Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

coś dla Miksona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dwie interesujące go plazmy :)

Dziwne że LG 60PZ950S ma kontrast 682:1 (to niby plazma) - taki kontrast to nawet dla dzisiejszych IPS obciach.

Ukryta Zawartość

Z tych dwóch? Panasonic. Zdecydowanie. Odradzam Sharpa. To jest osławiona seria Quattron. Ma ona swój marketing. Moim zdaniem nachalny żółty wciska się wszędzie i dominuje. Duże powierzchnie, które mają być białe mienią się w niektórych miejsca na wyraźnie żółto.

Przed laty FSO produkował Fiaty 125p i Polonezy w bardzo modnym wtedy kolorze Bahama Yellow. W Quattronie mamy klasyczne na-chama-yellow.

Panasonic 46Gt30 (neoplasma, thx, 600hz, 3d) czy sharp lc46le830e ? Który Waszym zdaniem lepszy ? Obraz będzie głównie oglądany wieczorem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bobcat przesadza z tym Sharp-em nie jest tak źle jak on pisze, ale oczywiście GT30 to bardzo dobry TV. Musisz sam podjęć decyzję bo jak TV nie będzie Tobie się podobać to będziesz miał żal do doradców. Poczytaj to co piszą pod tymi linkami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Z tych dwóch? Panasonic. Zdecydowanie. Odradzam Sharpa. To jest osławiona seria Quattron. Ma ona swój marketing. Moim zdaniem nachalny żółty wciska się wszędzie i dominuje. Duże powierzchnie, które mają być białe mienią się w niektórych miejsca na wyraźnie żółto.

Przed laty FSO produkował Fiaty 125p i Polonezy w bardzo modnym wtedy kolorze Bahama Yellow. W Quattronie mamy klasyczne na-chama-yellow.

dobrze napisane :) popularna też była kość słoniowa w fso :) ale faktycznie też jak dla mnie ten żółty troszkę na siłę w samym przekazie obrazu w Quattronie

Focal + Naim

Co za BZDURY. Proponuje przed napisaniem takich głupot obejrzenie TV na własne oczy...przy normalnych ustawieniach...

TV wymaga poświęcenia kilkudziesięciu minut żeby wszystko ustawić jak należy, właśnie kolory są jego wielką zaletą...tam gdzie jest żółty jest żółto, a gdzie biały biało...skąd biorą się takie głupoty...tak to jest jak się ktoś naczyta herezji i powtarza bez opamiętania...

Co za BZDURY. Proponuje przed napisaniem takich głupot obejrzenie TV na własne oczy...przy normalnych ustawieniach...

TV wymaga poświęcenia kilkudziesięciu minut żeby wszystko ustawić jak należy, właśnie kolory są jego wielką zaletą...tam gdzie jest żółty jest żółto, a gdzie biały biało...skąd biorą się takie głupoty...tak to jest jak się ktoś naczyta herezji i powtarza bez opamiętania...

Jeżeli kolory są zaletą Quattrona to ja jestem perska księżniczka Szecherezada (z cycuszkami jak mandarynki). Tak to jest jak ktoś się naczyta marketingowego bełkotu i powtarza bezmyślnie. Akurat miałem okazję wiele godzin bawić się tym telewizorem. Nie ma mocnych aby zdjąć ten na siłę wciskający się wszędzie żółty. Sceny z Arktyki gdzie śnieg jest tak biały że aż niebieskawy. Na Quattronie mieni się miejscami na żółtawo. Cytryna która ma być żółta z kropelką zielonego. Tutaj jest żółto-pomarańczowa. Ogród. Zieleń ma być soczysta i głęboka. Chyba słabo dbają o swoje roślinki. Nie podlewają. Zieleń jakaś taka przywiędła. Zażółcona. Ten biedaczysko na ekranie też jakby schorowany. Chyba żółtaczkę niedawno przechodził i jeszcze nie do końca wyzdrowiał.

RGB wystarcza do odwzorowania pełnej przestrzeni kolorów. Jeśli się idzie również w dopełniające to trzeba być konsekwentnym i dać RGBYCM. Dodanie samego tylko Y (a dlaczego nie C albo M?) wiadomo jak się skończy. Zwichnięciem wszystkiego w kierunku żółtego. Co widać na ekranie Quattrona. Miało to być wielkie osiągnięcie technologii a wyszło wielkie nieporozumienie.

