Skocz do zawartości
IGNORED

phono preamp Dual TVV46 ( ponoć Monacor SP6 )

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam schemat i wzór PCB przedwzmacniacza phono ( RIAA ) do gramofonu. Może ktoś skorzysta, a może nawet przerobi płytkę i jeżeli znajdą się chętni można by zamówić wiekszą ilość. Ponoć na tym układzie wzorowany jest Monacor SP6, który był tu chwalony za dźwięk, a zrobiny jest na dość budżetowych elementach - dać metalizowane rezystory , dobre kondensatory i tranzystory i może jeszcze dołożyć wtórnik emiterowy na końcu....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1532-0-75195300-1314468964_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedstawiam schemat i wzór PCB przedwzmacniacza phono ( RIAA ) do gramofonu. Może ktoś skorzysta, a może nawet przerobi płytkę i jeżeli znajdą się chętni można by zamówić wiekszą ilość. Ponoć na tym układzie wzorowany jest Monacor SP6, który był tu chwalony za dźwięk, a zrobiny jest na dość budżetowych elementach - dać metalizowane rezystory , dobre kondensatory i tranzystory i może jeszcze dołożyć wtórnik emiterowy na końcu....

Jestem ciekaw porównania z tym równie prościutkim pre RIAA z bierną korekcja (Pacific):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Tak się zastanawiam, co kieruje ludźmi, którzy wygrzebują jakieś proste, by nie rzec prymitywne starocie

i próbują namówić innych na ich realizację ?

Jest to prościutki, prymitywny układ z przełomu lat 60/70 lub początku lat 70-tych ub.w.

Kto chwalił ten układ za dźwięk - imię, nazwisko, data i miejsce urodzenia, pesel itp.

Dlaczego Ty nie zajmiesz się realizacją tego projektu tylko szukasz jelenia, by się tym zajął ?

Wystarczy przeanalizować ten schemat, by dać sobie spokój.

to daj sobie spokój

np. JLH jest z 1969 - też jest be ?

z nikogo nie chcę robić jelenia, nie przypisuj mi takich intencji, na klona krella ksa 50 namówiłem dziesiątki ludzi na całym świecie, też źle zrobili ,że złapali bakcyla ?

nie chcesz nie rób i nie psuj proszę atmosfery

Ukryta Zawartość

ten monacor jest ponoć wzorowany na dualu tvv46 - stosunek jakość cena super

Ukryta Zawartość

Jak to jest , że płacę za wstęp do pewnego serwisu kasę, m.in. po to żeby mieć ten schemat, potem rysuję ścieżki, skanuję, wstawiam wątek na forum i od razu znajduje sie osoba , która wylewa na mnie kupę.... Kuźwa , nie rozumiem. Czy ja oczekuję czegokolwiek za to co zrobiłem? Wywołuje temat i sprawdzam tylko , czy są zainteresowani. Może ktoś wymyśli jakąś lepszą płytkę, może jakiś fajny mod i urodzi się coś wartościowego, co pobije równie nieskomplikowane uklady za niekiedy setki złotych i kilku gości, ze mna włącznie będzie miało troche frajdy z dźwięku. Tylko tyle. Po to chyba jest takie forum. Oczywiście za krytyke nie pójdę do sądu ( jak to się ostatnio zdarza :-) ) , ale proszę o krytykę konstruktywną, a nie przypisywanie mi złych intencji, bo mam dokładnie odwrotne :-)

OK. Wynoszę się, by nie psuć atmosfery, która nie za bardzo mi odpowiada.

Tak najprościej, zrobić kupę i się wynieść.

A ja jednak oczekiwał bym precyzyjnej analizy tego schematu - zgodnie z wcześniejszym wpisem "Wystarczy przeanalizować ten schemat"- i wykazaniu że ze względu na istniejące błędy w projekcie nie warto się tym zajmować bo to nie może dobrze grać. Nie wykluczam, ze kolega ma rację, ale ???

I fajnie by było, żeby to było troszkę lepsza analiza niż u small Jarka - oczywista oczywistość i wszyscy widzą.

