Skocz do zawartości
IGNORED

Jak perfekcyjnie położyć fornir ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli używałeś keju 'poliwinylowego' czyli np. rakollu, to niestety fornir nieco pęcznieje pod jego wpływem i przy wysychaniu potrafi się rozejść... Może to wina po częsci wina źle przygotowanego forniru (za wilgotnego lub za suchego)??? Kleiłem rakollem swoje skrzynki i też leciutko się rozeszło na brzegach, wzdłuż słojów, ale pratkycznie tego nie widać...

conri

12 Wrz 2009, 23:30

Gdzie popelnilem blad kladac fornir modyfikowany.

Nie rozumiem jednej rzeczy?-jak można spaprac tak prosta robote(szczególnie z f.modyf.)?...owszem trzeba troche cierpliwosci ale- Moment (Henkela),szeroki pedzel,ściski stolarkskie(*),pare gróbych płyta na podkładke i mozna fornirowac.

*Rajbowanie odpuściłem,wole ściski.

Modyfikowany czy naturalny,nie ma znaczenia, to nie wina forniru,tylko metody przyklejania za pomocą kleju na bazie wody.Żelazko służy przede wszystkim do prasowania odzieży.

ale...ale... kapitalnie podgrzewa kleje białe, a co za tym idzie nadaje się do fornirowania, głównie małych powierzchni i oczywiście wymaga opracowania sobie techniki.

Nie należy przegrzać kleju i po przejechaniu żelazka dobrze jest doprasować fornir klockiem.

Panowie, mam małe pytanie. Jaki fornir byście polecili na pierwszy raz dla kompletnego amatora? ;) Kleję sobie powoli moje pierwsze kolumienki DIY i planuję spróbować położyć fornir. Wstępne rozeznanie na allegro i podobają mi się np. takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie brzmi, który z nich sprawi najmniej problemów amatorowi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdzie wysyłkowo można kupić czereśnię amerykańską o szerokości min 36cm? Nie za droga ta na allegro? W cdo robią problem przy pojedynczych liściach, w zagłobie i paru innych sklepach w ogóle nie odpowiedzieli na maila.

Rafał z tych fornirów na allegro najwiecej problemów może być z czeczotem. Reszta jest OK, ale ceny za jednego liścia są wysokie innym słowem drogi ten fornir na allegro.

marko3T, 21 Wrz 2009, 11:12

Dzięki za odpowiedź.

Na ceny za bardzo nie patrzę, a to dlatego że na moje monitorki wystarczy spokojnie nawet pół takiego liścia, jak tam oferują. Więc majątku nie wydam. Niemniej jednak nie zamierzam przepłacać - możesz polecić jakieś dobre, tanie miejsce?

marko3T, dziwnie, nie dziwnie, jak masz w okolicy jak to mówiłeś "Mekkę stolarstwa" i możesz pomóc to bardzo dobrze, bo Mazowsze (przynajmniej północne) to stolarska pustynia :(

• 1 miesiąc później...

utopia:

>pył forniru łączysz z lakierem

>nigdy klej

Można też użyć produktu stworzonego specjalnie do tego celu, dostępnego np. w sklepach dla parkieciarzy. Sam stosuję SILO-PUR FLEX - "żel do mieszania z pyłem drzewnym przeznaczony do wysokowytrzymałego szpachlowania posadzek drewnianych".

• 3 tygodnie później...

Panowie, planuje zrobic malutkie monitorki na Fostexach tak dla relaxu czysto i po przewertowaniu materiału na forum nasuneły mi się dwa pytania:

Po pierwsze czy w malutkich obudowach (295x295x180mm) może wystąpic opisywane tu "klawiszowanie"? Czy warto oklejac w tym wypadku 16mm MDF 3mm HDFem?? Obudowy chcę kleic Pattexem ekspress (klej do drewna)

Po drugie - jakiego najlepiej użyc kleju do forniru zakładając że mam dostęp do sporej prasy śrubowej (introligatorska)? Moment, Rakoll, powyższy Pattex czy może coś innego? Chyba że to bez większego znaczenia w przypadku użycia prasy.

Kolejna rzecz może nie do końca na ten wątek to pytanie jak dokładnie sklejacie sprzynki? Chodzi mi o to czy kleicie wszystkie ścianki na raz czy np najpierw 4 boki do kupy a potem doklejacie przód i tył? Jak w takiej bryle (przy kilku ścianach na raz) radzicie sobie z pozycjonownaiem poeszczególnych ścianek względem siebie aby były idealne??

• 3 tygodnie później...

