Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

No i napisz parę zdań jak widzisz tego VT30 na tle elcedeków, czy faktycznie plazma taka zła i ekstremalnie ciemna jak pisał KrzysiekA?

Teraz włażę pod stół i odszczekuję.Wszystko co pisałem na temat plazmy. Przyznaję publicznie: nie miałem racji. Byłem w błędzie. Przepraszam wszystkich, których w polemicznej swadzie uraziłem.

Plazma wcale nie jest zła. Po pierwsze nie jest ekstremalnie ciemna. Po drugie wcale nie ma wyblakłych kolorów. Można je sobie ustawić nawet na mój ulubiony poziom nasycenia. I to wcale bynajmniej nie jest max. Po trzecie nieprawda że obraz jest nieostry. W każdej chwili można to zmienić na bardzo ostry.

Nie wiem jak z powidokami, mówicie że tego problemu już nie ma.

PDP może mieć bardzo ładny (nawet dla mnie) obraz, sam sobie taki ustawiłem. Jest to obraz trochę inny niż na LCD i tu już wkraczamy w obszar indywidualnych gustów i upodobań. Mnie się obraz na LCD podoba jeszcze bardziej. Ale na plazmę więcej złego słowa nie powiem i wypisuję się niniejszym z Kółka Wojujących Anty-Plazmowców.

Miało i ma plazmy. Ale ustawione po swojemu a nie po mojemu. Mnie się na przykład trwa THX zdecydowanie dzisiaj nie podobał. Naprawdę zdecydowanie.

Odnośnie Kuro powtarzam po raz n-ty. Mnie tylko śmieszy ta cała kultowa otoczka. I powtarzam również, że LaserVue daje znacznie lepszy obraz.

Miało i ma plazmy. Ale ustawione po swojemu a nie po mojemu.

Trzeba być mocno nie fair aby pisać że plazma jest do dupy bo widziałem inaczej ustawione i mnie się te ustawienia nie podobają wiąc ten telewizor jest do dupy - k**wa jaki idiotyzm.

Odnośnie Kuro powtarzam po raz n-ty. Mnie tylko śmieszy ta cała kultowa otoczka. I powtarzam również, że LaserVue daje znacznie lepszy obraz.

A mnie smieszy to że nie masz zielonego pojęcia o poprawnym wyświetlaniu obrazu telewizyjnego poprzez swoje "zboczone" postrzeganie i na tej podstawie wyrokujesz, to tak jak ślepiec który dałby się zabić bo twierdzi że słońca nie ma bo on nie widzi.

To nie jest kwestia że obraz na VT30 wyżej oceniam, gdyż był większy. Jest moim zdaniem naprawdę lepszy. A lepsza czerń jest od razu zauważalna.

50" VT30 to (o ile dobrze zauważyłem) 8800 zł. Bez przesady. Trzeba zachować zdrowy rozsądek.

6400 :)

jak się potargujesz to poniżej 6 a to już warto

Focal + Naim

Powtarzam raz że mimo wszystko obraz na LCD podoba mi się jeszcze bardziej. Tu zdania nie zmieniam.

Gdybym dzisiaj widział tylko to Panasy w ustawieniu THX to bym powtórzył wszystko co poprzednio pisałem na temat PDP.

Widzę że nadal masz zły dzień.

6400 :)

jak się potargujesz to poniżej 6 a to już warto

W MM? Przecież to nie bazar w Pipidówce, gdzie można się targować kupując pomidory lub świeże jajka (prosto od kury).

50" mnie naprawdę nie bawi. Uważamy w rodzina że 40" - 42" to dla nas optimum. Taki jest LG u mnie w pokot A/V i taki chcemy drugi do salonu.

Skoro jak powiadasz można się targować - to za ile można wyjąć G30 (wołają 3150 zł) a za ile VT30 (wołają 4800 zł)? Wszystko 42".