I jeszcze jedno - to forum z nazwy audiostereo, a nie top high-end super-hiper projekty powyżej 10k. Nie wszystko co próbuje się tu wspólnie zrobić musi konkurować z najlepszymi produktami światowymi. Jest tu też miejsce na projekty proste pozwalające za nie dużo pieniądze zrobić przyzwoitą rzecz. Odniosłem wrażenie, że nie wszyscy tutaj słyszą wielkość wtyczki zasilającej,zawartość procentową miedzi, szumy cyny i gęstość powietrza.

Są tacy którzy chcą zrobić coś samodzielnie i mieć z tego satysfakcję. Nie koniecznie High-End'ową satysfakcję :)

Bogdan ,robiłem ten pre (lub bardzo podobny)jakoś z 1 rok temu jak poszukiwałem czegoś prostego do mojego PJ ,jednak bez większych rewelacji w dźwięku.Grał dobrze ba.. nawet bardzo dobrze mając na uwadze poniesione koszty i czas na konstrukcję.Później zwróciłem uwagę na :

Ukryta Zawartość

ten po dalszych lekkich modach już zagrał lepiej, i użytkuje go do teraz kolega.

A bzdurnymi wpisami się nie przejmuj ,dobrze iż wstawiłeś schemat i jeszcze dodatkowo z rys.PCB układ można śmiało robić jest mało skomplikowany i tani, a na pewno zawodu nie sprawi.

Ukryta Zawartość

Podsyłam zdjęcia gotowego przedwzmacniacza Dual TVV47. Zdaje się, że to usprawniona wersja z pełnym mostkiem na zasilaniu. Nawet nie wiem, jak gra. :)

Tranzystory w pierwszym stopniu BC239C, a w drugim BC309B.

Ukryta Zawartość

post-20270-0-68699900-1314532319_thumb.jpg

post-20270-0-71255100-1314532327_thumb.jpg

post-20270-0-61162000-1314532336_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja sobie zamówiłem 10 szt. 2sk170BL. Mam tylko nadzieję, że oryginały.

Zrobię sobie z nich Bride of Zen Passa - wersja na JFET.

I myślę o tym preampie RIAA, modyfikacja Le` Pacifik, czy jakoś tak.

Ogromnej jakości nie potrzebuję, nie mam hi-endowego gramofonu, sam też nie jestem hi-endowy ;)

Mam nadzieję, że zaspokoi moje potrzeby i zmiażdży wynalazki z allegro do co najmniej 300zł.

Ojciec jakiś czas temu kupił sobie pre Vivanco za 100 zł z hakiem.

Strasznie to ustrojstwo buczy, w dodatku jakość dźwięku jest kiepska, przesycone wysokie, basu zero.

Jak ten RIAA na jfetach mi się nie spodoba to ojciec na pewno się ucieszy z prezentu :)

Jeżeli jest ktoś chętny to mogę zaprojektować pcb pod któryś ze sprawdzonych pre riaa na 2sk170.

Bogdan, ten projekt, który zaprezentowałeś, jest za skomplikowany jak dla mnie. Nie zrozum mnie tylko źle,

nie widzę problemu w większej ilości elementów, ale jakimś sposobem zaraziłem technologiami Passa.

U niego układy opierają się na jak najmniejszej liczbie elementów potrzebnych do oddania ciekawego brzmienia.

Tak wygląda oryginalny pre.Był montowany do LENCO L75.

Ukryta Zawartość

post-12382-0-09681600-1314544342_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tutaj schemat Duala TVV47

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Mam w tej chwili w domku Monacora SPR-6 do odsłuchu, powiem szczerze,że wypadł bardzo blado w porównaniu z pre, które znajduje się w mojej integrze Arcam Alpha 5. Myślałem, że będzie o niebo lepszy, a tym czasem dźwięk cieniutki. Duża szczegółowość, ale jak dla mnie za dużo góry, dynamika słabiutka, środek płaski, a basu po prostu chwilami brak. Jeśli o mnie chodzi to powiem tak Monacor jest lepszy niż pre w amplitunerze Yamaha, który posiadam, jednak o klasę niżej w porównaniu do Arcama.

