Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, telewizor jako urządzenie elektroniczne jest niedoskonałe (twór sztuczny), kalibracja służy temu aby upodobnić ten twór do natury, czyli tak aby tv wyświetlał tak jak my ludzie widzimy otaczający nas świat. (to tak generalnie)

Celowość operacji o indywidualna sprawa każdego z nas.

Witek: samochód to też twór sztuczny, również skomplikowany. A jednak wyjeżdżając nówką z salonu nie musisz jechać prosto do serwisu, aby Ci go tam skalibrowali.

Witek: samochód to też twór sztuczny, również skomplikowany. A jednak wyjeżdżając nówką z salonu nie musisz jechać prosto do serwisu, aby Ci go tam skalibrowali.

Telewizor reprodukuje/odtwarza obraz ... co reprodukuje samochód?

Tak, zgadza się telewizor reprodukuje/odtwarza obraz. Jednak jeśli jest to nówka fabryczna, to każdy z nabywców ma prawo ustawić sobie taki tv wg własnych upodobań za pomocą menu, a nie szukać kalibratora (czyli kogoś w rodzaju serwisanta).

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Tak, zgadza się telewizor reprodukuje/odtwarza obraz. Jednak jeśli jest to nówka fabryczna, to każdy z nabywców ma prawo ustawić sobie taki tv wg własnych upodobań za pomocą menu, a nie szukać kalibratora (czyli kogoś w rodzaju serwisanta).

... jak najbardziej ... wolny wybór. W końcu jak ktoś lubi przesycone czy wyblaknięte, lub w inny sposób przekłamane kolory i tak chce mieć wyświetlaną telewizję czy filmy z BR to jego sprawa.

... jak najbardziej ... wolny wybór. W końcu jak ktoś lubi przesycone czy wyblaknięte, lub w inny sposób przekłamane kolory i tak chce mieć wyświetlaną telewizję czy filmy z BR to jego sprawa.

Nie rozumiem dlaczego alternatywą obrazu przesyconego bądź wyblakniętego (nota bene to właśnie kalibracja moim zdaniem daje takie) ma być odpłatna usługa kalibracyjna. Dlaczego telewizor nie może wychodzić z fabryki już należycie ustawiony, z uwagi na wielość gustów i upodobań - wielopozycyjne menu trybów obrazu (ale każdy tryb fabrycznie należycie skalibrowany). LG udowdnił, że można. Trzeba tylko chcieć.

Nie rozumiem dlaczego alternatywą obrazu przesyconego bądź wyblakniętego (nota bene to właśnie kalibracja moim zdaniem daje takie) ma być odpłatna usługa kalibracyjna. Dlaczego telewizor nie może wychodzić z fabryki już należycie ustawiony,

... bo indywidualna kalibracja każdego egzemplarza znacznie podniosłaby cenę?

... chciałbym kupić TV, który po wyjęciu z pudełka świeci max neutralnie.

Jednak jeśli jest to nówka fabryczna, to każdy z nabywców ma prawo ustawić sobie taki tv wg własnych upodobań za pomocą menu, a nie szukać kalibratora (czyli kogoś w rodzaju serwisanta).

Dokładnie tak, a Twoje poprzednie wypowiedzi brzmiały tak jakby moja obecność na tym forum zabierała Ci prawo do ustawiania pod swój gust.

z uwagi na wielość gustów i upodobań - wielopozycyjne menu trybów obrazu (ale każdy tryb fabrycznie należycie skalibrowany). LG udowdnił, że można. Trzeba tylko chcieć.

Chyba dalej nie czujesz o co chodzi w temacie. Nie może być kilka trybów obrazu skalibrowanych, tzn. mogą być ale każdy z nich będzie wyglądać tak samo. Coś takiego jak profil obrazu jest w pewnym sensie sztucznym tworem, zestawem ustawień fabrycznych. Pewnym wyłączeniem od tej reguły są tryby zapewniające perceptualnie to samo oddanie kolorów w innych warunkach oświetleniowych lub przystosowane do starych standardów wizyjnych, ale chyba nie o to Ci chodziło. Sformułowanie skalibrowane pod preferencje jest błędem logicznym. Kalibracja przebiega do wzorca przez co wyrażone są intencje reżysera, bądź całej ekipy filmowej.

