Skocz do zawartości
IGNORED

JBL Array 1400

Rekomendowane odpowiedzi

Po drugie: model Tomka nie jest bardzo trudny do wysterowania.

- Racja :-) dlatego napisalem ze ma lochy czyli duze kolumny wymagajace 200 - 500watów

To nie są duże kolumny wymagające 200-500W. Zadowolić się potrafią już od 20W by zostały w pełni napędzone. 100W dla nich to aż nadto :)
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

No bo tak jest, przez sly30 osoby usuwały konta. Może akurat nie tomkly przez sly30, ale inni na pewno usunęli. I ich nie ma, a tomkly jeszcze jest - no to czego skomlisz pit80.

Co innego, żeby było napisane słowo w słowo, że ten przez tego.

tomkly może nawet usuwać przez sly30, czy tam przez kogo, czy co innego. Ty powiadasz ze masz info z pierwszej ręki, to sobie miej. Mnie ono nie interesuje.

Idź sobie na bocznicę, lub na priv na wasze rozmówki potajemne, czy gdzie indziej, gdzie będziesz sobie pisał o powodach tomkly'ego.

Bo jak widać, sam się wprowadzasz w błąd.

Faktycznie JBL...:)...precyzyjny jak JBL...:) ale barwa dalej kuleje....:)

Edytowane przez BOBSAPP

"Ale barwa dalej kuleje:-) "

A sluchales tubowych jbli kiedykolwiek?

Wiesz ze piszemy o nowoczesnych kolumnach za 50tys para a nie o 30 letnich wysuszonych kolumnach za 5000zl?

Np arraye zagraja tak jak sobie sygnal ulozysz bo wszystko pokaza a barwa i odseparowanie srednicy od gory jest na takim poziomie ze wiekszosc tradycyjnych syczkowatych kolumn sie chowa. Piszesz o barwie a pewnie nawet nie wiesz ze piszesz o kolumnie z tuba:-)

Masz pojecie z jaka glebia i swoboda graja te kolumny?

Sluchales ich?

Nie sluchales ich na 99% bo w Polsce najprawdopodobniej te kolumny mam tylko ja i moj kolega.

Jak chcesz ich posluchac i cos madrego napisac to obecnie jest jedna para w Europie do sprzedania we Francji za prawie 30tys zl. Posluchaj a potem pisz.

Pzdr

Nastepny merytoryczny rodzynek o Harpiach Tomka:-)

"To nie są duże kolumny wymagające 200-500W. Zadowolić się potrafią już od 20W by zostały w pełni napędzone. 100W dla nich to aż nadto :)

"

To tak jak Ci napisalem ze podlaczyc mozna wszystko do wszystkiego i zawszw gra bo gra ale slowo wysterowanie to inna bajka.

Podpowiem Ci kiedy kolumna jest wysterowana:

Jest wysterowana wtedy kiedy podglasniasz i natezene dzwieku i jego potega rosna wraz z sila basu i jest porzadek.

Kolumna nie wysterowana:

Podglasniasz, jest glosniej ale bez cisnienia akustycznego, wszystko sie rozlazi a dzwiek nie lupie:-)

Teraz wez wzmacniacz 300- 400w i wspomnianego 20w. Potem opisz wnioski:-)

Czekam na info.

Pzdr

Edytowane przez michal396

Wiem ale probuje grzecznie i merytorycznie wytlumaczyc to co pisze w taki sposob zeby bylo to zrozumiale dla poczatkujacego:-)

Wszyscy bylismy leszczami:)

Pzdr

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Dosłowność i chamstwo JBL....strasznie razi na średnich tonach....słyszałem je [ podobny sos do 67000 o innym odcieniu :) ]....całkowicie karykaturalne brzmienie...Moim zdaniem oczywiście...

Na meczu / dworcu może być to mniej rażące :)

Edytowane przez BOBSAPP

"To nie są duże kolumny wymagające 200-500W. Zadowolić się potrafią już od 20W by zostały w pełni napędzone. 100W dla nich to aż nadto :)

"

To tak jak Ci napisalem ze podlaczyc mozna wszystko do wszystkiego i zawszw gra bo gra ale slowo wysterowanie to inna bajka.