Plazma wcale nie jest zła. Po pierwsze nie jest ekstremalnie ciemna. Po drugie wcale nie ma wyblakłych kolorów. Można je sobie ustawić nawet na mój ulubiony poziom nasycenia. I to wcale bynajmniej nie jest max. Po trzecie nieprawda że obraz jest nieostry. W każdej chwili można to zmienić na bardzo ostry.

(...)

PDP może mieć bardzo ładny (nawet dla mnie) obraz, sam sobie taki ustawiłem. Jest to obraz trochę inny niż na LCD i tu już wkraczamy w obszar indywidualnych gustów i upodobań. Mnie się obraz na LCD podoba jeszcze bardziej. Ale na plazmę więcej złego słowa nie powiem i wypisuję się niniejszym z Kółka Wojujących Anty-Plazmowców.

I piszesz to po wizycie w sklepie, gdzie plazmy mimo wszystko nie pokazują swojego całego potencjału.

Wiedz więc, że w nawet lekko zaciemnionym pokoju efekt byłby jeszcze lepszy, jak to mówisz, o klasę.

I w takich warunkach poobcowałbyś z takim powiedzmy z VT30 50 cali przez czas jakiś i gwarantuję Ci, że nie byłoby już odwrotu.

Po wypisaniu się z KWA-P założyłbyś osobiście KWP (bo póki co takowego nie ma).

Aha i jeszcze jedno, jak z miganiem tego VT30, widziałeś? nie rozbolała Cię głowa? :)

To, ze plazmie mozna ustawic nawet jebitne kolory, lub poprostu wlaczyc oczo jebny tryb "game" juz dawno pisalem;)

To samo o jasnosci i bieli.

Tak jak pisze mczaj, plazma pokaze potencjal dopiero w ciemnym pokoju i tutaj analizujac wpisy Bobcata to jestem w stanie powiedziec, ze oceni obraz o 3 klasy wyzej, a G30 w zaciemnionym pomieszczeniu bedzie zdecydowanie lepiej wygladal niz VT30 w sklepie i pisze to w momencie gdy zadnego z tych telwizorow nie widzialem.;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

W MM i Saturnie śmiało można zbić cenę, ja akurat często kupuję filmy i zanim podejdę do kasy idę po zlecenie do pana z obsługi działu.

Poprzedni TV (G20)kupiłem w Neo24 i odebrałem osobiście, wtedy zaoszczędziłem ponad tysiąc zł, w każdym razie poniżej tych cen MM nie zejdzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I piszesz to po wizycie w sklepie, gdzie plazmy mimo wszystko nie pokazują swojego całego potencjału.

Wiedz więc, że w nawet lekko zaciemnionym pokoju efekt byłby jeszcze lepszy, jak to mówisz, o klasę.

I w takich warunkach poobcowałbyś z takim powiedzmy z VT30 50 cali przez czas jakiś i gwarantuję Ci, że nie byłoby już odwrotu.

Po wypisaniu się z KWA-P założyłbyś osobiście KWP (bo póki co takowego nie ma).

Aha i jeszcze jedno, jak z miganiem tego VT30, widziałeś? nie rozbolała Cię głowa? :)

Nie, no tak mnie głowa nap.....la, że natychmiast po przyjeździe do domu musiałem sobie walnąć ulubionego Jacka Daniel'sa z lodem. Teraz na poważnie. Żadnego migotania nie zauważyłem.

Nie chcę żadnych klubów ani chodzić po skrajnościach. To, co stwierdziłem dziś - plazma jest fajna i może się podobać. Unikałbym stwierdzeń kategorycznych w rodzaju "nie ma odwrotu". Natomiast wcale to nie oznacza, że mi się przestał podobać LCD. Zwłaszcza mój, pracowicie dopieszczony pod mój gust. Na PDP nie powiem więcej złego słowa, ale LCD mimo wszystko podoba mi się bardziej.

