Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-797 + CDX-497 + no właśnie?

Pap76

Zestaw na Yamaha RX-797+ CDX-497  

31 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy warto budować zestaw z ta elektroniką (budżet elektroniki ok. 2 tys.)

• TAK
      22
    • NIE
      9

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o poznanie Waszych doświadczeń z tym zestawem.

Poszedłbym sobie go normalnie posłuchać do sklepu, ale wprowadzono już nową linię ampli i CD'ków, więc z tego co widzę szanujące się sklepy odstawiły starą (o która pytam) do archiwum.

Z wielu powodów, a po pierwsze budżetowych, chciałbym zaopatrzyć się właśnie w ten starszy zestaw. Opinii ma sporo i generalnie bardzo pochlebne, bo oprócz mocy, toteż niezły "kombajn". Tyle, ze to opinie na porównywarkach..

Chciałbym poznać Wasze opinie na temat tego zestawu elektroniki.(Spróbuję go gdzieś posłuchać, ale może być trudno)! ;-)

Poradził mi ktoś ten zestaw na forum, ale zestaw bez kolumn nie jest kompletny, a kolumny raczej kupiłbym nowe, bo na okazję może musiałbym długo poczekać.

Zależy mi na w miarę ciepłym, detalicznym i z dużą dynamiką brzmieniu. Słucham rocka i metalu progresywnego, trochę jazzu i po trosze całej reszty. Generalnie szybkie zmiany tempa, dynamiki, natężenia dźwięku (od wykopu po liryczne wstawki), rytmu, nasycenia instrumentów - trochę do zrobienia ten zestaw będzie miał. Z drugiej strony zanurzam się w muzie na godziny, więc muszę to po prostu wytrzymać! ;-)))

Proszę o pomoc/rady w doborze ewentualnych kandydatów na kolumny (do odsłuchu ze wzmakiem pod pachą) - mogą to być po prostu Wasze zestawy z tą elektroniką).

Czy do tego zestawu łatwo dobiera się kolumny czy raczej jest wybredny i trudno trafić dobre zestawienie?

No i jeszcze jedna prośba, żeby nie robić tego później...

Jeżeli ktoś uważa, ze ten zestaw niewart zachodu, to podejrzewam, że zna lepszy (w takim samym budżecie ok. 2k za nowa elektronikę) - będę wdzięczny za podzielenie się ta wiedzą ;-)

Pamiętajcie: wzmacniacz + CD + tuner ;-)

Słyszałem dokładnie ten zestaw z AE Aelite 2, połączone jakimś tańszym XLO, a IC o ile pamiętam, to był jakiś QED. Grało to bardzo przyjemnie, jak na cenę całości. Miłe wrażenia, dźwięk zrównoważony z przyjemnym basem, sporo szczegółów, miła dla ucha średnica, poprawna stereofonia i dynamika. Zestawu słuchałem przez kilka godzin i pozostawił dobre wrażenia, wciągający i niemęczący dźwięk. Jak na budżetowe klocki, to bezpieczny zakup.

bardzo dobry zestaw, polecam kolumny magnata np quantum 555, mam, i uzytkuje jako II zestaw juz ponad 5 lat, z innymi kolumnami

i radze z humorem podchodzic do opinii mlodzencow polecajacych uzywki allegro, tylko z tego powodu, ze nigdy nie mieli nowego sprzetu :-)

bardzo dobry zestaw, polecam kolumny magnata np quantum 555, mam, i uzytkuje jako II zestaw juz ponad 5 lat, z innymi kolumnami

i radze z humorem podchodzic do opinii mlodzencow polecajacych uzywki allegro, tylko z tego powodu, ze nigdy nie mieli nowego sprzetu :-)

Rozumiem, że piszesz o tytułowym zestawie? ;-)

Mam ten zestaw z monitorami Tonsil Siesta Sat.

Ciche, sypialniane wręcz odsłuchy w 14m2. Sprawdza się zadowalająco w jazzokolicach, jakiejś klasyce i radiowo Trójkowych klimatach.

Do ostrego rockowego łojenia zdecydowanie nie polecam.

A ponieważ miewam niekiedy na takowe apetyt, nieśmiało rozglądam się za małymi Magnatami (np. 603), polecanymi tu i ówdzie.

Ponoć bardziej wyrównane brzmienie, z lekko uszczuploną średnicą (RX-797 jej nie żałuje) i mocniejszą podstawą basową (tego czasem mi brakuje).

wedlug mnie calkiem fajny zestawik za spoko pieniazki. Ale i tak uwazam ze dobierac powinienes pod kolumny. Pamietaj ze kupujac w sklepei stacjonarnym mozesz wymienic towar do 14 dni. Wiec mozesz go przetestowac

wedlug mnie calkiem fajny zestawik za spoko pieniazki. Ale i tak uwazam ze dobierac powinienes pod kolumny. Pamietaj ze kupujac w sklepei stacjonarnym mozesz wymienic towar do 14 dni. Wiec mozesz go przetestowac

Poważnie? W każdym sklepie? Jest na to podstawa prawna? Pewnie będą udawać, ze nie ma niczego takiego...

