Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to ciągle ta sama osoba. Jeśli wykryliście razem z panem Koper wadliwą serię Panasonic Polska na pewno będzie wam bardzo wdzięczna. Dla pewności kopię wyślę do ich centrali.

Ależ proszę bardzo :) Wydrukuj nawet plakaty i obklejaj przystanki hehe. Ty chyba cały czas żyjesz w przekonaniu, że ja czerpie jakieś korzyści materialne z wystawiania opinii i publikowania testów w internecie i że muszę podlizywać się komuś.

Porażająca logika, dwa egzemplarze i mamy wadę całej serii w EU.

Po pierwsze napisałem w kraju, a nie w EU, więc nie przeinaczaj bezczelnie moich wypowiedzi. Z Panasonic VT50 miałem styczność w różnych miejscach naszego kraju i wszystkie miały opisany problem, więc sądzę że problem jest na wszystkich egzemplarzach. O ST50 na pewno też napiszę jak tylko zdobędę więcej informacji.

Ale wiesz co?

Jak ktoś mnie pyta jaki telewizor jest najlepszy to odpowiadam: "Jeżeli posiadasz odpowiednie warunki oświetleniowe i nie przeszkadzają Ci niuanse technologiczne to najlepsza będzie plazma Panasonica", bo nie mam problemu z krykowaniem i chwaleniem produktu jednocześnie. Nie muszę stawać po jednej ze stron barykady, ani ubierać klubowych koszulek :)

Jeżeli posiadasz odpowiednie warunki oświetleniowe i nie przeszkadzają Ci niuanse technologiczne to najlepsza będzie plazma Panasonica.

Przyznam szczerze, że nie bardzo rozumiem tej przewijającej się w różnych miejscach tezy jakoby plazma wymagała jakichś odpowiednich warunków oświetleniowych do oglądania. Owszem, jeżeli są one spełnione - plazma ujawnia całą potęgę swego piękna. Ale zdarza mi się oglądać w weekendy coś na moim G30 w dzień. Okien nie zasłaniam (z lenistwa), a mimo to obraz jest jasny, wyrazisty, bardzo niewiele traci że swego uroku i ogląda się go z przyjemnością. Więc o co w tym wszystkim biega?

Przyznam szczerze, że nie bardzo rozumiem tej przewijającej się w różnych miejscach tezy jakoby plazma wymagała jakichś odpowiednich warunków oświetleniowych do oglądania.

Bo to bzdura. Jedyną wadą są punktowe źródła światła odbijające się w ekranie, ale to wada każdego tv z szybą. Takie rzeczy wygadują tylko "znawcy" po obejrzeniu tej słabo świecącej, ciemnej plazmy na tle "normalnie" świecących LED w markecie, przy naturalnym blasku dziesiątek świetlówek...

Przyznam szczerze, że nie bardzo rozumiem tej przewijającej się w różnych miejscach tezy jakoby plazma wymagała jakichś odpowiednich warunków oświetleniowych do oglądania.

Twierdzisz, że nie rozumiesz a sam piszesz, że tryb THX jest dla Ciebie za ciemny. Jeżeli chodzi Ci o to, że jest za ciemny w dzień to masz juz odpowiedź na swoje pytanie. Bo w nocy raczej za ciemny nie jest. Jak to jest Bobcat?

Bo to bzdura. Jedyną wadą są punktowe źródła światła odbijające się w ekranie, ale to wada każdego tv z szybą. Takie rzeczy wygadują tylko "znawcy"...

Więc trafiłem do grona "znawców" trudno :)

Mając u siebie ostatnio na testach Panasonic VT50, następnie Philipsa PFL8007, Sony HX850, LG LM860 te LEDy znacznie lepiej wyglądały za dnia, a nie mam źródeł puntkowych w salonie, jedynie dużą ilość rozproszonego światła (salon jest bardzo mocno doświetlony). Nie twierdzę przecież, że plazmy nie dało się oglądać, litości... Po prostu wyższa jasność LCD była mocnym argumentem. Czerń też miały głębszą LEDy w takich warunkach jak to w LCD przy mocnym świetle.

