Skocz do zawartości
IGNORED

moja pierwsza konstrukcja

bulimen80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem pod wrażeniem Waszych arcydzieł.

Śledzę Was od kilku lat ale dopiero teraz zdobyłem się na odwagę

żeby do Was dołączyć.

Jeżeli mogę też chciałbym się pochwalić,pokazać,mój mały pomysł.

Zrobiłem je jakiś czas temu,chciałbym poznać Wasze opinie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-37992-0-47100400-1316253008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86595-moja-pierwsza-konstrukcja/

Skoro już zacząłeś temat to go dokończ i napisz coś więcej o tej swoje konstrukcji.

Jakie zastosowałeś przetworniki, widzę że samochodowe, dlaczego?

Jak policzyłeś zwrotnice, jakie zastosowałeś materiały i jak to gra, basu jest tam pewnie na potęgę :D

Koncepcja wbudowania głośnika średnio tonowego na górę obudowy jest godna uwagi(z uwagi na szerszą dyspersję fal),płaszczyzna pozioma zyska równomierniejszą i szerszą charakterystykę kierunkową.

Cenię sobie takie podejście.Podpowiem tylko autorowi tematu iż pokombinowałbym z reflektorami akustycznymi(stożki rozpraszające),aby jeszcze bardziej równomiernie rozproszyć i rozszerzyć zakres promieniowania fal z ośrodka.

Bulimen80,życzę dalszego rozwoju w konstruowaniu.

nkową.

Cenię sobie takie podejście.Podpowiem tylko autorowi tematu iż pokombinowałbym z reflektorami akustycznymi(stożki rozpraszające),aby jeszcze bardziej równomiernie rozproszyć i rozszerzyć zakres promieniowania fal z ośrodka.

Bulimen80,życzę dalszego rozwoju w konstruowaniu.

Jeśli zaczyna od takiego 'dzieła' to nie wróżę rozwoju w prawidłowym kierunku. Chyba, że ma 11 lat i inspiracja zaczerpnięta z bajek.

Areczek najpierw wziąłem te słowa na poważnie ale to żart prawda ? :)

Przekombinowałeś z ilością głośników w szczególność tweeter-ami

Nie, tweeterów jest za mało. Jeszcze 2 do tyłu.

Niecodzienna konstrukcja, jak to gra, z czym i do jakiej muzyki?

Robi wrażenie, przynajmniej na mnie.

Jak zacznie budować tak jak reszta środowiska tutejszego forum,to wróżę tylko doskonalenie warsztatu i wiedzy ogólnie dostępnej.

No, bo lepiej tak, niż clownować najlepsze na świecie konstrukcje.

Ale dajmy się wypowiedzieć samemu autorowi...

bulimen80 powiem Ci tak, konstrukcja jest całkowicie niepoprawna akustycznie.

Jeśli krytykę przyjmujesz z pokorą to dobrze że założyłeś ten wątek.

Proponuje zrobić coś na dwóch drogach i troszkę lepszych przetwornikach na pewno będziesz zadowolony.

J.Jerry

Wyraziłem się bardzo jasno co do kierunku bulimena80.Już się pojawiają głosy aby zbudował sobie dwudrożny zestaw i ma być rzekomo z niego zadowolony.Pomijając teraz fakt iż zestawy nie są poprawnie zestrojone obudowa-przetworniki-zwrotnica(jestem na sto procent tego pewien),to należy podkreślić i zwrócić uwagę na nietuzinkowe podejście do tematu.

Lepiej kopiować najlepsze konstrukcje powiadasz?Możesz namówić bulimena80 na budowę kopii uznanych zestawów,jak czujesz taką potrzebę....,ja takiej nie odczuwam.

Witam ponownie.Panowie,ja jestem absolutnym amatorem(amatorszczyzna przez duże A)ta konstrukcja to totalny przypadek.

No i takie tam coś wyszło,sam się z tego śmiałem.Że głośników jak mrówek,że za dużo tweeter-ów.Wiem o tym że jeden tweeter by starczył

ale jak by to wyglądało,tu bardziej poszło pod wygląd,a że tyle miałem,no cóż.Ale jak już piszę,to chciałbym odpowiedzieć

na pierwszy post dla Supernatural.dlaczego samochodowe?ponieważ takie miałem.Zestaw był szykowany pod auto(dla tuningu

niestety,wypadek i po aucie)no i wszystko zostało.Zestaw został zamówiony w specjalistycznej firmie car-audio,czyli myślę że

zwrotnice były dograne,dobrane pod te głośniki(przetworniki).Kupiłem parę lat temu stereo(cd,korektor,zmachol zestaw technics)

no ale że było drogo,na kolumny juz nie starczyło no to sprzęt trafił do szafy.No to pomyslałem sobie głośniki już są

no to może cos się uda(a że zmachol ma 4ohm )no to już pasowało.Mdf też został(zakup dla auta).No to siup,i poszło.Robiąc obudowę

sugerowałem się Waszym forum.nie jest to fachowe podejście, przeliczennie gdy chodzi o litraż itp.z powodu ilości mdf-u(który był przeznaczony

do auta).Głośniki są oddzielone od siebie(małe zdjęcie dołączone).gdy chodzi o głośniki,są to 2x tweeter-boschmann

2x nisko-tonowe-boschmann 20 i 25 cm,1x nisko-tonowy-alphard 20 cm,1x średnio-tonowy-alphard 16cm,1x zwrotnica 3drożna alphard,1x zwrotnica 2drożna boschmann,4x kolec,okablowanie profi-gold,mata wygłuszająca,mdf 19mm,no i siatki acha no i 3x tuba do bas-refleksu

jeżeli tak to mogę nazwać.wsztystko oczywiście razy dwa.Obudowa jest zkręcona-klejona,środek silikon na szpary,okleina niestety

sztuczna samo przylepna.stopa 2x klejony mdf polakierowany lakierem samochodowym metalik,jak i góra kolumny tylko że na srebro

obojętnie czy to :rock,trance,jazz,bluss,pop itp.chula że aż miło.Sam jestem w szoku,ale naprawdę to ładnie gra.Ale to nic nie zmienia,że to totalna amatorszczyzna,antydzieło.Bardzo dziękuje za podjęcie tematu,nie spodziewałem się. Cześć

Ukryta Zawartość

post-37992-0-33563300-1316453505_thumb.jpg

post-37992-0-88149800-1316453545_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.