Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie oględzin przez Pana Bobcata modelu ST50 i jego wyliczanki:

ad2. widziałem w trybie normalnym i dynamicznym wielkie zielone kropy w cieniach.

ad3. kropy widać z jednego metra.

ad4. racja

ad5. oczywiście że tak

ad9. zgadzam się

ad10. niestety tak

ad12. zgoła odmienne mam zdanie

Twoja jest 1024x768 to nie jestem pewien czy ma to zastosowanie(?)

Zapewne jednak tak (stare 32" 640X480 nie stosowały..., z tego co ja wiem , bo mocy starczało na wszystkie piksele)

Ano właśnie,

teraz procesory coraz lepsze i może dithering w plaźmie to wymysł panów "wzmacniaczy" z gazet.

Chciałbym być dobrze zrozumiany: nie widzę żadnej "lepszości" (przepraszam za neologizm) ST50 w porównaniu z innymi modelami. W niektórych aspektach (jak sobie radzi z ruchem, zlewająca się czerń, tryb Kinowy / Prawdziwe Kino) wdaje się nawet być jakby nieco gorzej. Ale w każdym razie nie jest to telewizor, który w całości można ocenić źle.

@Witek zapewne i Ty masz racje i "adwersarze też".

Subfield stosowany zawsze (inaczej plazma nie zadziała) ale odtwarzanie "szarości" różnymi metodami było robione.

Teraz może przyjęli ze "dithering" jest najskuteczniejszy i wszyscy stosują(?)

-----------

/dodane - bo jak zwykle wolno myślę..../

Jest jeszcze 3ci aspekt , co opisał @Sławek - np. w PDP Panasonica/(?) "dithering" włączany na żądanie TV.

Zakładając ze jest to prawdziwe, znowu masz że subfield musi zawsze pracować ,dithering nie.

Jest jeszcze 3ci aspekt , co opisał @Sławek - np. w PDP Panasonica/(?) "dithering" włączany na żądanie TV.

Zakładając ze jest to prawdziwe, znowu masz że subfield musi zawsze pracować ,dithering nie.

I to byłoby to. (o co starogreccy indianie walczyli :D)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

....

Ano właśnie,

teraz procesory coraz lepsze i może dithering w plaźmie to wymysł panów "wzmacniaczy" z gazet.

Stare plazmy miały dithering, nowe mają. Bez różnicy. No może różnica jest taka, że przy większej rozdzielczości, piksele są mniejsze. To i dithering widać z nosem bliżej ekranu. No i może algorytmy ditheringu, są dziś przyjemniejsze dla oka, z racji na większą wydajność procesorów.

....

To nie do końca tak, że jest na żądanie. Po prostu jego wpływ jest nieco mniejszy w ogólnym tworzeniu obrazu kolorowego, ale jest praktycznie zawsze. W zasadzie nie jestem sobie w stanie wyobrazić realnej sytuacji, w której dithering by nie działał. Chyba, że ktoś zamierza oglądać wyłącznie jednolitą białą planszę.

Subfield jest oczywiście zawsze. Inaczej obraz na plaźmie by wyglądał jak narysowany kredkami przez dziecko.

@Bobcat cieszę się że wreszcie model ST zobaczyłeś na własne oczy. Teraz może już wiesz o czym pisałem i że nic mi w nim nie przeszkadza. Jeśli ktoś widzi co innego to albo ma pecha, albo podprowadzony sygnał ma do bani albo lubi na forum trochę się poprztykać.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

albo ma pecha, albo podprowadzony sygnał ma do bani albo lubi na forum trochę się poprztykać.

Wydaje mi się, że @Tribulowi trafił się walnięty egzemplarz. Może (ponieważ Witek również sygnalizuje, że coś widział) to jest jakaś felerna seria.

zakładam, być może naiwnie, że każdy jest otwarty na argumenty

Wielki szacunek za to że jest nie zmieniana na podstawie wpisów (to nie znaczy ze nie zweryfikuje na podstawie doświadczeń).