Jeżeli kolory są zaletą Quattrona to ja jestem perska księżniczka Szecherezada (z cycuszkami jak mandarynki). Tak to jest jak ktoś się naczyta marketingowego bełkotu i powtarza bezmyślnie. Akurat miałem okazję wiele godzin bawić się tym telewizorem. Nie ma mocnych aby zdjąć ten na siłę wciskający się wszędzie żółty. Sceny z Arktyki gdzie śnieg jest tak biały że aż niebieskawy. Na Quattronie mieni się miejscami na żółtawo. Cytryna która ma być żółta z kropelką zielonego. Tutaj jest żółto-pomarańczowa. Ogród. Zieleń ma być soczysta i głęboka. Chyba słabo dbają o swoje roślinki. Nie podlewają. Zieleń jakaś taka przywiędła. Zażółcona. Ten biedaczysko na ekranie też jakby schorowany. Chyba żółtaczkę niedawno przechodził i jeszcze nie do końca wyzdrowiał.

RGB wystarcza do odwzorowania pełnej przestrzeni kolorów. Jeśli się idzie również w dopełniające to trzeba być konsekwentnym i dać RGBYCM. Dodanie samego tylko Y (a dlaczego nie C albo M?) wiadomo jak się skończy. Zwichnięciem wszystkiego w kierunku żółtego. Co widać na ekranie Quattrona. Miało to być wielkie osiągnięcie technologii a wyszło wielkie nieporozumienie.

Albo jako dodatkowy kolor biały. Podobno tego Quatrona da się prawidłowo skalibrować. Gdzieś tak czytałem. Ja osobiście bym nie kupił bo ma słabą rozdzielczość obrazu ruchomego. Ale pewnie nie wszystkie modele Quatrona.

Czy miałeś możliwość bezpośredniego porównania RGBY z RGB, ponieważ to co opisujesz to jest wg. mnie autosugestia, albo oglądałeś uszkodzony tv

Zanim kupiłem swój tv, brałem pod uwagę RGBY i bezpośrednio porównywałem obydwa.

Są na tego samego typu matrycach, wpływu Y kompletnie nie zauważyłem, wyświetlały taki sam obraz jeżeli chodzi o kolory

pamiętasz quiz gdzie do wskazania była plazma, jest tam też seria zdjęć z quatrona... czy zauważyłeś na którymś ze zdjęć cechy które opisujesz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Nie wydaje mi się aby to była autosugestia. Jednym Quattronem miałem okazję bawić się dłużej i dokładnie. Inne widziałem również. Jeśli śniegi Arktyki mają placki ewidentnie mieniące się na żółto to coś musi być na rzeczy. Zresztą nie jestem w swojej opinii odosobniony. Mikson też pisze o nadmiarze wszechobecnego żółtego-

Kolega w poście powyżej odnosi się bardzo kulturalnie do tego co napisano powyżej, a ja zapytam w prost "dlaczego znowu trolujesz" wypisując takie "niemądre rzeczy".

Ten TV rzeczywiście wymagaja od użytkowanika żeby je odpowiednio ustawił. Obraz prosto z pudła lub w definiowanych ustawieniach jest po prostu zły. Jednak wystarczy trochę dobrych chęci i nie koniecznie od razu kalibrowanie sprzętowe, żeby uzyskać bardzo dobry efekt. Opcji ustawień jest bardzo dużo i spokojnie można dopasować mnóstwo aspektów wyświetlanego obrazu. Pisząc o kolorach jako zalecie tego TV mam na myśli porównanie do innych LCD w tej klasie cenowej.

Albo miałeś felerny egzepmlarz (w co śmiem wątpić), albo po prostu bawiłeś sie predefiniowanymi ustawieniami nie zagłębiając się w "zaawansowane" - bo te bzdurne herezje na temat kolorów po prostu w tym modelu nie istnieją - jestem pewien, że (tak jak kolega napisał) nie będziesz w stanie odróżnić Quattrona od "nie quattrona" jeżeli staną obok siebie.

