Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Lechu z tego co widzę to w ofercie ubiegłorocznej było znacznie więcej modeli Full LED niż w obecnej. Raczej się od tego odchodzi, standardem staje się LED krawędziowy. Jeżeli jakaś firma ma Full LED w ofercie 2011 to tylko w topowych modelach o adekwatnej cenie.

Ponadto utożsamianie Local Dimming z Full LED jest błędem. Na przykład krawędziowe LG mają rozwiązanie nazwane LED Plus którego efekt jest taki sam jak Local Dimming.

No właśnie na IFA pojawił się Sharp z full LED i "Local Dimming" co może sugerować, że to rozwiązanie może wrócić. Oczywiście masz rację, że w podświetleniu krawędziowym też jest stosowane "Local Dimming", ale to tylko 16 stref, które dają znacznie mniej spektakularny efekt niż przy np. 240 strefach lub ponad 500 w najnowszej Toshibie (...ZL1G).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No właśnie na IFA pojawił się Sharp z full LED i "Local Dimming" co może sugerować, że to rozwiązanie może wrócić. Oczywiście masz rację, że w podświetleniu krawędziowym też jest stosowane "Local Dimming", ale to tylko 16 stref, które dają znacznie mniej spektakularny efekt niż przy np. 240 strefach lub ponad 500 w najnowszej Toshibie (...ZL1G).

16 stref to jakieś nieporozumienie, natomiast liczba 500 to też w sumie bez wypasu, bo przy powierzchni ekranu dajmy na to dla uproszczenia 0,5 m2 jedna dioda podświetla 10cm2, więk z czerni wokół świecącej gwiazdy nadal nici...

16 stref to jakieś nieporozumienie

Gdybyś się ze mną nie kłócił i nie próbował dokuczać to bym Cię zaprosił (mieszkamy wszak bardzo blisko siebie) abyś się osobiście przekonał jak owe "nieporozumienie" działa w praktyce. Chyba byś zmienił zdanie.

No a jak może działać, skoro jedna dioda podświetla duży wycinek ekranu? I teraz weźmy scenę, w której w tym wycinku kolor czarny graniczy z bardzo jasnym (np. czarne włosy na tle błękitnego nieba), a w kolejnej sekcji już jest tylko kolor czarny (tylko czarne włosy). I co wtedy?

Ano to, że w tej "czarnej" sekcji czerń będzie czarna, bo dioda prawie zgaśnie, a w tej "mieszanej" ciemno szara, w każdym razie kilka razy jaśniejsza niż obok (bo dioda będzie normalnie świecić). Czyli aktorka będzie miała włosy częściowo czarne, częściowo szare i do tego z widoczną granicą pomiędzy tymi dwoma kolorami. Chyba że jest inaczej, ale jeśli tak to wytłumacz mi pls w jaki sposób?

No właśnie na IFA pojawił się Sharp z full LED i "Local Dimming" co może sugerować, że to rozwiązanie może wrócić.

Chyba raczej jest to potwierdzenie tego, co napisałem poprzednio. Najwyższa półka.

No a jak może działać, skoro jedna dioda podświetla duży wycinek ekranu? I teraz weźmy scenę, w której w tym wycinku kolor czarny graniczy z bardzod jasnym (np. czarne włosy na tle błękitnego nieba), a w kolejnej sekcji już jest tylko kolor czarny (tylko czarne włosy). I co wtedy?

Ano to, że w tej "czarnej" sekcji czerń będzie czarna, bo dioda prawie zgaśnie, a w tej "mieszanej" ciemno szara, w każdym razie kilka razy jaśniejsza niż obok (bo dioda będzie normalnie świecić). Czyli aktorka będzie miała włosy częściowo czarne, częściowo szare i do tego z widoczną granicą pomiędzy tymi dwoma kolorami. Chyba że jest inaczej, ale jeśli tak to wytłumacz mi pls w jaki sposób?