Zawsze byłem i jestem otwarty na argumenty. Nie wydaje mi się, aby to miało się zmienić w przyszłości. Na podstawie wpisów faktycznie nie mam zwyczaju zmieniać zdania, ale na podstawie doświadczeń - i owszem. W takiej sytuacji przyznaję się otwartym tekstem, że nie miałem racji. Nie będę brnąć dalej i rżnąć głupa. Moją wadą natomiast jest, że lubię sobie czasem popolemizować. Ot tak, dla zasady.

@Tribul: rozpocząłeś walkę z papierowym tygrysem. A ja (o święta naiwności) dałem się w to wciągnąć.

Wczoraj po pracy udałem się byłem do marketu, a to mianowicie wyłącznie celem zapoznania się z modelem ST50. Był, w dodatku w moim ulubionym rozmiarze 42". Pusto. Klientów - zero. Pomiędzy wystawionymi telewizorami snuł się znudzony personel, większość skupiła się koło kasy, gdzie na jakimś LCD oglądali mecz piłki nożnej transmitowany w HD.

Dostałem tradycyjnie pilota i powiedzieli, że mogę się bawić ile dusza zapragnie. Więc ustawiłem sobie tego ST50 oraz stojącego niepodal VT50 (z tym samym sygnałem) po swojemu. Tryb Normalny rzecz jasna of course, Kontrast 50. Telewizory były już uprzednio ustawione przez personel na obraz domowy (nie sklepowy).

Moje spostrzeżenia odnośnie ST50:

1. Po prostu dobry telewizor. Jak każda plazma Panasonica.
  2. Śnieg uniemożliwiający oglądanie? Jaki śnieg? Zielone kropy? Jakie zielone kropy? Co to takiego śnieg? Co to takiego zielone kropy? Nie zauważyłem.
  3. Przytknąwszy nos 5 cm od ekranu widać na ciemnych powierzchniach leciutkie mrowienie. Z 30 cm już tego nie widać.
  4. Obraz jednak trochę mniej szlachetny niż na VT50. Odnoszę wrażenie, że różnice jakościowe pomiędzy V/G/S były w serii 30 mniejsze niż obecnie w serii 50. Może mi się tylko tak wydaje.
  5. Czerń faktycznie na VT50 troszeczkę lepsza. Nie było w zasięgu wzroku żadnego GT/G dla bezpośredniego porównania, ale wydaje mi się, że na poziomie mojego G30. Znów: nie upieram się. Może mi się tylko tak wydaje.
  6. Faktycznie trochę jaśniejszy. U siebie mam (tryb Normalny) Kontrast 55, tutaj dla takiej samej jasności musiałem dać 50.
  7. Nie przepadam za trybem Kinowym i go nie używam, ale postaram się być obiektyny. Na moim wydaje mi się być lepszy. Na VT50 też.
  8. Tryb Prawdziwe Kino (który jak rozumiem ma być substytutem nieistniejącego w tym modelu THX) jest jednak znacznie gorszy niż THX, daje sporo mniej szlachetny obraz niż rzeczony THX. Nawet biorąc poprawkę na uwagę irytyujące za-żółto-zielenienie tego trybu w ustawieniach fabrycznych (z czym postaram się coś zrobić).
  9. Faktycznie w okolicach czerni ciemne szarości oraz czerń mają tendencję do zlewania się. Na VT50 (mimo identycznych, a moich ulubionych ustawieniach) tego nie ma. Na moim też nie ma. Ale nawet tu nie jest to zjawisko upierd... , czy zmniejszające przyjemność oglądania.
  10. Utwierdzam się w przekonaniu, że z szybko ruchomym obrazem (mecz) seria 50 radzi sobie jakby trochę gorzej niż seria 30.
  11. Więc przełączyłem na tryb Dynamiczny. Spostrzeżenia jak wyżej w punktach 1-10, z tym że zlewanie się ciemnych obszarów występowało jakby trochę mocniej.
  12. Reasumujac: fajny, dobry telewizor. Napewno nie bubel i nie knot. Cena faktycznie zachęcająca: 2700 zł. Jestem niema pewnien, że @Tribulowi trafił się walnięty egzemplarz.