LG niczego nie udowodnił, po prostu mają dosyć dobry tryb fabryczny tak samo jak Panasonic z serii 20 i 50. Co najciekawsze to najczęściej posiadacze tych TV inwestują w dodatkową kalibrację, aby wyciągnąć te dodatkowe 10-15% z telewizora. Najmniej zainteresowanych jest z Samsungami, a to te TV mają największe odchyłki :)

... bo indywidualna kalibracja każdego egzemplarza znacznie podniosłaby cenę?

... i prawdopodobnie nie przyczyniło by się to do wzrostu dochodów producenta. Zaprezentowanie rezutlatu kalibracji w pomieszczeniu o ogromnym natężeniu światła leży poza możliwościami technologicznymi obecnych wyświetlaczy. W takich warunkach atrakcyjniejszy wydaje się jaśniejszy telewizor, a kalibracja nie przyczynia się do wzrostu jasności tylko do spadku. Dlatego też nie da się przedstawić realnych zalet TV plazmowego w sklepie.

bo indywidualna kalibracja każdego egzemplarza znacznie podniosłaby cenę?

Przecież to mogą robić komputery. A cena pojedyńczego odbiornika (przy tak masowej produkcji) wzrośnie o... Nie wiem? 10 USD?

Coca cola zaczęła niedawno stosować niższe zakrętki do butelek żeby zaoszczędzić, a ty byś chciał podnieść koszt produkcji każdego urządzenia o 10 USD :D Bobcat żyjemy w kapitalizmie, nie ma takiej opcji.

Chyba dalej nie czujesz o co chodzi w temacie. Nie może być kilka trybów obrazu skalibrowanych, tzn. mogą być ale każdy z nich będzie wyglądać tak samo.

Może i nie czuję, dlatego staram się chłonąć wiedzę od osób które mają większą wiedzę w temacie. W moim rozumieniu kalibracja to jest ustawienie kontrastu, aby mieć wszystkie odcienie szarości oraz właściwych proporcji R:G:B. Jeżeli jest tak jak mówisz: to tym gorzej. Znaczy to bowiem, że kalibracja to doprowadzenie do obrazu, który jest (w mojej ocenie) totalnie wyblakłą, żałosną kaszaną. A następnie podziwianie nowych szat króla, poprzez nazywanie tego "obrazem naturalnym" i "zgodnością z normami".

Jednej rzeczy w tym wszystkim nie rozumiem. Skoro kalibracja każdego z trybów obrazu doprowadza do takiego samego (w założeniu: wzorcowego) obrazu - dlaczego na swojej stronie podajesz cenę pisząc, że to jest za skalibrowanie jednego trybu? Chyba wystarczy skalibrować jeden? Ktoś kalibruje kilka? Jeśli tak - w świetle Twoich dzisiejszych słów: po co? Robisz jakieś łamańce logiczne, domyślam się że dla poparcia tezy o niezbędności kalbracji.

LG niczego nie udowodnił, po prostu mają dosyć dobry tryb fabryczny

Czyli potwierdzasz, że udowodnił. I nie "dosyć dobry", ale dobry.

Dlatego też nie da się przedstawić realnych zalet TV plazmowego w sklepie.

To ciekawe. Ja do plazmy przekonałem się właśnie podczas oglądania w markecie.

Coca cola zaczęła niedawno stosować niższe zakrętki do butelek żeby zaoszczędzić, a ty byś chciał podnieść koszt produkcji każdego urządzenia o 10 USD :D Bobcat żyjemy w kapitalizmie, nie ma takiej opcji.

Jeżeli koszt komputerowej kalibracji telewizora na linii produkcyjnej byłby 5 USD, a cenę telewiozra podniesiono by o 10 USD - to jaknajbardziej JEST taka opcja. Maciek żyjemy w kapitaliźmie.

W końcu jak ktoś lubi przesycone czy wyblaknięte, lub w inny sposób przekłamane kolory i tak chce mieć wyświetlane filmy z BR to jego sprawa.

Ja akurat jeśli chodzi o BR to mam ustawiony tryb THX w moim Panasonicu, bo tam oglądam wyłącznie filmy. Telewizję naziemną, czy tą z satelity oglądam na swoich indywidulanych ustawieniach w trybie normalnym. Tak mi się podoba i dopóki mi się podoba nic tego nie zmieni. Chyba, że wzrok mi się pogorszy, to może z czasem trzeba będzie wprowadzić jakieś korekty.

