Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Widocznie.

Gdy "docieramy" luminofor sie mniej wypala ponieważ świeci słabo, po jakimś czasie procesor sam zwiększa napięcie aby w czasie użytkowania utrzymać takie same parametry i mamy taką oto sytuacje że luminofor nie jest jeszcze wypalony a procesor już dodaje napięcie - czerń robi sie szara.

Pytanie tylko skąd się biorą opinie takie, jak przytoczona (o docieraniu)? Kolejny element ogólnoświatowego spisku przeciwko PDP, pod wodzą masonów i cyklistów?

Bobcat, prosiłem cię. Nie piernicz bez sensu, bo zacznę wierzyć że jesteś tak zwanym kapłanem :)

Według mnie jest to nieuzasadnione zabezpieczenie się przed ewentualnymi reklamacjami. Każda instrukcja obsługi zawiera przesadne wskazówki co do użytkowania sprzętu. Najbardziej utkwiły mi zalecenia dotyczące np. sprzętu wieżowego hi fi. Mianowicie nie zaleca się na danym elemencie stawiać innego elementu, np. CD na wzmacniaczu ( lub odwrotnie). :) I najlepiej aby każdy stał na samej górze. A wiadomo jak jest. Każdy stawia jak chce i wszystko latami działa bez zarzutu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bobcat, prosiłem cię. Nie piernicz bez sensu, bo zacznę wierzyć że jesteś tak zwanym kapłanem :)

Po co od razu tak pryncypialnie i zasadniczo? Nie zauważyłeś, że to miało być z przekąsem i ironią, jako że sam w takie spiski nie wierzę? :)

Wieżę Hi-Fi każdy każdy wie jakie są zalecenia, a potem ustawia jak chce i nic złego z tego tytułu się nie dzieje. Natomiast w kwestii "docierania" PDP uparcie słyszy się powtarzane przez samych użytkowników opinie o konieczności tegoż. Taka jest różnica.

Bobcat kolego a skąd ja mogę wiedzieć w co ty wierzysz, a w co nie? :)

Ja tam plazmy nie docierałem. Świeciłem nią od razu tak jak trzeba było, próbowałem wypalić ( dokładnie to moja małżonka) i nic z tego nie wyszło. Duszków nie miałem i plazma mi podłogi nie zalała. Kredytu na opłaty za zużycie energii też nie musiałem brać.

Więc potwierdza się opinia, że te obawy plazmatyków wynikają wyłącznie z braku wiedzy czy praktyki.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Po co od razu tak pryncypialnie i zasadniczo? Nie zauważyłeś, że to miało być z przekąsem i ironią, jako że sam w takie spiski nie wierzę? :)

Wieżę Hi-Fi każdy każdy wie jakie są zalecenia, a potem ustawia jak chce i nic złego z tego tytułu się nie dzieje. Natomiast w kwestii "docierania" PDP uparcie słyszy się powtarzane przez samych użytkowników opinie o konieczności tegoż. Taka jest różnica.

Bobcat

Idea 'docierania' plazmy zaczela sie od AVS Forum (spopularyzowal ja facet o pseudo 'D-Nice', nawiasem mowiac swietny specjalista). Chodzilo o to ze po 'wypaleniu' poczatkowym (byla nawet pewna metoda) wszyscy mieli z grubsza tak samo 'przepalony' panel. D-Nice publikowal parametry swojego TV (chodzilo glownie o Kuro) i ludzie mieli dobrze ustawione parametry bez placenie kilkuset $ technikowi ISF. Reszta to mit. Osobiscie nigdy tego nie stosowalem bo nie musialem.

<Obecnie w ramach postępu w motoryzacji nie ma czegoś takiego jak okres docierania. Jest tak precyzyjnie wykonany, że nie trzeba. Lejemy paliwo i od początku jeździmy normalnie.>

Jeszcze jest. Sczegolnie mocne i wyzylowane silniki mozna 'dotrzec' aby mialy jak najwyzsze osiagi ('osadzenie' pierscieni w cylindrach). Silniki sa 'dotarte' bo kazdy samochod ma na liczniku co najmniej kilka km, ale w dalszym ciagu mozna jeszcze cos zrobic.