G30 w zaciemnionym pomieszczeniu bedzie zdecydowanie lepiej wygladal niz VT30 w sklepie

Może i masz rację. Ale zawsze będzie się gdzieś z tylu głowy sączył niemy wyrzut sumienia, że w tym samym ciemnym pokoju na VT30 byłoby jeszcze lepiej.

VT30 miał cenę taką samą jak w sklepach Internetowych. Ale G30 kosztował 3150 zł, podczas gdy w Internecie stoi po 2700 zł. No i otwartym pozostaje pytanie czy owa lepszość VT30 warta jest dodatkowych 2000 zł.

To juz kazdy musi sobie sam przekalkulowac;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To nie jest kwestia że obraz na VT30 wyżej oceniam, gdyż był większy. Jest moim zdaniem naprawdę lepszy. A lepsza czerń jest od razu zauważalna.

50" VT30 to (o ile dobrze zauważyłem) 8800 zł. Bez przesady. Trzeba zachować zdrowy rozsądek.

Ja swój 55VT30 kupiłem za 8700 z dostawą, wniesieniem, uruchomieniem, powieszeniem i wieszakiem. I ten kierunek polecam. Mogę podać namiary na sklep na Śląsku. Jeszcze mogę dodać jako ciekawostkę którą zauważyłem że potencjalny konkurent tego modelu czyli Sony 55HX920 wchodził na rynek z ceną ok. 14.500( W Sony wyżej).Po dwóch miesiącach cena spadła o 3kzł. 55VT30 jest na rynku od 5-ciu miesięcy i na razie cena wogóle nie spada. Raczej przeciwnie.

Ja swój 55VT30 kupiłem za 8700 z dostawą, wniesieniem, uruchomieniem, powieszeniem i wieszakiem. I ten kierunek polecam. Mogę podać namiary na sklep na Śląsku. Jeszcze mogę dodać jako ciekawostkę którą zauważyłem że potencjalny konkurent tego modelu czyli Sony 55HX920 wchodził na rynek z ceną ok. 14.500( W Sony wyżej).Po dwóch miesiącach cena spadła o 3kzł. 55VT30 jest na rynku od 5-ciu miesięcy i na razie cena wogóle nie spada. Raczej przeciwnie.

No przepraszam ale sprawdziłem i widzę że jednak 55VT30 też potaniał. Tam gdzie kupowałem teraz 8400 z pięcioletnią gwarancją.

To juz kazdy musi sobie sam przekalkulowac;)

To jest może nie najbardziej trafne stwierdzenie. Kalkulacja jest kategorią ekonomiczną: czy włożona kasa się zwróci i kiedy. Natomiast w przypadku o którym rozmawiamy jest to typowy dylemat natury zdroworozsądkowej: czy jest sens przeznaczyć dodatkowe finanse na (było - nie było) fanaberię. Zwłaszcza że jak sam piszesz rozważana lepszość obrazu VT30 nad G30 może być w ciemnym pokoju mocno dyskusyjna.

Witam

czy VT30 ma jakąś powłokę antyodblaskową, czy jest tam po prostu szyba (czytaj lustro)? Jest to dla mnie bardzo istotne kryterium wyboru ponieważ tv będzie na przeciwko dużego okna w nasłonecznionym pokoju - dlatego rozważam zakup LCD (Sony lub sharp - matowe)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Witam

czy VT30 ma jakąś powłokę antyodblaskową, czy jest tam po prostu szyba (czytaj lustro)? Jest to dla mnie bardzo istotne kryterium wyboru ponieważ tv będzie na przeciwko dużego okna w nasłonecznionym pokoju - dlatego rozważam zakup LCD (Sony lub sharp - matowe)

Jeśli chcesz ogladać ten TV w słoneczny dzień bez mozliwości zasłonięcia okien to raczej nie bierz VT30. To super TV ale do zaciemnionego pomieszczenia. Ten TV ma jakąś powłokę ale to jednak lustro.