Gość

(Konto usunięte)

Nie wprowadzaj ludzi w błąd! Ten przepis został dawno wykreślony!

To o czym piszesz (wymiana bez podania przyczyny, a i to tylko do 10 dni) obowiązuje tylko w przypadku umów sprzedaży zawieranych poza siedzibą firmy oraz sprzedaży na odległość (przedstawiciele handlowi np. telefonii, zakupy przez internet, itd.).

W przypadku sklepów "stacjonarnych" tylko od dobrej woli sprzedawcy zależy, czy możesz zwrócić towar. W innych sytuacjach zwrot następuję tylko w ramach reklamacji - tu do wyboru albo gwarancja, albo rękojmia ("niezgodność towaru").

Nie wprowadzaj ludzi w błąd! Ten przepis został dawno wykreślony!

To o czym piszesz (wymiana bez podania przyczyny, a i to tylko do 10 dni) obowiązuje tylko w przypadku umów sprzedaży zawieranych poza siedzibą firmy oraz sprzedaży na odległość (przedstawiciele handlowi np. telefonii, zakupy przez internet, itd.).

W przypadku sklepów "stacjonarnych" tylko od dobrej woli sprzedawcy zależy, czy możesz zwrócić towar. W innych sytuacjach zwrot następuję tylko w ramach reklamacji - tu do wyboru albo gwarancja, albo rękojmia ("niezgodność towaru").

Ememka - dzięki za sprostowanie. Też mi sie tak wydawało - to byłoby zbyt piękne ;-)))

• 2 tygodnie później...

A ponieważ miewam niekiedy na takowe apetyt, nieśmiało rozglądam się za małymi Magnatami (np. 603), polecanymi tu i ówdzie.

Ponoć bardziej wyrównane brzmienie, z lekko uszczuploną średnicą (RX-797 jej nie żałuje) i mocniejszą podstawą basową (tego czasem mi brakuje).

Szczerze polecam 603-ki jako ich były użytkownik, zwłaszcza do Yamaszki (jak wiesz Lavender - pisaliśmy kiedyś do siebie - grały u mnie z RX-550). W zasadzie opierając się tylko na własnej opinii o 603 kupiłem "w ciemno" 607.

Co do tej średnicy to trochę się zagubiłem i mam nadzieję, że nie ode mnie słyszałeś ;-) Bo akurat 603 ma świetną średnicę, właśnie trochę wysuniętą, na czym fantastycznie zyskują wokale, wyraźnie wysunięte na pierwszy plan, co lubię, a utwierdził mnie w tej opinii odsłuch 607-mek - tutaj wyraźnie cofnięte wokale, mniej średnicy, za to można spokojnie odsłuchiwać ruchów tektonicznych, te kolumny nie mają najmniejszych kłopotów z solidnym czystym i selektywnym basem, nawet w 30m2.

603 zamieniłem na 607, bo 603 po prostu zginęły w 30m2 salonie (i grały uczciwie sprawę nazywając beznadziejnie), za to doskonale pracowały w 15m2 pokoju i pozwoliły mi odkryć na nowo brzmienie wielu płyt Rogera Watersa, Floydów, Dire Straits i Oldfielda.

No a teraz poszukuję wzmacniacza/amplitunera do moich 607-mek i waham się czy R-S700 to dobry wybór, bo jak niektórzy piszą gorszy od RX-797, a już nowych czarnych w normalnej cenie nie uświadczy.

Pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

Szczerze polecam 603-ki jako ich były użytkownik, zwłaszcza do Yamaszki (jak wiesz Lavender - pisaliśmy kiedyś do siebie - grały u mnie z RX-550). W zasadzie opierając się tylko na własnej opinii o 603 kupiłem "w ciemno" 607.

Co do tej średnicy to trochę się zagubiłem i mam nadzieję, że nie ode mnie słyszałeś ;-) Bo akurat 603 ma świetną średnicę, właśnie trochę wysuniętą, na czym fantastycznie zyskują wokale, wyraźnie wysunięte na pierwszy plan, co lubię, a utwierdził mnie w tej opinii odsłuch 607-mek - tutaj wyraźnie cofnięte wokale, mniej średnicy, za to można spokojnie odsłuchiwać ruchów tektonicznych, te kolumny nie mają najmniejszych kłopotów z solidnym czystym i selektywnym basem, nawet w 30m2.

603 zamieniłem na 607, bo 603 po prostu zginęły w 30m2 salonie (i grały uczciwie sprawę nazywając beznadziejnie), za to doskonale pracowały w 15m2 pokoju i pozwoliły mi odkryć na nowo brzmienie wielu płyt Rogera Watersa, Floydów, Dire Straits i Oldfielda.

