Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Slyszysz "tak czy nie" nie rowna sie "5x tak"

Bzdura. W szkole muzycznej dla dzieci są testy np.: czy dany dźwiek jest wyższy czy niższy od poprzedniego.

Jeśli dzieci rozróżniają poszczególne dźwieki bez trudu wskazują na róznice. I nie ma w tym "oszukiwania" mózgu.

Nasz mózg ma pełną zdolność rozpoznawania po sobie występujących zmian…lub jej nie ma wcale.

Panowie napisze wprost -walicie takie ściemy ze słyszeniem kabli zasilających, że to aż szkoda komentować.

Mózg potrafi rozpoznawać zmiany albo ich nie jest w stanie rozpoznać. I nie ma innej drogi.

Jeśli występują te zmiany na poziomach odbioru przez nasze cho/mózg - to ich ilość i rodzaj zmian zawsze zostaje rozpoznany prawidłowo. Taka jest logika i taka jest prawda.

Takie same prawa percepcji odbioru dźwieku występują przy np. strojeniu instrumentu muzycznego.

Mózg ma "zakodowany" dany dźwiek i strojący poprzez wielokrotne wywoływanie danego dźwieku porównuje go do tego, jaki chce uzyskać.

Sorry, nie może być inaczej i jeśli ktoś ma perfekcyjny słuch nie powie "dziś nie mogę stroić bo mnie mózg oszuka".

Lekka kpina w temacie słyszenia zmian w brzmieniu, nic więcej.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Wysokosci dzwiekow to zupelnie inna sprawa i nijak sie ma do np. barwy dzwieku

Ale jak sie uprzesz to Ci z glowy bede podawal nazwy dzwiekow ktore mi zagrasz to tez umiem

Ze slyszeniem kabli jest jak z rozpoznawani wina. Po ktoryms kieliszku juz nie da rady

Rozumiem ze boisz sie zakladu i odpuszczasz?

Jedynie na barwe dlatego mieszanie w tym watku wysokosci dzwieku to odwracanie kota ogonem albo zupelna ignorancja

Mam pytanie…masz pojęcie czym jest barwa dźwieku i czego dotyczy?

Jeśli więc przyjmując Twoje wypowiedzi "słyszysz zmiane barwy" to jesteś w stanie ZAWSZE ją wskazać w slepym losowym teście przy zmianie kabla zasilającego (sic!)

Sposob testu wskazałem powyżej i tylko taki jest miarodajny. Muzyka wybacz - to nie wino.

Pleciesz bzdury, człowiek upija sie winem co wpływa na jego osłabienie w zdolności postzregania zmian.

Muzyka nie upija…to o czym piszesz jest ignorancją świata muzyki.

Nic więcej nie mam do dodania, bo Waść pleciesz bzdury porównując słuchanie muzyki do picia wina…przy czym przed chwilą byłeś zdolny do słuchania 2x30 minut muzyki.

Fakt…2x30 minut picia wina kończy wszelki mozliwy test. Ale wino to nie muzyka i odwrotnie.

Lejecie Panowie nie wino, a wodę. Tak to widzę.

Oficjalnie słyszycie zawsze zmiany…jak przychodzi co do czego - nie słyszycie albo test musi być tak przeprowadzony, by w sumie nie było testu.

Już doszło swego czasu tutaj do absurdy gdy jedna z osób proponowała mi test polegajacy na tym, że on będzie wiedział kiedy jest dokonana zmiana kabla…a jedynie opisze zmiany jakie słyszy i…to miał byc dowód na to, że on wie kiedy zmieniono przewód i jakie są pomiędzy nimi róznice!

Idiotyzm i paranoja!

Tak…od dziś muzyak jest jak wino, im dłużej słuchamy muzyki…tym bardziej stajemy sie pijani.

Zal mi szanowne jury na wszelkich imprezach typu Konkurs Chopinowski.

