Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Poszperałem na avforums i ludziska pisza ze jezeli tylko do 2d to model G30 jest the best w swojej cenie. Jezeli ktos chce sie bawic w 3d a nie chce wydac majatku to st30 bedzie idealnym wyborem(oczywiscie w swoim przedziale cenowym).

Takze ja wybieram g30 poniewaz 3d mnie nie rajcuje:) Dorzuce te 400zl i mam nadzieje ze nie bede zalowac:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

W domu różnice są jeszcze większe między ST i G 30.

Opóźnienia wynikają z różnicy czasu sygnału analogowego i cyfrowego. Wynikają z input lagu.

Ale najgorsze jest co innego.

Całkiem śmieszne jest to że jak przechodzisz w lato obok dużego bloku , otwarte są okna i ludzie oglądają n Mistrzostwa świata w Piłce nożnej.

Pada gol i słyszysz z różnych okien okrzyk Goool w różnym czasie.

Wkurzające jest to że za ściną np sąsiad już krzyknął Gool a u Ciebie jeszcze akcja trwa.

W domu różnice są jeszcze większe między ST i G 30.

Opóźnienia wynikają z różnicy czasu sygnału analogowego i cyfrowego. Wynikają z input lagu.

Ale najgorsze jest co innego.

Całkiem śmieszne jest to że jak przechodzisz w lato obok dużego bloku , otwarte są okna i ludzie oglądają n Mistrzostwa świata w Piłce nożnej.

Pada gol i słyszysz z różnych okien okrzyk Goool w różnym czasie.

Wkurzające jest to że za ściną np sąsiad już krzyknął Gool a u Ciebie jeszcze akcja trwa.

Ale na korzysc ktorego? :)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Na korzyść G30.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na korzyść G30.

Ukryta Zawartość

można na fotkach zobaczyć ile wat zjada prądożerna plazma :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Jeszcze a propos testu z HDTV.

Co to jest "fosforowa mieszanka gazowa"? Czy ja coś przespałem na lekcjach chemii w liceum? A może to jakieś wiekopomne odkrycie czasów bardziej współczesnych?

My gadu gadu a na jedną plazmę sprzedaje się 10 LCD.

Poruszę taki oto problem:

- czy da się na LCD ustawić obraz tak by był "plazmowy" ?

Mnie się to udaje na Sam 46C8000.

Właśnie w ten sposób ucinam domowe dyskusje z gośćmi.

były posiadacz PIONEER KURO 5090h z wypalonym na zawsze logo TVN24.

super, to tak jak tryby dźwięku "lampowego" w blu-rayach za parę stówek - kupujesz i masz brzmienie "lampowe" :))

No i jeszcze jedno: jaki to jest ten obraz "plazmowy" i po co ustawiasz elcedeka na ten "plazmowy" obraz?

Czy da się lody waniliowe przyrządzić tak, aby smakowały jak befsztyk z cebulką?

A po co? Lubisz obraz plazmowy - kupujesz PDP. Lubisz LCD-owy - kupujesz LCD.

Proste jak rogal.

chciałem pochwalić skep MM na okęciu, naprawdę mieli sporo pdp (ponad 10) a nie sztuk 3 na cały sklep :)

Focal + Naim

Kuro to bożek na ołtarzyku - jemu się oddaje hołdy, a nie marudzi nad wypalonym logo :-)))) Też mam C8000 i także mi się to udaje :-)

chciałem pochwalić skep MM na okęciu, naprawdę mieli sporo pdp (ponad 10) a nie sztuk 3 na cały sklep :)

Ale stały, a nie sprzedawały się :-)))

No i jeszcze jedno: jaki to jest ten obraz "plazmowy" i po co ustawiasz elcedeka na ten "plazmowy" obraz?

Żeby zamknąć gębę plazmowcowi podczas domowych spotkań :D

To może "oświeć" mnie i innych jak to się robi ponieważ niedawno byłem zmuszony kupić monitor komputerowy (przemeblowanie) i okazuje się że mojemu staremu trinitronowi należą się ukłony. ( ten LCD na PVA się pięć razy nie umywa do starej bańki a LCD jest naprawdę fajny, czyli można sobie wyobrazić skalę problemu)

To zobacz z czym tam ludzie stoją w weekendy do kasy: elcedeki 32-40 cali za tysiaka z hakiem.

Niewątpliwie ze znakomitą jakością obrazu, którego pewnie na oczy nie widzieli tylko zdjęcie w gazetce promocyjnej z magiczną przeceną o 200zł.

