Skocz do zawartości
IGNORED

Auzentech Prelude 7.1 wielka prośba o doradztwo w sprawie wymiany OPAMP'a

cyber-spider

Rekomendowane odpowiedzi

Wita wszystkich kolegów po fachu.

Trzy miesiące temu złożyłem sobie dość ciekawy zestaw: kolumny Infinity Kappa 8.2i (32-45000hz +/- 2db, czterodrożne, prawie 40kg paczki), końcówka Yamaha M-65 (2x180w sinus 8 ohm, 1150w poboru) i pre Yamaha C-60. Jako źródło komputer z kartą Auzentech Prelude (warta 890zł). Miał być Prodigy HD2, ale kupiłem okazyjnie tego Auzentecha i jest on. Fabrycznie ma wsadzone 2xOPA2134 i na podstawce LM4562NA. Posiadam kilka opampów zakupionych po przeczytaniu setek stron na forach. Wszystkie są wygrzane. Od razu zaznaczam, że zmiana opampa jest BARDZO SŁYSZALNA w całym paśmie, tak więc to nie jakieś efekt placebo. Muzyka słuchana to rock i melodyjny metal, sporo filmów, trochę eletroniki. Postaram się opisać wrażenia dźwiękowe z opamp'ami, które posiadam. Tak więc:

-LM4562 - niby wszystko ok, ale bas jest nienaturalny, choć w miarę mocny, wysokie na wstędze EMIT sprawiają wrażenie zasłoniętych kocem - wrażenie braku góry, leciutkie sybilanty w niektórych utworach, dobra przestrzeń, spokojne brzmienie, średniej jakości średnica, ogólnie tak sobie,

-OPA2604AP - TRAGEDIA, raz wsadziłem i to mi wystarczyło,

-AD8599 - wszystko trochę lepiej niż na LM4562, ale nadal to nie jest to, wysokie przytłumione, słabszy niż w LM4562 bas, brak porządku w dźwięku, sybilanty, średnica poprawna, brzmienie troszkę dynamiczniejsze,

-AD8066 - w końcu pojawiły się w miarę poprawne wysokie tony, średnica dobra, sybilanty rzadkie, bas bardzo mocny, mięsisty, ale kosztem detaliczniści na dole, bardzo rzadko potrafi zabuczeć, dynamika w dźwięku dobra, aktualnie używam go,

-AD8022 - idealne wysokie tony, idealna średnica, kompletny brak sybilantów w słabych nagraniach, super detaliczność, przestrzeń, stereofonia, wszystko super uporządkowane i na swoim miejscu. Po prosty brzmienie idealne, za wyjątkiem niskich tonów :( . Bas jest bardzo oszczędny, słaby, najsłabszy ze wszystkich opamp'ów. Jakby miał lepszy bas to od razu byłby zaaplikowany w karcie.

Moja prośba do was: doradzcie jakiś opamp grający jak AD8022, ale z lepszymi niskimi tonami. A może coś innego jest wartego uwagi. Sorki za to, że tak się rozpisałem, ale chciałem jak najlepiej opisać jak co u mnie grało.

Wielkie podziękowania za każdą, nawet najmniejszą, radę.

Pozdrawiam.

Obawiam się, że to wynika po prostu z konstrukcji karty. Po prostu opamp to opamp. Z założenia i z definicji. Cokolwiek tam nie wsadzisz - dalekie będzie od ideału.

Moja rada - nie popadaj w nerwową żonglerkę kostkami, graj na najlepszej, jaką masz w tej chwili i po prostu wyluzuj.

W międzyczasie odkładaj na zewnętrzny DAC z wyjściem w pełni dyskretnym. Opampy to zło. :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

...

Moja prośba do was: doradzcie jakiś opamp grający jak AD8022, ale z lepszymi niskimi tonami. A może coś innego jest wartego uwagi. Sorki za to, że tak się rozpisałem, ale chciałem jak najlepiej opisać jak co u mnie grało.