Jak oni po 2 czy 3 wykonawcy są w stanie tacy "nawaleni" dostrzec zmiany w grze poszczególnych wykonawców?! Nie mam pojęcia.

Idiotyzmy Panowie, idiotyzmy pisane.

Dobranoc

Miales byc mistrzem logiki a zawiodles

Zaproponowalem Ci najprostszy test. Jesli nadal nie rozumiesz mistrzu logiki to wytlumacze jak tepej malpie:

Mozesz wziac 10 kolegow z ktorymi zaloze sie o to samo w 10 kolejnych dni. Jestem pewien ze zgarne 10x wygrana

Mozna prosciej?

Rozumiesz roznice w tescie? Czy jeszcze nie? Mozg oszuka mnie w 5 probach pod rzad ale ja nie dam sie oszukac w jednej probie dziennie

Jedynie na barwe dlatego mieszanie w tym watku wysokosci dzwieku to odwracanie kota ogonem albo zupelna ignorancja

To mi ulżyło bo myślałem, że brak wysokich to wina niskiej jakości kabla.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Miales byc mistrzem logiki a zawiodles

Zaproponowalem Ci najprostszy test. Jesli nadal nie rozumiesz mistrzu logiki to wytlumacze jak tepej malpie:

Mozesz wziac 10 kolegow z ktorymi zaloze sie o to samo w 10 kolejnych dni. Jestem pewien ze zgarne 10x wygrana

Mozna prosciej?

Rozumiesz roznice w tescie? Czy jeszcze nie? Mozg oszuka mnie w 5 probach pod rzad ale ja nie dam sie oszukac w jednej probie dziennie

Propozycja testu wyszła z mojej strony. Ty ją sobie ułozyłes pod siebie.

Na każde moje argumenty nie odpisałes nic logicznego.

Porównujesz wino do muzyki…jasne

Pytam więc co ma jedno do drugiego. Ty, że mózg cie oszuka bo…będzie jak rozumiem "zbyt pijany" muzyką (tak, brzmi to idiotycznie).

Ja pytam więc jaki zamierzasz wysnuć zarzut wobec jury Konkursu Chopinowskiego?

Ci to już chodza na "muzycznej bani" na maksa.

Ich rola jest wychwycenie niuansów tak ulotnych, że kabel sieciowy wydaje się przy tym idealnym filtrem na każde zło w idiotycznym świecie audiofili.

Test ja zaproponowałem, Ty go odrzuciłeś i wstawiłes swój jakiś 50/50 idiotyczny 2x30 minutowy odsłuch.

Wybacz, to nie jest test o czym piszesz.

Albo się słyszy i nie ma znaczenia jak czesto zmieniamy i z jaką częstotliwością kabel zasilający.

Natomisat z winem to ma tyle wspólnego co piernik z wiatrakiem…tak wiem, wiatrak mozna zapierniczyć, niestety piernika nie da się "zawiatraczyć".

Czytam te bzdury o wpływie kabla zasilającego i nie potrafię pojąć jak ludzie uznający się za inteligentnych i świadomych występujących w świecie praw mogą pisać takie bzdury.

Ale każdy ma do tego prawo.

Test mój jest testem logicznym i prostym. Nie zawiera żadnych sztuczek i kombinacji.

Wynik w 5 podejściach musi być zgodny w 100%. Świadczy to logicznie o tym, że osoba podlegająca pod test jest w stanie wykazać zmianę przewodu zasilajacego w systemie audio.

Jesli tak jest, każda zmiana przewodu zostaje przez nią uchwycona poprzez zmiany (nawet te minimalne) w brzmieniu i wskazana jako istniejąca.

Brak wskazania powoduje, że osoba nie jest wstanie wskazać czy nastepuja zmiany i co oczywiste nie jest wstanie wskazać, czy nastąpiła zmiana przewodu zasilajacego.