No a teraz poszukuję wzmacniacza/amplitunera do moich 607-mek i waham się czy R-S700 to dobry wybór, bo jak niektórzy piszą gorszy od RX-797, a już nowych czarnych w normalnej cenie nie uświadczy.

Pozdrawiam!

Przepraszam ze średnio w temacie,ale skoro piszecie o Yamaszce to wie ktoś jak optymalnie ustwić w niej dżwięk?

Mam MCR 840 i nie mogę się połapać w ustawieniach na pilocie i tv,w poprzedniej LG miałem equalizer rock,pop,jazz,classic itp a tu tylko bass i treble...

Gość

(Konto usunięte)

Przepraszam ze średnio w temacie,ale skoro piszecie o Yamaszce to wie ktoś jak optymalnie ustwić w niej dżwięk?

Mam MCR 840 i nie mogę się połapać w ustawieniach na pilocie i tv,w poprzedniej LG miałem equalizer rock,pop,jazz,classic itp a tu tylko bass i treble...

Kręcisz gałami ;) (bass i treble) wedle uznania i ustawiasz na taki dźwięk, jaki Tobie odpowiada :) Nie pytaj o takie rzeczy na forum, bo to Ty przecież słuchasz, a nie Towarzystwo z forum ;)

A "optymalnie" to regulacja barwy na pozycji "0" i włączony tryb DIRECT :) Masz wtedy najbardziej czysty dźwięk w postaci takiego, jaki podawany jest ze źródła.

Na marginesie dodam, że lata temu, jeszcze na amplitunerze Technicsa, miałem ustawienie typu "uśmiech dyskoteki" - wysokie i basy na maksa...

Po zmianie sprzętu na początku jakoś dziwnie słuchało mi się z wyzerowaną regulacją tonów...

Teraz jednak nie wyobrażam sobie powrotu do dawnych ustawień, bo niewiele czasu potrzeba, by stwierdzić jak bardzo podbicia "kaleczą" brzmienie.

Kręcisz gałami ;) (bass i treble) wedle uznania i ustawiasz na taki dźwięk, jaki Tobie odpowiada :) Nie pytaj o takie rzeczy na forum, bo to Ty przecież słuchasz, a nie Towarzystwo z forum ;)

A "optymalnie" to regulacja barwy na pozycji "0" i włączony tryb DIRECT :) Masz wtedy najbardziej czysty dźwięk w postaci takiego, jaki podawany jest ze źródła.

Na marginesie dodam, że lata temu, jeszcze na amplitunerze Technicsa, miałem ustawienie typu "uśmiech dyskoteki" - wysokie i basy na maksa...

Po zmianie sprzętu na początku jakoś dziwnie słuchało mi się z wyzerowaną regulacją tonów...

Teraz jednak nie wyobrażam sobie powrotu do dawnych ustawień, bo niewiele czasu potrzeba, by stwierdzić jak bardzo podbicia "kaleczą" brzmienie.

Dziękuje za info ale tego się obawiałem i nie mogę zrozumieć zachwytu na różnych forach sprzętem typu Yamaha...ja jestem zawiedziony,na szczęscie mam mały pokój i nie wiem ile to sub zmieni,Jamo czy DIY bo muza będzię się lała szalenie ekstremalna Death i Black metal

Dziękuje za info ale tego się obawiałem i nie mogę zrozumieć zachwytu na różnych forach sprzętem typu Yamaha...ja jestem zawiedziony,na szczęscie mam mały pokój i nie wiem ile to sub zmieni,Jamo czy DIY bo muza będzię się lała szalenie ekstremalna Death i Black metal

Hmm. Dziwne. W większości metalu nie ma najniższego basu. Po co Ci sub? Bo żeby przywalić średnim basem wystarczy odkręcić gałę i już.

Hmm. Dziwne. W większości metalu nie ma najniższego basu. Po co Ci sub? Bo żeby przywalić średnim basem wystarczy odkręcić gałę i już.

To chyba przyzwyczajenie z...telefonu.

Posiadam Samsunga Wave 8500 i jakieś tam słuchawki Koss Porta Pro,podbicia basu i barwy dzwięku nie uświadczy chyba żadna mp3 na świecie,w każdym razie ja takiej nie słyszałem

• 9 miesięcy później...

Milalem RX-797. Przyjazny ampli jak za kase ponizej 1000zl. Ale troche bez polotu, czyli to czego sie obawialem. Ale mimo to jak za ta kase to dosc poprawny dzwiek. O ile ktos szuka takiego urzadzenia, ktore jest dosc swierze.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Milalem RX-797. Przyjazny ampli jak za kase ponizej 1000zl. Ale troche bez polotu, czyli to czego sie obawialem. Ale mimo to jak za ta kase to dosc poprawny dzwiek. O ile ktos szuka takiego urzadzenia, ktore jest dosc swierze.

Rafałku, ale ten temat jest troszkę nieświeŻy już... ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.