To jakaś zupełna ekwilibrystyka myślowa z tymi włosami. Jak działa? Odpowiadam: nie wiem. Widzę efekt. Działa. Zauważył to również red. Kulpa wyrażając się o tej technologii z uznaniem.

Bobcat, weź Ty przeczytaj po prostu ten test, z którego wyjąłeś sobie jedno zdanie i klepiesz w kółko bezmyślnie.

Przeczytaj sobie jak F. Kulpa pisze tam sporo o ograniczeniach tego rozwiązania w tym TV. Weź też sobie "Płaskie ekrany" gdzie jak krowie na miedzy tłumaczą przy pomocy zdjęć (jak ktoś nie potrafi zrozumieć słowa pisanego) na czym polegają ułomności local-dimming. ZROZUM w końcu o co chodzi z tym wygaszaniem, bo póki co to tylko łykasz slogany reklamowe jak młody pelikan.

Dla Ciebie zasada działania jest ekwilibrystyką...

Załamka, za każdym razem...

A robił ktoś fotkę czegoś na tle jasnego nieba?

A podejdźcie do okna i spójrzcie na coś na tle jasnego nieba.

Nie zobaczymy szczegółów!

Dlaczego więc wymagać aby ekran oddawał efekty, których nie ma w naturze...?

Efekt maskowania.

Tak to jest zbudowany nasz świat. Oczy (słuch jeszcze bardziej) są okłamywane za każdym razem. Albo inaczej, nie radzą sobie z dynamiką jaka obowiązuje w naturze.

Bobcat, weź Ty przeczytaj po prostu ten test, z którego wyjąłeś sobie jedno zdanie i klepiesz w kółko bezmyślnie.

Przeczytaj sobie jak F. Kulpa pisze tam sporo o ograniczeniach tego rozwiązania w tym TV. Weź też sobie "Płaskie ekrany" gdzie jak krowie na miedzy tłumaczą przy pomocy zdjęć (jak ktoś nie potrafi zrozumieć słowa pisanego) na czym polegają ułomności local-dimming. ZROZUM w końcu o co chodzi z tym wygaszaniem, bo póki co to tylko łykasz slogany reklamowe jak młody pelikan.

Dla Ciebie zasada działania jest ekwilibrystyką...

Załamka, za każdym razem...

Dla Ciebie red. Kulpa jest autorytetem do momentu, gdy chwali plazmę i gani LCD. Gdy dostrzega w LCD również pozytywy to się zaczyna Twoje odwracanie kota ogonem: "aczkolwiek napisał, to jednak...", "nie zrozumiałeś", "coprawda powiedział, że plazma miga, ale nie miga", itd itp. Numer 7/8 A/V jest nowszy od ostatnich Płaskich Ekranów, technika idzie naprzód. Dlatego wpis z rzeczonego numeru A/V ma dla mnie większą wartość.

Tekst czytałem i wiem doskonale co napisał. Był pozytywnie zaskoczony jak dobrze działa te 16 stref. Twoje interpretacje i analizy literackie w stylu "co autor miał na myśli" nie są mi do niczego potrzebne. Rozumiem, że fakt posiadania przez LCD również dobrych stron jest dla Ciebie ogromnym dyskomfortem psychicznym, ale musisz sobie sam z tym poradzić.

Zaraz przeczytam coś o trollowaniu, jakby Twoje czepianie się u mnie wszystkiego, programowo i dla zasady, nie pasowało bardziej do tej definicji.

Tekst czytałem i wiem doskonale co napisał.

W takim razie przeczytaj jeszcze raz, tym razem słowo po słowie, może w końcu jakimś cudem dotrzesz do fragmentu gdzie opisuje negatywne konsekwencje tego układu. Chyba że sobie czarnym flamastrem zamazałeś konkrety.