Tu nie potrzeba wielkiej logiki i ad personam wycieczek z tekstami "jak małpie"

Kolego z całym szacunkiem, ludzie obeznani w temacie zmian jak wspomniane powyżej jury potrafią wskazać nawet niewielkie odchylenie w czasie wybrzmienia danej nuty. a sporo z nich w trakcie prezentacji utworu jest grana z taką szybkością, że są to śladowe cześci sekundy.

A jednak potrafią to wskazać bez względu na to jak długo słuchają danego utowru. Pisząc Twoim językiem "nie są na bani upici muzyką".

Powód…słyszą, tak słyszą. Bo jeśli słyszysz, to słyszysz. Zawsze.

Propozycja testu wyszła z mojej strony, Ty sobie ją ładnie zmieniłes po czym zarzucasz mi, że "wymiekam".

Wybacz, to chyba nie ta kolejność logicznego myślenia?

TAK TO WYGLĄDA U LUDZI MAJĄCYCH SŁUCH, NIE LEJĄCYCH WODĘ O KABLACH SIECIOWYCH:

Szymon Nehring

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Naprawde nie potrafisz zrozumiec kontekstu ze smak, sluch i wech to zmysly ktore interpretuje mozg? Zamien sobie wino na pepsi i cole jak Ci tak strasznie przeszkadza i nie dorabiaj watku alkoholowego

Nie widze nic nielogicznego w moim tescie "tak lub nie" zgodnie z Twoim haslem albo slysze albo nie.

Umowmy sie 10 dni pod rzad (kazdy dzien jeden test tak lub nie) to Ci udowodnie

I nie mieszaj w to konkursow chopinowskich bo to jakas farsa

>biniek84

MtArkowski zaproponował proste i jasne zasady. Powtarzam jeszcze raz- jeśli słyszysz, przejdziesz test bez problemu. Ty się wykręcasz i chcesz, żeby zapłacić Ci za wydumane różnice pomiędzy przewodami podpinanymi w znanej Tobie kolejności??? Co TO ma wspólnego ze ślepym testem? Wybacz, dla mnie w tym sporze zwycięzcą jest MrArkowski.

Moj test jest prostszy - albo slysze albo nie

Nie ma zadnych innych warunkow ustalen zasad i przepisow

Test kolegi jest nieobiektywny bo miesza ludziom w glowie

Zrobcie taki test na dwoch markach ulubionego napoju (mirinda vs fanta; cola vs pepsi - jak robia slepe testy to nie kaza uczestnikom pic 5x coli i 5x pepsi itp) to zobaczycie jak mozg potrafi oszukac zmysly

I jeszcze raz powtarzam sluch muzyczny (pitch hilow) nie ma nic wspolnego ze sluchaniem audio bo wzmacniacze/kolulmy etc nie zmieniaja tonacji dzwiekow

W teście MrArkowskiego nie byłbyś w stanie podać, kuedy gra kabel za pierdylion złociszy, a kiedy za 1,50/m z wtykami po 3zl/szt, Ty chcesz, żeby podpinać kable w znanej Ci kolejności i będziesz opisywał różnice w dźwięku? Wolne żarty, zmień tabletki, te co używasz, są już za słabe...

Przepraszam a gdzie ja tak napisalem ze chce opisywac roznice i znac kolejnosc podpinania?

Nie zrozumiales ze to co napisal arecky odnosnie opisywania roznic to byla anegdotka z innego watku i z innym forumowiczem?

Tobie sugeruje mniej alko albo powrot do podstawowki na lekcje czytania ze zrozumieniem

Po raz kolejny logika nie jest kwestia statystyki :D

Dla mnie temat jest zamknięty. Za całym twierdzeniem o słyszeniu kabli zasilających kryje się farsa.

Co do Coli i Pepsi - bez trudu stwierdzam kiedy jest smak A, kiedy B. Nie muszę podawać nazwy, wystarczy mi, że wyraźnie stwierdzę:

1, 3 i 5 = jeden smak

2 i 4 = drugi smak.

Powód jest banalnie prosty, każda zmiana smaku = wychwycenie tej róznicy przez nasze kubki smakowe.