Podpowiem Ci kiedy kolumna jest wysterowana:

Jest wysterowana wtedy kiedy podglasniasz i natezene dzwieku i jego potega rosna wraz z sila basu i jest porzadek.

Kolumna nie wysterowana:

Podglasniasz, jest glosniej ale bez cisnienia akustycznego, wszystko sie rozlazi a dzwiek nie lupie:-)

Teraz wez wzmacniacz 300- 400w i wspomnianego 20w. Potem opisz wnioski:-)

Czekam na info.

Powiem tylko, że radzę troszkę sie dokształcić.

Zauważyłem, że nie jesteśmy na zbliżonym poziomie wiedzy, choć zakładka Hi-End powinna do czegoś zobowiązywać... Dlatego nie będę tłumaczyć innym użytkownikom tej zakładki (gdyż nie trzeba) podstawowych zasad elektrycznego napędzania zespołów przetworników dynamicznych jak i związanych z tym zależności akustycznych.

Proponuję zacząć przygodę od zapoznania się z takimi pojęciami i pochodnymi m.in. takich jak np. skuteczność akustyczna, rodzaje głośników, wagi i wielkości membran, prowadzenia zawieszenia, jakości i właściwości cewek elektromagnetycznych itd itp. w zestawieniu z charakterystyką zapotrzebowania na energię elektryczną. Niezbędne będzie zapoznanie się z budową i charakterystyką kolumn Harpia Louis już nie wspominając o doświadczeniu w ich amplifikacji przed następnym wypowiedzeniem się na ich temat. Będzie wtedy może mniej kompromitująco ;-)

Edytowane przez pit80

Problem jest taki że albo JBL gra jak estradowe gówno albo jak milion dolarów zależnie od ustawienia i systemu, z nowym ML jest czesto to pierwsze.

Ostatnio na X-FI 2016 były K2 i ML i praktycznie nikomu się nie podobały bo był typowy koc na kolumnach.

Niestety ale cały Harman Holding upadł na głowę, powyrzucali najelpszych inżynierów i takie są tego efekty że nie potrafią zestawić systemu.

Możliwe że gdyby odpuścili na siłe pakowanie JBL z ML to może by nawet coś z tego wyszło.

Edytowane przez Marek.S

Szczerze mam to gdzieś co piszą fanatycy, miałem jakieś 3 lata 4343 w które włożyłem kilka tyś zł, poza tym kilka par 4311,jedne 4312, XPLe i jeszcze kilka innych modeli JBLa. Wiem z czym te kolumny grają a z czym nie.

Najlepiej grają z lampowymi OTL-ami, nie z tranzystorem i tylko w bi-ampingu z aktywnym dołem żeby go wyrównać DSP.

Koniec końców mimo wszystko Infinity IRS Epsilon + Servo z deczka wytarły podłogę moimi zmodyfikowanymi JBLami.

Edytowane przez Marek.S
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Szczerze mam to gdzieś co piszą fanatycy, miałem jakieś 3 lata 4343 w które włożyłem kilka tyś zł, poza tym kilka par 4311,jedne 4312, XPLe i jeszcze kilka innych modeli JBLa. Wiem z czym te kolumny grają a z czym nie.

Najlepiej grają z lampowymi OTL-ami, nie z tranzystorem i tylko w bi-ampingu z aktywnym dołem żeby go wyrównać DSP.

Koniec końców mimo wszystko Infinity IRS Epsilon + Servo z deczka wytarły podłogę moimi zmodyfikowanymi JBLami.

Całkowicie wierzę :)

miałem jakieś 3 lata 4343ASF Studio Monitor w które włożyłem kilka tyś zł,

Wiem z czym te kolumny grają a z czym nie.

czolgista778/Marek.S choć i tak żaden tam ciebie Marek jak w nicku.