Technika powiadasz tak poszła do przodu w ciągu roku że Twój podstawowy elcedek jest lepszy od zeszłorocznych flagowców, w tym LG z symbolem 9500? W sumie to by tłumaczyło, że Don111 widzi wady swojego flagowca, których Ty nie dostrzegasz w swoim TV…

I powiedz co ta technika radzi na to, że jedna dioda musi podświetlać z jednakowym natężeniem 1/16 ekranu? Starasz się coś czasem w ogóle zrozumieć, czy wystarczają ci wyrywane z kontekstu pojedyncze zdania?

Bobcat, tak już jest, że jak coś już kupisz to jest to Best of the Best. Kupiłeś najniższą serię monitor audio, to dowodziłeś, że jest lepsza od wyższych serii. Teraz to samo z TV. Naprawdę myślisz, że jesteś aż takim farciarzem i że firmy tak różnicują jakość swoich produktów, że im taniej tym lepiej?

A może po prostu MNIE te błędy nie przeszkadzają? W przeciwieństwie do błędów PDP, które są dla mnie nieakceptowalne?

Ty Witku jesteś obiektywny. Widziałeś błędy, ale widziałeś i zalety. Mczaj natomiast na każde wspomnienie, że LCD wogóle może mieć jakieś zalety reaguje atakiem złego humoru i pluje jadem niczym kobra. Uważa albowiem, że LCD składają się z samych wad (a PDP z samych zalet).

Mimo lekkich przepychanek słownych, myślę że temat jest wartościowy :)

Z zadowoleniem również muszę stwierdzić, że każda ze stron dyskusji, trzyma nerwy na wodzy :)

Czytam Panowie Wasze wpisy cały czas.

Dlatego miałbym prośbę o wyjaśnienie tego podświetlania krawędziowego, bo 1/16 ekranu podświetlana przez jedną diodę lcd to rozumiem o co chodzi.

Jednak z mojego laickiego punktu zrozumienia, wynika że, taka technika podświetlania jest chyba lepsza niż poprzez "świetlówki".

W takim razie przeczytaj jeszcze raz, tym razem słowo po słowie, może w końcu jakimś cudem dotrzesz do fragmentu gdzie opisuje negatywne konsekwencje tego układu. Chyba że sobie czarnym flamastrem zamazałeś konkrety.

Ja się cały czas odnoszę do testu LG i Panasonica z nr 7/8 A/V. I tylko do stwierdzania, że to (16 stref) daje nadspodziewanie dobre efekty. Więcej na ten temat nie pisałem, nie czyniłem dogłębnych analiz na temat zalet i wad tej technologii. To jest tylko Twoja nieuprawniona nadinterpretacja.

Technika powiadasz tak poszła do przodu w ciągu roku że Twój podstawowy elcedek jest lepszy od zeszłorocznych flagowców, w tym LG z symbolem 9500?

Gdzie tak pisałem? Ja tylko cały czas podkreślam, że jest fajny, dobry i że mogę go polecić. Ty z tego zrobiłeś "najlepszy na świecie" i "lepszy od flagowców". Kolejna nadinterpretacja. Rozumiem, że jakiekolwiek stwierdzenie, że LCD jest dobry - oceniasz jako naganne?

W sumie to by tłumaczyło, że Don111 widzi wady swojego flagowca, których Ty nie dostrzegasz w swoim TV…

Przecież już w kilku miejscach napisałem, że Don ma TV z wyższej półki niż mój. Znamienne, że z Donem wymieniliśmy się na PRIV, w sympatycznej atmosferze, spostrzeżeniami i uwagami. Widocznie uznał, że jest o czym rozmawiać. Więc nie wcinaj się proszę między wódkę a zakąskę.

I powiedz co ta technika radzi na to, że jedna dioda musi podświetlać z jednakowym natężeniem 1/16 ekranu?