G30 nie ma "dobrej czerni" (Don111, Wojtek76). Szczególnie widać to na lecącym na okrągło materiale demonstarcyjnym, na kawałku Tokyo by Night. Albo na wygwieżdzonym niebie. O ile na VT30 jest to smolista czerń - na G30 raczej bardzo ciemno szary. Może zaraz zakrzyknięcie oburzeni - ale czerń na G30 zrobiła na mnie wrażenie takie, jak na tanim LCD z podświetleniem CCFL i bez lokalnego przyciemniania. No, może ociupinkę przesadziłem. Ale gdzie mu do VT30.

G30 jak i większość plazm nie ma dobrej czerni w świetle, w lekkim zaciemnieniu a szczególnie w nocy - nie licząc czarnej planszy, tam gdzie są zwykłe ciemne sceny (czyli ciemne i trochę jaśniejszych elementów jednocześnie na ekranie) G30 z pewnością pokaże głębszą czerń od każdego LCD bez local dimming (jedynie modele LCD na SPVA mu dorównują głębią), w tym od Twojego LG bo nie wierze że ma tak głęboką czerń na niejednolitych ciemnych scenach, skoro mój model który wygasza się całkowicie i ma 200 stref, a nie 16, ma wg mnie wtedy dość porównywalny efekt głębi czerni do G30, różnica jest spora na plus dla LG tylko wtedy gdy są dość jednolite ciemne sceny

VT30 pokaże jeszcze lepszą czerń w dowolnych warunkach, choć nie na tyle żeby ekran był niewidoczny, czy nawet prawie niewidoczny (takie było tylko ostatnie kuro)

@Wojtek76

PY800 nie ma czerni na poziomie nowych modeli które wymieniłeś, choć może mieć lepszą w dzień, bo te nowsze Panasonic na oko mają ciut większe lustro (filtr mniej rozmazuje)

@ Don111

Nie upieram się przy swoim. Odniosłem wrażenia takie, jak opisałem. Ale co to za oględziny w sklepie? Prawda: długie i z pilotem w ręku, ale jednak w sklepie.

Nie bardzo rozumiem Twoje stwierdzenie: "G30 jak i większość plazm nie ma dobrej czerni w świetle, w lekkim zaciemnieniu a szczególnie w nocy". To kiedy ma? W dzień - nie. Wieczorem/rano - nie. W nocy - nie. Czyli nigdy? Tak przynajmniej wynika z logicznej analizy zdania.

A co myślicie o Sony 55ex720 - warto się tym modelem zainteresować (do 6K PLN) - myślałem o VT30 ale błyszcząca szyba dyskwalifikuje ten model w moim nasłonecznionym pokoju, sharp też jest interesujący zwłaszcza model 60 cali ale niestety mało informacji o tym LCD

@Wojtek76

PY800 nie ma czerni na poziomie nowych modeli które wymieniłeś, choć może mieć lepszą w dzień, bo te nowsze Panasonic na oko mają ciut większe lustro (filtr mniej rozmazuje)

PY800 posiadam ja i jak już pisałem poziom czeni zmierzyło AV w teście w 2009 roku.

Jest to 0,025 cd/m2 więc jak porównasz np. z pomiarami GT30 czy VT20 w AV to zobaczysz że PY800 schodzi nawet ciut niżej.

Jakość czerni w warunkach jasnego pomieszczenia jest wg mnie gorsza w moim modelu od VT 30.

A co myślicie o Sony 55ex720 - warto się tym modelem zainteresować (do 6K PLN) - myślałem o VT30 ale błyszcząca szyba dyskwalifikuje ten model w moim nasłonecznionym pokoju, sharp też jest interesujący zwłaszcza model 60 cali ale niestety mało informacji o tym LCD

Na wprost jest dobrze ... ale pod kątem szybko robi się gorzej.

