Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

VT30 i GT30 ma dodane ustawienia do kolorów dodatkowych CMY, dodatkowo VT30 ma dodaną 10 punktowy balans bieli, w G30 i GT30 jest 2 punktowy, czyli ustawia się jedno RGB cutoff i wzmocnienie

Miałeś rację. Sprawdziłem na spokojnie raz jeszcze.

Przeczytałem kiedyś u red. Filipa Kulpy stwierdzenie, że PDP Panasa na ustawieniach fabrycznych odrobinę zazieleniają obraz. Można to zlikwidować odpowiedną kalibracją. Używasz właśnie (jak piszesz) fabrycznych. Zauważyłeś u siebie coś takiego? Ja nie. Może nieuważnie się przyglądałem, ale nie wiem skąd ta cała sprawa się wzięła. Nawet oglądając w markecie nic takiego nie dostrzegłem.

bo to występuje przy ciepłym balansie bieli, Ty używasz zimnego, gdzie obraz jeśli już to będzie miał tendencje do "zaniebieszczania" a zielonego to może być lekki niedobór

Wcale nie jest zimny. Moim zdaniem jest właśnie taki, jak trzeba. a może powinienem powiedzieć: taki jak lubię. Przy ustawieniu Balansu Bieli na Normalny obraz wydaje mi się za ciepły.

Wczoraj późnym wieczorem i w nocy oswajałem moją nową zabawkę przy całkowicie zgaszonym świetle.

KrzysiuA: coś wspominasz coś o migotaniu. Przepraszam, ale nie rozumiem. Co to takiego migotanie? O czym Ty wogóle mówisz? Nie ma ŻADNEGO, ale to żadnego migotania. Obraz pod tym (powtarzam: pod TYM) względem jest identycznie stabilny i świeci jednolitym światłem jak LCD. A wiesz, że obraz mam tryb Dynamiczny.

Inni coś wspominają, że plazma brzęczy. Może im w głowie coś brzęczy. Przykładałem ucho. Nic.

Jednak jak tak dłużej pooglądać - to chyba sobie obraz ustawiłem za ostro. Dlatego wycofałem wszystkie swoje modyfikacje i zostałem z fabrycznym ustawieniem Dynamiczny używając funkcji Przywróć Domyślne. I tu mam odpowiedź na pytanie Witka: w domyślnych ustawieniach trybu Dynamiczny jest Balans Bieli ustawiony na Zimny. Będę sobie nadal ustawiał. Zabawa typu co by tu jeszcze poprawić w czymś , co i tak jest już doskonałe.

Wcale nie jest zimny. Moim zdaniem jest właśnie taki, jak trzeba. a może powinienem powiedzieć: taki jak lubię. Przy ustawieniu Balansu Bieli na Normalny obraz wydaje mi się za ciepły.

Wczoraj późnym wieczorem i w nocy oswajałem moją nową zabawkę przy całkowicie zgaszonym świetle.

KrzysiuA: coś wspominasz coś o migotaniu. Przepraszam, ale nie rozumiem. Co to takiego migotanie? O czym Ty wogóle mówisz? Nie ma ŻADNEGO, ale to żadnego migotania. Obraz pod tym (powtarzam: pod TYM) względem jest identycznie stabilny i świeci jednolitym światłem jak LCD. A wiesz, że obraz mam tryb Dynamiczny.

Inni coś wspominają, że plazma brzęczy. Może im w głowie coś brzęczy. Przykładałem ucho. Nic.

Jednak jak tak dłużej pooglądać - to chyba sobie obraz ustawiłem za ostro. Dlatego wycofałem wszystkie swoje modyfikacje i zostałem z fabrycznym ustawieniem Dynamiczny używając funkcji Przywróć Domyślne. I tu mam odpowiedź na pytanie Witka: w domyślnych ustawieniach trybu Dynamiczny jest Balans Bieli ustawiony na Zimny. Będę sobie nadal ustawiał. Zabawa typu co by tu jeszcze poprawić w czymś , co i tak jest już doskonałe.

Brzęczenia w plazmie nie zauważyłem a migotanie owszem. Nie pisz że to nieprawda bo to prawda tylko że jest to na granicy percepcji i jedni ludzie to widzą inni nie. Ty akurat nie to ciesz się. Masz z tego powodu telewizor z którego jesteś zadowolony.

Jest prawda, cała prawda i g.... prawda.

Nie obwieszczaj prawdy autorytatywnie ex cathedra, bo to jest właśnie ta trzecia z wymienionych prawd. Bardzo starałem się zobaczyć jakiekolwiek migotanie, lecz mi się nie udało.

Nie rozumiem Twojego ostatniego zdania: Mam z tego powodu telewizor z którego jesteś zadowolony. . TY masz telewizor, z którego JA jestem zadowlony? A co mi do tego co Ty masz???

Ja tam bym sobie tej Toshiby nie kupił.

Jest prawda, cała prawda i g.... prawda.

Nie obwieszczaj prawdy autorytatywnie ex cathedra, bo to jest właśnie ta trzecia z wymienionych prawd. Bardzo starałem się zobaczyć jakiekolwiek migotanie, lecz mi się nie udało.

Nie rozumiem Twojego ostatniego zdania: Mam z tego powodu telewizor z którego jesteś zadowolony. . TY masz telewizor, z którego JA jestem zadowlony? A co mi do tego co Ty masz???

Ja tam bym sobie tej Toshiby nie kupił.

Ostatnie zdanie to literówka. Właśnie poprawiłem.

Bobcat nie znudziło ci się jeszcze? Mi się znudziło. Dla świętego spokoju ze specjalną dedykacją dla ciebie. PLAZMA NIE MIGA. Szczęśliwy? Jak szczęśliwy to się cieszę.

To nie sztuka nie widzieć i tylko pisać farmazony. Znam to z autopsji. Sam to robiłem. Na szczęście zobaczyłem plazmę i pewne sprawy poznałem empirycznie. więc znam je. Również z autopsji. A teraz plazmę mam i oglądam codziennie. Więc chyba wiem na ten temat cośkolwiek więcej niż (z całym szacunkiem) Ty. Bo na razie to w temacie migotania uprawiasz teoretyczne dywagacje. Może kiedyś widziałeś, może kiedyś migotała. G30 to jest plazma najnowszej generacji. I nie miga. Inne, które widziałem w markecie (VT30. GT30, ST30) również nie migały.

Mczaj chyba ma rację: fakt że sobie kupiłem plazmę sprawia Ci wewnętrzny dyskomfort i powoduje stan poirytowania. A ja jestem z tego zakupu BARDZO zadowolony. I jestem naprawdę wdzięczny tym wszystkim, którzy tutaj (tak, tutaj, w Twoim wątku) drogą cierpliwej argumentacji a także czasem życzliwej ironii czy nawet eleganckiej drobnej złośliwości mnie do tego przekonali.

Ostatnie zdanie to literówka. Właśnie poprawiłem.

Bobcat nie znudziło ci się jeszcze? Mi się znudziło. Dla świętego spokoju ze specjalną dedykacją dla ciebie. PLAZMA NIE MIGA. Szczęśliwy? Jak szczęśliwy to się cieszę.

mi gdzieś troszkę zamigało jak kompa podłączyłem po hdmi i było jasne tło całkowite lekko coś widać

ale przy filmach czy innych sygnałach ruchomych absolutnie nie widzę tego również,

chłopaki zdrowych świąt i pooglądajcie w końcu filmy na swoich wspaniałych tv :)

ja wczoraj zrobiłem genezę małp wieczorkiem :)

Focal + Naim

To nie sztuka nie widzieć i tylko pisać farmazony. Znam to z autopsji. Sam to robiłem. Na szczęście zobaczyłem plazmę i pewne sprawy poznałem empirycznie. więc znam je. Również z autopsji. A teraz plazmę mam i oglądam codziennie. Więc chyba wiem na ten temat cośkolwiek więcej niż (z całym szacunkiem) Ty. Bo na razie to w temacie migotania uprawiasz teoretyczne dywagacje. Może kiedyś widziałeś, może kiedyś migotała. G30 to jest plazma najnowszej generacji. I nie miga. Inne, które widziałem w markecie (VT30. GT30, ST30) również nie migały.

Mczaj chyba ma rację: fakt że sobie kupiłem plazmę sprawia Ci wewnętrzny dyskomfort i powoduje stan poirytowania. A ja jestem z tego zakupu BARDZO zadowolony. I jestem naprawdę wdzięczny tym wszystkim, którzy tutaj (tak, tutaj, w Twoim wątku) drogą cierpliwej argumentacji a także czasem życzliwej ironii czy nawet eleganckiej drobnej złośliwości mnie do tego przekonali.

