Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

A ja kupiłem Spyder3pro. Dzisiaj skalibrowałem balans bieli. Jutro pobawię się gamutem. Efekt jest zdecydowanie lepszy niż z Spyder2 jeżeli chodzi o cienie. Już od 10 IRE szary ma taki sam odcień. Dziwi mnie tylko jedno. Gdy kalibruję na 6500K to biały wychodzi dosyć żółty. Tak samo jest przy Spyder2 i Spyder3. Podbnie było przy tej plazmie Panasonika którą miałem. LCD muszą mieć mocno zawyżoną temperaturę bieli.

A jeszcze jedno. Obraz zrobił się mocno plazmowy.

Pewnie dlatego że poniżej 30 IRE balans bieli był bardzo mocno rozjechany.

W sumie to temperatura barwowa w ciemnych szarościach.

Biel przy 6500K może się wydawać (na początku) lekko żółta jeśli oko jest przyzwyczajone do wysokich temperatur typu 7-8000K.

W sumie to temperatura barwowa w ciemnych szarościach.

Biel przy 6500K może się wydawać (na początku) lekko żółta jeśli oko jest przyzwyczajone do wysokich temperatur typu 7-8000K.

Tak też to obieram. Chociaż powoli się przyzwyczajam.

dlaczego nazywasz mnie analfabetą? (pisać i czytać umię)

Sprawdź sobie jak się pisze "umię" skrajny analfabeto, a potem się dziw jak to cię niesprawiedliwie postrzegają jako analfabetę, buhaha :-)

Czyli jest świetnie szara kłamco! Miałem niejednego CRT i widziałem że czerń nie jest "absolutna".

ps. i z czym do ludu? .... może zrobić Ci fotkę niedoskonałej czerni na CRT?

Ostrożnie z uogólnianiem.

I w tej grupie były tv i TV.

Serwisowałem CRT, które miały tzw. "czerń absolutną".

Zastosowano prosty zabieg (prosty z nazwy , bo te modele to tzw. 100Hz z ulepszaczami) - przy czerni po prostu blokowano s2 i elektrony nie leciały w tym miejscu do luminoforu.

Efekt?

Trilux np. z kineskopem "Black Line s" świecił przy takim modelu jak żarówka.

W nocy zaś (kompletne zaciemnienie) tylko zapalona/kolor dioda na obudowie sygnalizowała że TV włączony np, na AV bez sygnału.

Plazma narazie (i chyba już nigdy) tego nie potrafi bo nie można wygasić matrycy.

Plazma narazie (i chyba już nigdy) tego nie potrafi bo nie można wygasić matrycy.

No właśnie gdyby można było zgasić ją.

Ja w swoim ciut obniżyłem napięcie, trochę się zrobił czrniejszy ale tylko ciut.

"dlatego" pisze się razem a nie osobno skrajny analfabeto, łyso ci?

Mógłbym odpisać : "mały błąd stylistyczny to jedno, a nierozumienie tekstu to co innego" - ale mam już dość tej dziecinady ;)

Ale to trochę chwyt "niesportowy" ... w sumie gdyby posłać biały piksel w rogu tego TV to już by czerń na pozostałej części ekranu świeciła ;)

Taki sam chwyt niesportowy w/g mnie to local dimming.

Taki sam chwyt niesportowy w/g mnie to local dimming.

Poniekąd tak (problem z krawędziami - efekt halo). Jednak lokal dimming jest bardziej złożony niż wyłączanie całego podświetlenia (co można zrealizować w najzwyklejszym LCD bez lokalnego wygaszania). Czyli local-dimming jest półsportowy :)

zyzio, zyzio ... no daj już spokój.

Przecież jedynie dziecinadą można podtrzymać dawno już wypalony temat :D Poza tym jak nie reagować dziecinadą na skrajny fanatyzm i analfabetyzm? ;)

Już spadam prostacki analfabeto :-) Ty zaś spadaj do szkoły nieuku !!! :-)

możesz odczepić się ode mnie w delikatny sposób?

NIECH ŻYJE KURO, HURA HURA HURA :D:D:D

NIECH ŻYJE KURO, HURA HURA HURA :D:D:D

Witek zupełnie niepotrzebnie (i chyba intencjonalnie) wszczynasz awantury odgrzewając po raz n-ty te same kotlety. One są już z lekkiem gazikiem (jak pisał Wiech).

Plazma odpada raz ze względu na wielkość a dwa na możliwość pozostawienia na dłużej jakiegoś programu.