2. W drugim przykładowym sklepie widziałem obok siebie (w odległości 1cm) dwie plazmy Panasonica, G30 i S30 (czy GT30 i ST30?). Jeden z nich (nieważne który) miał właśnie "ekstremalnie ciemny" obraz, drugi miał obraz taki, jaki powinien być. Zaciekawiło mnie to, bo różnica była kolosalna. Pytam się obsługi, o co tu chodzi?

a skąd wiesz który miał właściwy obraz ? przecież będąc w sklepie, lub nawet oglądając świecące na max telewizory oko przyzwyczaja się do tego świecącego mocniej, a to co świeci słabiej (ale i tak za mocno), wydaje się za ciemne

inna sprawa że faktycznie obydwa świecą inaczej przy tym samym ustawieniu obrazu w menu, jeden ma filtr (G30/GT30/ST30) a drugi nie (S30)

Sittek nie polemizuję, jako że moje doświadczenia z PDP ograniczają się do okazjonalnego oglądania (czasem nawet bawienia się) u rodziny i znajomych. Sklepowych oględzin nie liczę, jako że wnioski podejmowane na tej podstawie są (oględnie mówiąc) bardzo dyskusyjne. Ty natomiast jesteś właścicielem takiegoż telewizora. Więc napewno znasz sprawę nieskończenie lepiej niż ja.

Jackk samochody wyżyłowane i sportowe to "insza inszość" (kolowialnie mówiąc). Miałem na myśli zwykle "pojazdy dla Kowalskiego".

A dla takich zastosowań jak wyszczególniłem, zwłaszcza emitowanych w HD programów przyrodniczych czy krajoznawczych nie ma (w kontekście moich upodobań i oczywiście moim wyłącznie zdaniem) nic lepszego ponad LCD z podświetleniem LED, szczególnie znane z ładnych kolorów matryce IPS w LG. I dlatego mam to co mam, z czego jestem bardzo zadowolony.

PDP jak widać trzeba docierać. LCD włączamy i od pierwszej chwili oglądamy obraz ustawiony tak, jak nam się podoba. Pytanie za 50 zł: co jest nowocześniejszym rozwiązaniem? Gra Pan dalej?

Bobcat, Ledy od LG świecą mocniej, to wszystko, kolory mają w każdym calu gorsze od plazm (nie tylko Panasonica), obojętne jaką temperaturę ustawisz, jaki balans RGB, jakie nasycenie, poziom koloru (możesz zwiększać - to nic nie daje), plazma ma nie tylko bardziej naturalne (subiektywnie - bardziej prawdziwe) kolory ale i bardziej nasycone, soczyste

inna sprawa że programy przyrodnicze na LED od LG wyglądają bdb, nie gorzej niż na plaźmie (poza kolorami), jest idealnie płynny obraz i ekstra ostrość, sport ogląda się równie dobrze co jest dla mnie miłym zaskoczeniem

odnośnie docierania plazm, podobno stare plazmy trzeba było docierać, producenci nic nie zalecają przy nowych modelach

jeśli o mnie chodzi można powiedzieć że ja na dotarciu jechałem cały czas (ustawienia kontrastu poniżej połowy), być może to miało wpływ że w moim egzemplarzu powidoków widocznych nigdy nie uświadczyłem

Bobcat, co rozważasz do pokoju rodzinnego i czemu nie takiego samego LG?

odnośnie docierania plazm, podobno stare plazmy trzeba było docierać, producenci nic nie zalecają przy nowych modelach

jeśli o mnie chodzi można powiedzieć że ja na dotarciu jechałem cały czas (ustawienia kontrastu poniżej połowy), być może to miało wpływ że w moim egzemplarzu powidoków widocznych nigdy nie uświadczyłem

Równie dobrze jakiś videofil mógł wpaść na genialny pomysł docierania plazmy, bo z pewnością przynosi to "znakomite" rezultaty, podobnie jak np. wygrzewanie kabli głośnikowych i inne tego typu pierdoły.

Bobcat, Ledy od LG świecą mocniej, to wszystko, kolory mają w każdym calu gorsze od plazm (nie tylko Panasonica), obojętne jaką temperaturę ustawisz, jaki balans RGB, jakie nasycenie, poziom koloru (możesz zwiększać - to nic nie daje), plazma ma nie tylko bardziej naturalne (subiektywnie - bardziej prawdziwe) kolory ale i bardziej nasycone, soczyste

inna sprawa że programy przyrodnicze na LED od LG wyglądają bdb, nie gorzej niż na plaźmie (poza kolorami), jest idealnie płynny obraz i ekstra ostrość, sport ogląda się równie dobrze co jest dla mnie miłym zaskoczeniem

Masz LG z wyższej niż mój półki, ale mnie osobiście kolory się na moim bardziej podobają niż na PDP. Sprawa subiektywna, wkraczamy w obszar indywidualnych gustów i upodobań. Z poziomem koloru trzeba bardzo uważać, gdyż łatwo "przedobrzyć". Czy kolory na PDP są bardziej naturalne? Znów wkraczamy w sferę tego co się komu podba. Moim zdaniem - nie. Zresztą ja nie chcę naturalnych, chcę "impresjonistycznych".

Bobcat, co rozważasz do pokoju rodzinnego i czemu nie takiego samego LG?

Kto inny będzie użytkownikiem i do diametralnie innego repertuaru. Jeszcze nie podjąłem decyzji, żadna opcja nie jest wykluczona. Jak widzisz - nie jestem fanatycznym, ortodoksyjnym dogmatykiem z klapkami na oczach.

Kto inny będzie użytkownikiem i do diametralnie innego repertuaru. Jeszcze nie podjąłem decyzji, żadna opcja nie jest wykluczona. Jak widzisz - nie jestem fanatycznym, ortodoksyjnym dogmatykiem z klapkami na oczach.

A jakie opcje rozważasz i dlaczego nie drugi LG? Albo inaczej: w czym Twój LG jest nieodpowiedni do tego innego repertuaru, że rozważasz jeszcze inne opcje?

Czy kolory na PDP są bardziej naturalne? Znów wkraczamy w sferę tego co się komu podba. Moim zdaniem - nie. Zresztą ja nie chcę naturalnych, chcę "impresjonistycznych".

Czyli w końcu na Twoim LG są kolory naturalne czy "impresjonistyczne" bo się pogubiłem?

Chwileczkę chwileczkę, jedno nie wyklucza drugiego.

A jakie opcje rozważasz i dlaczego nie drugi LG? Albo inaczej: w czym Twój LG jest nieodpowiedni do tego innego repertuaru, że rozważasz jeszcze inne opcje?

A cóż to za śledztwo Panie Komisarzu? :)

Dla moich zastosowań, wymienionych raz jeszcze powyżej w rozmowie z Sittkiem, a także w kontekście moich upodobań - uważam że mój LG jest optymalny. Natomiast do oglądania filmów fabularnych wieczorami (w czym z kolei gustuje rodzina) możliwe że optymalne będzie coś innego. Można zresztą znaleźć takie wypowiedźi na Forum. Wbrew temu, co zapewne sądzisz ja Wasze wpisy czytam z uwagą.

Czyli w końcu na Twoim LG są kolory naturalne czy "impresjonistyczne" bo się pogubiłem?

Oczywiście, że są naturalne, ale ja sobie je trochę "podimpresjonistyczniam" (przepraszam za neologizm).

plazma ma nie tylko bardziej naturalne (subiektywnie - bardziej prawdziwe) kolory ale i bardziej nasycone, soczyste

Jak plazma i LCD są skalibrowane i osiągają wymagane parametry to nie mogą być kolory bardziej nasycone na jednym z nich.

Jak plazma i LCD są skalibrowane i osiągają wymagane parametry to nie mogą być kolory bardziej nasycone na jednym z nich.

"nasycenie" - nie chodzi mi o ustawienie parametru nasycenia w menu tv, to takie moje określenie

jak regulujemy poziom kolorów, łatwo można przedobrzyć, na plaźmie obraz można sobie ustawić na zdecydowanie bardziej "kolorowy" bez tego efektu przesycenia i zlewania kolorów, to tak w skrócie

ja mam skalibrowane identycznie LED i plazmę

wg mnie tu nie chodzi o żadną temperaturę czy poziom RGB, na każdym trybie w plaźmie, łącznie chyba nawet z dynamicznym, same kolory są ładniejsze niż w dowolnym trybie w tym LED, a tryb kinowy w mojej plaźmie Panasonica niestety dystansuje tego LEDa o całą długość, jak dla mnie jest spora różnica w ilości tonacji barw, widać to np na kolorze twarzy w zbliżeniach

Skoro są różnice tak wyraźne, to znaczy że jeden z nich jest nie do końca skalibrowany. Wiele TV nie skalibrujesz odpowiednio dokładnie (bo nie ma takiej opcji).

Aha ... jeszcze jedno ... jak jakiś wyświetlacz z "podstawową" elektroniką typu 8bit/kanał wymaga intensywnej korekcji, to po kalibracji wygenerujesz na nim odpowiednio większy banding/straty gradacji.

Skoro są różnice tak wyraźne, to znaczy że jeden z nich jest nie do końca skalibrowany. Wiele TV nie skalibrujesz odpowiednio dokładnie (bo nie ma takiej opcji).

w sensie don111 mając tego LG, ustawiając na wszystkie sposoby itd. widząc jeden TV obok drugiego, nie wie wciąż co pisze?

podczas gdy diagnoza na odległość jest taka prosta: lcd jest źle ustawiony?