Bobcat nie zrozumiałeś poprzedniego wpisu? Jeżeli chcesz to mogę dyskutować na ten temat ale potem będziesz nieszczęśliwy. Ja nie mam w tym żadnego interesu.

I tu mam odpowiedź na pytanie Witka: w domyślnych ustawieniach trybu Dynamiczny jest Balans Bieli ustawiony na Zimny. Będę sobie nadal ustawiał. Zabawa typu co by tu jeszcze poprawić w czymś , co i tak jest już doskonałe.

No tak, ale nie uważasz że gdy ustawisz na zimny to WSZYSTKIE kolory są błędne?

A to że jakiś baran w fabryce ustawił tryb dynamiczny na zimny nie oznacza że ustawił dobrze, chyba że jest taka sytuacja że mimo że jest na neutralnym ustawione to widać gołym okien że jest za ciepło.

Co do miganie plazmy nie jestem w swojej opinii całkiem osamotniony. Podobne zdanie ma redaktor Kulpa.

Gdy wspomniano na Forum, że plazma miga odezwały się chóry oburzenia. Że nieprawda, że u nich nic nie miga. Niektórzy pisali coś, co zapewne w intencji autora miało być dowcipne a wyszło jak zawsze. Wziąłem więc do ręki Numer 7/8 Audio Video, gdzie red. Kulpa testuje Panasonica TX-P46GT30. I cóż tam czytamy (str. 72): "Ponadto migotanie jasnych płaszczyzn - zjawisko typowe dla plazm - tym razem dokuczało mi bardziej niż zwykle".

Wiem. Zaraz się dowiemy, że red Kulpa stołuje się z Mc Donaldzie, ma sprzęt all-in-one, ogląda polskie komedie romantyczne i lubi Edytę Górniak. Albo nie. Ja się dowiem, że czytam nieuważnie, wyrywam z kontekstu, nic nie zrozumiałem. Bo przecież gdy red. Kulpa pisze że migotanie jest zjawiskiem typowym dla plazm - to w oczywisty sposób należy rozumieć, że żadnego migotania nie ma. I basta.

@ KrzysiekA

Ja się niczego nie wypieram. Tak pisałem. Na podstawie mojej ówczesnej wiedzy, przyznaję: teoretycznej. Wyszło na to, że moja ówczesna wiedza była brakiem wiedzy. Do czego się otwartym tekstem przyznałem. Teraz mam PDP u siebie w domu i oglądam na codzień. I piszę to, co widzę. Ty nie masz, ale też na temat plazmy piszesz. Taka jest między nami różnica.

@ Witek

Więc właśnie jest taka sytuacja że na Neutralnym widać gołym okien że jest za ciepło. Moim zdaniem oczywiście.

Aby być sprawiedliwym należy przyznać, że LG jednak staranniej dopieszcza ustawienia fabryczne.

@ KrzysiekA

Ja się niczego nie wypieram. Tak pisałem. Na podstawie mojej ówczesnej wiedzy, przyznaję: teoretycznej. Wyszło na to, że moja ówczesna wiedza była brakiem wiedzy. Do czego się otwartym tekstem przyznałem. Teraz mam PDP u siebie w domu i oglądam na codzień. I piszę to, co widzę. Ty nie masz, ale też na temat plazmy piszesz. Taka jest między nami różnica.

@ Witek

Więc właśnie jest taka sytuacja że na Neutralnym widać gołym okien że jest za ciepło. Moim zdaniem oczywiście.

Aby być sprawiedliwym należy przyznać, że LG jednak staranniej dopieszcza ustawienia fabryczne.

Nie musisz się niczego wypierać. Tylko krowa nie zmienia poglądów. Ja szanuję ludzi którzy mają jakiekolwiek poglądy nawet nie do końca zbieżne z moimi.

Tylko że ja akurat zacytowałem twój wpis z innego powodu. Z powodu opinii redaktora Kulpy. Tego że redaktor Kulpa widzi że plazma miga wyprzeć się nie możesz. Tego może się wyprzeć jedynie redaktor Kulpa.

Może w jakichś zupełnie ekstremalnych warunkach eksperymentów labotoryjnych red. Kulpa coś dostrzegł. Ja w domu mam normalne warunki oglądania i nawet na przesadnych ustawieniach żadnego migotania nie mam.

