Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

ktos ostatnio wspominl, ale byc moze masz racje, nie sledze ostatnio tego, bo ta firma nie ma juz dla mnie nic do zaoferowania;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Na podstawie tego co piszesz Bobcat moge wysnuc domysly, ze temat telewizorow, audio jak i motoryzacji jest Ci tylko pobieznie znany, a pomimo tego masz wiele do powiedzenia.

Oto kolejny dowód, że sztuka prowadzenia eleganckich dysput (czy nawet sporów) jest Ci totalnie obca. Jedynie stać Cię na wycieczki ad personam.

Bardzo bym chciał dożyć dnia w którym zobacze że firma Pioneer wypuściła na rynek następce Kuro, może to będzie OLED a może TMOS, albo coś innego.

Ale dlaczego tym kimś, kto wypuści nowego "telewizorowego Rolls Royce'a" musi być koniecznie Pioneer? A nie ktoś inny z czołówki japońskiej lub koreańskiej?

Widze, Bobcat, ze naweet nie potrafisz sie przyznac do tego, ze nie masz racji. Czy to samochody czy cokolwiek innego.

Z tym si ezgodze, ze poziom mojej dyskusji upadl strasznie, poprostu irytuje mnie jak ktos wkolko klepie to sam bez sensu i bez zadnego podparcia w rzeczywistosci.

To jak to jest z tymi firmami motoryzacyjnymi?

Jest na nie taki straszny popyt?

Buggati niezmienie od lat sprzedaje auta?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ale dlaczego tym kimś, kto wypuści nowego "telewizorowego Rolls Royce'a" musi być koniecznie Pioneer? A nie ktoś inny z czołówki japońskiej lub koreańskiej?

Ponieważ wszystkie firmy na świecie miały równe szanse w zrobieniu dobrego telewizoea a uczynił to tylko pioneer więc myśle ze sytuacja może sie powtórzyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sales

2005 5

2006 44

2007 81

2008 71

2009 50

2010 40

Total 291

Kto mówił o strasznym popycie?

Zarzucasz innym ignorancję? Ty stwierdziłeś (autorytatywnym tonem), że Bugatti wogóle wycofał się z produkcji.

Ponieważ wszystkie firmy na świecie miały równe szanse w zrobieniu dobrego telewizoea a uczynił to tylko pioneer więc myśle ze sytuacja może sie powtórzyć.

Polkolor też?

Ukryta Zawartość

szukam własnie coś w tym stylu... coś takiego do oglądania wieczorami filmów jak i do konsoli, myślałem też nad projektorem ale doszedłem do wniosku ,że jednak TV bo chce coś na lata a nie chce się szczypać,że za długo gram albo że mam seans filmowy w ilości sztuk 3 , dwa razy w tygodniu, chodzi o żywotność lamp. Myślałem nad Panasonic VT30 bo jakoś z porównań naocznych plazma bardziej MI odpowiuada.

mam 3 letnią plazmę Panasonic PY8 i topowego LEDa LG LX9500

za ledem przemawia lepsza ostrość i wyrazistość przy wolniejszych ujęciach, za plazmą lepsze kolory i płynność obrazu/ostrość przy szybkim ruchu

w LG można włączyć true motion, wtedy ruch jest idealnie płynny ale nie da się grać w gry akcji (input lag >100ms)

także do konsoli bardziej polecam plazmę, na nowych Panasonicach (GT30/VT30) z pewnością będzie jeszcze lepiej niż na moim modelu

te modele które można jeszcze kupić to stare modele, po zaprzestaniu produkcji najlepszego TV (ever) pioneer zaprzestał produkcji w ogóle TV.

Wznawia. Elite. Ma być w technologii Quattron czyli RGBY. Była nawet na jego temat dyskusja w innym wątku.

To będzie (o zgrozo) LCD.

Niekiedy się tobie dziwię.

Przecież to miało być nie na serio.

Ja mam taki matematyczny spsoób myślenia: skoro piszesz WSZYSKIE firmy na świecie, to z logiki formalnej wynika, że Polkolor też.

Wznawia. Elite. Ma być w technologii Quattron czyli RGBY. Była nawet na jego temat dyskusja w innym wątku.

To będzie (o zgrozo) LCD.

Chyba zdążyłeś zauważyć że będzie się to (o ile) sprzedawało pod marką Elite a nie Piomeer. Czujesz różnice?

...po zaprzestaniu produkcji najlepszego TV (ever) pioneer zaprzestał produkcji w ogóle TV.

Taaa?

A ja myślałem, że best TV Ever nazywa się LaserVue, i nadal jest produkowany przez Mitsubishi...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Chyba zdążyłeś zauważyć że będzie się to (o ile) sprzedawało pod marką Elite a nie Piomeer. Czujesz różnice?

Wejdź na amerykańskie (albo japońskie jeśli dasz radę odczytać) strony Pioneera, że Elite to jest jedna z serii Pioneera. W zamiarze: najwyższa. Ale cały czas tojest Pioneer. To nie jest odmienna marka.

Taaa?

A ja myślałem, że best TV Ever nazywa się LaserVue, i nadal jest produkowany przez Mitsubishi...

I tu się całkowicie, w 100% zgadzam z moim Szanownym Przedmówcą. Miałem okazję LaserVue oglądać w akcji.

czy w moim miejscu zamieszkania mogę sobie takiego kupić?

Witek już raz Cię prosiłem. Nie rozmawiaj na zasadzie: "a teraz, w celach wyłącznie polemicznych, będę rżnął głąba". LaserVue jest do kupienia wyłącznie na dwóch rynkach: Japonia i USA.

Ukryta Zawartość

Sales

2005 5

2006 44

2007 81

2008 71

2009 50

2010 40

Total 291

Kto mówił o strasznym popycie?

Zarzucasz innym ignorancję? Ty stwierdziłeś (autorytatywnym tonem), że Bugatti wogóle wycofał się z produkcji.

Polkolor też?

To Ty twierdziles, ze Buggatti od lat niezmienni produkuje auta, a ja Tobie powiedzialem, ze firma wiele lat nie istniaja i dopiero pozniej Volkswaggen wznowil produkcje i przywolal marke do zycia w 2000roku!!!

masz tutaj link i przestan juz przeklamywac moje wypowiedzi a takze fakty!

Ukryta Zawartość

Zapytaml Ile Ty masz lat???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czy w moim miejscu zamieszkania mogę sobie takiego kupić?

Jeśli mieszkasz w Ameryce, Australii lub Azji, to i owszem... :)

Jeśli mieszkasz w Ameryce, Australii lub Azji, to i owszem... :)

dlaczego tego nie ma w Europie - odpowie mi ktoś sensownie?

OLED-dy też są (gdzieś tam), i co z tego.

A najlepszy statek powietrzny to UFO.

A ja dzisiaj sobie przeczytałem test tego niesamowitego LCD Toshiby, którego posiada KrzysiekA.

Autorstwa Filipa Kulpy - do Bobcata - to ten redaktor, co dopiero co chwalił twojego LG, jakbyś zaraz chciał podważać jego wiarygodność.

I co? I nic - przeciętny LCD, sporo poważnych wad, dramatyczny clauding, beznadziejna czerń i kontrast, duże problemy z kolorami, potrzeba dokładnej kalibracji. I to ma być ten pogromca plazm panasonica :)) Najlepsze co KrzysiekA widział.

p.s.kupowałem dziś filmy w Saturnie i rzuciłem okiem na półki z LCD. I muszę przyznać rację KrzyśkowiA odnośnie jego krótkiej diagnozy obrazu z LCD, z której się przecież nie wycofał, dla przypomnienia:

Ja osobiście nie cierpię obrazu LCD. Kolory nienaturalne obraz mało plastyczny, kontury przerysowane, brak płynności przejść pomiędzy stopniami szarości, kolor skóry nienaturalny, brak szczegółów w cieniach i światłach. Jednym słowom oczojebny.

mczaj

Ej! Ej!, zwazaj na slowa, ja to beznadziejna czern?!?

KrzysiekA wroci to Ci powie jaka ma czern!!!

Nawet nie chce o tym myslec, lepiej nie byc w poblizu!

daj sobie spokój. a coooo nie mogę?

Ja Cię nie mam prawa pouczać co możesz, a czego nie. Ale nie przystoi.

Przeczytałem gdzieś pewną sentecję. Nie pytaj kto jest jej autorem, nie pamiętam, ale jest w niej coś, co daje dużo do myślenia:

Morze Śródziemne było oceanem wczoraj.

Atlantyk jest oceanem dzisiaj.

Pacyfik będzie oceanem jutra.

Faktycznie cały świat starożytny skupiał się na brzegach Morza Śródziemniego. Dalej było wg ówczesnych Wielkie Nic. W czasach nam współczesnych najważniejsze sprawy świata skupiają się (jeszcze) na obu brzegach Atlantyku: Europa i Ameryka. Czy tak będzie zawsze? Są bardzo poważne wątpliwości i wszystko wskazuje, że nie. Centrum świata przenosi się nad Pacyfik. Po jednej stronie mocarstwo, jakim są Chiny z ich najszybciej na świecie rozwijającą się gospodarką (która już obecnie zajmuje 2 miejsce licząc PKB), super-potęgi gospodarcze jakimi stały sią Japonia i Korea Południowa, "ekonomiczne tygrysy" Południowo-Wschodniej Azji, wśród nich potęga finansowa (Singapur). Jest jeszcze Rosja z jej dalekowschodnią częścią, która obok Chin, Indii i Brazylii uważana jest za najbardziej przyszłościowa gospodarkę (tzw. Kraje BRIC). Po drugiej stronie Pacyfiku USA (sama Kalifornia rozpatrywana w jako odrębny organizm ekonomiczny to 7-ma potęga gospodarcza świata).

Już obecnie dzienne obroty kapitałowe przez Pacyfik są większe od tych przez Atlantyk. Lotnictwo światowe też więcej pasażerów i cargo wozi rocznie przez Pacyfik niż przez Atlantyk.

Może to zabrzmi okrutnie w uszach Twoich, moich, naszych, ale Europa przestaje się liczyć. A to z kolei być może tłumaczy dlaczego różne nowinki są do kupienia w Japonii, USA, Australii (fakt, zapomniałem że LaserVue jest dostępny także tam) a w Europie albo wcale, albo z dużym opóźnieniem.

A najlepszy statek powietrzny to UFO.

Tak w skrócie i po żołniersku: dlatego, iż Europa to zadupie, na którym mało kogo stać na 75 calowe TV. ;)

Prawda jest taka że z dwóch tyle samo kosztujące telewizorów klienci wolą LCD. A więc jedno jest pewne. Wyznacznikiem nie jest cena towaru. Jakiś powód takie stanu rzeczy musi być. Może chodzi właśnie o jakość?

Wyznacznikiem sprzedaży LCD w Polsce jest jeszcze nadal nikła wiedza kupujących co do jakości tych telewizorów. Oczywiście LCD zawsze będzie bardziej atrakcyjniejsze w stosunku do starego ctr lub kilkuletniego LCD o beznadziejnej jakości. Technologia LCD w ciągu ostatnich kilku lat naprawdę uległa poprawie, obraz jest ciemniejszy, z dynamiką tez jest dużo lepiej, nie jest aż tak pastelowy i blady. Dlatego ludzie dużo nie myśląc i niezbyt wysilając się lupują kolejne modele. I oczywiście prawie zawsze tej samej marki. Zmiana firmy jest dużym wyzwaniem, lecz przejście na plazmę jest prawie niemożliwa. PDP kupują ludzie, którzy mają wiedzę, doświadczenie i uwielbiają kino a nie parametry w instrukcji obsługi.

Polacy sa też biedni i zakup płaskiego TV wiąze sie z pewnymi wyrzeczeniami. Jesli im ktoś napisze, że LCD są energooszczędne i oszczędzą miesięcznie kilka złotych kupią LCD. Nieważane, że wystarczyłoby zmienić jedną żarówkę 100watt na energooszczędną 18 Watt i byłoby to samo. Tego nie ma w reklamach i wpaść na to jest jeszcze nadal bardzo trudno.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.