Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Audience 42... i co dalej?

Laylot

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Pierwsza moja wizyta na tego typu forum i od razu pewnie do znudzenia oklepane pytanie:

Kilka dni temu zakupiłem po bardzo okazyjnej cenie kolumny Dynaudio Audience 42 razem z solidnymi, bardzo ciężkimi standami. Wszystko jak nowe:)

Podpiąłem to pod swój amatorski zestaw... Onkyo DX 7222 i stary zasłużony, przepiękny Pioneer SX-525 z 1975 roku. Mimo faktu, że i tak to co teraz słyszę

jest w porównaniu z poprzednimi kolumnami (nie ma nawet sensu pisać co tobyło) przepaścią, pozytywną oczywiście!.. to zdaję sobię sprawę, że warto by było przymierzyć się

do wymiany klocków. Nie ukrywam, że mój amplituner Pioneer'a cholernie mnie urzeka swoją subtelnością, jest cholernie delikatny - ja to tak odbieram.

Co uważacie... od czego powinienem zacząć wymianę? A może ten wzmacniacz według Was jest OK? Czytałem na zagranicznych forach same pozytywne opinie na temat seriiSX a lat siedemdziesiątych

i osiemdziesiątych.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/86338-dynaudio-audience-42-i-co-dalej/

audience 42 to fajne kolumnienki i wg mnie zasluguja na dobra integre i cd. jak ci nie przeszkadza poluj na cos uzywanego zawsze masz wyzszej klasy sprzet :)) mysle ze musialbys zainwestowac ok 2000 za klocek do nich :D

Nie ukrywam, że mój amplituner Pioneer'a cholernie mnie urzeka swoją subtelnością, jest cholernie delikatny - ja to tak odbieram.

Więc po co cokolwiek zmieniać?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 7 miesięcy później...

Witam,

Chialbym odkopac temat, mam obecnie Dynaudio Audience 42 podlaczone sa do wzmacniaczy LINN LK 85, preamp Little dot 4. Niestety jestem zawiedziony : / zestaw okazal sie klapa (syczenie wysokich tonow). Teraz zastanawiam sie czy zmieniac wzmacniacze na model wydaje mi sie na chwile obecna "klout", albo sprzedac dynki i kupic... proac, b&w ? cos z ciemniejsza barwo .... Prosil bym o pomoc bo nie moge sie zdecydowac, ktory kawalek zestawu wymienic. Wczesniej mialem B&W + Arcam alpha 9,10 i nie bylo syczenia wysokich ale nie wiem dlaczego brakowalo sceny i glebi... za male pomieszczenie odsluchowe ? Raczej tak bo 685-piatki opisywane sa jako przestrzenne kolumny! OK jesli kogos zaintresuje podjecie tematu to poprosze o opinie.

PS moze sprobowac raz jeszcze z B&W 685 + linn ?

Pozdrawiam

raczej rzadko się słyszy, aby ktoś narzekał na syczącą górę w Dynaudio Audience albo na zbyt jasną barwę... dokładniej chodzi o zbyt słyszalne sybilanty czy jest po prostu za jasno/zbyt ostro ? jesteś pewny że to wina kolumn ? wcześniejszy zestaw B&W pracował przecież pod inną elektroniką, masz możliwość podmiany wzmacniacza dla sprawdzenia ?

taka zamiana na B&W 685 może się okazać krokiem w kierunku jakim byś nie chciał, jeśli już B&W to seria CM, choć ja bym spróbował podpiąć inny wzmacniacz na próbę, np coś z ładną górą - Roksan Kandy K2

Witam,

Chialbym odkopac temat, mam obecnie Dynaudio Audience 42 podlaczone sa do wzmacniaczy LINN LK 85, preamp Little dot 4. Niestety jestem zawiedziony : / zestaw okazal sie klapa (syczenie wysokich tonow). Teraz zastanawiam sie czy zmieniac wzmacniacze na model wydaje mi sie na chwile obecna "klout", albo sprzedac dynki i kupic... proac, b&w ? cos z ciemniejsza barwo .... Prosil bym o pomoc bo nie moge sie zdecydowac, ktory kawalek zestawu wymienic. Wczesniej mialem B&W + Arcam alpha 9,10 i nie bylo syczenia wysokich ale nie wiem dlaczego brakowalo sceny i glebi... za male pomieszczenie odsluchowe ? Raczej tak bo 685-piatki opisywane sa jako przestrzenne kolumny! OK jesli kogos zaintresuje podjecie tematu to poprosze o opinie.