To co napisałeś tyczy się twoich 4343ASF Studio Monitor i to najlepsze co miałeś z JBL'i. Składaki, kupowałeś je bez oryginalnie zamontowanych głośników, i składałeś sam, ciągle coś zmieniając.

Tak to grało u ciebie mulaszczo, ciepłe kluchy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie miałeś nawet lepszych 4348 Studio Monitor.

I dobrze że zmieniłeś, bo miałeś nie najlepszy model z linii Studio Monitor, i elektronikę za słabą dla JBL'i.

Ja wolę domowe, nawet starsze Everesty DD55000 zmiatają to co miałeś i masz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Sansui sobie podłącz do 4412 Studio Monitor, albo do swoich kolumienek.

https://www.youtube.com/watch?v=cPxmAIrVBGk

ps.

Całe nagranie coś kręci nic nie słucha....chyba coś nie wyszło...

Edytowane przez BOBSAPP

Dosłowność i chamstwo JBL....strasznie razi na średnich tonach....słyszałem je [ podobny sos do 67000 o innym odcieniu :) ]....całkowicie karykaturalne brzmienie...Moim zdaniem oczywiście...

Na meczu / dworcu może być to mniej rażące :)

O moj boze :-) nie gadam z Wami.

Po co ja sie wkrecam?:-)

Milego weekendu

BOBSAPP wcześniej jako troll Firewall 1, którego zazdrość zżera.

BOBSAPP nasłuchał się skompresowanej, zaokrąglonej i wywalonej średnicy w swych kolumienkach/popierdółkach sypiących zniekształceniami i zamuleniami ... i taki z jego słuchacz ... średnicowy :) ... on lubi te swoje podbarwienia.

Niech dalej słucha na swych ulubionych ... najbardziej uśrednionych zamulaczach z Anglii i Danii.

Pioneer/TAD Compact Evolution One ... uśrednione i zamulone. Skraje w ich to tak tylko dla uzupełnienia, jako dodatek, bo mało co tam słychać. Te kolumny, to ciepłe/rozmyte kluchony do plumkania.

Wstyd, bo nawet tak słabe sztuczne/plastikowe Sopry mają więcej wysokich, od tych Pioneer'ów.

Focal Sopra i Pioneer/TAD Compact Evolution One to referencje BOBSAPPa :)

Jeszcze Spendor'ka niech sobie dorzuci z ProAc'iem na plastiku i jakieś zamulone dynie.

Edytowane przez atlon11
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

BOBSAPP nasłuchał się skompresowanej, zaokrąglonej i wywalonej średnicy w swych kolumienkach/popierdółkach sypiących zniekształceniami i zamuleniami ... i taki z jego słuchacz ... średnicowy :) ... on lubi te swoje podbarwienia.

Niech dalej słucha na swych ulubionych ... najbardziej uśrednionych zamulaczach z Anglii i Danii.

Pioneer/TAD Compact Evolution One ... uśrednione i zamulone. Skraje w ich to tak tylko dla uzupełnienia, jako dodatek, bo mało co tam słychać. Te kolumny, to ciepłe/rozmyte kluchony do plumkania.

Wstyd, bo nawet tak słabe sztuczne/plastikowe Sopry mają więcej wysokich, od tych Pioneer'ów.

Jeszcze Spendor'ka niech sobie dorzuci z ProAc'iem na plastiku i jakieś zamulone dynie.

Jesteś referencyjny niczym JBL...:)

Edytowane przez BOBSAPP

atlon, spokojnie, bo sobie całą piżamę zachlapiesz...

Napisz jakich konkretnie plastików słuchałeś i z czym zestawionych?

jbmar sam sobie się pochlap, jak lubisz być zachlapany. Lub poproś swego przyjaciela, żeby z tobą chlapnął, ty moczymordko :D

Jakie referencje macie na polipropylenie i jedwabiu, godne chociaż posłuchania. To wszystko ciepłe i zaokrąglone, to nie dla mnie bo ja lubię twardsze membrany: Ti, Al, Mg, Be.