To może "oświeć" mnie i innych jak to się robi ponieważ niedawno byłem zmuszony kupić monitor komputerowy (przemeblowanie) i okazuje się że mojemu staremu trinitronowi należą się ukłony. ( ten LCD na PVA się pięć razy nie umywa do starej bańki a LCD jest naprawdę fajny, czyli można sobie wyobrazić skalę problemu)

Czyli niezłe g.. kupiłeś...czasami lepiej dołożyć i kupić dobry LCD do kompa....(z ciekawości zapytam co kupiłeś?)...zostań przy trinitronie...

dawno się dopisywałem, więc hurtem

dodatkowy kolor w lcd - jak nie mam racji to niech ktoś mnie poprawi.

1. kolory są kodowane 24bitowo (po 8 na składową)

2. lcd działa tak, że piksele komórki przepuszczają/tłumią światło ze źródła pod matrycą. kolor piksela wynika z kolorowego filtra.

3. przynajmniej teoretycznie każda komórka powinna dać 256 poziomów natężenia światełka (od full przepuszczone po max zatrzaśnięte)

4. żółty to mix czerwonego i zielonego

jaki jest sens robić z tego dodatkowy subpiksel? dlaczego akurat żóty? jak tv ma wyświetlić żółte tło to świecą tylko żółte, czy żółte, czerwone i zielone?

dawno, dawno temu, kiedy na świecie żyły CRT :D, robiono różne rzeczy z luminoforem (o ile pamiętam modyfikacje czerwonego były na topie), żeby obraz był cacy. ale grzebano w chemii czegoś, co pobudzone wiązką miało dać czerwieńszą czerwień. co jest - sharp ma problem ze stworzeniem filtrów R i G?

czekam na 2 (na początek) kolejne subpiksele :D

monitor crt - kiedyś, daaawno temu na 15" ze względów rozmaitych pracowałem czasem na strasznie wariackich rozdzielczościach (m.in. pojęcia nie miałem, jak wiele można ustawić pomiędzy 800x600 i 1280x1024) z odświeżaniem czasem na tak niskim poziomie (czasem max rozdzielczości był sensowną alternatywą niż do: komenda, zoom in, komenda, zoom out loop ;) ) więc sentyment do crt mam duży.

po skoku przekątnej mi minęło - głębokość, masa...

Teoretyzować w taki sposób można w nieskończoność tylko do czego to prowadzi?

Według mnie ważniejsze od takich teoretycznych dywagacji jest to jak TV świeci w praktyce, w przypadku Qattrona jest dobrze, a jak poświęcimy trochę czasu na ustawienia to bardzo dobrze.

pozdro

dawno się dopisywałem, więc hurtem

4. żółty to mix czerwonego i zielonego jaki jest sens robić z tego dodatkowy subpiksel? dlaczego akurat żóty? jak tv ma wyświetlić żółte tło to świecą tylko żółte, czy żółte, czerwone i zielone?

Dobre pytanie. Teoretycznie powinien świecić tylko żółty. W praktyce Quattron nie wygasza do końca pikseli czerwonych i zielonych. Pisał o tym red. Filip Kulpa testując ten telewizor. O ile dobrze pamiętam (nie chce mi się teraz grzebać w archiwalnych numerach Audio Video) pozostaje 15% czerwonego i 10% zielonego. I jedno i drugie na dobrą sprawę zupełnie niepotrzebne, skoro jest kanał Y i piksel Y. Masz więc dodatkowy żółty ponad to, co potrzeba. I stąd ta oczojebna, wciskająca się na chama wszędzie żółć zwichnięta w kierunku pomarańczu. Jak piszą znawcy - można to podobno jakoś zlikwidować. Pytanie tylko o sens tego wszystkiego, skoro są telewizory niewymagające takich mistycznych żmudnych obrzędów. Telewizor dla masochistów?

czekam na 2 (na początek) kolejne subpiksele :D

Przy okazji wprowadzania na rynek Quattrona Sharp coś wspominał, że następnym krokiem będzie kolejny, piąty subpiksel C. Podobno nad tym pracują. Ich docelowym zamiarem ma być RGBYCM.

Tylko w praktyce wygląda to inaczej o czym pisałem wcześniej, jak ktoś chce ustawić bardzo dobrze Quattrona wystarczy nieco własnej inwencji lub dla leniwych wklepać pierwszy schemat ustawień z flatpanelshd lub forum hdtv. Proste...

Wiadomo o co chodzi z sharpami i kolejnymi kolorami - o wyróżnianie się i dawanie siłom sprzedażowym argumentów do przekonywania mało świadomych klientów, czyli większości rynku. Dodatkowy żółty - przewaga konkurencyjna (marketingowa).

Nie ma w tym nic złego, ot prawo rynku, byle tylko nie psuło obrazu, bo że nie polepszy to chyba nikt nie ma wątpliwości. Dalsze dywagacje chyba faktycznie zbędne, wiadomo, że z technicznego punktu widzenia to jest placebo.

