Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

930 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Jako muzyk i meloman, oraz początkujący audiofil już wiem że są pewne zauważalne różnice zarówno między kablami głośnikowymi jak i różnymi interkonektami. Składając swój pierwszy prawdziwy sprzęt Hi-Fi, dopiero zacząłem się zagłębiać w temat kabli sieciowych, kondycjonerów itp. Na dzień dzisiejszy już wiem że będę musiał zakupić jakąś listwę sieciową typu Gigawatt PF-1 lub inną, gdyż zwyczajnie nie mam wystarczającej ilości gniazdek obok sprzętu. Ale co dalej? Jak wygląda temat słuchania listw i kabli sieciowych? Jakie jest wasze zdanie na ten temat i dlaczego kable sieciowe potrafią być tak cholernie drogie, a może to tylko czysty marketing?

Proszę o komentarze.

przykładowy kabelek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hej hej hej, no i co szanowny kolega ostatecznie był zakupił? Czy kolega może opisać dramatyczne zmiany w dźwięku po zapięciu mitycznej listwy sieciowej, wyprodukowanej przez audiofilską legendę?

I chwileczkę, kolega Elberoth w ankiecie oddał glos, że kabli sieciowych słyszy "raczej nie"? No, nie wierzę, to chyba jakiś żart?? Albo prowokacja?!?!?!?

Ukryta Zawartość

The odd get even.

Witam jeszcze niedawno bylem niedowiarkiem ze kable jakiekolwiek graja ?:) po zaproszeniu i wizycie u mnie Bazodruta zaczalem interesowac sie kablami ?? i postanowilem zrobic swoja pierwsza sieciowke : Po wizycie Bazuni i wdepnieciu do Gdyni producent kabli ?? nie bede pisal firmy ale jest na litere A postanowilem troszeczke sie pomeczyc , poczytalem , popytalem i zrobilem wlasna sieciowke: co wniosla .....trojmiasto mozna sie samemu przekonac . Napisze ze zrobiona z dobrych komponentow , 3 x ekran ?? podlaczony do uziemienia od strony gniazdka w scianie , koszt okolo 400zl ( BRAK WEZA OGRODOWEGO ) Wpieta jest w wzmak lampowy. Teraz koncze interkonekt przewodnik srebro :) a potem zaczne robic glosnikowe miedziane :) pozdrawiam

Napisze ze zrobiona z dobrych komponentow , 3 x ekran ?? podlaczony do uziemienia od strony gniazdka w scianie , koszt okolo 400zl

Tez se ostatnio zrobilem, ale za 55zl :) Tez ekran, ale 1 i tez podlaczony od strony sieci do uziemienia. Nie mam pojecia czy to cos wniesie do brzmienia (szczeze wątpie).

?👈

Tez se ostatnio zrobilem, ale za 55zl :) Tez ekran, ale 1 i tez podlaczony od strony sieci do uziemienia. Nie mam pojecia czy to cos wniesie do brzmienia (szczeze wątpie).

:):) Sam oplot koszt 3x14zl/1m smieszne co napisales ?? Ale bedzie tu zaraz wiecej takich jak ty z krytyka ....nie przejmuje sie :)

:):) Sam oplot koszt 3x14zl/1m smieszne co napisales ?? Ale bedzie tu zaraz wiecej takich jak ty z krytyka ....nie przejmuje sie :)

A co w tym smiesznego? Ze za 55zł nie da sie zrobic sieciowki?

Ukryta Zawartość

A oplot co wnosi do brzmienia?

Ukryta Zawartość

?👈

Bardzo łądna sieciówka :) sam se chyba taka zrobie.

pzdr. Łukasz

Za 55zl warto sprawdzic. Jak nic nie wniesie to chociaz bedzie wygladac. :) W zasadzie i tak bedzie to cos lepszego niz oryginalna sznorowka. Przynajmniej jest ekranowana.

?👈

Za 55zl warto sprawdzic. Jak nic nie wniesie to chociaz bedzie wygladac. :) W zasadzie i tak bedzie to cos lepszego niz oryginalna sznorowka. Przynajmniej jest ekranowana.