Wielkie podziękowania za każdą, nawet najmniejszą, radę.

Pozdrawiam.

Moja rada, sprawdź na jakim napięciu zasilającym pracują wzmacniacze operacyjne w tej karcie. Od tego powinieneś zacząć, a nie od żonglerki kostkami "na pałę".

Skoro jest tak duża różnica pomiędzy AD8022 i AD8066 i totalnie nie podszedł tam OPA2604, to pewnie szukasz opampa niskonapięciowego i nie z wejściem na FETach. To czysta fizyka a nie "granie opampów". Wzmacniacz operacyjny tak pracuje jak mu pozwolisz. Jeśli tam jest 5V, a opek najlepiej pracuje na 15V, to cudów nie ma, będzie mulił, albo nie będzie mieć basu, albo jedno i drugie. Ale już ten sam wzmacniacz, jeśli mu zapewnisz optymalne warunki pracy, będzie grać całkiem inaczej.

15V to tam pewnie nie ma, bo już byś AD8022 odparował, zapewne razem ze ścieżkami od zasilania :-).

W każdym razie napisałem Ci już czego najprawdopodobniej szukasz. Noty aplikacyjne w dłoń i dokonasz wstępnej selekcji czego szukasz. A i tak na końcu, mniej więcej po dwóch miesiącach, stwierdzisz że "fabrycznie" było najlepiej, bo sygnał był najmniej zaburzony w różnych aspektach brzmienia :-). To stary temat, najfajniej wałkowany przy okazji STXa.

Chcę się pobawić w zmianę opamp'ów, ponieważ jest to najtańszy z możliwych sposobów na dopasowania brzmienia do swoich upodobań muzycznych, a tym samym poprawę jego (i to znacznie) we wszystkich aspektach. Po wsadzeniu np.: AD8066 SŁYSZĘ BARDZO WYRAŹNIE, że dźwięk jest o klasę lepszy pod każdym aspektem (dwa miesiące słuchania różnych konfiguracji). Wyczytałem, że napięcie jest pomiędzy. 10V-12V (brak dokładnych danych). A co do grania przy różnych napięciach to opampy przecież mają pewną rozpiętość przy których mogą pracować. Np. taki ad8620 nad zakupem którego się mocno zastanawiam ma od 10 do 27. Co do zewnętrznego DAC to odpada z przeróżnych przyczyn o których nie chce mi się pisać. Karta aktualnie kosztuje 890zł (kupiłem okazyjnie za 280zł), najwyższej klasy komponenty i dźwięk seryjnie średni (po zmianie opampa dobry). Ciężko mi uwierzyć, że dac za 900zł zagra lepiej niż ten Auzentech Prelude po zmianie wzmacniacza operacyjnego na taki który najlepiej zegra się z moim zestawem (kolumny są naprawdę niesamowite). Napiszcie co myślicie o wspomnianym AD8620 - prosiłbym o porównania do AD8066 i AD8022. Idealnym byłby np.: taki AD8044, który by łączył dźwięk dwóch wspomnianych, ale wiem, że to nie jest możliwe. Ktoś się dziwił, że z AD8022 nie ma basu. Wyjaśniam, że jest, ale bardzo oszczędny - za to bardzo szybki i różnorodny, wzorowo kontrolowany. Może i w jazie i klasyce byłby idealny, ale w rocku za słaby jak na 30cm woofer z Infinity Kappa 8.2i. Sam producent sprzedaje i zachęca do zmian opamp'ów. Kilka sztuk nawet rekomenduje, więc coś w tym jest. Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchaj Miszcza.

Miszcz prawdę ci powie.

Ty zaś, Doktorze Sansui, mówisz same bzdury. Dlatego ciebie nikt nie słucha.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

... A co do grania przy różnych napięciach to opampy przecież mają pewną rozpiętość przy których mogą pracować. Np. taki ad8620 nad zakupem którego się mocno zastanawiam ma od 10 do 27....

