Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

to trochę tak jakbyśmy założyli wątek: " która kobieta jest najpiękniejsza" wszyscy wklejaliby fotki swych faworytek: profil, anface, na golasa..., podał wymiary itd, a kolega dyskutant: twoja baba jest paskudna, nie lubię rudych, cycki nie takie a kolana za szczupłe, usta za wypukłe a palce za długie, a ta blondi to w ogóle strzyga - tylko moja jest sexi

To nie jest temat pt. jakie są nasze preferencje, tylko co jest lepsze.

Myśle że wśród takich ludzi jak Ty ja i inni, nie da sie tego rozwiązać ponieważ my wszyscy (a przynajmniej większa część) jesteśmy subiektywni.

Nie można przy badaniu reprezentatywnym odrzucać na zasadzie "pan się nie zna więc głos unieważniamy".

Masz rację. Nikt nie powinien przekonywać na siłę. Problem w tym, że plazmowcy stale próbują to czynić. Mówią nam że błądzimy, nie mamy racji, nie znamy się, mamy wadę wzroku. Nie używają formy "mnie się plazma bardziej podoba". Takie postawienie sprawy kończyło by dyskusję, gdyż o gustach gentlemani nie dyskutują. Bez ustanku usiłują nam narzucić swój pogląd że plazma JEST lepsza.

Statystyki (stety czy niestey) dotyczą całej populacji. A nie tylko jakiegoś jej podzbioru, który wykazuje cechy nam odpowiadające. Więc mówienie, że wyniki tej tutaj zabawy ankietowej odzwierciedlają cokolwiek jest grubymi nićmy szytą manipulacją. To jest tak jakbyśmy poszli do zwolenników parti XYZ i spytali jakie są pani/pana preferencje polityczne. Oczywiście odpowiedź padłaby jedna: partia XYZ. A my na podstawie tego osobliwego "badania opinii publicznej" obwieszczamy: Polacy jednomyślnie wybierają partię XYZ.

Kolego mój drogi mylisz pojęcia, to że więcej sprzedaje się LCD wynika z jej popularności a nie z dobrej jakości.

Nie można przy badaniu reprezentatywnym odrzucać na zasadzie "pan się nie zna więc głos unieważniamy".

Masz rację. Nikt nie powinien przekonywać na siłę. Problem w tym, że plazmowcy stale próbują to czynić. Mówią nam że błądzimy, nie mamy racji, nie znamy się, mamy wadę wzroku. Nie używają formy "mnie się plazma bardziej podoba". Takie postawienie sprawy kończyło by dyskusję, gdyż o gustach gentlemani nie dyskutują. Bez ustanku usiłują nam narzucić swój pogląd że plazma JEST lepsza.

bo wielokrotnie w testach grupowych pdp i lcd - plazma wygrywała więc jest lepsza ;)

nikt na siłę nikogo nie przekonuje do wyboru technologii, każdy sam ma rozum i nim się kieruje  podczas wybierania specyfiki obrazu która mu się podoba - ustaliliśmy rzecz gustu

mówiliśmy już o tym wielokrotnie,

jednak patrząc obiektywnie na ankietę czyli w specyfice osób interesujących się technologiami i biorących udział w tej ankiecie na tym forum oraz biorąc pod uwagę podobną ankietę na hdtv gdzie zbieżność wyników też potwierdza fakt większości głosów oddanych na pdp,, większość userów oddających głos dobrowolnie bo nie przymusowo,, wybiera w sposób dosyć mocno przeważający szalę na obraz generowany przez PDP i nie ma jak tego inaczej wytłumaczyć jak tylko w prosty sposób - dla większości tych osób interesujących się technologiami av, pdp jest to lepsza technologia obrazu ale ustaliliśmy już że o gustach się nie dyskutuje więc...... :)

miłego wieczoru

Focal + Naim

Pisząc o mieszaniu w głowach ani razu nie zasugerowałem, że PDP jest lepsze od LCD. Po prostu robienie zdjęć nie ma nic wspólnego z rzeczywistym obrazem jaki prezentują telewizory. Rodzaj i jakość aparatu, zdolności fotografującego, warunki w jakich robimy zdjęcie, poziom sygnału w TV, monitor na jakim te zdjęcia potem przeglądamy - wszystko to ma wpływ na fotografię. I jeśli ktoś szuka TV i porówna te fotografie bez wgłębiania się w technologie może dojść do błędnych decyzji, gdyż zasugeruje się ładną fotografia a nie rzeczywistym obrazem prezentowanym przez dany model. te zdjęcia są nienaturalne i nie oddają rzeczywistości.

I trudno się z tym nie zgodzić. Biorąc pod uwagę że pewnie co 20 osoba na tym forum wie co to balans bieli :-) Bardzo przytomnie zauważyłeś że zdjęcie zdjęciu nierówne.

Nie mniej KrzyskowiA zwróciłbym w tym momencie honor bo robi to najbardziej z głową. Jednak przy reszcie obrazków "porównawczych" chce się co najmniej śmiać :-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Kolego mój drogi mylisz pojęcia, to że więcej sprzedaje się LCD wynika z jej popularności a nie z dobrej jakości.