Może w jakichś zupełnie ekstremalnych warunkach eksperymentów labotoryjnych red. Kulpa coś dostrzegł. Ja w domu mam normalne warunki oglądania i nawet na przesadnych ustawieniach żadnego migotania nie mam.

jak napisałem przy statycznych planszach testowych albo obrazie jasnym całkowicie z kompa minimalnie może być zauważalne mruganie

przy normalnym dedykowanym materiale filmowym nic takiego nie zauważyłem więc generalizowanie że pdp mruga w całym zakresie funkcjonowania jest absolutnie błędne powtarzam nie widzę takiego zjawiska przy filmach a tu jest przeznaczenie tego tv a nie plansze testowe statyczne totalnie białe!

Focal + Naim

Czy to nie były twoje słowa?

Nie obwieszczaj prawdy autorytatywnie

Faktem jest że większość ludzi nie widzi migania. Faktem jest również że pewna część ludzi mówi o tym że plazma miga i twierdzi że to widzi. Do tego jeżeli twierdzi coś takiego redaktor pisma zajmującego się testowaniem telewizorów to jest to wysoce zastanawiające.

Dlatego twierdzenia typu "Plazma nie miga wiem bo widziałem każdy kto mówi inaczej się myli" pachnie mi trochę "prawdą autorytatywną".

generalizowanie że pdp mruga w całym zakresie funkcjonowania jest absolutnie błędne powtarzam nie widzę takiego zjawiska przy filmach a tu jest przeznaczenie tego tv a nie plansze testowe statyczne totalnie białe!

Ale KrzysiekA widzi. Z Jego słów wynika, że zawsze i w każdej sytuacji. Nie mogę się zgodzić z taką opinią. pozatym pytanie: gdzie, jako że sam w domu PDP nie ma.

Dlatego twierdzenia typu "Plazma nie miga wiem bo widziałem każdy kto mówi inaczej się myli" pachnie mi trochę "prawdą autorytatywną".

Chyba raczej Twoje słowa typu "plazma miga, wiem bo widziałem, każdy kto mówi inaczej się myli" pretendują do rangi "prawdy autorytatywnej". O czym my wogóle rozmawiamy? Mam w domu, oglądam codziennie. Czy mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem?

Jak wiesz mam w domu obydwie technologie, obydwa telewizory nówki z tego roku. mam więc porównanie.

jak napisałem przy statycznych planszach testowych albo obrazie jasnym całkowicie z kompa minimalnie może być zauważalne mruganie

przy normalnym dedykowanym materiale filmowym nic takiego nie zauważyłem więc generalizowanie że pdp mruga w całym zakresie funkcjonowania jest absolutnie błędne powtarzam nie widzę takiego zjawiska przy filmach a tu jest przeznaczenie tego tv a nie plansze testowe statyczne totalnie białe!

A ja twierdzę co innego. Tak samo jak istnieją ludzie którzy potrafią wyciągną pierwiastek z 65 w pamięci tak samo istnieją ludzie którzy miganie widza lepiej niż inni. Myślę że ja do takich należę. Podejrzewam że procesy fizjologiczne związane z procesem widzenia zachodzą u mnie trochę szybciej niż u innych.

Za to wygląda na to że w odbieraniu kolorów jestem trochę upośledzony bo jakoś nie mogę dostrzec tej wyższości jakości kolorów na PDP o której tyle mówicie. I wcale nie twierdzę że te kolory nie są lepsze tylko że ja tego nie widzę.

Logicznym jest w takim wypadku że kupię sobie telewizor LCD a nie plazmę. Na co mi są potrzebne zalety plazmy skoro ich nie dostrzegam ale za to dostrzegam jej niewątpliwe miganie.

I cały czas o to chodzi mi w tej dyskusji.

Może powtórzę się jeszcze raz.

Technologia plazmowa i LCD są na mniej więcej tym samym poziomie a kto którą wybierze zależy tylko i wyłącznie od tego której technologii wady bardziej kogoś swędzą.

I niech mi nikt nie mówi że to stwierdzenie jest autorytatywne.

Chyba raczej Twoje słowa typu "plazma miga, wiem bo widziałem, każdy kto mówi inaczej się myli" pretendują do rangi "prawdy autorytatywnej". O czym my wogóle rozmawiamy? Mam w domu, oglądam codziennie. Czy mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem?

Jak wiesz mam w domu obydwie technologie, obydwa telewizory nówki z tego roku. mam więc porównanie.

