Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

*

* - bełkot jak zwykle

Kyle, skoro te "profesjonalne" monitory LCD takie doskonałe, to pls podpowiedz, co można kupić jako ekran kina domowego.

Moje wymagania to przekątna min 60 cali i 2 wejscia HDMI. Przydałoby się żeby nie było smużenia (jakie tam czasy reakcji matrycy są?), kontrast statyczny powyżej 4000, przy czerni poniżej 0,03.

Dalej chciałbym mieć pilota i możliwość ustawiania parametrów obrazu przy pomocy tego pilota w jakimś sensownym menu.

Co polecasz?

Biorąc pod uwagę wymagania wielkości przy wymaganym kontraście, to pozostają modele nie profesjonalne, jak np. LCD KDL-65HX920 lub PDP Panasonic TX-P65VT30 . Biorąc pod uwagę Twoje preferencje, łatwiej będzie Ci zaakceptować zestaw wad ww. PDP od zestawu wad ww. LCD.

ps. z profesjonalnych modeli jest np. NEC P701 , ale kontrast ma 2000:1, więc odpada

Jeszcze może ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale za mała przekątna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Co do wyższego kontrastu w plazmie niż w LCD to też nie jestem tego taki pewny.

Poniżej dwa testy.

Radziłbym zwrócić uwagę na kontrast na szachownicy. W PDP nie da się zmierzyć maksymalnego kontrastu w ogóle bo biały przy wyświetleniu całego ekranu białego robi się szary.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych którym nie chce się szukać.

Panasonik plazma: Schachbrett-Kontrast 170:1

Samsung LCD: Schachbrett-Kontrast 220:1

Chciałbym też zauważyć że Panasonic jest dopiero na dwunastym miejscu. A przed nim wszystkie to LCD.

A jak się włączy filtr według którego telewizory mają być uporządkowane według jakości obrazu to ten Panasonic ląduje na ponad dwudziestym miejscu.

I co wy na to Panowie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem ocenianie kolorów bez bezpośredniej skali odniesienia do kolorów naturalnych jest ocenianiem według swojego własnego indywidualnego wyobrażenia o naturalnych kolorach, dlatego aby wiarygodnie (ale bez przyrządu pomiarowego ) ocenić oddanie kolorów, dobrym pomysłem jest przygotowanie jakiegoś namalowanego obrazu, albo planszy ze wzorcami odcieni kolorów i podłączenie dobrej kamery równocześnie do porównywanej Plazmy i LCD. I wtedy już normalnie bez (głównie) własnego wyobrażenia o obrazie o naturalnej barwie, możemy bezpośrednio porównać na którym TV kolory są oddane bliżej do naturalnego wiszącego przed naszymi oczami wzorca.

W ocenie tonalnego charakteru kolorów bardzo pomoże też doświadczenie zwłaszcza w grafice (malarstwie) manualnej, ponieważ jest tam bardzo wiele różniących się od siebie tonalnie technik. Dlatego jak macie jakiegoś znajomego doświadczonego malarza, to jego poproście go o ocenę tonalną a nie po prostu jakiegoś handlarza ze sklepu który ma często tylko swoje wyobrażenie o naturalnym oddaniu kolorów, bo do tego trzeba mieć dar i wyrobienie przez wieloletnią pracę z kolorami a nie głównie interes w sprzedaży TV.

Również osoby które od bardzo wielu lat są videomaniakami i mieli doczynienia z bardzo dużą ilością tv i niezliczoną ilością oglądnietych filmów nie są idealnymi wyroczniami, ponieważ jest udowodnione że jak ktoś często ogląda tv (i do tego jeszcze siedzi godzinami przed kompem) gdzie kolory są znacznie mocniejsze niż w naturze, to u takich osób znacznie się pogarsza widziana głębia nasycenia kolorów (np często narzekają że trawa jest jakby z wiekiem coraz bledsza itp) i półtonów a także ostrość widzenia związana z przystosowaniem do patrzenia z bliska na monitor kompa.

------------------------------------

I jeszcze raz apeluję jak robicie testy gdzie ludzie oceniają naturalność oddania kolorów, to przygotujcie najpierw planszę (lub barwny obraz z wieloma odcieniami tonalnymi) z wzorcowymi kolorami i podłączcie dobrą kamerę do porównywanych TV. W przeciwnym razie ludzie ocenią kolory według własnych wyobrażeń o tym jaki obraz jest bardziej naturalny.

Tutaj pełne zestawienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do wyższego kontrastu w plazmie niż w LCD to też nie jestem tego taki pewny.

Poniżej dwa testy.

Radziłbym zwrócić uwagę na kontrast na szachownicy. W PDP nie da się zmierzyć maksymalnego kontrastu w ogóle bo biały przy wyświetleniu całego ekranu białego robi się szary.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych którym nie chce się szukać.

Panasonik plazma: Schachbrett-Kontrast 170:1

Samsung LCD: Schachbrett-Kontrast 220:1

Chciałbym też zauważyć że Panasonic jest dopiero na dwunastym miejscu. A przed nim wszystkie to LCD.

A jak się włączy filtr według którego telewizory mają być uporządkowane według jakości obrazu to ten Panasonic ląduje na ponad dwudziestym miejscu.

I co wy na to Panowie?

Dziwi mnie niski kontrast ww. LCD. Na LCD kontrast nie spada zupełnie w przypadku wyświetlania szachownicy (zakładam że dynamiczny jest wyłączony).

Dziwi mnie też aż tak drastyczny spadek kontrastu na plazmie ... tak spodziewałem się nie więcej jak 3-4 krotny spadek na plazmie.

Moim zdaniem ocenianie kolorów bez bezpośredniej skali odniesienia do kolorów naturalnych jest ocenianiem według swojego własnego indywidualnego wyobrażenia o naturalnych kolorach, dlatego aby wiarygodnie (ale bez przyrządu pomiarowego ) ocenić oddanie kolorów, dobrym pomysłem jest przygotowanie jakiegoś namalowanego obrazu, albo planszy ze wzorcami odcieni kolorów i podłączenie dobrej kamery równocześnie do porównywanej Plazmy i LCD. I wtedy już normalnie bez (głównie) własnego wyobrażenia o obrazie o naturalnej barwie, możemy bezpośrednio porównać na którym TV kolory są oddane bliżej do naturalnego wiszącego przed naszymi oczami wzorca.

Raczej widziałbym tutaj zdjęcie z lustrzanki (nie kamery, które bardziej kłamią). Następnie konwersja względna kolorymetryczna do profilu sRGB ze zrozumiałych względów. I takie zdjęcie można by nawet z USB załadować na ekran.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej widziałbym tutaj zdjęcie z lustrzanki (nie kamery, które bardziej kłamią). Następnie konwersja względna kolorymetryczna do profilu sRGB ze zrozumiałych względów. I takie zdjęcie można by nawet z USB załadować na ekran.

No i to jest bardzo dobry pomysł ! i to dopiero porównywać z wiszącym przed naszymi oczyma naturalnym wzorcem odniesienia.

Aha, kolejna sprawa. Fotografowany przedmiot nie może mieć barw z przestrzeni szerszej od sRGB. Telewizory jak wiadomo są wąskogamutowe ... przy wyświetlaniu np. intensywnego cyan wychodzą niezłe kwiatki na takich zabawkach.

Dziwi mnie niski kontrast ww. LCD. Na LCD kontrast nie spada zupełnie w przypadku wyświetlania szachownicy (zakładam że dynamiczny jest wyłączony).

Dziwi mnie też aż tak drastyczny spadek kontrastu na plazmie ... tak spodziewałem się nie więcej jak 3-4 krotny spadek na plazmie.

Też nie rozumiem. Trzeba by poszukać jak wykonują pomiary. Akurat na tym modelu Panasonika (mieałem w domu) pompowanie kontrastu przy jasnych scenach było ekstremalnie wysokie. Dlatego jakbym miał kupować plazmę to jednak wolałbym S20. W S20 dało się oglądać z niżej nastawionym kontrastem przez co pompowanie nie było takie dokuczliwe.

Tu znalazłem jak oceniają ale jak mierzą kontrast nie ma ani słowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...no i już znowu "Kino Domowe" przednicy sprowadzili do monitora i nieruchomych obrazków.

SZOK W TYM DZIALE/FORUM (chyba znowu trzeba od podstaw zacząć i wyjaśnić pojęcie tego działu).

-----------------------------

Dobrze że glosujący widzą o co chodzi w kinie domowym i znowu na PDP głos przybył. :)))))))))))))

...no i już znowu "Kino Domowe" przednicy sprowadzili do monitora i nieruchomych obrazków.

SZOK W TYM DZIALE/FORUM (chyba znowu trzeba od podstaw zacząć i wyjaśnić pojęcie tego działu).

-----------------------------

Dobrze że glosujący widzą o co chodzi w kinie domowym i znowu na PDP głos przybył. :)))))))))))))

Podaj jakiś lepszy sposób na praktyczną kontrolę wierności barw telewizora, zamiast się wymądrzać.

Podaj jakiś lepszy sposób na praktyczną kontrolę wierności barw telewizora, zamiast się wymądrzać.

Skąd ta agresja?

Ja podchodzę do wszystkiego logicznie (jak nawet to opisują ostatni nabywcy LCD na tym forum).

Mam TV - mam sygnał i oglądam.

VooDoo (od roku już chyba masz TV i wstępnie dopiero skalibrowałeś - to są Twoje słowa) zostawiam "teoretykom gawędziarzom").

Różnica jest taka że mi i moim klientom naprawdę nie przeszkadza, czy gamma będzie stała i np idealnie rowna 2.2.

W kinie domowym skupiamy się na treści (a przy "formi"e zakładamy, ze ani producent TV, ani nadawca sygnału nie robi nas "w konia").

A jak nadawca faktycznie robi "nas w konia" można sobie kalibrować i nie tylko wstępnie nawet rok (nic to nie zmieni w efekcie końcowym).

W kinie domowym tak jak na koncercie - nie zawsze się ma miejsca w loży (choćby dlatego ze nadawca lożę zlikwidował)), choć wstępnie Tv ustawiony do przyzwoitego oglądania.

(posiadam od lat DVE z filtrami barwnymi i tylko wydanie DVD, nie widzę potrzeby zmiany i mędrkowania.... i nie nazywam tego kalibracją... :))))) )

Ot i tyle.

Najlepszym sposobem kontroli wierności barw telewizora jest kolorymetr. Tak mówi teoria.

W praktyce to różnie z tym bywa. Nie wszystkie kolorymetry dobrze współpracują z każdym telewizorem.

Mogą wychodzić fałszywe pomiary. Przy czym istnieją profesjonalne urządzenia i te pewnie mierzą dobrze.

W kinie domowym skupiamy się na treści (a przy "formi"e zakładamy, ze ani producent TV, ani nadawca sygnału nie robi nas "w konia").

I właśnie oglądałem wczoraj tą "treść" ... na LCD bez wygaszania lokalnego, było zdecydowanie więcej detali w cieniach i ogólnie obraz był dużo bardziej czytelny, niż na stojącej obok plazmie. Nie było tam jakoś specjalnie jasno. Oczywiście piszę o porównaniu bez jakiejkolwiek kalibracji.

A ja wkleję ten link jeszcze raz bo widzę że panowie od plazm udają że nie zauważają postów jak im to nie pasuje.

Ukryta Zawartość

Możecie mi wytłumaczyć dlaczego pod względem jakości obrazu pierwsza plazma jest dopiero na dwudziestym miejscu?

Ups... źle policzyłem. Ta plazma jest dopiero na 26 miejscu.

Ukryta Zawartość

@kyle

Problem w tym ze "treść" jest też rozumiana różnie.

Dla: mnie/znajomych/klientów....(akuratnie w takim gronie się obracam)...np "Avatar" nie ma żadnej treści.

Nie neguje że dla innych ma.

Ot i tyle. :))))

Proszę zrobić taką prezentację, tj powieśić na ścianie po lewej plazmy a po prawej LCD (i według hierarchi cen tj najdroższe modele od góry a im tańsze tym powiesić niżej), ja widziałem taką prezentację i np trawa albo faktura przedmiotów na plazmach rozmywa się/gubi się względem LCD. Ogólnie w takim porównaniu obraz na plazmach wygląda tak jakby był namalowany plakatówkami (to może się podobać w zależności od gustu) tj jest kolor jest nasycony i łagodny ale i nieco rozlany. Zróbcie takie porównanie + wyświetlanie fotek na tv zrobionych z postawionych obok wzorców kolorów np obrazów itp.

A i jeszcze jedno, najlepiej jakbyście na takie porównanie zaprosili nie kogo popadnie a ludzi mających zawodowo doczynienia z kolorami tj malarzy, grafików, fotografów. Oni mają też znacznie większy od ogółu zasób słów na określenie odcieni i kolorów. I potrafią też określić w jakim kierunku tonalnym występują zmiany w prezentacji kolorów.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A ja wkleję ten link jeszcze raz bo widzę że panowie od plazm udają że nie zauważają postów jak im to nie pasuje.

http://www.chip.de/bestenlisten/Bestenliste-Fernseher-40-bis-42-Zoll--index/detail/id/941/

Możecie mi wytłumaczyć dlaczego pod względem jakości obrazu pierwsza plazma jest dopiero na dwudziestym miejscu?

Ups... źle policzyłem. Ta plazma jest dopiero na 26 miejscu.

Ale można wiele różnych opinni z różnych forów przytoczyć których dla odmiany LCD-kowcy nie widzą. Ile ludzi tyle opinni.

Ja przytoczę też wpis który już zamieściłem wcześniej ale nie o to chodzi. Przecież zamieściłeś ankietę i staramy się wyrazić nasze a nie krążące w sieci opinie.

Na konkurencyjnym forum jeden z forumowiczów wyszperał opinie z testów nowego zwycięzcy nagrody Eisa w kategorii TV LED. W oryginale brzmi to tak: But despite having such a fast panel, the HX923 suffers badly from crosstalk, interference between the signals designed for the left and right eye leading to objects appearing twice on screen. Even more annoyingly, any slight movement in the position of your head adjusts the effect slightly, making it even more noticeable. The further back you tilt your head, the more crosstalk is visible, and beyond an angle of around 45°, the 3D effect is no longer visible.

A o kolorach napisano tak: (...)Configured this way, the HX923 is the only LCD TV to get close to what a plasma can do. Podsumowanie: In fact, it's almost as impressive as a plasma TV,with wide viewing angles and a nice even display thanks to its Full LED backlighting. It's a shame we can't say the same about 3D, where there's too much crosstalk.

I to opinia fachowców. Można tylko technologii LED pogratulować. Już są prawie tak dobrzy jak plazma. Jeszcze parę lat i kto wie? Tylko różnica w cenie pomiędzy zwycięzcą Eisa w kategorii plazma i LED to przy tej samej przekątnej to ok. 3500-4000zł.

Źródło: http://www.audiostereo.pl/plazma-vs-lcd_85830.html/page__st__250

Copyright © Audiostereo.pl

Koledzy Spece od LCD, oj przepraszam od LED doceniam Waszą elokwencję i niebywałą fachowość w zakresie pomiarów, testów i porównań. Proponuję jednak udać się wam do innego pokoju. Tam sobie porównujcie, mierzcie i analizujcie. Niepokój eksperta to was łączy. Jednak zapomnieliście o najważniejszym. O obrazie w domu.

My w tym czasie będziemy oglądać filmy i ciekawe programy. :)

A Wy się mordujcie :)

Bo my już to dawno wiemy hehehe

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Koledzy Spece od LCD, oj przepraszam od LED doceniam Waszą elokwencję i niebywałą fachowość w zakresie pomiarów, testów i porównań. Proponuję jednak udać się wam do innego pokoju. Tam sobie porównujcie, mierzcie i analizujcie. Niepokój eksperta to was łączy. Jednak zapomnieliście o najważniejszym. O obrazie w domu.

Ty za to pokazałeś brak elokwencji i fachowości :) Właśnie swoją drogą widzę jak oglądasz filmy i programy siedząc na forum :) Ja przed chwilą przynajmniej oglądałem Jerry Springer Show ... ty za to pewnie nie ... czekasz aż się ściemni :P

Nie jestem niewolnikiem TV i nie tłukę wszystkiego po kolei. Faktycznie przyjemniej ogląda się gdy jest ciemniej. Przykro mi jest jednak, że gdy jeśli idziesz do kina na film to musisz oglądać w ciemności.

Wiem że wolałbyś aby było tak jak w supermarkecie :))))))

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

w sumie to nie rozumiem po co te przepychanki... w watku chodzilo o ankiete a nie o wyprawy krzyzowe w imie wlasnej religii...

wyniki ankiety sa takie:

LCD - 16%

PDP - 60%

LCD/PDP - 24%

o to chyba chodzilo i nie wiem co tu dalej ciagnac...

Nie jestem niewolnikiem TV i nie tłukę wszystkiego po kolei. Faktycznie przyjemniej ogląda się gdy jest ciemniej. Przykro mi jest jednak, że gdy jeśli idziesz do kina na film to musisz oglądać w ciemności.

Wiem że wolałbyś aby było tak jak w supermarkecie :))))))

Oglądam kiedy mam ochotę. Skąd pomysł że "wolałbym by było jak w supermarkecie"? Gdzie sens i logika? Jak jest bardzo jasno to siłą rzeczy jakieś pozostałości refleksów pogarszają komfort oglądania jak jest jasno. Całe szczęście że mam "matowy", antyrefleksyjny ekran. Choć przy błyszczącym jest w jasnym pomieszczeniu wrażenie lepszego kontrastu, to jednak refleksy mogą dokuczać.

w sumie to nie rozumiem po co te przepychanki... w watku chodzilo o ankiete a nie o wyprawy krzyzowe w imie wlasnej religii...

wyniki ankiety sa takie:

LCD - 16%

PDP - 60%

LCD/PDP - 24%

o to chyba chodzilo i nie wiem co tu dalej ciagnac...

Nie ankieta jest głównym celem wątku.

Ale kolego ja właśnie oglądam (w dzień, wieczorem, w nocy i..... w czasie deszczu i w pełnym słońcu - płudniowy pokój) a wy w tym czasie nabijacie dziesiątki postów (zaczęło się od wizyty paru zwolenników plazmy w wątku o TV42" LCD). Taka uwaga - jak na znawcę technologii TV należy wiedzieć, że nie ma TV LED są TV LCD/LED (ups przepraszam za wyświetlacze LED można uznać ekrany reklamowe oparte o tą technologię, ale chyba nie są to TV) - kurczę gdzie jest kolega hojlo powinien wytłumaczyć z właściwą sobie gracją koledze temat (psiakrew, a może ja się mylę i coś przegapiłem) ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Nie ankieta jest głównym celem wątku.

a co? misja przekonania 60% przez 16% ze wiekszosc jest debilami? gdyby wyniki byly odwrotne to wtedy byloby ok? jesli tak to przytaknijmy, ze tak jest i cieszmy sie z wynikow

watek nosi tytul "ankieta" a pytanie przy braku technologii wolnej od wad jest zle postawione...

wolisz brunetki czy szatynki... uzasadnij swoja wypowiedz... to jest chore bo niektorych wypowiedzi walkowanych przez kilka stron zwyczajnie juz sie nie chce czytac...

dodam, ze wyjatkowo w tej ankiecie racje ma wiekszosc... te 24%... reszta glosow to tylko subiektywne gusta, o ktorych nie nalezy dyskutowac a juz napewno nie w prezentowany sposob

a co? misja przekonania 60% przez 16% ze wiekszosc jest debilami? gdyby wyniki byly odwrotne to wtedy byloby ok? jesli tak to przytaknijmy, ze tak jest i cieszmy sie z wynikow

watek nosi tytul "ankieta" a pytanie przy braku technologii wolnej od wad jest zle postawione...

wolisz brunetki czy szatynki... uzasadnij swoja wypowiedz... to jest chore bo niektorych wypowiedzi walkowanych przez kilka stron zwyczajnie juz sie nie chce czytac...

Nie ... celem jest dyskusja na ten temat tutaj, a nie zaśmiecanie innych wątków.

wolisz brunetki czy szatynki... uzasadnij swoja wypowiedz...

Podobają mi się jedne i drugie :)

Skąd taki wniosek, że większość jest "debilami" ? Aha wiem, ponieważ większość kupuje LCD to znaczy że są ......... ;-). Aluzję pojąłem.

Skąd taki wniosek, że większość jest "debilami" ? Aha wiem, ponieważ większość kupuje LCD to znaczy że są ......... ;-). Aluzję pojąłem.

ja tego nie stwierdzilem a jedynie ocenilem poziom wymiany zdan... to nie jest dyskusja i do nieczego nie prowadzi i nie doprowadzi... jaki jest cel...

Kyle - gratuluje ale nie oczekiwalem odpowiedzi:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.