Skoro don111 nie umie poprawnie ustawić TV, to czemu plazmę jednak mu się udało skalibrować?

A cóż to za śledztwo Panie Komisarzu? :)

Dla moich zastosowań, wymienionych raz jeszcze powyżej w rozmowie z Sittkiem, a także w kontekście moich upodobań - uważam że mój LG jest optymalny. Natomiast do oglądania filmów fabularnych wieczorami (w czym z kolei gustuje rodzina) możliwe że optymalne będzie coś innego.

Żadne tam śledztwo, po prostu ciekawość, poza tym piszesz tu trochę zagadkowo.

W czym Twój LG nie spełnia oczekiwań jeśli chodzi o oglądanie filmów wieczorem?

w sensie don111 mając tego LG, ustawiając na wszystkie sposoby itd. widząc jeden TV obok drugiego, nie wie wciąż co pisze?

podczas gdy diagnoza na odległość jest taka prosta: lcd jest źle ustawiony?

Skoro don111 nie umie poprawnie ustawić TV, to czemu plazmę jednak mu się udało skalibrować?

Zacznę od końca - skąd wiesz że to plazma jest skalibrowana a ww. LCD nie? Chyba że don111 wklejał wykresy z kalibracji których nie widziałem? Chyba że mówimy o "kalibracji pod gust" - ale w ten czas nie mamy o czym rozmawiać.

Czemu twierdzisz, że don111 nie wie co pisze?

Co do końcówki (zakładając że plazma się idealnie skalibrowała do standardu) - LCD (ten konkretny model) może się nie dać skalibrować odpowiednio dokładnie.

W czym Twój LG nie spełnia oczekiwań jeśli chodzi o oglądanie filmów wieczorem?

Ja nie mówię że nie spełnia. Dlatego drugi taki sam LG jest jedną w opcji. Ale nie jedyną. Nie wykluczam bowiem sytuacji że może się rodzinie bardziej podobać co innego. Na przykład PDP. Albo 3D choć na dziś deklarują, że ich to nie bawi. Dlatego teraz robimy oględziny razem.

Zacznę od końca - skąd wiesz że to plazma jest skalibrowana a ww. LCD nie? Chyba że don111 wklejał wykresy z kalibracji których nie widziałem? Chyba że mówimy o "kalibracji pod gust" - ale w ten czas nie mamy o czym rozmawiać.

Kyle, czytałeś w ogóle co pisał don111? W skrócie - jakby nie ustawiał LCD to kolory i naturalność obrazu są lepsze w plaźmie w bezpośrednim porównaniu w warunkach domowych. Kropka. Co tu jest niezrozumiałego? Tak ciężko zrozumieć że ludzie nie onanizują się "wykresami z kalibracji" bo mają oczy, wiedzą jak twarz ludzka wygląda na żywo i widzą że ta twarz wypada naturalniej na plaźmie?

Kyle, kalibrowałem tego LEDa do 6500k i wykres poziomów RGB ma równy jak stół, gamut to samo, prawie idealny trójkąt

w pomiarach wypada lepiej od mojej plazmy

no ale na oko można dostrzec, że po prostu nie potrafi wyświetlić tak bogatej charakterystyki kolorów jak plazma, zresztą ten sam efekt już widziałem nie raz, na każdym LCD, na którym próbowałem coś ustawić,

pytanie tylko dlaczego, skoro zapewne gradient ma płynniejszy (właśnie o bogactwo przejść tonalnych tu głównie chodzi)

oglądałem dziś na tvn oszukać przeznaczenie 3 w ładnej jakości SD, obraz super, prawie jak HD, kolorki również fajne, ... miło się oglądało tego LEDa, mówię no niemożliwe żeby było lepiej, ale włączam plazmę no i kurde, jest jeszcze lepiej, jeszcze bliżej HD, lepsza obróbka tego SD i kolory jak zawsze... nie raz takie próby robiłem i zawsze wynik był ten sam :)

a generalnie jest to ogólnie tv lepszy od mojej plazmy Panasonica, oprócz ciut słabszej jakości SD i wyraźnie kolorów, więc musi mieć mocne argumenty ku temu i faktycznie ma