Ale wirusów nie widziałeś a mimo to w to że wirusy istnieją wierzysz. Dlaczego? Bo są ludzie którzy wirusy widzieli i zdali z tego relację.

Podobnie jest z miganiem plazmy.

To że czegoś nie widziałeś nie jest dowodem nieistnienia czegoś za to relacje naocznych świadków są jak najbardziej dowodem na istnienie czegoś.

Ale KrzysiekA widzi. Z Jego słów wynika, że zawsze i w każdej sytuacji. Nie mogę się zgodzić z taką opinią. pozatym pytanie: gdzie, jako że sam w domu PDP nie ma.

Po przejrzeniu Twoich wypowiedzi w tym wątku i zestawiając je z ostatnimi wpisami odnoszę wrażenie, że zaczynasz się zachowywać jak "nawrócony poganin", który musi udowodnić swoje oddanie nowej religii tropiąc innowierców. ;)

Napisałem, że LCD to obraz namalowany farbami olejnymi na płótnie, a PDP to obraz kreślony światłem. Wirusy można zobaczyć na zdjęciu w książkach, a jak ktoś ma znajomych w odpowiednim miejscu to również pod mikroskopem elektronowym.

Po przejrzeniu Twoich wypowiedzi w tym wątku i zestawiając je z ostatnimi wpisami odnoszę wrażenie, że zaczynasz się zachowywać jak "nawrócony poganin", który musi udowodnić swoje oddanie nowej religii tropiąc innowierców. ;)

Przecież napisałem co mi się w LG bardziej podoba. Więc nie wypowiadam się z gorliwością neofity. Staram się tylko być w zgodzie z realiami.

Napisałem, że LCD to obraz namalowany farbami olejnymi na płótnie, a PDP to obraz kreślony światłem. Wirusy można zobaczyć na zdjęciu w książkach, a jak ktoś ma znajomych w odpowiednim miejscu to również pod mikroskopem elektronowym.

No ale wirusa osobiście nie widziałeś mimo że masz je ciągle przed nosem, na nosie a nawet w nosie. Mimo to w to że wirusy istnieją wierzysz.

A dlaczego? Dlatego że ktoś inny cię o tym poinformował.

Sytuacja z PDP jest bardzo podobna. Plazmę też masz przed nosem i też nie widzisz jej migania a mimo to twoje zachowanie jest inne. Autorytatywnie twierdzisz że plazma nie miga mimo to że inni twierdzą że widzą to miganie.

Nie sądzisz że jest pewna niekonsekwencja w twoim zachowaniu?

Skoro tak stawiamy sprawę to pragnę nieśmiało zauważyć, że KAŻDY telewizor miga, Twoja Toshiba również. 200 razy na sekundę. A mój LG 100 razy na sekundę. Bo Twoja Toshiba jest 200 Hz, a mój LG jest 100 Hz. Tylko że my tego nie widzimy.

Skoro tak stawiamy sprawę to pragnę nieśmiało zauważyć, że KAŻDY telewizor miga, Twoja Toshiba również. 200 razy na sekundę. A mój LG 100 razy na sekundę. Bo Twoja Toshiba jest 200 Hz, a mój LG jest 100 Hz. Tylko że my tego nie widzimy.

Owszem że niektóre telewizory LCD migają tylko że nie znalazł się jeszcze taki który to widzi. Można dyskutować dlaczego akurat bywa to widoczne w PDP ale czy zmieni to fakt że dla niektórych jest to niedostrzegalne a dla innych nie?

Niedomówień sens ukryty. Witek co chciałeś powiedzieć gdy nic nie powiedziałeś (Twój post z 12:14)?

Owszem że niektóre telewizory LCD migają tylko że nie znalazł się jeszcze taki który to widzi. Można dyskutować dlaczego akurat bywa to widoczne w PDP ale czy zmieni to fakt że dla niektórych jest to niedostrzegalne a dla innych nie?

Powtarzam: KAŻDY telewizor miga w sensie opisanym przeze mnie powyżej.

Są tacy, którzy widzą że plazma miga. Bo chcą to bardzo zobaczyć. Ja też usilnie chciałem, ale mi się nie udało. Są tacy, którzy twierdzą że widzieli yeti. Inni - kosmitów wysiadających z UFO. Jeszcze inni - kilka dni temu Elvisa Presleya (bo jak utrzymują: on żyje tylko się ukrywa).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.