Mają zakres napięć przy których będą działać w ogóle, ale to wcale nie znaczy, że przy każdym napięciu z całego zakresu będą się zachowywać tak samo. To jest jak z obiektywem zmiennoogniskowym, czyli jak kto woli z zoomem, on też ma ogniskową przy której zachowuje się najlepiej. Ze wzmacniaczami operacyjnymi jest podobnie. Taki OPA2604 lubi napięcia powyżej 15V. Przy 5V też będzie pracować, ale anemicznie. Poza tym, zawsze mnie cieszą takie dyskusje, jak jeden osobnik tłumaczy drugiemu jak "gra" dany wzmacniacz operacyjny. Przy czym jeden potrzebuje go do pralki, drugi do lodówki. Jeden do Prelude, do bufora wyjściowego, a drugi do konwertera prąd napięcie w STXie. No, na bank będą tak samo "grać".

Jak naprawdę chcesz się czegoś sensownego dowiedzieć to poszukaj wśród użytkonwików danego produktu, jak im gra w danej konkretnej aplikacji. W tym celu należy się udać choćby na head-fi.org i skorzystać z ichniej wyszukiwarki:

http://www.head-fi.org/search.php?search=prelude+opamp+

Po pierwsze OPA8066 to wejście FET, OPA8022 zaś ma wejście bipolarne.

Stąd wynika, że sam WO ma dla 8066 wyższą impedancję wejściową. WO 8022 ma zdecydowanie niższą.

Przypuszczenie:

Wraz z wejściowym układem odcinania składowej stałej CR wzmacniacz operacyjny OPA8022 powoduje więc wyższe odcięcie pasma. Stąd mniej basów.

Wynika z tego również, że aplikacja wymaga właściwego układu a nie działania na zasadzie małpy i zabawek...

Hmmmm. Trochę mi wyjaśniliście sytuację - dany opamp inaczej zagra w różnych konfiguracjach. Jednak nie będzie tak prosto jak myślałem. Karta jest bardzo dobra, ale rzadko spotykana - dlatego jest tak mało na jej temat w sieci. SlawekR - dzięki za link. Trochę poczytałem i doszłem do wniosku żeby się skupić na tych co zaleca producent

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . W końcu zna on wszystkie dane karty, opamp'a i jak jego zdaniem jest kompatybilny to pewnie i parametry się zgadzają, tak więc ma szansę zagrać dobrze. Na head-fi.org chwalą AD8620. Na stronie producenta na podstawce DIP8 wyceniony na 49$. Znalazłem na allegro za 30zł z przesyłką. Tak więc zaryzykuję i zobaczę co z tego będzie. Teraz troszkę żałuję, że nie wziełem Prodigy HD2, gdyż do niego jest sporo znanych i dobranych pod względem parametrów konfiguracji. Dane tego ad8620

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jak wygrzeję i kilka dni posłucham zdam relacje. Nie zmienia to faktu, że nadal będę wdzięczny za nawet najmniejsze sugestie i podpowiedzi.

Pozdrawiam.