Gdyby tak było jak piszesz, ludzie pijący alkohol powinni po 2 głebszych nie czuć smaku wódki…a tak nie jest.

W momencie podania im innej wódki praktycznie każdy wskazuje, że nastąpiła zmiana w smaku.

Nie nazwią jej, to jasne. Nie powiedzą "o…Żytnia" (dla przykładu).

Ale powiedzą, że zmienił się smak.

Tyle tylko, że piszemy bzdury o piciu i jedzeniu. Ludzkie ucho ma zdolność do wychwytywania najmniejszych zmian w granicach zdolności odbioru zmian akustycznych.

Kabel zasilajacy nie ma wpływu na zmiany akustyczne, nie ma więc wpływu na zmianę brzmienia tego, co słyszymy.

Gdyby było tak, że po kilku minutowej sesji odsłuchowej nie dostrzegamy już zmian w brzmieniu…to płyty powinny być monotonne przez 30 minut…a potem "pauza".

A jakoś bez trudu potrafimy słuchac przez wiele godzin róznych utworów, czesto z pozoru identycznych..rózniących się detalami i niuansami na pograniczu percepcji - zdolności naszego postrzegania.

Stąd podałem Ci przykład Konkursu Chopinowskiego

Tego przykładu też nie zrozumiałeś…no cóż.

więc tak dla wyjaśnienia…zadaniem jury jest wskazanie na podstawie np. granego tego samego utworu przez rózne osoby…która z nich zagrała go "lepiej" wychwytujac pozorne zmiany na pograniczu naszej percepcji i zdolności odbioru.

Test był podany konkretnie w swej formie. Nie przyjmujesz bo nie słyszysz zmian w przypadku następującej zmiany kabla zasilajacego.

Jeśli te by wystepowały, to każda taka zmiana powinna skutkować tym, że informujesz "nastapiła zmiana, słysze"

Wtedy stwierdzamy - fakt, gra inny przewód.

Ludzki umysł bez trudu jest w stanie "notować" szybko po sobie nastepujące zmiany w brzmieniu. Gdyby było inaczej, nasz świat byłby…światem dosłownie ciszy.

Bo każdy najmniejszy szelest jest niczym innym jak tylko zmienną falą akustyczną na przestrzeni okreslonego czasu.

To o czym piszesz w swojej propozycji jest jakims nieporozumieniem w kwestii testu czy słyszysz kabel, czy nie (zasilający)

Dla mnie temat zamyka sie definitywnie po rz kolejny. Pisanie, że ktoś słyszy kable zasilajace jest bzdurą.

Miłej nocy

A jaka roznice Ci robi ze przerwy miedzy odsluchem nie beda 5 sekundowe tylko jednodniowe?

Przeciez wynik z Twojego punktu widzenia bedzie ten sam

Mi tobrobi ogromna roznice a szanse mam tr same idac Twoim tokiem rozumowania

Mozesz jeszcze wyjasnic dlaczego wystepuja roznice w brzmieniu kabli glosnikowych a w sieciowych nie? Tj co takiego w budowie maja kable glosnikowe ze brzmia inaczej od siebie czego zasilajace miec nie moga

I jak tu zrozumieć słyszących, przecież to tak oczywiste zmiany:) Kable z marketu w ogóle nie grą i nie można ich pomylić z żadnym audiofilskim, a tu się okazuje, że jedna próba i koniec! Mózg oszukany, zmęczony długimi testami i zapewne już nie rozpozna pomidorowej od rosołu :)

I jak tu zrozumieć słyszących, przecież to tak oczywiste zmiany:) Kable z marketu w ogóle nie grą i nie można ich pomylić z żadnym audiofilskim, a tu się okazuje, że jedna próba i koniec! Mózg oszukany, zmęczony długimi testami i zapewne już nie rozpozna pomidorowej od rosołu :)