PS moze sprobowac raz jeszcze z B&W 685 + linn ?

Pozdrawiam

Twoje kolumny są neutralne/zrównoważone. Jeżeli faktycznie lubisz "dyskotekę" (wycofane średnie, wzmocnione skraje pasma), możesz zamienić je na b&w 685 lub 686, lub np ustawić V na korektorze.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Witam,

Nie upieram sie, ze kolumny sa winne! Mam nada 320 ale nie mam checi do podlaczenia go bo pamietam dokladnie jego brzmienie i gral przez chwilke z dynkami, syki byly ale moze mniejsze... Co do gory to problemem jest "syk" przy wokalach kobiecych jak podglosze troszke. Zakonczenia damskich wokali maja syczace welony takie klujace "sz sz sz sz" na koncach slow : /. Moze tak spytam, jesli zmienie kolumny na dynaudio contour 1.3 albo focus 110/140(moze) gora sie poprawi ? Bass jest ok(nie ma takiego zwarcia ale wystarczy), scena i glebia slyszalna, jedyna wada to wysokie tony buuuuu! Teraz dlaczego pytam, w audience jest D28/2, a w contour/focus ESOTEC D260 ktory ma opinie i w hierarchii dynaudio jest wyzej... moze to jest klucz do sukcesu z dynkami(oczywiscie zwrotnice bede na innym poziomie co moze tez poprawi twitter).

Pozdrawiam

Oj Dynki to raczej ,,slodziaki,, a jesli nie sa odpowiednio wysterowane potrafia zagrac beznadziejnie.

Exposure to jest strzal w dyche do nich.

Linn nigdy nie ,,syczy,, cos mi tu nie pasi kompletnie.

robix

Witam,

Nie upieram sie, ze kolumny sa winne! Mam nada 320 ale nie mam checi do podlaczenia go bo pamietam dokladnie jego brzmienie i gral przez chwilke z dynkami, syki byly ale moze mniejsze... Co do gory to problemem jest "syk" przy wokalach kobiecych jak podglosze troszke. Zakonczenia damskich wokali maja syczace welony takie klujace "sz sz sz sz" na koncach slow : /. Moze tak spytam, jesli zmienie kolumny na dynaudio contour 1.3 albo focus 110/140(moze) gora sie poprawi ? Bass jest ok(nie ma takiego zwarcia ale wystarczy), scena i glebia slyszalna, jedyna wada to wysokie tony buuuuu! Teraz dlaczego pytam, w audience jest D28/2, a w contour/focus ESOTEC D260 ktory ma opinie i w hierarchii dynaudio jest wyzej... moze to jest klucz do sukcesu z dynkami(oczywiscie zwrotnice bede na innym poziomie co moze tez poprawi twitter).

Pozdrawiam

Według mnie problem jest w niezbyt dobrze dobranej elektronice, kupując 1.3 za wiela nie poprawisz, nie to ,ze Linn jest mega przejzysty lub na odwrót, tem sprzęt gra bardzo poprawnie, jednak osobno, nie pasuje jenak do siebie. Czemu słychac sybilanty? Temu, bo z reguły kolumny Dynaudio znane są z tego ,ze grają środkiem(średnica)pierwszoplanowa. Wystarczy,że wzmacniacz i cd będą eksponowały ten zakres dodatkowo to środek ciezkosci muzy bedzie skomulowany na przejsciu średnicy z górą dostaniemy dzwiek szybki, lecz lekki -bardziej zaznaczone sybilanty. Dodatkowo pomieszczenie odsłuchowe moze sprzyjać tak niepoprawnym efektom.

?

Linn nigdy nie ,,syczy,, cos mi tu nie pasi kompletnie.