Przyznaję się więc raz jeszcze publicznie niniejszym, że nie miałem racji. Włażę przeto pod stół i psim głosem odszczekuję wszystko, co na temat ST50 pisałem. Co własne doświadczenie to włąsne doświadczenie, było nie było.

Natomiast pozwolę sobie nie zgodzić się z Kolegami odsądzającymi tryb Dynamiczny od czci i wiary. Komuś się nie podoba - rozumiem i szanuję odmienny od mojego punkt widzenia. Nie ma obowiązku włączania go. Ale wiele osób go lubi (w tym ja, choć na codzień nie używam) i nieporozumieniem jest traktowanie ich jak niewyrobionego plebsu. Mają ten tryb przecież w swojej ofercie (pod rozmaitymi nazwami) wszyscy producenci.

@SławekR nie bierz sobie tak bardzo do serca tego "dowcipu miesiąca" please :)

Pozdrawiam Wszystkich.

Powiedz mi co leciało w tym czasie na tym tv, mecz, roślinki i zwierzątka czy film z ciemnymi scenami?Był chociaż półmrok w tym sklepie?Czy waliły jarzeniówki aż oczy bolały?Pytam z czystej ciekawości, bo ja widziałem to na każdym egzemplarzu z jakim miałem do czynienia, jedyny warunek to ciemna scena gdzie jest dużo odcieni szarości.

Dobra już doczytałem że mecz......więc jak mogłeś zobaczyć zielone śnieżenie które wystepuje w ciemnych scenach oglądając mecz.

@Tribul: szedłem do sklepu najeżony i w nastroju "do czego by się przyczepić?". I byłem (nie powiem: miło) zaskoczony in plus.

Był mecz, ale nie tylko. Na meczu sprawdzałem jak się sprawuje przy szybkich scenach. Popstrykałem sobie po kanałach. Oglądałem więc HD i SD, oglądałem zwierzątka i kwiatki, był film w jasnej scenerii, był też jakiś program w ciemnej scenerii. Naprawdę: jakbym coś dostrzegł - nie omieszkał bym to napisać z tryumfalistycznym dodatkiem "a nie mówiłem". Nie mam ku temu najmniejszych powodów. A ćwiczyłem różne tryby obrazu, w tym Dynamiczny i Normalny. Miałem pewne (drobne) zastrzeżenia, o których napisałem.

W tym markecie na dziale z telewizorami panuje półmrok.

Hmm ja chodziłem z pendrivem z filmami hd, oglądałem też koncerty i na każdym to było, w moim mieście dwie sztuki, dwie we Wrocławiu i dwie w Opolu.Nie wiem więc jak to możliwe że ja ich tyle wiedziałem, osoby tu na forum to widziały, użytkownicy na innych forach też to widzą.Więc albo oświetlenie zbyt mocne, albo nie na tyle ciemne sceny, bądz 90% ST50 ma wadę, albo tylko 50 calowe mają wadę bo 42 calami się nie bawiłem więc się nie wypowiem.

TRIBUL zamiast szukać pozytywów i cieszyć się ładnym obrazem ty najnormalniej w świecie szukałeś dziury w całym.

Przypowiastki o palcu przypominać nie będę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@Sławek , mnie już jest naprawdę wszystko jedno co kryje się pod pojęciem "dithering"..

(zauważyłem że ten wyraz mnóstwo rzeczy określa w TV)

Jeżeli uznamy słownikowo - masz rację (wszystko to "mieszanie/roztrząsanie").

Jednak ja pamiętam materiały LG (na pewno gdzieś się znajdą), gdzie zaskoczony byłem że wprowadzono modyfikację w PDP i dodano układ "dithering".

Jeśli się nie mylę to nawet na jakiś patent się powoływali (LG).

Co mnie zaskoczyło (i dlatego zapamiętałem):

- dithering to nowy układ (wspomagacz do "szarości")

- wprowadzony wprost dlatego, gdyż nie dawał sobie rady z liniowością w praktyce obecny układ który był nazywany "error diffusion".

Pamiętam schemat blokowy (jak "dithering" był dodatkowym, dodawanym elementem i wyliczenia że będzie lepiej).

Tak widzieli to konstruktorzy z LG.

(i tak zapewne zastosowano).

Stąd i logiczne (przez producentów) podawanie jest samego określenia "subfield".

Nie ma sensu toczyć akademickiej dyskusji, bo w gruncie rzeczy ten "Error Diffusion" też polega na mieszaniu /roztrząsaniu (tylko chyba mniej skutecznie, stąd go wycofali zapewne....).

Error Diffusion to rodzaj ditheringu ... więc nie pisz o maśle maślanym :) A jak LG pisało że "dodaje dithering" to musiały być czasy podłych plazm, bo bez ditheringu banding bardziej się rzuca na plazmach w oczy (co już było raz pisane). ... pewnie jeszcze był to model do 400 Hz subfield.

TRIBUL zamiast szukać pozytywów i cieszyć się ładnym obrazem ty najnormalniej w świecie szukałeś dziury w całym.

Przypowiastki o palcu przypominać nie będę.

Ja nie muszę szukać pozytywów w tym tv bo je widać od razu na odpowiednich trybach, powiem nawet że obraz teraz jest jeszcze lepszy niż był, nie wiem czy tv się wygrzał czy co ale tak jest, czerń głębsza itp.Jednak cieszyć się obrazem na trybach poza kinowymi ktorych używam po prostu się nie da na tym tv, chyba że ktoś ogląda wyłącznie wiadomości, M Jak Miłość i Ojca Mateusza w mocno jasnym pomieszczeniu...

Powiem tak, wezcie sobie jakiś dobry film, w dobrej jakości na pendrive np nowego batmana- jest tam baaardzo dużo ciemnych scen, i włączcie sobie to w sklepie, a nie mecze czy filmiki reklamowe z delfinkami itp., dobrze by było postarać się o warunki oświetleniowe do podobnych jakie macie w domu, wtedy możemy rozmawiać na takie tematy.

Rachunku prawdopodobieństwa ze szkoły przypominać nie będę.

@Kyle dziękuję za wypowiedź - jak zwykle w Twoim stylu.

Masz do myślenia (z patentu , jest dostępny w internecie, zajęło mi to chwilę).

To improve insufficient gray scales of the plasma display apparatus, the plasma display apparatus is provided with a halftoning unit which implements halftoning such as dithering or error diffusion or the like.

Oczywiście zrozumiem... że wiesz lepiej( nie nowina).

Stawiasz sprawę jak "znafca"....jak nauczysz się angielskiego, to przetłumacz :))))

(polecam "OR" ...na początek)

Pozdrawiam.

A byłeś może w kinie na najnowszym Batmanie, może na Skyfall? Tez to widziałeś?

Niestety do kina nie chodzę już od dość dawna, lepszy efekt uzyskałem u siebie, jedyne co ratuje kino w moim przekonaniu to wielkość ekranu, nic pozatym;-)

@Tribul

Tak jak napisałem: prowadzisz walkę z papierowym tygrysem. Oglądałem na różnym materiale. Nie szukaj na siłę problemów tam gdzie ich nie ma.

Być może że 42" tego nie ma więc....... ciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.

A tak ściślej w temacie. :))))

Czy tylko ja zauważyłem (oczywiście retorycznie pytam) że w gruncie rzeczy PDP i tak znikają z rynku?

Akurat pada kolejny "bastion" , czyli TV analogowa, więc poniekąd znowu znika kolejny punkt przewagi plazmy.

Ostatnio przeglądając gazetki reklamowe trafiam już na takie wydania ze nie ma ani jednej plazmy...(?)

Wiem ze jesteśmy zaściankiem.... .jednak coś chyba "jest na rzeczy".(?)

Jest jedno "ale".

Absolutnie na to wpływu nie mamy - spada sprzedaż ->spada produkcja plazm, spadnie poniżej poziomu opłacalności dla firmy i ....(?)

Na osłodę zostanie "dla kneserów" (tylko w może w "innych" cenach).

-----------------------------------------

/dodane po czasie/

Zadać sobie należy pytanie.... Czy to źle?

Może (naiwnie) wprowadzą w lukę produkt wartościowszy?

Jest jedno "ale".

Absolutnie na to wpływu nie mamy - spada sprzedaż ->spada produkcja plazm, spadnie poniżej poziomu opłacalności dla firmy i ....(?)

... i zostanie zastąpione przez OLED/Crystal LED (brak smużenia, brak bandingu, kontrast daleko lepszy niż w plazmach że o LCD nie wspomnę, kąty mogą być doskonałe {obecnie może się zwiększać nasycenie pod kątem/zmiana barw na OLED, jednak myślę że jest to do poprawy i to tylko "choroba wieku dziecięcego"}.

@Kyle dziękuję za wypowiedź - jak zwykle w Twoim stylu.

Masz do myślenia (z patentu , jest dostępny w internecie, zajęło mi to chwilę).

Oczywiście zrozumiem... że wiesz lepiej( nie nowina).

Stawiasz sprawę jak "znafca"....jak nauczysz się angielskiego, to przetłumacz :))))

(polecam "OR" ...na początek)

Pozdrawiam.

... o jejku straszne straszne ... znalazłeś cytacik i świecisz ... to ja też znajdę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zwracam uwagę na sformułowanie:

Error-diffusion dithering

... a angielski to i tak lepiej znam od Ciebie :]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jest jedno "ale".

Na osłodę zostanie "dla kneserów" (tylko w może w "innych" cenach).

-----------------------------------------

/dodane po czasie/

Zadać sobie należy pytanie.... Czy to źle?

Może (naiwnie) wprowadzą w lukę produkt wartościowszy?

Wiesz, akurat koniec plazm wieszczą już tak mniej więcej od 5 lat. Ale jakoś nie chcą zniknąć z rynku. Stosunek jakości obrazu do ceny mają wyśmienity, funkcjonalność coraz większą, zaawansowanie technologiczne coraz większy, pobór energii coraz mniejszy. Dla dobrej plazmy nie ma alternatywy jakościowej jak na razie, jeśli udajemy się w te najwyższe rejony jakości generowanego obrazu. Dopóki ten stan rzeczy się nie zmieni, to i plazmy z rynku nie znikną. Jedyne co je może "wykurzyć" z rynku, to pojawienie się realnej alternatywy jakościowej, choćby w postaci OLEDa. Ale z wprowadzaniem OLEDów jest tak, jak ze znikaniem plazm z rynku. Wszyscy o tym mówią, a efektów na razie nie widać.

A wpływ na to wszystko, jako konsumenci, akurat mamy i to decydujący wpływ. Jeśli wykazujemy zainteresowanie plazmami i gotowi jesteśmy je kupować, to nie znikną z rynku, bo tak działa prawo popytu i podaży.

Proponuje czytać dokładniej (jak zwykle).

Nie ma sensu się znowu spierać..... :))))

(szczególnie że spór opierany na identycznych przekonaniach ...., wystarczy sie wczytać... :))) )

Polacy jako konsumenci nie stanowią żadnej siły.

"Rynek" konsumentów gramofonów analogowych też istnieje ((patrz wyżej do czego się odnosiłem).

---------

Generalnie @Kyle (oczywiście subiektywizm) - dobrze prawi w tej kwestii (CrystalLED.OLED itp).

Dla plazm (w obecnym kształcie) przyszłości nie widzę .

/dodane po czasie/

Fotki , tak na szybko:

- gazetka NEONET - 31szt.LCD , 1szt. PDP Panasonica

- RTV AGD - 13szt LCD , 0szt. PDP

Akurat pada kolejny "bastion" , czyli TV analogowa, więc poniekąd znowu znika kolejny punkt przewagi plazmy.

Akurat chyba nie o to chodziło. Proszę nie mylić naziemnej TV cyfrowej z jej rozdzielczością. W tej "lepszości" chodziło raczej o jakość wyświetlania materiału w SD, a tej jak na razie, i raczej to się nie zmieni, jest tam jakieś 90%

Generalnie @Kyle (oczywiście subiektywizm) - dobrze prawi w tej kwestii (CrystalLED.OLED itp).

Dla plazm (w obecnym kształcie) przyszłości nie widzę .

Na początku z OLEDem będzie jak z plazmami, czyli cholernie drogo. Pozostaną więc do wyboru LCD z ich wieloma wadami i luksusowe (dla wielu) OLEDy. Pytanie co będzie lepsze, czy oby jak najpóźniej, czy jak najszybciej? Według MNIE lepiej cieszyć się obecnie ze stosunkowo niskich cen Plazm. Jak to mówią "lepszy wróbel w garści".

Do kogo zwracasz się z tą "pomyłką"?

Dodajesz coś od siebie - to nie dodawaj czegoś "do mnie" (sugerujesz nie istniejące rzeczy).

Jestem sam w domu i nie sądzę byś był obok ("wiesz o co mi chodziło")

Plazma z natury radzi sobie lepiej z sygnałem analogowym i tylko tyle.

Skąd Ty 'cyfrę" do tego dodałeś (do mojego zdania)???

Nie cytuj , jak czegoś nie ma. :))))))

Napisałeś, że, cytuję: "pada kolejny "bastion" , czyli TV analogowa". Być może błędnie założyłem, że chodzi Ci o to co właśnie się dzieje, czyli przechodzenie z nadajników analogowych na cyfrowe. Popraw mnie jeśli się mylę.

Jeśli chodzi zaś o to co uważam za Twoją pomyłkę to to, że uważasz, że "kolejnym punktem przewagi plazm" jest (był) lepszy odbiór TV analogowej. Z tego zdołałem sie zorientować w tej "lepszości" opisywanej nie tylko na tym forum, nie chodziło o to jaką metodą jest przesyłany sygnał (analogowo, czy cyfrowo) tylko o jego rozdzielczość. Konkretnie lepiej odtwarzała sygnał niskiej rozdzielczości czyli tzw, SD niezależnie od metody jego przesłania. Podejrzewam, że napisałeś analogowy, gdyż akurat tam sygnał zawsze był SD. Wydaje mi sie, że nigdy nie widziałem opisu jakoby Plazma gorzej odtwarzała sygnał cyfrowy od LCD.

Oczywiście mogę się mylić, więc jeśli strzeliłem gdzieś babola, proszę znających się lepiej o poprawkę.

Dajmy sobie spokój - widzę że masz jakieś swoje teorie.

Nie będę robił logicznego rozbioru zdań , bo to bez sensu.

Załóż sobie po prostu że wiesz co cytujesz (jak masz kłopoty z interpretacją = pytaj, a nie stwierdzaj).

-----------------------

Generalnie jak utożsamiasz TV analogową z cyfrową że różnią się tylko pod względem rozdzielczości - nie ma sensu dalej ciągnąć.

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.