W przypadku Panasonica niepotrzebna panika. Posiadałem model 37" ....coś tam PX80B i pewnego popołudnia małżonka pozostawiła go na biegu na kilka godzin ( około 7-8) z włączonym guide. I kompletnie nic się nie stało, załączył się wygaszacz i nic się nie wypaliło czy coś podobnego. A było to z 3 lata temu a obecnie są jeszcze lepsze. Więc nie ma co panikować.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie chodzi mi o żadną awanture.

A dlaczego jak napisałem to co napisałem miałaby być awantura?

Ktoś kto się nie zgadza z tym jest w błędzie, jeszcze jak na razie Wasza technologia nie prześcigłęła naszej choć Wam się wydaje że tak.

W przypadku Panasonica niepotrzebna panika. Posiadałem model 37" ....coś tam PX80B i pewnego popołudnia małżonka pozostawiła go na biegu na kilka godzin ( około 7-8) z włączonym guide. I kompletnie nic się nie stało, załączył się wygaszacz i nic się nie wypaliło czy coś podobnego. A było to z 3 lata temu a obecnie są jeszcze lepsze. Więc nie ma co panikować.

No dobra ja to wiem ale powiedz to 95% społeczeństwa, ten ktoś dla kogo ma być ten LCD gdy słyszy ode mnie słowo plazma to nie wiem czy zaraz dostanę w zęby czy się obrazi.

ten ktoś dla kogo ma być ten LCD gdy słyszy ode mnie słowo plazma to nie wiem czy zaraz dostanę w zęby czy się obrazi.

W takim razie ten ktoś nie jest jej godzien. Zaproponuj więc jakiś najtańszy LCD LG. Na widok znaczka LCD i tak będzie posikany i oszołomiony. Jak co niektórzy tutaj :)

W takim razie ten ktoś nie jest jej godzien. Zaproponuj więc jakiś najtańszy LCD LG. Na widok znaczka LCD i tak będzie posikany i oszołomiony. Jak co niektórzy tutaj :)

Chyba masz rację, tylko chodzi o to że moja dusza nie zazna spokoju że doradziłem kupno czegoś takiego, i co teraz?

KrzysiekA a dlaczego nie obruszyłeś się gdy witek_z napisł:

gdy słyszy ode mnie słowo plazma to nie wiem czy zaraz dostanę w zęby czy się obrazi.

I powiedz że nie jesteś stronniczy.

Nie chodzi mi o żadną awanture.

A dlaczego jak napisałem to co napisałem miałaby być awantura?

Ktoś kto się nie zgadza z tym jest w błędzie, jeszcze jak na razie Wasza technologia nie prześcigłęła naszej choć Wam się wydaje że tak.

Jest to Twój kolejny wpis z serii "kontynuujemy konfrontację". W dodatku napisany w tradycyjnym duchu posiadacza jedynie słusznej prawdy. Można by na to odpowiedzieć w stylu Nieprawda. To Wy jesteście w błędzie. Wam się tylko wydaje że nie prześcignęła a własne życzenia bierzecie za rzeczywistość.. Tylko po co? Zacznijmy dyskutować w duchu poszanowania faktu, że jedni wolą ogórki, inni ogrodnika córki.

No dobra ja to wiem ale powiedz to 95% społeczeństwa, ten ktoś dla kogo ma być ten LCD gdy słyszy ode mnie słowo plazma to nie wiem czy zaraz dostanę w zęby czy się obrazi.

Biedna, prześladowana mniejszość plazmowa :)

W takim razie ten ktoś nie jest jej godzien.

Słownictwo rodem z Biblii. Oto kolejny dowód, że zwolennicy PDP nie traktują swoich zabawek jako przedmiotu użytkowego, spełniającego wymogi ich upodobań, ale z czcią należną bytom nadprzyrodzonym.

Chyba masz rację, tylko chodzi o to że moja dusza nie zazna spokoju że doradziłem kupno czegoś takiego, i co teraz?

Spokojnie. Ja też paru osobom doradzałem a oni i tak kupili LCD LG . Bo była tania, można było ją dotknąć i najważniejsze była w PROMOCJI !!!!!, to znaczy i tak droższa niż normalnie. A że ten TV swoim tanim plastikiem skrzypiał przy każdym dotknięciu i ruszał się jak koreańska zabawka to już przemilczę. Ale co? Chcieli to mają.

Bobcat - przestań dopier**lać się do słówek. Pismo Święte badasz czy co?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.