Skocz do zawartości
IGNORED

KLIPSCH RF-62 + H/K 3490

hartmann

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

od kilku tygodni przymierzam się do zakupu zestawu stereo głównie pod filmy i muzykę (trip-hop, czyli dużo niskich tonów + dźwięku w rodzaju Macy Gray, Roisin Murphy, Morcheeby). Wielkość mojego pokoju to 16m^2, chociaż niedługo będę się przenosił do 20m^2.

Przejrzałem już masę tematów i musze przyznać, że im więcej czytam, tym mam wiekszy mętlik w głowie. Planuję podłączyć cały zestaw do komputera z SB X-Fi, oraz TV przez HDMI. Sugerując się opiniami z róznych for, skłaniam się ku zestawowi Klipsch RF-62 + Amplti Harman Kardon 3490. Będzie to mój pierwszy "porządny" zestaw stereo, do tej pory nigdy nie miałem do czynienia z hi-fi, więc cokolwiek bym nie wybrał, to różnica dla mnie będzie ogromna.

Budżet ok 4000zł

Pozdrawiam,

Paweł

https://www.audiostereo.pl/topic/86087-klipsch-rf-62-hk-3490/

Zdecydowanie przed zakupem powinieneś odsłuchać z HK 3490 głosniki marki Roth Audio Oli 4. Zdecydowanie powinny pasować pod Twoje upodobania muzyczne, a dodatkowo rewelacyjnie się komponują w połączeniu z elektroniką Harmana.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Glosniki sa dobre do tego gantunku muzyki. Niskie tony sa bardzo dynamiczne i czuc je :) zastanowil bym sie tylko nad 52 czy czasem 62 nie beda za duze. Do Klipscow pewnie zamiast harmana wybral bym Marantza

• 5 miesięcy później...

Hej - żeby nie zakładać identycznego tematu - też myślę o połączeniu HK3490 lub HK980 z Klipsch rf-62.

Muzyka jakiej słucham to głównie elektroniczna w stylu Faithless, rock np.Cranberries, Kings of Leon, Red Hot Chilli Peppers, wolniejsze utwory od Coldplay, koncerty, czasem jakiś dubstep ale też spokojnie (na codzień leci u mnie chilliZet).

Generalnie muzyka z sporą ilością basów, perkusji, syntów, gitar. Czasem coś bardziej klubowego jak Black Eyed Peace.

Pokój różnie ale w okolicach 20m.

W muzyce lubię przede wszystkim pełny bas ale bez dudnienia/pudełkowatego pogłosu czy innych wkurzających zniekształceń. Nie lubię ostrej góry. Fajnie jakby była słychać sporą przestrzeń i w miarę dobrą separację instrumentów.

Nie wiem czy to wszystko dobrze opisuję ponieważ moje doświadczenia kończą się na odsłuchach słuchawkowych i staram się podobnie sprecyzować wymagania co do kolumn;)

Miałem okazję słuchać Klipsch f2 i grały fajnie ale nie było do czego porównać.

Czy te zestawienia H/K + Klipsch rf-62 się sprawdzi w opisanej muzyce? Może autor tematu zakupił taki zestaw i mógłby się wypowiedzieć?

Pozdrawiam:)

dużo słuchałem klipschów - f10, f30, rf-82 - generalnie wszystkie z nich mają bardzo mocny bas i dość ostrą górę, ale zdecydowanie cofniętą średnicę. Moim zdaniem klipsch najlepiej gra przy muzyce elektronicznej, dubstepie, dnb i pochodnych czują się jak ryba w wodzie, ale tam gdzie wchodzi wokal/gitary jest słabiutko. RF-82 potrafią ładnie scenę zbudować, a oprócz tego zdjęcie maskownic pozwala o wiele bardziej wyeksponować górę. Ale f20 i rf82 to są naprawdę potężne kolumny :) a moge dodać że słuchałem ich na różnych ampli onkyo w markecie (większość to 5-7.1, ale również ampli stereo + rf82)

W muzyce lubię przede wszystkim pełny bas ale bez dudnienia/pudełkowatego pogłosu czy innych wkurzających zniekształceń. Nie lubię ostrej góry. Fajnie jakby była słychać sporą przestrzeń i w miarę dobrą separację instrumentów.

zapomnij o jakichkolwiek Klipsch F czy RF, to gra bardzo ostro obojętnie czy ktoś to ładnie ubierze w słowa

to są kolumny głównie do kina, efektowne, bezpośrednie (prezentacja tzw "na twarz") ale przy muzyce są męczące przy dłuższym słuchaniu (zwłaszcza F)

bas jest świetny, mało które nowe podłogówki mają taki jak Klipsch ale są i takie

tu masz wszystko lepsze (przestrzeń, średnica, analogowa góra) od Klipsch + taki sam bas, kolumny to Oli Roth 40, jako alternatywę jeśli trafisz posłuchałbym Heco Metas

Klipsche faktycznie maja super bas perfekcyjnie schodzacy i znakomicie kontrolowany. co do seri F to model najmniejszy 1 jest miekki nie ma ostrej gory jak 2 i 3. Seria RF jest bardziej zrownowazona gora nieco stepiona i ciutke wiecej srednicy. Zestawil bym to bardziej z Marantzem niz Harmanem. Marantz wyciagnie fajna srednice. Ewentualnie Cambridge audio. Heco jest bardziej uniwersalnym glosnikiem. Do elektronicznej bardziej Klipsch

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.