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Byłem wczoraj w kinie po bardzo, bardzo długiej przerwie i to zobaczyłem jeżeli chodzi o jakość obrazu przekonało mnie że nie ma co się kłócić która technologia jest lepsza bo obraz kinowy w porównaniu do LCD i plazmy i pewnie też do projektorów to rzeźna. Zastanawiałem się czy z DVD nie dostaję przypadkiem lepszego obrazu. Przede wszystkim coś takiego jak płynność w ogóle nie istnieje. Ruchome obiekty niemiłosiernie skakały. Po drugie biały elementy obrazu migały gorzej niż plazma. Do tego totalnie nieostry obraz i wyblakłe kolory. Jedyna zaleta to wielkość. Musiałbym chyba usiąść metr od mojego telewizora żeby mieć tak duży obraz. Jak się idzie w dwójkę do kina to lepiej się chyba opłaca płytę BR kupić i obejrzeć w domu.

Szkoda tylko że w domu nie ma tej atmosfery kina.

Byłem wczoraj w kinie po bardzo, bardzo długiej przerwie i to zobaczyłem jeżeli chodzi o jakość obrazu przekonało mnie że nie ma co się kłócić która technologia jest lepsza bo obraz kinowy w porównaniu do LCD i plazmy i pewnie też do projektorów to rzeźna. Zastanawiałem się czy z DVD nie dostaję przypadkiem lepszego obrazu. Przede wszystkim coś takiego jak płynność w ogóle nie istnieje. Ruchome obiekty niemiłosiernie skakały. Po drugie biały elementy obrazu migały gorzej niż plazma. Do tego totalnie nieostry obraz i wyblakłe kolory. Jedyna zaleta to wielkość. Musiałbym chyba usiąść metr od mojego telewizora żeby mieć tak duży obraz. Jak się idzie w dwójkę do kina to lepiej się chyba opłaca płytę BR kupić i obejrzeć w domu.

Szkoda tylko że w domu nie ma tej atmosfery kina.

A jakie to było kino? może kiepskie kino?

Cine Star

A tak w ogóle to teraz w kinach nadal leci z taśmy czy używają projektorów cyfrowych?

Czyli taki czeski film? ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety nie znam się na wyposażeniu sal kinowych, chyba raczej z cyfry idzie wsio. W Mutikinie (w Cracovi) Avatar był w miarę OK, choć dobrego projektora nic nie pobije.

Ukryta Zawartość

Raczej niemiecki.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem technika jest teraz na tyle dojrzała że może kino kopnąć w tyłek niezależnie od tego czy to jest LCD czy Plazma. Jak ktoś chce duży ekran to chyba projektor byłby najrozsądniejszym rozwiązaniem ale z tego co wiem to 100Hz z upłynniaczami kosztują majątek.

Ale największy problem to chyba jakość samych filmów. Byłem wczoraj na Looper'rze ale prawdę powiedziawszy to się chyba trochę ciągnął. Nie wiem czy ja robię się już stary i mnie filmy po prostu nudzą czy wcześniej robili po prostu lepsze filmy.

Ukryta Zawartość

Jak ktoś chce duży ekran to chyba projektor byłby najrozsądniejszym rozwiązaniem ale z tego co wiem to 100Hz z upłynniaczami kosztują majątek.

Dokładnie: np. JVC DLA-X90R albo SIM2 wszystkie i obraz bajka

Tak. Na lodówce wybierasz siłę chłodzenia (nawet na cyfrowych wybierasz temp. docelową). Natomiast pralkę kalibrujesz do różnego rodzaju prania (inaczej do prania delikatnego, inaczej do "mniej" delikatnego).

Pomyliłeś chyba dodatkową płatną opcję czyli kalibrację z własną ( bezpłatną) regulacją dokonywaną w trakcie obsługi urządzenia przez użytkownika.

Czy gdy zakupię nowy telewizor powinienem go skalibrować jeżeli chcę mieć oddany obraz w postaci najbliższej reżyserskiej? Tak - chyba że wszystkie portale na świecie publikujące pomiary kolorymetryczne są zakonspirowane.

Ty ze swoim kalibracyjnym marketingiem nie jesteś rodzynkiem w tym biznesie, więc to nie jest żaden argument. To jest walka o klienta, chyba nie muszę ci o tym wspominać ......

Na marginesie zakupiłem ostatni numer audio video 10/2012 i przeczytałem twój artykuł na temat TV LCD 3D LG 47LM860V. Oczywiście jaki był wydźwięk recenzji? Oczywiście KALIBRACJA.