Powiedzcie jakie są przeciwskazania by do lakierowania forniru użyć lakieru bezbarwnego samochodowego z puszki? Nie mając komory uzyskamy odpowiednie ciśnienie (ja lakierowałem tak sobie elementy samochodu i po szlifowaniu efekt był bardzo zadowalający). Czy ich skład chemiczny nie wpłynie negatywnie na fornir?

Pozdrawiam

Szuler

Powiem Ci tak- PRÓBA NIE STRZELBA- NIE ZABIJA!!!!

Naklej jakiś kawałek forniru na deseczkę i przygotuj go do lakierowania tak, jak byś kolumnę przygotowywał(bejca, kapon, czy co tam masz ochotę) . Pomaluj go nawet pędzlem i zobacz, czy nie będzie jakichś niespodzianek. Ja też o wiele rzeczy pytałem takich aż doszedłem do wniosku, by jak najwięcej rzeczy samemu sprawdzić:)

Pytałem z oszczędności, gdyż nie mam obecnie żadnej puszki lakieru bezbarwnego, a po co inwestować kilkadziesiąt złotych skoro ktoś może już próbował i nie tędy droga? No ale jak nikt nie odpowie to zrobię testy i napiszę co i jak.

Pozdrawiam

Szuler

• 4 miesiące później...

Panowie

Jako że kwestie klejenia Moemntem już mam przetestowane chciał bym poradzić się Was w pewnej kwestii która zawsze przyprawia mnie o drżenie rąk. Mianowicie pozycjonowanie forniru.

Zakładając że.

- dociąłem formatki forniru z 2cm naddatkiem

- nałożyłem Moment na fornir i mdf

- odczekałem aż wyschnie

- przykładam fornir od jednego boku stopniowo dociskając

TU POJAWIA SIĘ PROBLEM

- okazuje się że formatka mi się lekko przekrzywiła i forniru zabrakło na którymś brzegu a odklejania to "wyrok"

co robicie żeby mieć pewność że wycięty fornir przylgnie na odpowiednio mniejszym boku kolumny ??

Pozdrawiam

Placek

przyklejam delikatnie na kancie po całej szerokość i jak na fotce dociskam

nic się nigdy nie przesunęło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Utopia

ROzumiem ze przykładasz - jak na rys czyli zawsze dluższą krawędź?

a tak z ciekawości - jakie naddatki forniru zostawiasz sobie na brzegach?

pozdrawiam

placek

Lepiej zostawić sobie więcej zapasu na brzegach,a potem "oblecieć" frezarką i po kłopocie-prawie idealnie obcina fornir,a ile czasu zaoszczędzone,potem lekko papierkiem i kanciki wychodzą przepiękne.

konankombo, 6 Maj 2010, 17:41

>Polecam "metodę żelazkową" na klej wikolowy

To jest sensowne rozwiązanie do małych powierzchni i wymaga małego treningu, szkopuł jest taki że są forniry które dogrzana nie równo zaczynają pękać.

"TU POJAWIA SIĘ PROBLEM

- okazuje się że formatka mi się lekko przekrzywiła i forniru zabrakło na którymś brzegu a odklejania to "wyrok"

co robicie żeby mieć pewność że wycięty fornir przylgnie na odpowiednio mniejszym boku kolumny ??"

Piszesz, że masz doświadczenie z kładzeniem forniru, dotnij więc kawałek forniru z podobnym ułożeniem słojów i przyklej w miejsce, w którym Ci zabrakło. Zakładkę przecież spokojnie zeszlifujesz na równo. Nawet jeśli Ci wyjdzie lekka szpara to ją zalepisz pyłem że szlifowania forniru w połączeniu np. z wikolem

lepiotrek

Właśnie dlatego pytam żeby oszczędzić sobie tych operacji z reanimacją krawędzi.

Do tej pory udawało mi się położyć fornir ale zawsze wiązało się to ze stresem i czasami było bardzo mało forniru na zapas 1-2mm.

Faktycznie przyłożenie całej krawędzi ma sens.

Co do frezarki do obcinania to już od dawna stosuję to rozwiązanie - sprawdza się idealnie.

• 1 rok później...

Mam pytanko.Podobno klej Moment jest już nieosiagalny a w sklepie polecali mi jego zamiennik firmy Bochemia o nazwie DrewnoTerm Fest

Ukryta Zawartość

Miał ktoś z tym klejem do czynienia ?Można ryzykować i nim kleić ? :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klej Universal Pattex to widocznie jest stary Moment.

Mnie fornirowanie Rakollem przypadło do gustu ale gdy powierzchnia fornirowana nie jest chłonnna to pozostaje Moment

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.