Nie rozumiemy się. Nie można na podstawie ankiety przeprowadzonej w środowisku miłośników plazmy wyciągać wniosku że PDP jest lepsze. Podobnie jak w środowisku wegetarian nie można badać spożycia mięsa na jedną osobę na miesiąc.

Nie można na podstawie ankiety przeprowadzonej w środowisku miłośników plazmy wyciągać wniosku że PDP jest lepsze.

to po co ta cała ankieta jak wiadomym było, że to kółko miłośników PDP? :). Może lepiej było zrobić tę ankietę na czacie wp.pl randki po 40-stce ;)

Nie rozumiemy się. Nie można na podstawie ankiety przeprowadzonej w środowisku miłośników plazmy wyciągać wniosku że PDP jest lepsze. Podobnie jak w środowisku wegetarian nie można badać spożycia mięsa na jedną osobę na miesiąc.

no nie człowieku załamujesz mnie, to forum jest ogólnodostępne.

Nie ma sensu ta zabawa...można odbijać piłeczkę latami....plazmę kupują oświecone VIP-y, w których żyłach płynie błękitna krew, brzydzą się one popularnością wyboru plebsu - koniec i kropka ! :-))))

Nie ma sensu ta zabawa...można odbijać piłeczkę latami....plazmę kupują oświecone VIP-y, w których żyłach płynie błękitna krew, brzydzą się one popularnością wyboru plebsu - koniec i kropka ! :-))))

Zastanawia mnie jedna sprawa. Zwolennicy PDP z lubością wskazują na motoryzację że Fiat Seicento lepiej się sprzedaje niż BMW i obłudnie pytają czy oznacza to, że jest lepszy. Jest to tzw. trafienie kulą w płot. Fiat jest kilkakrotnie tańszy, dlatego sprzedaje się go więcej. Natomiast nie potrafią wyjaśnić dlaczego LCD sprzedaje się lepiej, mimo że plazma tego samego rozmiaru ma niższą cenę.

Tylko kineskop.

Jeżeli już tak stawiamy sprawę to tylko LaserVue lub OLED. CRT to przeszłość.

Natomiast nie potrafią wyjaśnić dlaczego LCD sprzedaje się lepiej, mimo że plazma tego samego rozmiaru ma niższą cenę.

Wielokrotnie było to wyjaśniane, wiem że jesteś człowiekiem nieufnym i dlatego trzymasz się stereotypów.

Owszem, wielokrotnie czytałem różne "wyjaśnienia", które niczego nie wyjaśniają.

Fakt, że w światowych sprzedażach PDP stanowi zaledwie 14% jest przez miłośników plazmy traktowany jako nobilitacja. Szczycą się przynależnością do elitarnej mniejszości, do wyższej kasty lepszych i bardziej świadomych posiadaczy telewizorów.

Pójdźmy więc dalej tym tokiem rozumowania. W niniejszej ankiecie LCD stanowi 28%. A więc tutaj to my, LCD-owcy, jesteśmy tą elitarną mniejszością bardziej wytrawnych widzów. A to Wy, Wielce Szanowni Miłośnicy Plazmy, jesteście tutaj owym plebsem i pospólstwem, tymi większościowymi "Kowalskimi".

Tak wynika z logiki formalnej. Państwo plazmowcy muszą przyjąć to do wiadomości. Inaczej wyjdzie na to, że są osobami o podwójnym systemie wartości i podwójnej skali ocen.

Wziąłeś pod uwagę 25 głosów niezdecydowanych?

nie prawdą jest to że jestem niezdecydowany( zagłosowałem że Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.)

moim zdaniem bardziej neutralna jest plazma i to z niej obraz mi się bardziej podoba , jednak telewizor użytkuję w jasnym pomieszczeniu a w takim lepiej sprawfza się tv lcd, także do jasnych pomieszczeń tylko lcd z matową matrycą a wieczorami włączam film na projektorze 104cale

W ten sposób przeprowadzano tylko badania poparcia dla socjalizmu i linii programowej PZPR w czasach minionych.

Kolego, proszę cię, w celu poparcia swojej teorii ty mi tu z komuną nie wyjeżdżaj, gdyż w tamtych czasach nie było takich odbiorników. Powiem więcej za Gierka brałbym LCD w ciemno. Jak wszystko co się wówczas kupowało.

Nie rozumiemy się. Nie można na podstawie ankiety przeprowadzonej w środowisku miłośników plazmy wyciągać wniosku że PDP jest lepsze.