Akurat zasilajace to najmniejsze zmiany na granicy percepcji ale wciaz do wylapania choc jest to naprawde bardzo trudne i w wielu probach pod rzad dla mnie niemozliwe

Pomidorowa od rosolu to kolumny a kable zasilajace to pomidorowa z pomidorow hiszpanskich i pomidorowa z pomidorow polskich

Już raz prosiłem o cytaty, kto tak twierdzi oprócz Ciebie? Jak czytam jakie są zmiany po zastosowaniu kremowych sieciówek, to tam o granicy percepcji nie ma mowy :)

Mowie za siebie i wyrazam wlasne zdanie. Nie moge brac odpowiedzialnosci za bzdury ktore wygaduja inni ludzie

Przeciez to ja mam sie zakladac wiec wiem najlepiej na ile slysze zmiany i kiedy przestaje je slyszec

A to co ktoś opisuje to z czego wynika? Dam przykład, oto co potrafi taka sieciówka "granica percepcji ma się rozumieć"

"1. Bas - lekki, ograniczony od dołu, z podbitym wyższym podzakresem (ekspozycja w zakresie 80-100Hz) co daje pewien głuchy, gumowy nalot. Brak idealnej kontroli znanej z Monitor Zero.

2. Średnica - doświetlona, z akcentem na wyższy podzakres przez co ładnie wypadają flety, piszczałki, itp. przy czym są one lekko rozjaśnione. Wyczuwalne jest odchudzenie dolnego podzakresu w efekcie czego męskie wokale brzmią w sposób szczupły. Brakuje im wypełnienia i fundamentu. Clapton i Cohen śpiewają dość podobnie do siebie, w zawyżonej tonacji, z pewnym prześwietleniem barwy. Żeńskie wokale prezentowane są w sposób ciekawszy i bardziej prawdziwy.

3. Wysokie tony - mają spory blask i są najmocniejszą stroną kabla. W kategoriach bezwzględnych brak im oczywiście absolutnego zróżnicowania i zwiewności. W stosunku do droższych kabli (Electraglide Ultra Khan Mk I, NBS Monitor Zero, Nordost Valhalla) czuć uproszczenia w zakresie barwy, która jest trochę monochromatyczna.

4. Scena bardzo szeroka, o przyzwoitej głębi, bardzo przejrzysta. Wyraźnie wyczuwalne tylne plany. Oczywiście brakuje tak spektakularnej holografii i poczucia autentyczności jak choćby z Epiphany X.3, ale uzyskany rezultat oceniam jako niezły. Na scenie panuje porządek, instrumenty są precyzyjnie lokalizowane i konturowo obrysowywane.

5. Barwa - pewna monotonia, raczej jasna i mało nasycona. Brzmienie sprawia lekko chłodne wrażenie, czuć matowość i uproszczenia. Świetnie wypadają instrumenty strunowe, są pełne blasku"

Arecky prosze cie nie wyskakuj z tak glupimi przykladami jak szelest w trawie. Dlaczego bedac w filharmonii 5 osob na 100 pozna ze wiolonczelistka ma rozstrojona strune basowa a reszta nie? Wg Twojej teorii kazdy powinien to wylapac bo to ewidentna zmiana dzwieku. Widzisz ewidentna dla 5 osob dla reszty nie

Jesli Tobie Panibozia poskapila sluchu to nie znaczy ze wszystkim w tym samym stopniu

@malikali

Dla mnie to bajkopisarstwo(sprzet nie moze zawyzyc tonacji). Ale nie odbieram im tego.

Dla mnie jedyne co moze zmienic sieciowka to w bardzo delikatny sposob skorygowac skraje pasm (glownie na gorze - przesterowanie i nachodzenie na siebie dzwiekow trywialnie mowiac uporzadkowanie) zadnej innej zmiany nie bylobmi dane uslyszec na sieciowkach. Za to glosnikowe juz tak mozna sie pokusic o opis zmian na srednicy o cieplejszym lub bardziej szczegolowym dzwieku

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.