Skocz do zawartości
IGNORED

Panele akustyczne firmy Avcon,

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Wypożyczyłem dwa panele akustyczne Avcon Grand-6.

Moje pomieszczenie, w którym słucham głównego systemu audio ma około 30m2, jest w kształcie znaku "Rodło", czyli jest to coś bliskie literze "S". Sprzęt mam umiejscowiony we wnęce - z tyłu dużo szkła okien, w ogóle mam dużo okien, bo aż siedem (7)! Kupiłem na początek grube rolety na okna z tkaniny bawełniano-lnianej, jednak w moim odczuciu nie do końca spełniają swoje zadanie rozpraszania i pochłaniania dźwięku, bo czynią to w bardzo ograniczonym zakresie, choć w dość słyszalnym stopniu, to ostatecznie w nie wystarczającym dla prawidłowego i zadowalającego akustycznie odsłuchu.

Zdecydowałem się, po moich wcześniejszych "prostackich" eksperymentach z poduchami z kanap upychanych w róznych miejscach pokoju odsłuchowego i piankach z Allegro, na poważniejszy apgrejd akustyczny, a mianowicie na panele Avcon Grand-6, które wypożyczyłem z salonu Premium Sound w Gdańsku.

Pierwsze wrażenia są wielce korzystne. Dotyczą one na początek estetyki i jakości wykonania paneli, bo jest ono na najwyszym poziomie - lepsze niż na zdjęciach. Na razie słucham paneli Avcon w miejscu pierwszych odbić - ustawionych równolegle do kolum, ale już słyszę, że jest znaczna poprawa dźwięku - o wiele większa niż "żonglerka" kablami. Znaczne "dociążenie" basu, lepsza i bardziej rozciągnięta stereofonia oraz większa trójwymiarowość sceny.

Na razie, to tyle wrażeń na szybko. Idę dalej słuchać. Napiszę wkrótce coś więcej, a być może jeszcze więcej na Stereo Underground :)

PS. Proszę mnie nie posądzać o jakieś "wzmacnianie" marki Avcon lub Premium Sound, bo to co opisuję, opisuję bezintersownie, altriustycznie, bez korzyści materialnych. Wyłącznie dla dobra eksperymenu oraz poszerzenia własnego horyzontu :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-0-41190900-1314647768_thumb.jpg

post-17176-0-88807100-1314647845_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

https://www.audiostereo.pl/topic/86101-panele-akustyczne-firmy-avcon/
Avcon w miejscu pierwszych odbić - ustawionych równolegle do kolum

Ten panel stoi po prostu obok kolumny! To nie jest miejsce pierwszych odbić od ściany bocznej. Przysuń je o 1m bliżej miejsca odsłuchowego i posłuchaj. Potem wstaw je na ścianę za sprzętem. Kwiatek przesuń bardziej w róg i panel ustaw za Yankiem, drugi wstaw za TV w takiej samej odległości od ściany bocznej.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

To samo chciałem powiedzieć, co Mirek. Pierwsze odbicia widać z miejsca słuchania po przyłożeniu lusterka do ściany. Musisz poprosić kogoś aby przesuwał to lusterko aż zobaczysz kolumnę, później drugą. Zaznaczasz to na podłodze i tam ustawiasz ustroje akustyczne w miejscu pierwszych boczny odbić dźwięku.

Dzięki, Koledzy za sugestie! Tak, jak napisałem - jeszcze trochę "pojeżdzę" zarówno z ustrojami jak i z kolumnami.

Jezeli uslyszales roznice przy takim ustawieniu jak na zdjeciu to wyglada mi to bardziej na autosugestie ze nastapila poprawa.

Najbardziej sensowne wydaje sie wyprobowanie tych paneli do redukcji pierwszych odbic po bokach.

Słuszne uwagi, jak najbardziej.

Ze zdjęć wynika też, że masz dość szeroko rozstawioną bazę - pewnie minimum 2,5 m. Chyba warto byłoby trochę zmniejszyć rozstaw i odsunąć kolumny od ściany, bo jest na to miejsce. Skręciłbym je też nieco mocniej na miejsce odsłuchu i usunął z jego osi stolik.

Violet, w innym i do tego nowym salonie audio w Gdańsku są też te ustroje Avcona, a oprócz tego także spory wybór z firmy Vicoustic (mniejsze ustroje, głównie do umieszczenia na ścianach i suficie) i też dobrze wykonane.