Mi to osobiście nie robi różnicy i tak wziąłbym plazmę, bo oglądam po ciemku, ale znam bardzo wiele osób, które mają podobne pomieszczenia i nie chcą zasłaniać okien roletami zawsze gdy włączają telewizor, a ciemnawy wyświetlacz nie jest w ich guście. Słyszałem wiele narzekań, że plazma jest zbyt ciemna do jasnego pomieszczenia. Co odpowiedziałbyś takim osobom? "Wcale nie!"? :) "Zasłaniaj okna"? Stąd to zastrzeżenie o warunkach w jakich się ogląda. Nie można mierzyć wszystkich swoją miarą.

Twierdzisz, że nie rozumiesz a sam piszesz, że tryb THX jest dla Ciebie za ciemny. Jeżeli chodzi Ci o to, że jest za ciemny w dzień to masz juz odpowiedź na swoje pytanie. Bo w nocy raczej za ciemny nie jest. Jak to jest Bobcat?

Albo nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, albo tylko tak udajesz w celach polemicznych. Tryb THX (w modelach bez tego certyfikatu: Kinowy / Prawdziwe Kino / Profesjonalny, czy jak się tam zwał) nie jest JEDYNYM trybem, jaki posiada telewizor. Żaden też akt legislacyjny nie nakłada też na widza OBOWIĄZKU używania wyłącznie tego trybu. Owszem: tryb THX jest dla mnie za ciemny. Kinowy i obydwa Profesjonalne także. Mówię o nocy, całkowitej ciemności.

nie chcą zasłaniać okien roletami zawsze gdy włączają telewizor, a ciemnawy wyświetlacz nie jest w ich guście. Słyszałem wiele narzekań, że plazma jest zbyt ciemna do jasnego pomieszczenia. Co odpowiedziałbyś takim osobom? "Wcale nie!"? :) "Zasłaniaj okna"? Stąd to zastrzeżenie o warunkach w jakich się ogląda. Nie można mierzyć wszystkich swoją miarą.

No właśnie. To jest ta szkoła myślenia, która uważa, że istnieje tylko i wyłącznie tryb THX (Kinowy / Prawdziwe Kino / Profesjonalny). Oraz jest to przykład mierzenia innych swoją miarą. Za ciemna plazma w jasnym pomieszczeniu? Zasłaniaj okna! Czy to jest jedyna rada na którą Cię stać? Ja bym odpowiedział w takiej sytuacji: włącz tryb Normalny (albo nawet Dynamiczny).

Nie jestem w stanie pojąć dlaczego w imię dogmatycznie pojmowanej ortodoksji parametrowo-przyrządowo-laboratoryjno-teoretycznej próbuje się narzucać ludziom konwenans, że tylko THX (Kinowy / Prawdziwe Kino / Profesjonalny) jest godny uwagi, a jeśli ktoś używa na codzień Normalnego (albo, o zgrozo, Dynamicznego) to jest ... (tu następuje lista określeń powszechnie uznawanych za pejoratywne, niektóre wręcz obraźlwe).

Bobcat, odnoszę wrażenie, że chyba tylko Ty "udajesz w celach polemicznych".

Niby co udaję? Oglądam stale w trybie Normalnym, zresztą jak się okazuje z wpisów innych Forumowiczów - nie ja jedyny. Inne tryby (poza Dynamicznym) mogą dla mnie nie istnieć. Piszę to otwartym tekstem. I każdemu radzę, aby oglądał tak, jak się jemu podoba. Telewizor jest dla ludzi, nie ludzie dla telewizora (czy jakichś norm). Nie przyjmuję do wiadomości narzucanego konwenansu, że ogląda się w THX (Kinowym / Prawdziwe Kino / Profresjonalnym / czy jak im tam). Pozwól, że znów użyję mojego ulubionego cytatu z Jean Paul Sartre'a: "co znaczy słowo SIĘ?".

Słyszałem wiele narzekań, że plazma jest zbyt ciemna do jasnego pomieszczenia. Co odpowiedziałbyś takim osobom? "Wcale nie!"? :) "Zasłaniaj okna"?

Ja osobiście pomyślałbym sobie że tenże osobnik jest zwykłym kowalskim a dla takich bez sensu jest przekonywanie do lepszych modeli (dobra plazma), na LCD-ku ma się coś ruszać i świecić jak latarka - wtedy są zadowoleni. :D

Ależ proszę bardzo :) Wydrukuj nawet plakaty i obklejaj przystanki hehe. Ty chyba cały czas żyjesz w przekonaniu, że ja czerpie jakieś korzyści materialne z wystawiania opinii i publikowania testów w internecie i że muszę podlizywać się komuś. Po pierwsze napisałem w kraju, a nie w EU, więc nie przeinaczaj bezczelnie moich wypowiedzi.

Nie; oczywiście jesteś guru samym w sobie, to inni podlizują się tobie i nie masz żadnego interesu tutaj pisać.

Poza tym o tym postaram się dowiedzieć bezpośrednio od Panasonic Polska, na pewno będą ciekawi. Pisząc o tych wadach zagalopowałeś się ździebko, ale skoro ekspert z dziedziny audio video sugeruje masową i poważną wadę urządzenia należy to niezwłocznie zbadać. Jesli tak, produkt ten powinien zostać wycofany albo poddany akcji naprawczej.

Jak ktoś mnie pyta jaki telewizor jest najlepszy to odpowiadam: "Jeżeli posiadasz odpowiednie warunki oświetleniowe i nie przeszkadzają Ci niuanse technologiczne to najlepsza będzie plazma Panasonica"

Dodając w recenzji, że modele te zżerają prąd niczym pdp z lat 90 ubiegłego wieku. Na to też postaram się uzyskać odpowiedź.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie jestem w stanie pojąć dlaczego w imię dogmatycznie pojmowanej ortodoksji parametrowo-przyrządowo-laboratoryjno-teoretycznej próbuje się narzucać ludziom konwenans, że tylko THX (Kinowy / Prawdziwe Kino / Profesjonalny) jest godny uwagi, a jeśli ktoś używa na codzień Normalnego (albo, o zgrozo, Dynamicznego) to jest ... (tu następuje lista określeń powszechnie uznawanych za pejoratywne, niektóre wręcz obraźlwe).

Poza tym o tym postaram się dowiedzieć bezpośrednio od Panasonic Polska, na pewno będą ciekawi. Pisząc o tych wadach zagalopowałeś się ździebko, ale skoro ekspert z dziedziny audio video sugeruje masową i poważną wadę urządzenia należy to niezwłocznie zbadać. Jesli tak, produkt ten powinien zostać wycofany albo poddany akcji naprawczej.

Podziwiam Was chłopaki. Ja już nie mam siły polemizować z co niektórymi.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Albo nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi, albo tylko tak udajesz w celach polemicznych. Tryb THX (w modelach bez tego certyfikatu: Kinowy / Prawdziwe Kino / Profesjonalny, czy jak się tam zwał) nie jest JEDYNYM trybem, jaki posiada telewizor. Żaden też akt legislacyjny nie nakłada też na widza OBOWIĄZKU używania wyłącznie tego trybu. Owszem: tryb THX jest dla mnie za ciemny. Kinowy i obydwa Profesjonalne także. Mówię o nocy, całkowitej ciemności.

No właśnie. To jest ta szkoła myślenia, która uważa, że istnieje tylko i wyłącznie tryb THX (Kinowy / Prawdziwe Kino / Profesjonalny). Oraz jest to przykład mierzenia innych swoją miarą. Za ciemna plazma w jasnym pomieszczeniu? Zasłaniaj okna! Czy to jest jedyna rada na którą Cię stać? Ja bym odpowiedział w takiej sytuacji: włącz tryb Normalny (albo nawet Dynamiczny).

Wypowiedź swoją buduję doświadczeniami zebranymi we współpracy z ludźmi, którym zależy na wierności obrazu, a tacy zazwyczaj używają trybu THX bo to najjaśniejszy tryb zapewniający najmniejsze przekłamania obrazu (poza irytującą zieloną tintą, którą trzeba zdjąć). Tobie nie zależy na wierności obrazu, jak sam napisałeś "podoba Ci się obraz impresjonistyczny", "lubisz mocne i zimne kolory". Nie sztuka uzyskać jasny obraz ciągnąć wszystkie suwaki w górę i poświęcając inne walory. BTW Mi nic do tego jak kto lubi oglądać, więc nie wiem o co Ci chodzi w tym ostatnim zdaniu.

Ja osobiście pomyślałbym sobie że tenże osobnik jest zwykłym kowalskim a dla takich bez sensu jest przekonywanie do lepszych modeli (dobra plazma), na LCD-ku ma się coś ruszać i świecić jak latarka - wtedy są zadowoleni. :D

W większości może i tak :D ale często spotykam osoby, które w ciągu dwóch lat zmieniają już któryś raz telewizor, czytuja fora itd., mają już za sobą kilka LCD i kilka PDP i powtarzają to co napisałem powyżej odnośnie jasności. Takich nie nazwałbym zwykłymi kowalskimi :)

Pisząc o tych wadach zagalopowałeś [...] sugeruje masową i poważną wadę urządzenia należy to niezwłocznie zbadać. Jesli tak, produkt ten powinien zostać wycofany albo poddany akcji naprawczej.

Napisałem jedynie, że istnieje jakiś problem, ty to już przeinaczasz w poważną wadę i potrzebę akcji naprawczej. Kto tu się zagalopowuje?

Ten niusans jest drobnostką w porównaniu np. z cloudinigiem w LEDach, a ten drugi w jakiś sposób mieści się w normie.

Dodając w recenzji, że modele te zżerają prąd niczym pdp z lat 90 ubiegłego wieku. Na to też postaram się uzyskać odpowiedź.

Proszę podaj gdzie w recenzji jest zdanie głoszące taką bzdurę. Zacytuj, bo widzę że zaczynasz wymyślać nieistniejący fakty. Twój komentarz powinien zostać wymoderowany, bo piszesz nieprawdę.

tacy zazwyczaj używają trybu THX bo to najjaśniejszy tryb zapewniający najmniejsze przekłamania obrazu (poza irytującą zieloną tintą, którą trzeba zdjąć).

Tyle że amator oglądania w trybie THX nie ma możliwości zdjęcia owej (przyznaję: irytującej) zielonej tinty, jako że szczegółowa regulacja Balansu Bieli (suwaczki RGB) jest w tym trybie niedostępna.

Tobie nie zależy na wierności obrazu, jak sam napisałeś "podoba Ci się obraz impresjonistyczny", "lubisz mocne i zimne kolory".

Usilnie ponawiam moją (kilkakrotnie już formułowaną prośbę) o niewmawianie mi zimnych kolorów. Mocne - tak. Natomiast ogólny Balans Bieli mam w pozycji Normalny (nie Zimny)

Nie sztuka uzyskać jasny obraz ciągnąć wszystkie suwaki w górę i poświęcając inne walory.

Jakie walory? Wierność jakimś-tam akademickim normom? Ja wolę być wierny własnemu gustowi (możesz to również nazwać bezguściem, nie obrażę się) i własnym upodobaniom.

Napisałem jedynie, że istnieje jakiś problem, ty to już przeinaczasz w poważną wadę i potrzebę akcji naprawczej. Kto tu się zagalopowuje?

Chwileczkę,chwileczkę- napisałeś, że ZNASZ PRZYCZYNĘ PROBLEMÓW.

Więc znamy już przyczynę Twoich problemów. Najgorsze jest to, że to już drugi TV, który tak się zachowuje. Podejrzewać można, że wszystkie polskie ST50 tak mają, tak samo jak problem spłycającej się czerni w VT50...
W ten sposób to mogę sobie napisać na przykład ja, zwykły użytkownik. Jeśli takie hipotezy wygłasza jednak ekspert z dziedziny audio video należy brać za to odpowiedzialność.

Proszę podaj gdzie w recenzji jest zdanie głoszące taką bzdurę. Zacytuj, bo widzę że zaczynasz wymyślać nieistniejący fakty. Twój komentarz powinien zostać wymoderowany, bo piszesz nieprawdę.
Pojawia się nutka niepewności? Moderacja? Dlaczego? Dlatego, że piszę prawdę? Teraz pojawia się słowo "proszę"? Za późno.

Na temat znacznego zużycia prądu przez plazmy Panasonica już pisałeś, jeśli nie pamiętasz proponuję powrócić do swojego posta. Mnie na samym początku zastanowiła opinia o znacznym zużyciu prądu przez opiniowany tegoroczny model Panasonica. W artykule nie było prawidłowo umieszczonych zdjęć z pomiarów, później je dołączyłeś. Oczywiście zdziwiłem się, ponieważ pomiary znacznie przekraczały normy. Ale żeby nie bić piany z tym problemem i przeprowadzonym przez ciebie testem, tak jak pisałem, zwrócę się oficjalnie do Panasonic Polska. Niech to ocenią.

Jeśli o wydumanych i dawno przebrzmiałych problemach plazm czy wadach piszą zwykli użytkownicy należy brać to z pewnym dystansem, traktując jako zwykłą ignorancję lub zabawę, jeśli natomiast pisze o tym ekspert, dodatkowo zajmujący się kalibracją sprzętu TV, należy podejmować stosowne działania wykluczające ewentualne możliwości manipulacji.

Usilnie ponawiam moją (kilkakrotnie już formułowaną prośbę) o niewmawianie mi zimnych kolorów. Mocne - tak. Natomiast ogólny Balans Bieli mam w pozycji Normalny (nie Zimny)

To że w menu nazywa się ona "Normalny" nic nie oznacza. W tym trybie biel ma grubo ponad 8000 K, czyli jest ZIMNA.

Jakie walory? Wierność jakimś-tam akademickim normom? Ja wolę być wierny własnemu gustowi (możesz to również nazwać bezguściem, nie obrażę się) i własnym upodobaniom.

Nie rozumiesz tematu. To nie są jakieś normy akademickie, tylko standardy produkcyjne używane na całym globie, aby materiał wyglądał tak samo w studio w USA jak i w studio w Japonii. Służą takiemu samemu oddaniu obrazu tu i tu. A gusta każdy reżyser ma różne, więc i nie kazdy film wygląda naturalnie w swojej oryginalnej postaci. Twoje ustawienia to nałożona na siebie wizja autora materiału i twojej sympatii do zimnych mocnych kolorów.

Cieszę się, że masz swój gust ;)

Pojawia się nutka niepewności? Moderacja? Dlaczego? Dlatego, że piszę prawdę? Teraz pojawia się słowo "proszę"? Za późno.

Na temat znacznego zużycia prądu przez plazmy Panasonica już pisałeś, jeśli nie pamiętasz proponuję powrócić do swojego posta. Mnie na samym początku zastanowiła opinia o znacznym zużyciu prądu przez opiniowany tegoroczny model Panasonica. W artykule nie było prawidłowo umieszczonych zdjęć z pomiarów, później je dołączyłeś. Oczywiście zdziwiłem się, ponieważ pomiary znacznie przekraczały normy. Ale żeby nie bić piany z tym problemem i przeprowadzonym przez ciebie testem, tak jak pisałem, zwrócę się oficjalnie do Panasonic Polska. Niech to ocenią.

Jeśli o wydumanych i dawno przebrzmiałych problemach plazm czy wadach piszą zwykli użytkownicy należy brać to z pewnym dystansem, traktując jako zwykłą ignorancję lub zabawę, jeśli natomiast pisze o tym ekspert, dodatkowo zajmujący się kalibracją sprzętu TV, należy podejmować stosowne działania wykluczające ewentualne możliwości manipulacji.

Nie odwracaj kota ogonem.

Moderacja - bo napisałeś kłamstwo.

Czekam aż zacytujesz gdzie pisaliśmy, że ST50 ma pobór mocy plazmy z lat 90.

@ Maciej Koper

O 14:32 napisałem jeszcze coś:

Tyle że amator oglądania w trybie THX nie ma możliwości zdjęcia owej (przyznaję: irytującej) zielonej tinty, jako że szczegółowa regulacja Balansu Bieli (suwaczki RGB) jest w tym trybie niedostępna.

Co powiesz na ten temat?

* W moim przypadku (tryb Normalny z ustawieniami jakie lubię) oglądam wizję autora materiału z nałożoną na nią osobistą sympatią do zimnych, mocnych kolorów.

* W trybie THX jest wizja autora materiału z nałożoną na nią (bez proszenia) irytującą zieloną tintą (powtarzam: na którą NIC nie można poradzić, a to mianowicie z niedostępności stosownych regulacji w tym trybie).

Czym więc THX ma być (Twoim zdaniem) lepszy od Normalnego? I tu i tu masz nałożone coś, czego (wg Twoich kryteriów) być nie powinno.

Sittek powiem szczerze że ja nie wiem o co tobie chodzi.Coś się tak uczepił?:)Łapiesz za słówka.Mam nadzieję że napiszesz do tego Panasonica, jestem ciekaw co ci odpiszą w tej sprawie o ST50.

* W moim przypadku (tryb Normalny z ustawieniami jakie lubię) oglądam wizję autora materiału z nałożoną na nią osobistą sympatią do zimnych, mocnych kolorów.

* W trybie THX jest wizja autora materiału z nałożoną na nią (bez proszenia) irytującą zieloną tintą (powtarzam: na którą NIC nie można poradzić, a to mianowicie z niedostępności stosownych regulacji w tym trybie).

Czym więc THX ma być (Twoim zdaniem) lepszy od Normalnego? I tu i tu masz nałożone coś, czego (wg Twoich kryteriów) być nie powinno.

Przyznaję, że masz teraz trochę racji, ale wciąż uważam, że THX z zielenią wygląda lepiej od normalnego ;) Poza tym nie jest prawdą, że nie da się zieleni skorygować. Da się, ale wymaga głębszej ingerencji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

THX z zielenią wygląda lepiej od normalnego ;)

Sorry, ale to już jest dogmatyzm.

Poza tym nie jest prawdą, że nie da się zieleni skorygować. Da się, ale wymaga głębszej ingerencji:

Ukryta Zawartość

I utraty gwarancji?

Ukryta Zawartość

W większości może i tak :D ale często spotykam osoby, które w ciągu dwóch lat zmieniają już któryś raz telewizor, czytuja fora itd., mają już za sobą kilka LCD i kilka PDP i powtarzają to co napisałem powyżej odnośnie jasności. Takich nie nazwałbym zwykłymi kowalskimi :)

Zwykły kowalski może mieć nawet dwadzieścia telewizorów a i tak nie będzie wiedział jak ma wyglądać normalny obraz telewizyjny.

Przyznaję, że masz teraz trochę racji, ale wciąż uważam, że THX z zielenią wygląda lepiej od normalnego ;) Poza tym nie jest prawdą, że nie da się zieleni skorygować. Da się, ale wymaga głębszej ingerencji:

Ukryta Zawartość

Co to za głębsza ingerencja ? Jakaś zmiana opcji w menu serwisowym ?

Więc trafiłem do grona "znawców" trudno :)

Mając u siebie ostatnio na testach Panasonic VT50, następnie Philipsa PFL8007, Sony HX850, LG LM860 te LEDy znacznie lepiej wyglądały za dnia, a nie mam źródeł puntkowych w salonie, jedynie dużą ilość rozproszonego światła (salon jest bardzo mocno doświetlony). Nie twierdzę przecież, że plazmy nie dało się oglądać, litości... Po prostu wyższa jasność LCD była mocnym argumentem. Czerń też miały głębszą LEDy w takich warunkach jak to w LCD przy mocnym świetle.

Mam na myśli normalne dzienne warunki lub normalne wieczorowe warunki z zapalonym światłem, bez nie wiadomo jak mocnego światła. Przyznam, że nie rozumiem kompletnie "atutu" większej jaskrawości LED, od tego jest kontrast w plaźmie aby go sobie zwiększyć w zależności od jasności w pomieszczeniu. Nie pamiętam, abym w jasny, słoneczny dzień u siebie jak jeszcze miałem plazmę, musiał ustawiać jaskrawość na więcej niż ~60%, zapasu było sporo (Panasonic).

Jeśli ktoś musi ustawiać tv jak żarówkę, aby dopiero dobrze mu się oglądało, to sam jest sobie winien, że tak "komfortowo" urządził sobie pokój.

W takich warunkach dyskutowanie o jakości obrazu mija się z celem.

Ukryta Zawartość

Nie pamiętam, abym w jasny, słoneczny dzień u siebie jak jeszcze miałem plazmę, musiał ustawiać jaskrawość na więcej niż ~60%, zapasu było sporo (Panasonic).

Jeśli ktoś musi ustawiać tv jak żarówkę, aby dopiero dobrze mu się oglądało, to sam jest sobie winien, że tak "komfortowo" urządził sobie pokój.

Czy masz na myśli Kontrast? Mam w trybie Normalnym ustawiony na 55 (max jak wiesz to 60). O jakim urządzeniu pokoju mówisz? Tak oglądam również w całkowitej ciemności.

Czy masz na myśli Kontrast? Mam w trybie Normalnym ustawiony na 55 (max jak wiesz to 60). O jakim urządzeniu pokoju mówisz? Tak oglądam również w całkowitej ciemności.

Tak mam na myśli kontrast.

Urządzenie pokoju - mówię o takim usytuowaniu tv jak również miejsc skąd oglądamy, dobraniu odpowiedniego oświetlenia pokoju, aby można było się zrelaksować, bez żarówek i słońca prosto w oczy w dzień (nie tylko do oglądania tv).

Kontrast w trybie normalnym prawie na maksa? W ciemnym pomieszczeniu?

rany Julek, obawiam się, że z naturalnością obrazu ma to niewiele wspólnego...

Przecież znasz mnie na tyle, aby widzieć że ja lubię obrazy impresjonistów. To Twoje określenie, skądinąd bardzo trafne. Mam swoje preferencje i naturalność wcale nie jest na pierwszym miejscu.

Moderacja - bo napisałeś kłamstwo.

Czekam aż zacytujesz gdzie pisaliśmy, że ST50 ma pobór mocy plazmy z lat 90.

Musisz sobie na nowo przyswoić i zapamiętać pojęcie kłamstwa. Poza tym podanie poboru prądu na poziomie 385,7 Watt robi swoje. Nieprawdaż? Czyż nie jest to wynik zbliżony do lat 90'? No chyba że nie było się wtedy na świecie a w internecie o tym nie pisano.

Powtórzę gdyż nadal nie wiem skąd wziął się taki wynik ( 385,7). W trakcie pomiarów 42 calowej plazmy maksymalne wartości dla Panasonica przy białym obrazie wynosiły około 200 Watt. Dlatego wiarygodność takich testów jest wielce wątpliwa i albo zostały zrobione na pałę albo cel był zgoła inny. Stosowanie głupawej punktacji dopełnia swojego. Nieuwzględnienie natomiast ceny za dany model jest gwoździem do trumny.

Powtórzę gdyż nadal nie wiem skąd wziął się taki wynik ( 385,7). W trakcie pomiarów 42 calowej plazmy maksymalne wartości dla Panasonica przy białym obrazie wynosiły około 200 Watt. Dlatego wiarygodność takich testów jest wielce wątpliwa i albo zostały zrobione na pałę albo cel był zgoła inny.

Przyswajać to musisz ty zacząć fakty. Pisałem wcześniej raz jak nie dwa, że testowany model był 50 calowy, a nie 42, a ty w kółko powtarzasz to samo. Pomiar miał na celu pokazanie różnic w poborze mocy między wyświetlaczami.

Przecież cały czas wyraźnie piszę o 42 calach. Nie potrafimy analizować danych? Cały czas sugeruję, że z twoich testów wynika, że pomiędzy 42 calami a 50-ma wartość ta prawie się podwaja? Uśrednienie wyników też z czegoś wynika.

Z testu można było bez problemu wywnioskować, że jest to wartość stała dla tego ustawienia. W przypadku LCD było zupełnie inaczej, a średnio wyedukowany fan płaskich telewizorów dobrze wie, że te czasy z zżeraniem prądu dawno minęły. Dlatego pomiar ten utkwił mi ponadprzeciętnie. Bo albo test jest obiektywny i wiarygodny albo bawimy się telewizorem i piszemy co w danej chwili wiemy albo łowimy jeleni.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.