Ekranowanie to nie zabawa.

Podłączyć ekran do właściwego miejsca aby na coś się zdał to wiedza, praktyka i sztuka...

W większości przypadków ekranowana sieciówka pogarsza.

A co w tym smiesznego? Ze za 55zł nie da sie zrobic sieciowki?

Ukryta Zawartość

A oplot co wnosi do brzmienia?

A zrobiles ta sieciowke , czy kupiles kabel Lappa wtyki podlaczyles i to wszystko ?? Oplot nic nie wnosi tylko twierdzaco napisales ze za 55zl zlozyles jakis kabel ( nie zrobiles ) a piszac z dobrych komponentow mialem na mysli koszta ?? nie jak firmy kaza sobie za podobny kabel placic 2000zl-8000zl tylko duzo mniej :)

Ekranowanie to nie zabawa.

Podłączyć ekran do właściwego miejsca aby na coś się zdał to wiedza, praktyka i sztuka...

W większości przypadków ekranowana sieciówka pogarsza.

Ekran podlaczyc trzeba do uziemienia od strony gniazdka , od strony cd , wzmaka nie !!! i cala filozofia , cale te zaklocenia po ekranie do elektrowni trzeba wyslac ?? :):)

Ukryta Zawartość

Ekran podlaczyc trzeba do uziemienia od strony gniazdka , od strony cd , wzmaka nie !!! i cala filozofia , cale te zaklocenia po ekranie do elektrowni trzeba wyslac ?? :):)

Do ziemi! Nie do elektrowni ;)

I to tylko w "krótkich" instalacjach trójprzewodowych. W dwuprzewodowych niestety jest większy problem.

Nie sądzą aby takie ekranowanie w czymkolwiek pomogło.

400 zł DIY z tymi wtykami? To pochwal się na bazie jakiego kabla robiłeś.

Dla fazy i zera 2x4m2 dla uziemienia 1x2,5m2 przewodnik czysta miedz , kazda z zyl oddzielnie 2x ekranowana , folia i oplotem miedzianym , trzeci ekran poszedl na calosc przewodow. A jaki kabel odpowiem jak Bazunia papier toaletowy ?? Napewno nie Lapp kabel.

Do ziemi! Nie do elektrowni ;)

I to tylko w "krótkich" instalacjach trójprzewodowych. W dwuprzewodowych niestety jest większy problem.

Z ta elektrownia to usmiech byl :):) Oj pomaga, pomaga chociazby wokal przestaje byc gardlowo - nosowy :):)

Dla fazy i zera 2x4m2 dla uziemienia 1x2,5m2 przewodnik czysta miedz , kazda z zyl oddzielnie 2x ekranowana , folia i oplotem miedzianym , trzeci ekran poszedl na calosc przewodow. A jaki kabel odpowiem jak Bazunia papier toaletowy ?? Napewno nie Lapp kabel.

Ale to bedzie brzmialo! Ohhh. Tyle sie nad tym przewodem napracowales. Pewnie sporo wniesie. Nie poznasz wlasnego systemu. Tyle ekranow... No i ta czysta miedz (a tak na marginesie, myslisz ze jest lepsza jak w tym zwyklym przemyslowym Lappie?)! No i folia!

Wytrzyj piane z ust.

?👈

Ale to bedzie brzmialo! Ohhh. Tyle sie nad tym przewodem napracowales. Pewnie sporo wniesie. Nie poznasz wlasnego systemu. Tyle ekranow... No i ta czysta miedz (a tak na marginesie, myslisz ze jest lepsza jak w tym zwyklym przemyslowym Lappie?)! No i folia!

Wytrzyj piane z ust.

???ja nie mysle tylko wiem , Ty sie zastanawiasz , co do piany sam ja bijesz .....skad tyle jadu u Ciebie ?? Zawsze mozesz wpasc samemu sie przekonac :)a co Ty masz do foli aluminiowej ( ekran )?? wszedzie ja stosuja :):)

ANo i ta czysta miedz (a tak na marginesie, myslisz ze jest lepsza jak w tym zwyklym przemyslowym Lappie?)! No i folia!