A układ pokoju masz faktycznie nietypowy :)

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

Jezeli uslyszales roznice przy takim ustawieniu jak na zdjeciu to wyglada mi to bardziej na autosugestie ze nastapila poprawa.

Najbardziej sensowne wydaje sie wyprobowanie tych paneli do redukcji pierwszych odbic po bokach.

Słuchałem w kilku pozycjach ustawień kolumn oraz paneli. Najlepiej (do tej pory) wypadły odłuchy przy panelach ustawionych równolegle po bokach kolumn, odsuniętych mniej więcej 50-60cm od Avconów. Ustawione za sprzętem, w moim odczuciu, nie przynoszą tak dużej poprawy jak przy powyższym układzie.

Gdzie, na ulicy Trawki 7?

Tak.

Gdzie, na ulicy Trawki 7?

Tak, właśnie tam. Są też dyfuzory Schroedera, ale nie wiem jak z ewentualnym wypożyczeniem.

Za kaucją pewnie da radę :)

Pozdrawiam

Xen

"Kupiłem na początek grube rolety na okna z tkaniny bawełniano-lnianej, jednak w moim odczuciu nie do końca spełniają swoje zadanie rozpraszania i pochłaniania dźwięku, bo czynią to w bardzo ograniczonym zakresie, choć w dość słyszalnym stopniu, to ostatecznie w nie wystarczającym dla prawidłowego i zadowalającego akustycznie odsłuchu."

Może rozważ montaż zasłon(w nowoczesnej aranżacji)na szynie tak,aby za jej pomocą móc "regulować" te część pokoju zarówno pod względem akustyki jak i natężenia światła.(jeżeli dobrze widzę,to okna wychodzą na płd-zachód)Oczywiście radzę skonsultować się z akustykiem w sprawie doboru tkaniny!

Xentrix: Czyli nie ma żadnego innego salonu w Gdańsku z panelami AVconu jak salon na ul. Trawki.

Hahaha, faktycznie - mój błąd :)

Byłem dwa razy, a nie zapamiętałem, że to Premium Sound... pewnie dlatego, że to przecież

salon HiFi Ja i Ty i ta nazwa automatycznie mi się wbiła do głowy.

Przepraszam za zamieszanie z tym sklepem :)

Tak, czy inaczej, można tam panele sprawdzić i poradę uzyskać, co jak się okazuje może być pomocne.

Rozmawiałem niedawno w tym sklepie o sprawach akustyki i okazuje się, że większość klientów

ma w tym temacie szczątkową wiedzę, co docelowo prowadzi do tego, że ich (nieraz bardzo drogie) systemy

grają na 60-70% możliwości. Albo i mniej...

W takim pomieszczeniu, jakie posiada Violet sprawa uzyskania dobrego, wyrównanego dźwięku też chyba nie będzie prosta.

Przy takiej ilości okien w pomieszczeniu łatwo o zaburzenia w paśmie.

Violet wspomniał o "dociążeniu" basu po ustawieniu paneli - które wzięło się zapewne raczej z tego, że panele pochłonęły/rozproszyły średnicę i

wysokie, a bas stał się przez to bardziej słyszalny. Zapewne sporo tego basu ucieka przez powierzchnię okien.

Pozdrawiam

Xen

Violet wspomniał o "dociążeniu" basu po ustawieniu paneli

Może to też być ingerencja w efekt SBIR czyli interferencje fali odbitej od ściany. W/w efekt występuje gdy jest brak odpowiedniej absorpcji niskich częstotliwości na ścianach w okolicy głośnika. Violet ustawił tam ustrój, który mógł na to zjawisko wpłynąć. Kolumny Violeta stoją dość blisko ściany, co powoduje, że dziura w paśmie została przesunięta w kierunku wyższych częstotliwości. A tak na marginesie - co jest w środku tych paneli?

Pewnie prasowana "audiofilska" wełna mineralna o masie 48Kg/m3.

Choć zawsze może być jeszcze bardziej audiofilska gąbka czopowa :D...

No ale bez żartów, przecież to panel jak każdy inny.