Mam nadzieję, że opinia będzie w jakiś sposób pomocna - pozdrawiam

A tak na marginesie sam szukam jakiegoś fajnego pre gramofonowego do zrobienia, mam jeszcze gdzieś stary wzmacniacz unitry produkowany na export, z francuskimi napisami, ciekawe jakie tam siedzi pre? Chociaż nie spodziewam się jakiejś rewelacji może w wolnej chwili to wytargam i podłączę.

Są fajne wątki przedwzmacniaczy np Nuda, czy forumowe pre tego samego autora, jednak dorwanie PCB graniczy z niemożliwym, natomiast nie mogę sobie pozwolić ze względów finansowych na zakupienie poskładanych kostek. Złotym środkiem jest budowa, którą finansowo można sobie rozłożyć w czasie, lub też wykorzystać elementy z szafy, jednak co budować - to jest pytanie...

zgadza się tylko to totalny prototyp z tego co czytałem, jak zagra i czy wogóle zagra? Mam nadzieję, że tak jednak wolałbym coś co już ktoś zrobił i wie jak gra, coś co posiada już pewną renomę i daje zadowolenie ze słodkich dźwięków winyla:)

zgadza się tylko to totalny prototyp z tego co czytałem, jak zagra i czy wogóle zagra? Mam nadzieję, że tak jednak wolałbym coś co już ktoś zrobił i wie jak gra, coś co posiada już pewną renomę i daje zadowolenie ze słodkich dźwięków winyla:)

Przepraszam za off-topa, ale chciałbym polecić Actidampa Mk2, z wątku o takim samym tytule. Złożyłem kilka przedwzmacniaczy w oparciu o ten układ. Wystarczy poprawny montaż i zastosowanie się do moich sugestii zawartych w w/w wątku. Gra bardzo kulturalnym dźwiękiem, z ładną przestrzenią i ciepłym basem, bez nadmiernego eksponowania góry czy zniekształceń dynamicznych jakie przytrafiają się niektórym bardzo prostym układom z korekcją RIAA w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego. Mam też jeszcze niewykorzystane płytki - 3 komplety - jakby ktoś chciał to proszę o wiadomość. W załączeniu dla przypomnienia najważniejsze obrazki i fotka płytek (sorry, że bez soldermaski i trzeba powiercić otwory, ale takie były czasy jak je zamawiałem jakieś 15 lat temu)

Ukryta Zawartość

post-8831-0-00957200-1314717617_thumb.gif

post-8831-0-49536200-1314717659_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A propos układu, o którym traktuje ten wątek, to znalazłem coś bardzo podobnego, co znajduje się na pokładzie amplitunera AT9100 produkcji Unitra Kasprzak, a także we wzmacniaczu z serii "Zrób to sam" AWS-1 Unitra Telpod. Układ gra bardzo fajnie, old-schoolowo, tak jak za starych dobrych czasów słuchało się winylu;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

jest dużo racji z archaicznymi układzikami na tranzystorach obok układów OPA ze slew rate 700Vus ale popadajmy w skrajności -- te OPA czy NE5532 zawsze będą ciąć sygnał na pół bo to klasa B, tranzystorki w tym układzie jednak mają klase A i najważniejsze grają basowo lepiej ponieważ korektor był za lat sprzed ostatnich zmian przebiegu RIAA, uwaga na preampy FET gdyż niewłasciwa polaryzacja niweczy efekt a.......... wielu nie zdjae sobie sprawy z róznicy korecji aktywnej i pasywnej. jest wiele niuansów ktore daja pożadany efekt.

• 2 tygodnie później...

zmontowałem tydzień temu Duala TVV47 i...... jednak pokonał preampy na dzisiejszych kosteczkach, napewno wyprowadzi z równowagi wielbicieli OPA, BurrBrowna 700Vus, srodek i góra TVV47 bez porównania dynamiczna i bez szklistosci kosteczkowej, bas spokojny i mógłby być sprężysty ale jest tradycyjny układ klasy A do dobrego słuchania, ta wersja mniej szumi niż TVV46 z racji tranzystora pnp.

• 7 miesięcy później...
  • 1 rok później...

Fajny preamp ja swojego lekko zmodernizowałem.Zasilanie akumulatorowe+stabilizacja na tranzystorze,dokładne parowanie elementów,inne tranzystory i kondensatory.Gra bardzo dobrze-koszt praktycznie żaden.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.