LOL, zapraszam ... sam mozesz sprawdzic : >

ok czyli narazie trzeba bylo by zmienic koncowke mocy, Linn + Dynaudio = zle rozwiazanie.

ebay:

Roksan Kandy K2

exposure dual reg lV amp

.... od diabla tego tu jest heh

Nie mam dzisiaj glowy do tego, bede musial przeczytac caly internet :) i zamienic linny na inna koncowke bo w przyszlosci chcial bym kupic np te 1.3 to teraz moze zainwestuje w dobra koncowke do obecnych dynaudio...

qbart >>> Nigdzie nie musze jechac zeby znac dzwiek Linna ,mialem kilka klockow tej firmy u siebie i jedno co mozna o nich powiedziec to ,ze graja ,,kremowym,, dzwiekiem bez cienia agresji.

U Ciebie sie cos nie spasowalo (nalozyly sie charaktery urzadzen) co w efekcie gra jak opisujesz.

robix

Prawde pisze u.u, nie klamie !

I malo tego pre amp do LK85 to obecnie Little dot 4 (dopiero sie wygrzewa :) ) ale podlaczylem bezposrednio koncowki do DAC'a i tez syczenie jest slyszalne, oczywiscie przy glosniejszym sluchaniu. Moze kable ? Interconnecty Chord silver siren, kable glosnikowe Chord Odyssey 2.

Linn ma swoja szkole brzmienia i nawet tanie modele sa na tyle dobre ,ze ,,syczenie,, nie wystepuje jesli zrodlo jest odpowiednie.

Ja Dynie 42 podpinalem do Linna Classika i dzwiek byl jednostajny,wszystko gralo tak samo a to dlatego ,ze nie zostaly odpowiednio wysterowane i zrobila sie klucha.

O zadnej agresji czy syczeniu mowy nie bylo ,slodzily tak ,ze lukier kapal z nich jak z tortu :)

Mialem tez inne Linny podpiete do Proac Studio 1Mk2 (poprzednik 100) i tu juz lawina cukru lala sie na sluchacza ale w pozytywnym slowa znaczeniu ,dzwiek goracy ,obszerny ktorego mozna sluchac godzinami pod warunkiem ,ze taka prezentacja nam odpowiada.

Zostaw kolumny i podepnij Exposure 2010 to sie przekonasz co potrafia.

robix

mam 42ki, swietne kolumny, gory maja wiecej niz np 52se ale wg mnie jest znakomita, wywazona, sa blachy ale jest i cieplo zreszta nawet bardziej w strone ciepla, wg mnie jednak masz zla elektronike , uzywalem ich w kilku zestawach i wiem ze potrafia grac ostro, choc same w sobie sobie cieple i przyjemne.

Kurde mam te Linny od niedawna i kupilem jako pre amp little dot IV : / nie nacieszylem sie jeszcze i mam sprzedac? Hym... musze to przemyslec. Jaka przestrzen i scene ma ten Exposure 2010? Robix jesli masz czas skrobni slowo pls, ewentualnie o tym Roksan Kandy K2.

Btw, duzo dzis sluchalem muzyki i zmartwilo mnie to, ze przy braku sygnalu little dot zaczal dawac na glosniki delikatne brumienie transformatora. Omg nowy sprzet... moze dlatego, ze sluchalem caly dzien.

Wypożycz lub pożycz

To nie jest takie latwe... Zbieram zestawy w ciemno i z przypadku :). Jedyne zrodlo iformacji to recenzjei opinie w sieci:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamowilem u Pana Tomka (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zasilacz do DAC'a. Jesli prawda jest, ze zagra to o klase wyzej to wysokie powinny sie poprawic ; ) w koncu to moje zrodlo sygnalu. Poczekam i zobacze, bo koszta nie sa duze.

Heh 100 pomyslow na minute...

Ukryta Zawartość

a może w tych 42 nie ma wysokotonówek oryginalnych tylko jakieś podróbki?

na allegro ktoś kiedyś pokazywał taki patent że wmontowane były wysokie praktycznie identyczne ale chińskie za 60pln para

Focal + Naim

Chyba nie, wlasciwie nie maja oznaczenia dynaudio... ale symbol jest i doszukalem sie takiego ozn/aczenia w internecie na innych glosniczkach. Nie jest on w faq opisany ale znalazlem takie same... Oczywiscie na nich nie pisze D28/2 oO oj sam nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.