Stawiam, że panel można przesunąć o 30 cm do przodu. Kolumna stoi bardzo blisko ściany więc i pierwsze odbicie ma bardzo duży kąt. Więc Mirku uważaj :) bo może się okazać, że ten metr to jednak za dużo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to też być ingerencja w efekt SBIR czyli interferencje fali odbitej od ściany. W/w efekt występuje gdy jest brak odpowiedniej absorpcji niskich częstotliwości na ścianach w okolicy głośnika. Violet ustawił tam ustrój, który mógł na to zjawisko wpłynąć. Kolumny Violeta stoją dość blisko ściany, co powoduje, że dziura w paśmie została przesunięta w kierunku wyższych częstotliwości. A tak na marginesie - co jest w środku tych paneli?

To też jest możliwe, bo nie wiadomo z czego są wykonane ściany boczne. Tak naprawdę, to nie wiadomo nawet

jak stoi druga kolumna :) Więc to trochę taka dyskusja na wyrost.

Dlatego też pisałem o odsunięciu kolumn od ściany i skręceniu ich bardziej na miejsce odsłuchu, bo chyba nie są tam skierowane...

A panele Avconu nie są do końca takie typowe - po pierwsze mają możliwość regulacji proporcji odbicie/chłonięcie, po drugie

zbudowane są z dwóch warstw: cienka warstwa pianki (chyba około 1 cm) + 5 cm wełny (w tym akurat modelu). Do tego materiał na obicie i zapewne dodatkowe zabezpieczenie

przed pyleniem.

Pozdrawiam

Xen

Hej nie doczytałem no faktycznie złośliwości nie było :P :))

Jestem zdania że nie wyłapiesz tych obu odbić jednym panelem. A z racji że te od bliższej ściany jest sumowane przez ucho z falą bezpośrednia. Zaś tamte będzie traktowane już jako nowy dźwięk. Stąd stawiam że tak no ale :) nie ma co gdybać szerszy panel lub wypowiedź Violeta i będzie kompromis. :)))

Co do tej pianki na zewnątrz to trochę dziwne... No ale jak by były pomiary tego ustrojstwa to było by jasne :).

Co do regulacji chłonności tego ustroju to śmiem wątpić. Zobacz po wyżej jakiego procentu perforacji płyty ustrój zaczyna działać szeroko pasmowo. Wtedy zobaczysz że max tych listewek dużo nie zmienia.

Dlatego też pisałem o odsunięciu kolumn od ściany i skręceniu ich bardziej na miejsce odsłuchu, bo chyba nie są tam skierowane...

Też jestem za tym. Na początek trzeba "pojeździć" kolumnami po pokoju. Można też korygować położenie miejsca odsłuchu.

Dzięki, Panowie za wpisy, komentarze i obserwacje. To jest dopiero początek mojej przygody z "akustyką" pomieszczenia odsłuchowego. Niestety, różnorakie doświadczenia z kablami nie przyniosły zamierzonych efektów. Koniec! Czas na poprawę akustyki.

Na początek wypożyczyłem Avcony, które jak na swoją cenę, wykonane są perfekcyjnie. Ładna naturalna drewniana okleina ram w kilku wersjach, możliwość wyboru koloru tkaniny paneli (50!) oraz koloru płytek. Wrażenia estetyczne na najwyższym poziomie. Co do pochłaniania i rozpraszania dźwięku, to szczerze uważam, że zadanie to również Acony wypełniają doskonale - "jeżdząc" nimi po pomieszczeniu oraz przysuwając i odsuwając od kolum, wyraźnie słyszałem różnice w jakości dźwięku. Jego poprawę lup pogorszenie. Myślę, że powinno docelowo mieć co najmniej 4. takie ustroje: 2. obok kolumn oraz 2. za słuchaczem - wówczas można mówić o zdecydowanej poprawie akustyki.

Już wiem, że trzeba/należy koniecznie zabrać się za właściwą adaptację akustyczną pomieszczenia, bo ta przeprowadzona w mądry sposób da korzyści naszemu systemowi audio nawet o 100% więcej poprawy niż "żonglerka" kablami, co nie oznacza, że zabawa kablami nie ma sensu, bo ma, ale ostatecznie to akustyka ze średniego systemu może "zrobić" poprawny, a kable, niestety - nie.

Na pewno na stałe zamontuję panele rozpraszająco-pochłaniające przy kolumnach i za miejscem odsuchów, a panele rozpraszające za sprzętem audio.

• 4 lata później...

Wejdź na stronę www.facebook.com/akukustik

Najpierw może zerknij na datę założenia tematu. To po pierwsze,

a po drugie do zakładania wątków reklamowych jest zakładka SPONSOROWANE

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.