Kolega w poście powyżej odnosi się bardzo kulturalnie do tego co napisano powyżej, a ja zapytam w prost "dlaczego znowu trolujesz" wypisując takie "niemądre rzeczy".

Ten TV rzeczywiście wymagaja od użytkowanika żeby je odpowiednio ustawił. Obraz prosto z pudła lub w definiowanych ustawieniach jest po prostu zły. Jednak wystarczy trochę dobrych chęci i nie koniecznie od razu kalibrowanie sprzętowe, żeby uzyskać bardzo dobry efekt. Opcji ustawień jest bardzo dużo i spokojnie można dopasować mnóstwo aspektów wyświetlanego obrazu. Pisząc o kolorach jako zalecie tego TV mam na myśli porównanie do innych LCD w tej klasie cenowej.

Albo miałeś felerny egzepmlarz (w co śmiem wątpić), albo po prostu bawiłeś sie predefiniowanymi ustawieniami nie zagłębiając się w "zaawansowane" - bo te bzdurne herezje na temat kolorów po prostu w tym modelu nie istnieją - jestem pewien, że (tak jak kolega napisał) nie będziesz w stanie odróżnić Quattrona od "nie quattrona" jeżeli staną obok siebie.

mój dobry znajomy ma ten tv i ma przyrząd do kalibrowania ,, poprzedni lcd udawało mu się skalibrować poprawnie to ten nie jest idealnie z obrazem, Y trzeba mocno redukować bo następuje lekkie przesycanie więc jeżeli trzeba go ściągać pawie do minimum to jaki jest sens dodatkowego Y??? dodatkowo ma niesamowicie rozbudowane menu ustawień co dla niego mimo że jest zaawansowanym userem i ma pojęcie to ogarnięcie tego jest trudne a co mówić o przeciętnym kowalskim, korzystał z pewnym już szablonów ustawień z netu i cały czas nie jest to czego oczekiwał od obrazu a bardzo chciał mieć ten tv bo naczytał się w necie o jego możliwościach :) widać pośpieszył się :)

Focal + Naim

mój dobry znajomy ma ten tv i ma przyrząd do kalibrowania ,, poprzedni lcd udawało mu się skalibrować poprawnie to ten nie jest idealnie z obrazem, Y trzeba mocno redukować bo następuje lekkie przesycanie więc jeżeli trzeba go ściągać pawie do minimum to jaki jest sens dodatkowego Y??? dodatkowo ma niesamowicie rozbudowane menu ustawień co dla niego mimo że jest zaawansowanym userem i ma pojęcie to ogarnięcie tego jest trudne a co mówić o przeciętnym kowalskim, korzystał z pewnym już szablonów ustawień z netu i cały czas nie jest to czego oczekiwał od obrazu a bardzo chciał mieć ten tv bo naczytał się w necie o jego możliwościach :) widać pośpieszył się :)

mój dobry znajomy (ja z resztą też) ma ten tv i również kalibrował swój tv. Co chwile przeżywa, że ma bardzo dobry obraz i jeszcze takiego nie widział na LCD. Kalibrował wiele razy, nie wiem po co. U mnie wystarczy kalibracja bez "przyrządów", ustawień jest sporo i to dobrze przynajmniej dla mnie. Nie trzeba być zaawansowanym userem, żeby ustawić ten tv trzba po prostu chcieć, a jak komuś się nie chce to niech ogląda beznadziejne ustawienia standard. Ja ustawiałem swój LCD może 1-2 h łącznie i uważam, że jest bardzo dobrze - nie stwierdzam problemów opisywanych przez Bobcata, który pewnie nie widział tv na żywo albo nie zaglądał do menu.

mój dobry znajomy (ja z resztą też) ma ten tv i również kalibrował swój tv. Co chwile przeżywa, że ma bardzo dobry obraz i jeszcze takiego nie widział na LCD. Kalibrował wiele razy, nie wiem po co. U mnie wystarczy kalibracja bez "przyrządów", ustawień jest sporo i to dobrze przynajmniej dla mnie. Nie trzeba być zaawansowanym userem, żeby ustawić ten tv trzba po prostu chcieć, a jak komuś się nie chce to niech ogląda beznadziejne ustawienia standard. Ja ustawiałem swój LCD może 1-2 h łącznie i uważam, że jest bardzo dobrze - nie stwierdzam problemów opisywanych przez Bobcata, który pewnie nie widział tv na żywo albo nie zaglądał do menu.

Tutaj opisane jest jak ustawić LC-46LE820 żeby gamut był zgodny z normą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zapewniam Cię że przeciętny kowalski pogubił by się w ustawieniach

jeżeli Ty mając pojęcie go ustawiałeś 2 godziny to też o czymś świadczy....

tak jak pisałem kumpel mając pojęcie nie jest w stanie go ustawić czy skalibrować do końca tak jakby sobie tego życzył i nie dlatego że nie chce mu się czy nie potrafi

więc coś jest na rzeczy, jest to trudny telewizor choć mi osobiście też jego obraz nie do końca się podoba to jest jak dla mnie niezły jak na lcdki,,,

Focal + Naim

zapewniam Cię że przeciętny kowalski pogubił by się w ustawieniach

jeżeli Ty mając pojęcie go ustawiałeś 2godzieny to też o czymś świadczy....

ja mam spore wymagania, zapewne osób korzystających z tego tv zadowoli sie standardowymi ustawieniami...

przy takim podejściu powinniśmy kupować komórki dla starszych osób z wielkimi klawiszami...bo przecież Android do działania wymaga ustawień przy których przeciętny Kowalski gubi sie po 1 minucie...mało ustawień źle, dużo jeszcze gorzej..

ja mam spore wymagania, zapewne osób korzystających z tego tv zadowoli sie standardowymi ustawieniami...

przy takim podejściu powinniśmy kupować komórki dla starszych osób z wielkimi klawiszami...bo przecież Android do działania wymaga ustawień przy których przeciętny Kowalski gubi sie po 1 minucie...mało ustawień źle, dużo jeszcze gorzej..

nie zgadzam się!

produkt powinien difultowo być ustawiony tka aby dawał jak najbardziej wiarygodny i realny obraz

i nie powinien wymagać specjalnych zabiegów często dodatkowo płatnych jak kalibracja aby uzyskać realność

tylko to ,,

jeżeli ktoś kupuje tak jak widzi i uważa że jest ok to już odrębny temat

a nawet jeżeli jest tv który wymaga "ustawień" to powinno operować się standardowymi czyli janość kontrast kolory oby w prosty sposób go ustawić,,

a nie jechać po tablicach kontrolnych kalibracjach etc bo to już jest lekką przesadą oczywiście nie trzeba nikt nie zmusza ale....

Focal + Naim

@ Kil

Jeżeli nie odróżnię to po co mi ten czwarty kolor? Zamierzony efekt należy osiągać przy pomocy możliwie najprostszych środków. Czy nie zastanowiło Cię dlaczego inni w to nie poszli? Sharp chce być oryginalny. Kiedyś lansowal Deep Red. Nie przyjęło się. Czekam aż jakaś firma motoryzacyjna (chcąc również być oryginalną) zacznie promować samochód na pięciu kołach.

LCD LG wyjmuje się z pudła i można nic nie robić. Chyba że ktoś bardzo lubi. Ustawienia fabryczne są idealne. PDP Panasonic ustawiłem na bajkowo piękny obraz w trzy minuty. Uprzejmie dziękuję za telewizor który, aby go ustawić - należy być docentem doktorem habilitowanym elektroniki.

wszystko zależy od preferencji oraz oczekiwań odnośnie obrazu - widać twoje nie sa wygórowane...oglądałem dokładnie LG i sorry ale Sharp jest według mnie lepszy (LG w ustawieniach standardowych możesz sobie darować, jeżeli to jest według ciebie idealny obraz)....a po co subpiksel to może lepiej zapytaj sharpa...

pisząc o doktorze habilotowanym tylko utwierdzasz mnie w przekonaniu, że po prostu nie próbowałeś ustawiać tego tv..

Albo ja mam tak nisko ustawione preferencje, albo oni tak dobrze ustawiają (fabrycznie) telewizory.

Po co mam pytać Sharpa? Marketingowe frazesy na temat Quattrona znam na pamięć. Podobne mówiono o Deep Red. Ponadto Sharp ma chyba najbardziej nielogiczne menu ze wszystkich.

czyli wszystko jasne, masz nisko ustawione preferencje.....a LG prosto z pudła świeci jak halogen (fabrycznie ustawiony halogen, ach ta biel, biała tak, że nie widać nic poza bielą, zero szczegółów)...

wiadomo, że Quattron to marketing, a NeoPlasma to może nie...

pozdrawiam

Sorry. Masz rację. Jedyne co trzeba zrobić w LG po wyjęciu z pudła to przełączyć tryb że sklepowego na domowy.

Pozatym proponuję abyśmy unikali w rozmowie argumentacji że czyjeś preferencje są niskie. W domyśle: Twoje są wysokie. Są inne. Nie wartościujmy. O tym że LG ma bardzo dobre ustawienia fabryczne możesz przeczytać w wielu miejscach. O tym że Quattron ma kolory zwichnięte w kierunku żółtego - również.

Również pozdrawiam.

Sorry. Masz rację. Jedyne co trzeba zrobić w LG po wyjęciu z pudła to przełączyć tryb że sklepowego na domowy.

Pozatym proponuję abyśmy unikali w rozmowie argumentacji że czyjeś preferencje są niskie. W domyśle: Twoje są wysokie. Są inne. Nie wartościujmy. O tym że LG ma bardzo dobre ustawienia fabryczne możesz przeczytać w wielu miejscach. O tym że Quattron ma kolory zwichnięte w kierunku żółtego - również.

Również pozdrawiam.

W wielu miejscach możesz także przeczytać, że Quattrony to bardzo dobre LCD (w większości testów są rekomendowane np flatspanelhd - co akurat nie ma dla mnie większego znaczenia - PS tutaj LG jest rekomendowany jako tv do kuchni ;) MC i Gaming.......ciesz się LG i nie siej wyssanych z palca herezji o Quatronie...nie spotkałem się z opinią, że LG ma dobre ustawienia fabryczne, prawdopodobnie dlatego, że jest nieco inaczej....

W przypadku le830 standardowe ustawienia nie są takie złe jak zostało to wyolbrzymione, używając standardowego menu można szybko dostroić obraz tak, że większości ludzi będzie odpowiadał, ja chcę maksymalnie wykorzystać dostepne opcje dlatego używam zaawansowanego trybu. Jedno jest pewne żółty jest żółty, biały biały itd...i proszę nie wypisuj bzdur

Jak ostatnio przyglądałem się różnym TV to akurat te sharpy zrobiły na mnie całkiem dobre wrażenie, żółty był lekko wypchnięty (pewnie celowo, żeby przekonać kowalskiego w markecie, że ten Y jednak działa, no bo proszę, niech pan zobaczy, te obok są tylko RGB i już tak ładnie żółtego nie oddają...), ale ogólnie obraz był jak na LCD dość plastyczny, choć lekko się rozmazywał na dużych ruchomych płaszczyznach.

czyli wszystko jasne, masz nisko ustawione preferencje.....a LG prosto z pudła świeci jak halogen (fabrycznie ustawiony halogen, ach ta biel, biała tak, że nie widać nic poza bielą, zero szczegółów)...

wiadomo, że Quattron to marketing, a NeoPlasma to może nie...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

LG jest rekomendowany jako tv do kuchni

Wygłup na obstalunek. A do łazienki co rekomendują?

nie siej wyssanych z palca herezji o Quatronie

Inni też piszą w tym wątku zbliżone do moich opinie.

nie spotkałem się z opinią, że LG ma dobre ustawienia fabryczne

Choćby Audio Video nr 7/8 2011 testy red. Kulpy.

żółty jest żółty, biały biały itd

Biały jest za żółcony, żółty jest za mocny, zielony jest żółtawy itd.

Proszę o argumenty dlaczego na dodatkowy kolor wybrano akurat Y a nie C lub M.

Proszę o argumenty dlaczego na dodatkowy kolor wybrano akurat Y a nie C lub M.

ponieważ jak się doda żółtego obraz staje się taki "fajny", jak o zachodzie słońca i co najważniejsze Kowalskiemu taki obraz się bardziej podoba.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.