Nawet zwykły kabel komputerowy jest lepszy od Lappa.

To nie jest kwestia wiary.Wierzyć można w Boga lub nie.To sprawa kompilacji systemu,akustyki i słuchu.Tutaj wiara nie ma nic do rzeczy.

Wierzyć można we wszystko w to co się komu podoba. Można wierzyć mocno lub słabo, a nawet świadomie słabo a podświadomie mocno. I nawet można realnie odczuwać efekty tej wiary. Nic nowego pod słońcem.

Kabel Lappa ma jedna wade ?? ekran: folia aluminiowa i oplot miedziany jest zalozony na wszystkie trzy zyly ktore sie wzajemnie zaklocaja . Powinna kazda zyla byc osobno ekranowana przynajmiej dwa razy potem do kupy zlozone izolacja teflonem i potem jeszcze jeden ekran na calosc j/w i konkretny kabel mamy ...a Lappa TYLKO ladnie wyglada :(:(

To akurat sobie sam sprawdze. Opinie sa calkiem odmienne niz Twoja.

Kabel Lappa ma jedna wade ?? ekran: folia aluminiowa i oplot miedziany jest zalozony na wszystkie trzy zyly ktore sie wzajemnie zaklocaja .

Niby tak znasz Lappa, a nawet nie wiesz jak jest zbudowany. Przeczuwam ze nawet nie wiesz z jakiej miedzi jest zrobiony, a co wiecej nie sluchales go. Jezeli wogole sieciowki cokolwiek zmieniaja. Lepszy jakikolwiek ekran niz zaden, chociaz ocenie to sam.

?👈

Mnie się wydaje, że konstrukcja slaw123 ma sens: przewodnik-izolacja-folia (przewodnik i ekran)-dodatkowy ekran na wszystko, aby kabel nie łapał i nie emitował zakłóceń (powinien być gruby). Coś podobnego widziałem w jakimś "firmowym" kablu. Trochę kłopot z uziemieniem - zebrane przez ekran zakłócenia nie powinny trafić z powrotem do obwodu.

Mnie się wydaje, że konstrukcja slaw123 ma sens: przewodnik-izolacja-folia (przewodnik i ekran)-dodatkowy ekran na wszystko, aby kabel nie łapał i nie emitował zakłóceń (powinien być gruby). Coś podobnego widziałem w jakimś "firmowym" kablu. Trochę kłopot z uziemieniem - zebrane przez ekran zakłócenia nie powinny trafić z powrotem do obwodu.

Od strony sprzetu ekran nie jest polaczony do uziemienia wiec raczej nie trafi do obwodu , ja swa wiedze opieram na doswiadczeniu kolegi ktory mi pomaga jest po szkole elektronicznej. Wiec wiedze na temat zasilania ma .

Niby tak znasz Lappa, a nawet nie wiesz jak jest zbudowany. Przeczuwam ze nawet nie wiesz z jakiej miedzi jest zrobiony, a co wiecej nie sluchales go. Jezeli wogole sieciowki cokolwiek zmieniaja. Lepszy jakikolwiek ekran niz zaden, chociaz ocenie to sam.

Uspokoj sie i badz grzeczny a na dobre Ci wyjdzie.

Uspokoj sie i badz grzeczny a na dobre Ci wyjdzie.

Tak tez myslalem. Konstruktorze kabli sieciowych.

A tak pozatym to, ty wlazles na mnie nie wiem czemu. Takze najpierw uspokoj sam siebie.

?👈

Tak tez myslalem. Konstruktorze kabli sieciowych.

A tak pozatym to, ty wlazles na mnie nie wiem czemu. Takze najpierw uspokoj sam siebie.