A takowe jest? Nie wiedziałem. Pozdrawiam moje środowisko :)

Ciekawi mnie co by kolega Bobcat ciekawego i przekonywującego opowiadał, gdyby LCD miało tu więcej głosów ? :))))))))))))))

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ciekawi mnie co by kolega Bobcat ciekawego i przekonywującego opowiadał, gdyby LCD miało tu więcej głosów ? :))))))))))))))

Przeczytaj dokładnie moje wpisy w tym wątku. Powiedziałbym identycznie to samo. To całe "badanie" można traktować li tylko jako sympatyczną zabawę towarzyską. Wartość poznawcza jest żadna, gdyż nie została zachowana procedura i i nie spełniono wymogów formalnych tego typu badań.

ee tam

moim zdaniem mimo że można luźniej potraktować tę ankietę to jednak wynik jej jest zbieżny z podobną na forum hdtv więc jednak o czymś to świadczy a jak pisałem wcześniej świadczy tylko o tym że ludzie mający większą świadomość wad i zalet technologii wybrali by pdp, nie upraszczaj wszystkiego do zabawy gdzieś nawet w tej ankiecie można wyczuć nutę powagi, raczej ludzie którzy wchodzą na forum audio video nie przychodzą się tu rozerwać i wybawić ale wymienić doświadczeniami w miłej czasem atmosferze ,

Focal + Naim

ee tam

moim zdaniem mimo że można luźniej potraktować tę ankietę to jednak wynik jej jest zbieżny z podobną na forum hdtv więc jednak o czymś to świadczy a jak pisałem wcześniej świadczy tylko o tym że ludzie mający większą świadomość wad i zalet technologii wybrali by pdp, nie upraszczaj wszystkiego do zabawy gdzieś nawet w tej ankiecie można wyczuć nutę powagi, raczej ludzie którzy wchodzą na forum audio video nie przychodzą się tu rozerwać i wybawić ale wymienić doświadczeniami w miłej czasem atmosferze ,

Widziałem ankietę na hdtv i tam było mniej więcej 45% do 55%. Niestety nie mogę jej teraz znaleźć. Możesz dać linka?

Owszem, wielokrotnie czytałem różne "wyjaśnienia", które niczego nie wyjaśniają.

Fakt, że w światowych sprzedażach PDP stanowi zaledwie 14% jest przez miłośników plazmy traktowany jako nobilitacja. Szczycą się przynależnością do elitarnej mniejszości, do wyższej kasty lepszych i bardziej świadomych posiadaczy telewizorów.

Pójdźmy więc dalej tym tokiem rozumowania. W niniejszej ankiecie LCD stanowi 28%. A więc tutaj to my, LCD-owcy, jesteśmy tą elitarną mniejszością bardziej wytrawnych widzów. A to Wy, Wielce Szanowni Miłośnicy Plazmy, jesteście tutaj owym plebsem i pospólstwem, tymi większościowymi "Kowalskimi".

Tak wynika z logiki formalnej. Państwo plazmowcy muszą przyjąć to do wiadomości. Inaczej wyjdzie na to, że są osobami o podwójnym systemie wartości i podwójnej skali ocen.

dziwny tok rozumowania... pytanie w ankiecie nie było z serii jaki tv posiadasz, tylko która technologia jest lepsza

powyższy wynik dobitnie wskazuje, że spory % z posiadaczy LCD zagłosował na plazmę

dziwny tok rozumowania... pytanie w ankiecie nie było z serii jaki tv posiadasz, tylko która technologia jest lepsza

powyższy wynik dobitnie wskazuje, że spory % z posiadaczy LCD zagłosował na plazmę

Dyskusje na temat tego że ankieta jest niereprezentatywna z powodu małej ilości głosu już były. Linki do ankiet z o wiele wyższą liczbą głosów też.

Każdy posiada taką technologię, jaką osobiście uważa za lepszą. To chyba oczywiste, nieprawdaż?

Każdy posiada taką technologię, jaką osobiście uważa za lepszą. To chyba oczywiste, nieprawdaż?

hmm, niech pomyślę... ja w takim razie jestem tego zaprzeczeniem ;p

wg mnie nie liczy się technologia, tylko po prostu dobry obraz w odniesieniu do ceny, inna sprawa że LCD i plazma wyświetlają lepszy obraz z racji technologii (specyfika obrazu) w zależności od warunków (przede wszystkim co oglądamy)

Dziwię się jakież śmieszne rzeczy wypisuje Pan Bobcat na tym forum, zapewniam że w realu to fajny facet i chyba specjalnie sobie tu z Was jaja robi, człowiek jest mocno inteligentny i wykształcony.

Dziwię się jakież śmieszne rzeczy wypisuje Pan Bobcat na tym forum, zapewniam że w realu to fajny facet i chyba specjalnie sobie tu z Was jaja robi, człowiek jest mocno inteligentny i wykształcony.

Skoro uważasz że pisze śmieszne rzeczy to wypadało by zacytować. Wszyscy chcieliby się pośmiać.

ja będę zmieniał :)

na pdp :)

De gustibus non disputandum est.

Ja bym swojego nie zamienił na plazmę nawet za (dużą) dopłatą.

Dziękuję za miłe słowa ale wysoka ocena mojej osoby jest ewidentnie niezasłużona.

Skoro uważasz że pisze śmieszne rzeczy to wypadało by zacytować. Wszyscy chcieliby się pośmiać.

Nie mogę Krzysztof zdradzić o czym rozmawialiśmy, mogę tylko zapewnić że.... no kurcze jaja sobie z was robi a wy się podniecacie z każdym jego wpisem. :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.