Kyle, kalibrowałem tego LEDa do 6500k i wykres poziomów RGB ma równy jak stół, gamut to samo, prawie idealny trójkąt

no ale na oko można dostrzec, że po prostu nie potrafi wyświetlić tak bogatej charakterystyki kolorów jak plazma, zresztą ten sam efekt już widziałem nie raz, na każdym LCD, na którym próbowałem coś ustawić,

pytanie tylko dlaczego, skoro zapewne gradient ma płynniejszy (właśnie o bogactwo przejść tonalnych tu głównie chodzi)

oglądałem dziś na tvn oszukać przeznaczenie 3 w ładnej jakości SD, obraz super, prawie jak HD, kolorki również fajne, ... miło się oglądało tego LEDa, mówię no niemożliwe żeby było lepiej, ale włączam plazmę no i kurde, jest jeszcze lepiej, jeszcze bliżej HD, lepsza obróbka tego SD i kolory jak zawsze... nie raz takie próby robiłem i zawsze wynik był ten sam :)

a generalnie jest to ogólnie tv lepszy od mojej plazmy Panasonica, oprócz ciut słabszej jakości SD i wyraźnie kolorów, więc musi mieć mocne argumenty ku temu i faktycznie ma

Sprawdź jeszcze jak jest z gammą w całym zakresie IRE. U mnie było tak że na krańcach czyli powyżej 80 IRE i poniżej 30 IRE gama spadała nawet do 1.6. Inna sprawa to czy masz w ogóle możliwość regulacji gamy przy dowolnym IRE. Przy tak niskiej gamie kolory faktycznie sprawiają wrażenie bladych(nienasyconych).

Pewnej rzeczy nie do końca chyba rozumiem.

Don ustawił swojego LCD idealnie zgodnie z zasadami i normami. A mimo to (jak twierdzi) na PDP obraz ma lepszy. Na "chłopski rozum" wytłumaczenia mogą być tylko następujące:

* Albo normy są wadliwie zdefiniowane (skoro można ustawić jeszcze lepiej);

* Albo obydwa obrazy są równie doskonale, wszelako Don (przepraszam za szczerość, nie gniewaj się proszę) oceniał przez pryzmat swojej sympatii do plazmy i zobaczył co chciał zobaczyć, czyli wyższość PDP.

* Albo normy są wadliwie zdefiniowane (skoro można ustawić jeszcze lepiej);

Nie ma czegoś takiego jak wadliwie zdefiniowana norma. Może się najwyżej nie podobać to co reżyser kolorystycznie przygotował. Tak jak w audio - wiele ludzi robi uśmiech dyskoteki regulatorami, lub kupuje kolumny z takim uśmiechem (swoją drogą w dzisiejszych czasach góry jest tak dużo w nagraniach, że się im dziwię).

Nie właśnie ... dla czego? Nie wiem. Musiałbym sam zobaczyć, może znalazłbym coś co powoduje to zjawisko.

Nie ma czegoś takiego jak wadliwie zdefiniowana norma. Może się najwyżej nie podobać to co reżyser kolorystycznie przygotował. Tak jak w audio - wiele ludzi robi uśmiech dyskoteki regulatorami, lub kupuje kolumny z takim uśmiechem (swoją drogą w dzisiejszych czasach góry jest tak dużo w nagraniach, że się im dziwię).

Nie właśnie ... dla czego? Nie wiem. Musiałbym sam zobaczyć, może znalazłbym coś co powoduje to zjawisko.

A ja jeszcze raz powtórzę. Gammma jest najprawdopodobniej niejednakowa w dla różnego IRE. Poniżej wklejam wykres. Moim zdaniem to jedna z najważniejszych rzeczy do skalibrowania. Nie musze chyba mówić że gamma powinna w całym zakresie przebiegać mniej więcej na jednym poziomie. Inna sprawa że w większości telewizorów nie ma możliwości regulacji tego przebiegu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tzn. gamma jest zniekształcona mówisz.

Tylko moja przypuszczenie. Jak masz kolorymetr a zakładam że masz skoro kalibrowałeś telewizor to zmierz po prostu HCRF przebieg gamy w funkcji IRE.

Tylko moja przypuszczenie. Jak masz kolorymetr a zakładam że masz skoro kalibrowałeś telewizor to zmierz po prostu HCRF przebieg gamy w funkcji IRE.

Teraz właśnie akurat nie mam. Ale z tego co pisał don111 to gammę miał równą.

ps. gamma (cała) to przebieg od białego do czarnego, gdzie rozkład jasności jest ściśle określony, więc w całym "IRE" ... można skontrolować to na oko LCD butcherem (jak jest zabarwienie w cieniach to jest zniekształcona w cieniach itd.

Ukryta Zawartość

... jeśli gamma jest prawidłowa w całym zakresie (odcienie 0-255 lub dla TV 16-240 (czy coś w tych okolicach) czyli IRE 0-100) to jest szary gradient, bez podbarwień

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.