Ps. Dzisiaj zapodałem najlepiej grający ze wszystkich AD8022. Słaby bass zrekompensowałem preampem. Ustawiłem częstotliwość odcięcia dla niskich częstotliwości na 100hz. Dowaliłem bass na +5db (na maksa, więcej nie da się) i gra to na niskich rejestrach nadzwyczaj dobrze. Bas jest szybki, dokładny, różnorodny, bardzo niski (normalne w końcu kolumny mają 32-35000hz przy +/-2db) i po podbiciu dostatecznie potężny i mocny. Bardzo mi się spodobała ogólna bardzo wysoka jakość niskich częstotliwości. Nie ma mowy o jakimkolwiek wrażeniu sztucznego podbicia, buczeniu czy rozłażeniu się. Tylko to dziwne uczucie, że kręciłem gałką mnie męczy (zawsze wszystko na 0 szło).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak obiecałem, tak zrobiłem i zakupiłem zalecany przez producenta AD8620. Po podłączeniu - kompletny opad szczęki. Jest wszystko idealnie, szybki, mocny i bardzo dobrze kontrolowany bas (lepszy jakościowo od AD8066), średnica ideał, góra prawie jak w AD8022 (który był wzorem jak powinna grać wstęga w kappa'ch). Kompletny brak sybilantów w źle nagranych utworach, dźwięki wzorowo poukładane, zero wyostrzeń w paśmie średnio-wysokotonowym (zdażały się na innych opampach). To co mnie zaskoczyło nowego to niesamowita spójność i stereofonia w dźwięku, poprostu gra teraz tak jakby cała ściana dźwięku, kolumny kompletnie znikły. Nie wiem jak to fachowo opisać, ale scena idzie mocno wgłąb oraz jest bardzo szeroka - wrażenie jakby wokalista był kilka metrów przed tobą, idealnie ustawiony na środku, a inne dźwięki jak gitara, talerze są bardzo przestrzenne, rozchodzące się szeroko na boki. Na drugi dzień odsłuchu potwierdziło się pierwsze wrażenie - tak więc na 100% zagości u mnie AD8620. Poprostu nie mogę się nadziwić jak to cholernie dobrze gra, kompletny zachwyt. I po co zmnieniać końcówki, pre-ampy, itp, jak wystarczy tylko nowa kostka w karcie muzycznej i wszystko gra o klasę lepiej. Reszta opamp'ów stała się zbędna - idzie do sprzedaży. Pomyśleć, że droga do celu była taka prosta - trzeba było od początku skupić się na rekomendowanych opamp'ach przez producenta karty, a nie na tym co ludzie chwalą. Tak jak pisaliście to co u jednego zagra dobrze to przy innej aplikacji u drugiego nie zagra nawet poprawnie. Jedyne co chciałbym jeszcze spróbować i co wedle opini na head-fi.org zagra jeszcze lepiej od AD8620 są dwie sztuki pojedyńczych OPA637 (AD637 są idealne do rocka, a AD627 do klasyki) na specjalnej podstawce DIP8 (jeden montowany od góry, drugi od dołu). Problemem jest tylko cena bo JEDEN OPA637 na stronie producenta kosztuje 69.99$, a będą potrzebne 2 i do tego podstawka. Może ktoś ma namiary na sklep w którym mógłbym w normalnej cenie to zakupić, albo chciałby odsprzedać z prywatnych zbiorów. Link do danych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Następni użytkownicy karty Auzentech Prelude 7.1 będą mieli bardzo ułatwioną sprawę po przeczytaniu tego wątku, a przecież o to chodzi aby pomagać i doradzać dla innych mniej obeznanych w temacie, nawet kosztem własnych nieudanych doświadczeń - tak jak było w moim przypadku.

Pozdrawiam.

Ps. O ku...a masakra 190zł za 1 szt na ELFA. Czemu jest tak cholernie drogi :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A i jeszcze podstawka musi być specjalna. Trzeba czekać na okazje, może kiedyś się nadarzy szansa wypróbowania najlepszej możliwej konfiguracji dla mojej karty..... Znalazłem za ok. 40zł/szt koleś sprzedaje ale na DIP-8. Po czym poznać oryginalną kostkę, bo słyszałem, że jest często podrabiana. I gdzie można znaleść i zakupić podstawkę 2xDIP8 na DIP8. Doradzcie, bo się trochę napaliłem po tym co AD8620 pokazał :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wkradł mi się malutki błąd nie (AD637 są idealne do rocka, a AD627 do klasyki) tylko oczywiście (OPA637 są idealne do rocka, a OPA627 do klasyki), a opcja edycji znikła...

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.