( już na wstępie od razu wiadomo o co chodzi MK - przy nazwisku autora od razu link na stronę ......... żałosne)

Najbardziej obśmiałem się z tego, że przejechałeś się prawie po wszystkim w tym TV, wywaliłeś jego ewidentne wady ale i tak na końcu podsumowałeś :"... że jest to ogólnie udana konstrukcja...".

Ręce opadają.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Na marginesie zakupiłem ostatni numer audio video 10/2012 i przeczytałem twój artykuł na temat TV LCD 3D LG 47LM860V. Oczywiście jaki był wydźwięk recenzji? Oczywiście KALIBRACJA.

( już na wstępie od razu wiadomo o co chodzi MK - przy nazwisku autora od razu link na stronę ......... żałosne)

Jeśli tak jest (nie czytałem jeszcze numeru 10/2012, dopiero dzisiaj odbiorę z poczty swoją prenumeratę Audio Video) - to masz rację. Niesmaczne i etycznie conajmniej dwuznaczne. Takie fakty podważają wiarygodność i podają w wątpliwość obiektywizm osoby dokonującej testów.

Poza tym jeszcze jedna refleksja.

W przypdku samochodów istnieje coś takiego jak tuning, czyli dodatkowe dostosowywanie własnego produktu do potrzeb użytkownika. Jest płatna i nikt nikomu nie robi wyrzutów, że się tym zajmuje. Dlaczego więc w przypadku TV nie istnieje takie samo pojęcie? Tuning TV.

Kto zechce dodatkowo zapłaci dostosuje sobie obraz do własnych dowolnych wymagań. Jednakże jeśli stara się wmówić, że fabrycznie nowy TV jest nie do końca sprawny, ma pewne wady i aby działał NORMALNIE należy go dodatkowo skalibrować to jest już nadużycie i działanie na granicy prawa.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Może i nie czuję, dlatego staram się chłonąć wiedzę od osób które mają większą wiedzę w temacie. W moim rozumieniu kalibracja to jest ustawienie kontrastu, aby mieć wszystkie odcienie szarości oraz właściwych proporcji R:G:B. Jeżeli jest tak jak mówisz: to tym gorzej. Znaczy to bowiem, że kalibracja to doprowadzenie do obrazu, który jest (w mojej ocenie) totalnie wyblakłą, żałosną kaszaną. A następnie podziwianie nowych szat króla, poprzez nazywanie tego "obrazem naturalnym" i "zgodnością z normami".

Może tak a może nie. Nikt nie mówi, że skalibrowany obraz jest naturalny. Jest taki jaki przewidział to autor filmu. Skoro jest dla Ciebie żałosną kaszaną to po prostu nie pokrywa się Twój gust z danym twórcą filmowym.

Nie no gościu jesteś po prostu mega fanatykiem nielubienia mnie :D Mega!

O kalibracji jest jedno wtrącenie, przytaczam:

Winę za to ponosi niepoprawny balans bieli i nic nie stało by na przeszkodzie, aby problem usunąć kalibrując telewizor, jednak tu czeka nas rozczarowanie. Ustawienia obrazu nie działają tak jak powinny i żmudna praca nie jest w stanie skorygować obrazu do końca. Problem został już zgłoszony do producenta i pozostaje czekać na aktualizacje oprogramowania, która rozwiąże usterkę. Na ten czas nie jesteśmy w stanie wykorzystać stu procent możliwości telewizora.

Czyli piszę że z kalibracją był na tamten moment problem, to faktycznie strasznie zachęcające :D

Jednakże jeśli stara się wmówić, że fabrycznie nowy TV jest nie do końca sprawny, ma pewne wady i aby działał NORMALNIE należy go dodatkowo skalibrować to jest już nadużycie i działanie na granicy prawa.

A kto tak mówi? A jeżeli ja to proszę o cytaty. Obaj z bobcatem często rzucacie jakieś fałszywe fakty nt. moich wypowiedzi, a gdy proszę o cytaty milkniecie.

W przypdku samochodów istnieje coś takiego jak tuning, czyli dodatkowe dostosowywanie własnego produktu do potrzeb użytkownika. Jest płatna i nikt nikomu nie robi wyrzutów, że się tym zajmuje. Dlaczego więc w przypadku TV nie istnieje takie samo pojęcie? Tuning TV.

tak, tylko na - jak ty to nazywasz - tuning TV pozwala producent udostępniając użytkownikowi odpowiednie narzędzia (menu). W porównaniu do samochodu nie masz takich możliwości, mozesz jedynie sobie pokręcić gałkami od klimatyzacji ustawiajac komfortową temperaturę lub wyregulować radio.

Cine Star

A tak w ogóle to teraz w kinach nadal leci z taśmy czy używają projektorów cyfrowych?

Niektóre kina wyświetlają niektóre filmy z cyfrowych rzutników, np. Multikino w Zabrzu (większość filmów puszczają z taśm ... przynajmniej ze 2-3 lata temu tak było). Jakość z cyfrowego rzutnika to inny świat (pamiętam bilety były droższe na wersję z cyfrowego, ale nie żałuję dołożenia tych kilku PLN).

Pomyliłeś chyba dodatkową płatną opcję czyli kalibrację z własną ( bezpłatną) regulacją dokonywaną w trakcie obsługi urządzenia przez użytkownika.

Kalibrację TV też możesz zrobić sam i bezpłatnie. Możesz też jak Bobcat wg. gustu ustawić tak jak Ci się podoba (bezpłatnie).

Mam ostatnie AV i czytałem test LG. Uznaję go za obiektywny i dość krytyczny, co obecnie nie zdarza się często. Szczerze wątpię, że trafi się ktoś, kto po tym teście kupi ten TV dla jego jakości i poleci do MK kupić kalibrację...

To czego mi ostatnio brakuje to info o poziomie czerni oraz rozdzielczości w ruchu, zdaje się (z tego co pamiętam), że nie ma też temperatury barwowej w różnych trybach.

Generalnie przydałaby się taka tabelka jak była kiedys z kompletem najwazniejszych pomiarów.

To czego mi ostatnio brakuje to info o poziomie czerni oraz rozdzielczości w ruchu, zdaje się (z tego co pamiętam), że nie ma też temperatury barwowej w różnych trybach.

Generalnie przydałaby się taka tabelka jak była kiedys z kompletem najwazniejszych pomiarów.

Jakie pomiary dokładnie chciałbyś dostać?

Poziom czerni jest - ale w postaci kontrastu. Taka forma jest znacznie bezpieczniejsza do podania, bo sam pomiar czerni zależy od siły podświetlenia, a kontrast jest zawsze stały. Jak chcesz sobie wyliczyć czerń to załóż np. jasność 80cd/m2 i kontrast (około 900:1) = 0,088 cd/m2. Heh, trochę słabo brzmi zważywszy, że Panas VT50/ST50 ma przy tych 80cd/m2 dziewięciokrotnie głębszą czerń. No ale wiadomo matryca LCD IPS to najgorszy wybór jeżeli oczekujemy głębokich czerni.

Poziom czerni dla poprawnie ustawionego (boję się użyć slowa skalibrowanego) TV bez poprawiaczy dynamicznych i z poprawiaczami. Żebym nie musiał wyliczać z kontrastu.

temperatura barwowa dla różnych trybów fabrycznych.

Gamma dla różnych ustawień gammy.

Rozdzielczość w ruchu (liczba linii) bez i z teatrzykiem.

Rozdzielczość w ruchu (liczba linii) bez i z teatrzykiem.

Będzie następnym razem :)

temperatura barwowa dla różnych trybów fabrycznych.

Gamma dla różnych ustawień gammy.

Trochę za dużo wykresów aby publikować w gazecie. Takie rzeczy mogę Ci powrzucać na forum jak jesteś ciekaw, ale nie z tego LG bo (boję się użyć slowa :) ) kalibracja nie działała w nim do końca i nie robiłem takich pomiarów.

Poziom czerni dla poprawnie ustawionego (boję się użyć slowa skalibrowanego) TV bez poprawiaczy dynamicznych i z poprawiaczami. Żebym nie musiał wyliczać z kontrastu.

A to tu polecam "przestawić się" jednak na kontrast. Z poziomem czerni jest taki problem że nie da się go porównać do plazm, które nie mają stałego poziomu bieli i pojawia się pytanie przy jakim poziomie bieli (podświetlenia) mierzyć ten poziom czerni w LCD.

Pierwszy test Sony KD-84X9005 czyli TV 4K z pasywnym 3D Full HD, zapraszam :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.