To tam jest tylko 16 diod??? Na cały ekran??? Nooo, tu się popisałeś "wiedzą". Jest (w zależności od wielkości ekranu) od 12 do 16 na każdą strefę. A stref jest 16, więc diod jest od 192 do 256. Zanim teraz zaczniesz wrzeszczeć w proteście, albo mnie próbować ośmieszyć - pragnę zakomunikować, że ta informacja pochodzi od źródła, czyli prosto z LG Poland.

Bobcat, tak już jest, że jak coś już kupisz to jest to Best of the Best.

Dla mnie i na moje potrzeby - tak. Kupuję pod kątem mojej osoby.

Kupiłeś najniższą serię monitor audio,

Nie najniższą, tylko środkową. Wyżej są są trzy: Platinum, Gold i Silver. Niżej są cztery: Seria M, Radius, Apex i Vector. Kolejny dowód Twojej (pseudo)fachowości.

to dowodziłeś, że jest lepsza od wyższych serii.

Ja tylko pisałem, że w moim subiektywnym odczuciu grają w sposób mnie bardziej odpowiadający niż Silver. Do Gold i Platinum nie odnosiłem się wogóle.

im taniej tym lepiej?

Nie. Tylko mówię, że mam punkt optimum pomiędzy kasą, jaką chcę wydać a moim (subiektywnym i bardzo osobistym) zbiorem wymogów i oczekiwań. Jesteś w stanie dostrzec tę subtelną różnicę?

P.S. Rozumiem, że gdybym kupił nie 42LV5550, ale (u nas niedostępny) 55LV5500 za cenę (wg. Amazon) 3 x wyższą, w środku elektronika identyczna tylko ekran większy - to bym był gościu, a telewizor już nie byłby "podstawowy", nieprawdaż?

1/16 ekranu podświetlana przez jedną diodę lcd

1/16 ekranu jest podświetlana przez od 12 do 16 diod LED. Patrz moja odpowiedź do Mczaja.

technika podświetlania jest chyba lepsza niż poprzez "świetlówki".

Of course.

Witek sam oglądałeś ten model. Zauważyłeś jakieś nierównomierności podświetlenia ekranu? Więc o czym wogóle rozmawiamy?

A stref jest 16, więc diod jest od 192 do 256

Chodziło właśnie o to ?

To przy (chyba) ~12 świetlówkach robi olbrzymią różnicę.

Ponad to, te świetlówki były od matrycy oddzielone warstwą 3 matowych plexi-podobnego materiału, jedna grubości ok.1mm a dwie pozostałe o grubości ok. 2/10mm.

Mam te 3 warstwy, rozpraszające światło świetlówek właśnie przed sobą - pozostały po Sharp`ie.

P.S. Rozumiem, że gdybym kupił nie 42LV5550, ale (u nas niedostępny) 55LV5500 za cenę (wg. Amazon) 3 x wyższą, w środku elektronika identyczna tylko ekran większy - to bym był gościu, a telewizor już nie byłby "podstawowy", nieprawdaż?

Nie byłbyś "gościu" bo kupiłbyś tylko "parszywego" dużego LCD-eka. "Gościem" może zostać tylko własciciel plazmy ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1/16 ekranu jest podświetlana przez od 12 do 16 diod LED. Patrz moja odpowiedź do Mczaja.

w tym tv mimo że producent podał że jest 16-cie stref nie oznacza że jedna strefa podświetla 1/16 ekranu.

Of course.

Witek sam oglądałeś ten model. Zauważyłeś jakieś nierównomierności podświetlenia ekranu? Więc o czym wogóle rozmawiamy?

TAK

w tym tv mimo że producent podał że jest 16-cie stref nie oznacza że jedna strefa podświetla 1/16 ekranu.

Nie rozumiem tej kombinacji myślowej. Możesz rozjaśnić?

TAK

Gdzie i jakie?

Nie byłbyś "gościu" bo kupiłbyś tylko "parszywego" dużego LCD-eka. "Gościem" może zostać tylko własciciel plazmy ;-).

Ahaaa...