A tak POZA TYM w innych watkach tez nie grzeszysz , ja Tobie dokuczylem czym ?? ( prawda o kablu Lappa ) przepraszam ze jasnie wielmoznego pana urazilem, obrazilem :) Jestes zwyklym zazdrosnikiem i krzykaczem ...wyrosniesz z tego :)

Haha. Smieszny z ciebie ludzik. Co inne watki maja do tego? Calkowicie nie obchodzi mnie twoja opinia o Lappie. Sam nawet go jeszcze nie podpielem, bo nie mam pod co, a zrobilem go z czystej ciekawosci. Napisalem tylko ze watpie by sieciowka wplynela na brzmienie, a ty sie odrazu napompowales jak malolat odbierajac to jako krytykę i atak na swoj audiofilski wyrob z "trzema ekranami". Czyz nie bylo tak? Jak masz krótkawą pamięc cofnij sie wstecz o jedną stronę i przemysl to. Czytanie ze zrozumieniem sie klania.

Bez odbioru. Sławciu.

?👈

Haha. Smieszny z ciebie ludzik. Co inne watki maja do tego? Calkowicie nie obchodzi mnie twoja opinia o Lappie. Sam nawet go jeszcze nie podpielem, bo nie mam pod co, a zrobilem go z czystej ciekawosci. Napisalem tylko ze watpie by sieciowka wplynela na brzmienie, a ty sie odrazu napompowales jak malolat odbierajac to jako krytykę i atak na swoj audiofilski wyrob z "trzema ekranami". Czyz nie bylo tak? Jak masz krótkawą pamięc cofnij sie wstecz o jedną stronę i przemysl to. Czytanie ze zrozumieniem sie klania.

Bez odbioru. Sławciu.

Smieszny ?? alez mnie rozbawiles , zrobiles sobie sieciowke Lappa ?? Piszesz ze nie masz pod co podlaczyc a tu sie udzielasz, nie masz najmiejszego pojecia na temat zasilania a polemizujesz ...wiesz co podlacz tego Lappa sobie do siedzenia bedziesz lepiej myslal i w innych watkach nie bedziesz az tak zazarcie dyskutowal :):) A Lappem bawilem sie 5 lat temu z tym ze mialem w co go wsadzic !!!

Tak całkiem odmienne to nie są, bo w wielu wątkach ludzie potwierdzają moją opinię, że Lapp to zamulacz.

Smieszny ?? alez mnie rozbawiles , zrobiles sobie sieciowke Lappa ?? Piszesz ze nie masz pod co podlaczyc a tu sie udzielasz, nie masz najmiejszego pojecia na temat zasilania a polemizujesz ...

Wskaz mi moja polemike nt. kabli sieciowych? Nie napisalem ani jednego zdania o tym czy one "graja" czy nie, jaki wplyw maja na brzmienie itd. To byla luzna rozmowa. Po raz kolejny nie potrafisz czytac ze zrozumienim i wszystko odbierasz jako atak na swoja osobe, a potem skaczesz do gardla.

wiesz co podlacz tego Lappa sobie do siedzenia bedziesz lepiej myslal i w innych watkach nie bedziesz az tak zazarcie dyskutowal :):)

Tu to juz calkiem sie wyglupiles. Nie zachowuj sie jak obrazony didzius.

A Lappem bawilem sie 5 lat temu z tym ze mialem w co go wsadzic !!!

Zaluje ze nie podpioles sobie go do glowy, moze by troche zasilila te Twoje szare komoreczki.

Tak całkiem odmienne to nie są, bo w wielu wątkach ludzie potwierdzają moją opinię, że Lapp to zamulacz.

To juz sobie sprawdze sam.

?👈

Wskaz mi moja polemike nt. kabli sieciowych? Nie napisalem ani jednego zdania o tym czy one "graja" czy nie, jaki wplyw maja na brzmienie itd. To byla luzna rozmowa. Po raz kolejny nie potrafisz czytac ze zrozumienim i wszystko odbierasz jako atak na swoja osobe, a potem skaczesz do gardla.

Tu to juz calkiem sie wyglupiles. Nie zachowuj sie jak obrazony didzius.

Zaluje ze nie podpioles sobie go do glowy, moze by troche zasilila te Twoje szare komoreczki.

To juz sobie sprawdze sam.

Ales sie zagotowal az kipisz :):) a szare komoreczki dobrze pracuja nad nowym projektem kabelkow :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.