Fujitsu Siemens P19-2

Dosyć antyczny/starej generacji monitor. Silną stroną PVA jest kontrast, który jest słabą stroną IPS ... dzisiaj można kupić IPS z takim kontrastem jak ten PVA ... reszta parametrów oczywiście wyraźnie lepsza w takim dzisiejszym IPS.

Czarnym jestem zawiedziony tzn. jego brakiem (bańka trinitron przewyższa go o lata świetlne), druga sprawa to kąty które wcale nie są świetne i wystarczy że przesunę głowę o 10 cm i już jest ciut inaczej w czerni, w innych kolorach nie, no i podświetlanie nie jest jednolite. (cholera)

Jedyny plus to rewelacyjne przejścia tonalne.

Dobre pytanie. Teoretycznie powinien świecić tylko żółty. W praktyce Quattron nie wygasza do końca pikseli czerwonych i zielonych. Pisał o tym red. Filip Kulpa testując ten telewizor. O ile dobrze pamiętam (nie chce mi się teraz grzebać w archiwalnych numerach Audio Video) pozostaje 15% czerwonego i 10% zielonego. I jedno i drugie na dobrą sprawę zupełnie niepotrzebne, skoro jest kanał Y i piksel Y. Masz więc dodatkowy żółty ponad to, co potrzeba. I stąd ta oczojebna, wciskająca się na chama wszędzie żółć zwichnięta w kierunku pomarańczu. Jak piszą znawcy - można to podobno jakoś zlikwidować. Pytanie tylko o sens tego wszystkiego, skoro są telewizory niewymagające takich mistycznych żmudnych obrzędów. Telewizor dla masochistów?

Przy okazji wprowadzania na rynek Quattrona Sharp coś wspominał, że następnym krokiem będzie kolejny, piąty subpiksel C. Podobno nad tym pracują. Ich docelowym zamiarem ma być RGBYCM.

sharp chyba chce sobie strzelic w kolano bedzie rozbudowywał matryce lcd a zachwilę nowe technologie zmiota obrazem obecne

dla mnie dodatkowe skladowe nie maja racji bytu, jezeli matryca nie potrafi poprawnie operowac na przestrzeni barw zbudowanej z RGB to cos jest nie tak i nalezy omijac ja z daleka.

Focal + Naim

sharp chyba chce sobie strzelic w kolano bedzie rozbudowywał matryce lcd a zachwilę nowe technologie zmiota obrazem obecne

dla mnie dodatkowe skladowe nie maja racji bytu, jezeli matryca nie potrafi poprawnie operowac na przestrzeni barw zbudowanej z RGB to cos jest nie tak i nalezy omijac ja z daleka.

I jest jeszcze coś, powiększa się piksel a zatem pogarsza się rozdzielczośc matrycy.

I jest jeszcze coś, powiększa się piksel a zatem pogarsza się rozdzielczośc matrycy.

Pixel jest tej samej wielkości (przykład: LCD 40" RGB FullHD będzie miał identycznej wielkości piksel co LCD 40" FullHD RGBY). W konsekwencji jak dodajesz kolejny subpiksel (np. Y) to pozostałe muszą być mniejsze (łącznie z tym Y).

Popieram. Sharp brnie w ślepą uliczkę ... poprawia coś (i tu wielki znak zapytania) czego nie trzeba poprawiać. To tak jak by miał ktoś doskonały okrąg i chciał go poprawić - jak nie spi..y to będzie dobrze, ale w takim razie i tak po co zabierać się do takiej roboty?

druga sprawa to kąty które wcale nie są świetne i wystarczy że przesunę głowę o 10 cm i już jest ciut inaczej w czerni, w innych kolorach nie,

W cieniach to po prostu najdobitniej widać ... ale barwy też się zmieniają. Na moim SONY PVA ("nowoczesny") zmiany są o dziwo bardziej drastyczne w barwach (najlepiej widać na kolorze skóry/skórze) niż w (jednak starszym) EIZO PVA. Plusem IPS jest to że nie ma takich zmian w barwach.

Pixel jest tej samej wielkości (przykład: LCD 40" RGB FullHD będzie miał identycznej wielkości piksel co LCD 40" FullHD RGBY). W konsekwencji jak dodajesz kolejny subpiksel (np. Y) to pozostałe muszą być mniejsze (łącznie z tym Y).

Powinien być ale nie jest.

W cieniach to po prostu najdobitniej widać ... ale barwy też się zmieniają. Na moim SONY PVA ("nowoczesny") zmiany są o dziwo bardziej drastyczne w barwach (najlepiej widać na kolorze skóry/skórze) niż w (jednak starszym) EIZO PVA. Plusem IPS jest to że nie ma takich zmian w barwach.

A który ma lepszą czerń?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.