Nie rozumiem tej kombinacji myślowej. Możesz rozjaśnić?

to jest podświetlanie krawędzione a nie local dimming więc nie jest możliwe podswietlanie 1/16 ekranu.

Gdzie i jakie?

Przecież Ci pisałem że było w dolnym rogu mocne przekolorowanie na niebiesko na białej planszy, taki trójkąt 5x2 cm.

To dlaczego w Menu jest opcja Local Dimming,a w niej kilka ustawień do wyboru???

Bo to jest takie same oprogramowanie co w wyższych modelach, mimo że masz różne opcje w nastawach to one są nieaktywne.

A propos LCD.

Jest rok 2001.

Grześ kupuje Córce monitor LCD NEC`a (co by kineskop nie promieniował na mała główeczkę ;).

Kupuje w MM.

Powstają jakieś pytania. Tak czy owak chłopak odpowiedzialny za stoisko wdał się w objaśnianie zasady działania matrycy:

" ... matryca świeci swoimi pikselami... Nie, nie ma żadnej lampy z tyłu, przecież jest za cienki..."

Chciałem rozpirzyć jeden monitor aby się przekonał jak jest zbudowany, tak silny był we mnie odruch dydaktyka... ;)

To tak na rozluźnienie atmosfery, opowieść autentyczna.

Taki LCD 15 cali kosztował wówczas chyba z 2200zł. Jest do dzisiaj rezerwowym..., działa!

Bo to jest takie same oprogramowanie co w wyższych modelach, mimo że masz różne opcje w nastawach to one są nieaktywne.

Jesteś pewien? Muszę sprawdzić. Nie bawiłem się tym jeszcze.

To tam jest tylko 16 diod??? Na cały ekran??? Nooo, tu się popisałeś "wiedzą". Jest (w zależności od wielkości ekranu) od 12 do 16 na każdą strefę. A stref jest 16, więc diod jest od 192 do 256. Zanim teraz zaczniesz wrzeszczeć w proteście, albo mnie próbować ośmieszyć - pragnę zakomunikować, że ta informacja pochodzi od źródła, czyli prosto z LG Poland.

Bobcat, co za różnica, ile jest diod, skoro ekran jest podzielony na 16 sekcji, czyli oznacza to że cała jedna sekcja jest podświetlana w określony sposób (silniej, słabiej ale cała sekcja tak samo) przez jedną, dwie, pięć czy pięćdziesiąt diod? Z wyłączonymi wygaszaczami możesz mieć 1000 diod i to będzie jedna „sekcja” (cały ekran podświetlony tak samo) więc nie wiem co tak Cię znowu rozentuzjazmowało, jakbyś nie wiadomo co odkrył? Rozumiesz w ogóle o czym tu dyskutujemy?

PS. Odnośnie Twoich tasiemcowych postów – może zacznij się ustosunkowywać do każdego słowa (po co się ograniczać do zdań), wtedy uda Ci się stworzyć tasiemca na np. 5 ekranów. Ja w każdym razie do Twojego beztreściowego słowotoku nie zamierzam się ustosunkowywać.

mczaj

Ja rozumuję to tak.

Skoro jest 16 sekcji, a w każdej z tych sekcji jest po 16 diod, to każda z tych sekcji ma możliwość osobnej "regulacji" jasności świecenia - w zależności od wyświetlanego koloru przez matrycę, oraz intensywności tego koloru.

Można wówczas mówić o większym kontraście i głębszej czerni, względem innych kolorów.

mczaj

Ja rozumuję to tak.

Skoro jest 16 sekcji, a w każdej z tych sekcji jest po 16 diod, to każda z tych sekcji ma możliwość osobnej "regulacji" jasności świecenia - w zależności od wyświetlanego koloru przez matrycę, oraz intensywności tego koloru.

Można wówczas mówić o większym kontraście i głębszej czerni, względem innych kolorów.

Nie ma żadnego przyciemniania którejkolwiek osobno sekcji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.