Nie bardzo rozumiem Twoje stwierdzenie: "G30 jak i większość plazm nie ma dobrej czerni w świetle, w lekkim zaciemnieniu a szczególnie w nocy". To kiedy ma? W dzień - nie. Wieczorem/rano - nie. W nocy - nie. Czyli nigdy? Tak przynajmniej wynika z logicznej analizy zdania.

dokończ zdanie od "w lekkim zaciemnieniu..." i się wyjaśni :)

Ma powłokę , ale jeśli ma stać naprzeciwko okna - to jest zły pomysł.

Dobrym rozwiązaniem jest Sharp LE 830 z matrycą matową aktywną.

ciekawa propozycja, jeszcze ciekawsze jest jak wypada na tle VT30, kusi jeszcze model 60 cali LE635(chyba) za 6000PLN

PY800 posiadam ja i jak już pisałem poziom czeni zmierzyło AV w teście w 2009 roku.

Jest to 0,025 cd/m2 więc jak porównasz np. z pomiarami GT30 czy VT20 w AV to zobaczysz że PY800 schodzi nawet ciut niżej.

Ukryta Zawartość

vt20 0.009 cd/m2http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p50vt20b-tx-p50vt20-20100520694.htm

g30 0.02 cd/m2

Ukryta Zawartość

gt30 0.018 cd/m2

Ukryta Zawartość

vt30 0.013 cd/m2http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p42vt30b-p42vt30-201104231092.htm

przy okazji

Kuro 0.0031 cd/m2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vt20 0.009 cd/m2http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p50vt20b-tx-p50vt20-20100520694.htm

g30 0.02 cd/m2

Ukryta Zawartość

gt30 0.018 cd/m2

Ukryta Zawartość

vt30 0.013 cd/m2http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p42vt30b-p42vt30-201104231092.htm

przy okazji

Kuro 0.0031 cd/m2

Ukryta Zawartość

Fajna strona, dzięki :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwłaszcza że jak sam piszesz rozważana lepszość obrazu VT30 nad G30 może być w ciemnym pokoju mocno dyskusyjna.

Tego nie napisalem, napisalem jedynie, ze G30 w ciemnym pokoju pewnie bedzie lepszy niz VT30 W sklepie.

Dzisiaj bylem na spacerku w CH, niestety bym tam jedynie jeden sklep rtv , w druga strone juz nie chcialo mi sie dreptac pomimo pieknej pogody, odlegosci ok 10 km;)

Wisialo tam troche telewizorkow, co sie rzucilo w oczy to Panasonic UX30 chyba na minimalnych ustawieniach, wygladal zwyczajnie blado i ze slaba czernia, mysle, ze szyba kiepska i niestety w jasnych pomieszczeniach moze byc srednio, sporo LEDow z lepsza czernia, ale plastikowymi kolorami, zwlaszcza Philipsy LED na pierwszy rzut oka, obraz jak zyleta i mocne kolory, niemniej sztuczne to wszystko. Przypuszczam, ze na pierwszy rzt oka wielui ludzi by sie podjaralo wlasnie takim obrazem.

Jakas plazma Samsunga calkiem niezle, nie wspomne modelu a na koniec GT30 z wlaczonym demem 3D. Ten tv wypadl zdecydowanie najlepeij, niemniej jednak w dalszym ciagu sporo mu brakowalo do obrazu jaki mam w domu. Przypuszczam, ze sytuacja mogla by sie odwrocic gdyby powedrowal w ciemniejsze pomieszczenie.

NIestety ani G30 ani VT30 nie bylo, mozna bylo jedynie zamowic. W nastepnym tygodniu postaram sie pojechac do salonow ze specjalnymi salami projekcyjnymi, mam nadzieje, ze wyzej wymienione tv beda wisialy.

PY800 posiadam ja

A ja posoadam PZ80, zdaje sie , ze ten sam panel, ale jakie roznice w obrazie tego to juz nie wiem;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.