.

U mnie przy gammie 2,4 muszę podskoczyć z jasnością z 0 do 2-3 żeby było ok względem plansz, przy gammie 2,2 z 0 do 1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zadawałeś to samo pytanie 5 stron wcześniej i odpowiedziałem Ci na nie

Fakt. Zupełnie mi to umknęło. Chwilowe zaćmienie umysłu (żona powiada że bynajmniej nie chwilowe). Dzięki :)

Tu masz tą płytę, ja ściągnąłem wersje MP4 żeby normalnie z laptopa odpalać

Bardzo dziękuję, pobawię się tym. Przez ciekawość, bowiem ustawiałem na innym materiale. Najlepiej mi wyszło Jasność 0 i Gamma (jednak) 2.2.

tutaj ludzie są podzieleni na dwa obozy zwolenników i przeciwników zaślepionych swoim wyborem :)

No i tych którzy wyzywając innych od trolli potrafią wszystko skalibrować

Obserwuję od dłuższego czasu ten wątek i uważam, że chłopaki wykonali niezłą mozolną robotę. Jeśli ktoś stoi przed zakupem TV po takiej dyskusji ma sieczkę w głowie i przede wszystkim zasiany niepokój. Musi liczyć na pomoc fachowców bo inaczej z zakupu nici.

Dodatkowo przy obecnej dostępnej technice TRIBUL robi dziwne poglądowe zdjęcia o jakości zbliżonej do jakości zdjęć UFO. Coś tam widać, ale nie widać. Oczywiście swoje problemy opisuje w sposób niby nieudolny a zarazem fachowy.

Sorki chłopaki, ale ja się na to nabrać nie daję.

No i na koniec:

ale widzę że już komunistyczne władze zdążyły go skasować HE HE

Młody człowieku, co ty wiesz o komunie?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Maciek mam problem z tymi pixelami, pisałeś że 4 pixele w tym gradiencie to jeden bit, tylko ze ja nie wiem jak liczyć te pixele bo tam żadnej podziałki nie ma na tej planszy.Jedyne co zauważyłem, to że na trybie normalnym rośnie poziom czerni na tym gradiencie, to znaczy przesuwa się dość znacznie po przełączeniu z trybu prawdziwe kino na tryb normalny, gdy wracam na prawdziwe kino czerń znów się cofa.Oba tryby ustawione tak samo, czyli 17 bit mruga na black klipping.

Więc znamy już przyczynę Twoich problemów. Najgorsze jest to, że to już drugi TV, który tak się zachowuje. Podejrzewać można, że wszystkie polskie ST50 tak mają, tak samo jak problem spłycającej się czerni w VT50...

Nie wiem czy o to chodzi, ale widzę tam takie pola o słabym zarysie na tym gradiencie, i licząc od Refernce Black po tych polach to tryb normalny wciąga mi gdzieś do około 20,21 bita, czyli 4...5 bitów...tryb dynamiczny wsysa jeszcze bardziej, tryby kino i prawdziwe kino są zaraz przy Reference Black, oba wyglądają identycznie, i jeżeli dobrze patrzę to są identyczne jak w black clipping.

Najgorsze jest to, że to już drugi TV, który tak się zachowuje. Podejrzewać można, że wszystkie polskie ST50 tak mają

Porażająca logika, dwa egzemplarze i mamy wadę całej serii w EU. W takim razie zaraz piszę do Panasonic Polska i nie omieszkam podać linku do tej tezy, Panie Macieju Koper.

Człowieku (stary?) a co Ty wiesz o telewizorach? :)

Wystarczająco tyle aby po twoich wpisach nie mieć koszmarów.

Porażająca logika, dwa egzemplarze i mamy wadę całej serii w EU. W takim razie zaraz piszę do Panasonic Polska i nie omieszkam podać linku do tej tezy, Panie Macieju Koper.

Dwa plus dwa które oglądałem w sklepach, razem 4....plus ludzie z tymi tv z innego forum.

Ale to ciągle ta sama osoba. Jeśli wykryliście razem z panem Koper wadliwą serię Panasonic Polska na pewno będzie wam bardzo wdzięczna. Dla pewności kopię wyślę do ich centrali.

Ale to ciągle ta sama osoba. Jeśli wykryliście razem z panem Koper wadliwą serię Panasonic Polska na pewno będzie wam bardzo wdzięczna. Dla pewności kopię wyślę do ich centrali.

Mam nadzieję ze będą na tyle wdzięczni że nowy, sprawny tv mi dadzą:))Mogę ci nawet moje namiary dać żebyś im mógł podać:)Mówię serio!

Bobcata sprawdzałes u siebie ta płyte?Jestem ciekaw jak u ciebie to wyjdzie, czyli black clipping vs grayscale ramp. Tyle że ty masz inny tv:/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.