BOBSAPP wstydź się, bo żadne miękkie membrany nawet nie zbliżały się do driverów z 10-cm berylowymi membranami na zawieszeniu diamond surround, które więcej kosztują, niż wszystkie razem wzięte twoje miękkie głośniczki, a nawet całe kolumny.

Z twardych membran jest wszystko, detal, rozdzielczość, szybkość, naturalność, neutralność, uniwersalność, realizm.

A z mięciutkich, wolno, miękko, mniej dokładnie, podkolorowane/przegrzane, itd. Po prostu ciepłe kluchony dla mięczaków typu BOBSAPP :)

Edytowane przez atlon11
Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

jbmar sam sobie się pochlap, jak lubisz być zachlapany. Lub poproś swego przyjaciela, żeby z tobą chlapnął, ty moczymordko :D

Jakie referencje macie na polipropylenie i jedwabiu, godne chociaż posłuchania. To wszystko ciepłe i zaokrąglone, to nie dla mnie bo ja lubię twardsze membrany: Ti, Al, Mg, Be.

BOBSAPP wstydź się, bo żadne miękkie membrany nawet nie zbliżały się do driverów z 10-cm berylowymi membranami na zawieszeniu diamond surround, które więcej kosztują, niż wszystkie razem wzięte twoje miękkie głośniczki, a nawet całe kolumny.

Z twardych membran jest wszystko, detal, rozdzielczość, szybkość, naturalność, neutralność, uniwersalność, realizm.

A z mięciutkich, wolno, miękko, mniej dokładnie, podkolorowane/przegrzane, itd. Po prostu ciepłe kluchony dla mięczaków typu BOBSAPP :)

Jesteś chamski niczym JBL na średnich tonach...:)

Ti, Al, Mg, Be

Ty mi nie wymieniaj pierwiastków, tylko odpowiedz na konkretne pytanie:

jakich konkretnie plastików słuchałeś i z czym zestawionych?

A tak przy okazji, dopisz z czym te powyższe pierwiastki łączysz?

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Ty mi nie wymieniaj pierwiastków, tylko odpowiedz na konkretne pytanie:

jakich konkretnie plastików słuchałeś i z czym zestawionych?

A tak przy okazji, dopisz z czym te powyższe pierwiastki łączysz?

Chyba wciąż uczy się tablicy...:)

Edytowane przez BOBSAPP
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

" Z twardych membran jest wszystko, detal, rozdzielczość, szybkość, naturalność, neutralność, uniwersalność, realizm"

....czyli krew z uszu...fantastyczne granie do słuchania przez 10 minut i popisywania się przed kolegami...

Atlon jedyne głośniki tubowe jakie słyszałem i grają muzykę to Accapella i Zingali ...te drugie podobno na przetwornikach JBL :)))

Stare Zingali tak, nowe już nie. JBL z tego co wiem nie sprzedaje (hurtowo) hornów i driverów oraz niektórych wooferów.

ZJ03.jpg

Tutaj jakieś ostro zmodyfikowane "12 JBL 2214H oraz drivery 2425/2426.

ZJ04.jpg

Edytowane przez Marek.S

BOBSAPP jesteś ograniczony jak twoje Spendory sp 2/3...:) Jakie kolumny, taki właściciel :D

Maluśkie 2-way budżetowe kolumienki z jedwabnym tweeterkiem i polipropylenowym midwooferkiem. I co ty możesz wiedzieć o twardych membranach, jak słuchasz na takich mięczakach :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /

Ukryta Zawartość

hehe, z takimi głośniczkami zapomnij o śrubowaniu rekordów szybkości, detalu, realizmu, rozdzielczości, neutralności i otwartości. To żadne wyczynowce, zagrasz coś choć trochę bardziej wymagającego i zaczną furkotać, gubić się i wpadać w chaos, bo to tylko do wolnych i malutkich składzików w których sp 2/3 i tak większość informacji tobie ukrywają ... i dlatego tak ci się podobają :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi