Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie na temat MUSA serwer muzyczny

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

wystarczy przyjechać na CES z urządzeniem w obudowie za 800 euro (autor podaje że tyle kosztowała)

800 Euro za takie obudowy wydawalo mi sie cos malo, i znalazlem to:

Arazi was coy about officially starting production on the Con Brio, and pointed out that just the cases alone took about 800 hours to manufacture.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Faktycznie, chyba coś nie doczytałem :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 rok później...

No widzisz,'branża' też się myli.A mówi że jest wszystkowiedząca ha,ha.

To wysoce konstruktywne, jednym postem zabić całą rozmowę nt rzeczonego serwera. Sam rozważam zakup i zastąpienie dotychczasowego źródła "technologią przyszłości". W internecie roi się od tzw zdj rozbieranych i nie powinno nikogo dziwić że klient chce wiedzieć za co płaci. Czekam na opinie branży i nie tylko.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 25 Lutego 2013 - trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 25 Lutego 2013 - trolling

Od tutejszej branży, zwłaszcza tej od nirwany niczego sensownego się nie dowiesz. Branża ta zajmuje sie przede wszystkim "wzmacnianiem" i temu procederowi podporządkowane są wpisy.

Czego jaskrawym dowodem są wpisy w tym wątku.

Tak podpoiłem się pod watek i chciałem dowiedzieć się o takim urządzeniu, czy ktoś miał styczność.

sonysoundpcartpl.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiadomo że DIY zawsze będzie tańsze niż gotowy produkt. Na tej zasadzie kit Akustyka (z gotowymi zwrotnicami i głośnikami, a nawet czasami obudowami) będzie zawsze tańszy niż jakieś gotowe kolumny. Poza tym pamiętaj, że Musa ma już w cenie dyski 2x 2TB na storage, a w Zumie musisz to jeszcze dokupić.

Jednym z czynników który najbardziej podbija cenę Musy jest bezsprzecznie obudowa Origena z wyświetlaczem. Jej koszt to aż 4600zł, a koszt obudowy do Zumy to raptem $200.

Moim zdaniem MUSA ma 5 podstawowych zalet w porównaniu do Zumy (pomijając fakt że jest złożona i w cenie masz 2 letni support - rzecz nie do przecenienia dla osób nie znających się biegle na komputerach):

- wbudowany monitor (co czyni Musę rozwiązaniem all-in-one, do którego nie trzeba podłączać zewnętrznego monitora),

- bardzo estetyczny wygląd;

- wielkość (możesz do środka wrzucić nawet 4 dyski 3TB) do tego zainstalować jakie chcesz karty (np. RME HDSPe AES) i jaka chcesz płytę główną - w odbudowach z heat-pipe'ami, jak w Zumie, pasują tylko niektóre płyty;

- wbudowany zasilacz = mniej kabli

- grube aluminiowe ścianki, bardzo dobrze tłumiące hałas (dyski, nawet te nowoczesne, trochę zawsze hałasują; tak samo jak płyty główne czy zasilacze które potrafią popiskiwać co przy perforowanych obudowach niestety słychać).

Poza tym Audiofast, budując te komputery od 4 lat, ma naprawdę bardzo duże doświadczenie w odpowiedniej konfiguracji, doborze odpowiednich części i różne swoje 'patenty', mające wpływ na jakość brzmienia.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czy na pewno są to zalety?

- wbudowany monitor (co czyni Musę rozwiązaniem all-in-one, do którego nie trzeba podłączać zewnętrznego monitora),

Wolę sterowanie bezprzewodowe z iPada

- bardzo estetyczny wygląd;

Kwestia gustu, wolę małą, płąską obudowę z chłodzeniem pasywnym

- wielkość (możesz do środka wrzucić nawet 4 dyski 3TB) do tego zainstalować jakie chcesz karty (np. RME HDSPe AES) i jaka chcesz płytę główną - w odbudowach z heat-pipe'ami, jak w Zumie, pasują tylko niektóre płyty;

Jedyna karta której potrzebuję to SOtM PCI/USB

Zdecydowanie preferujęzewnętrzny NAS

- wbudowany zasilacz = mniej kabli

Do Zumy możesz zamówić solidny liniowy zasilacz, zobacz jak firmy w Stanach tuningują mini Maci

- grube aluminiowe ścianki, bardzo dobrze tłumiące hałas (dyski, nawet te nowoczesne, trochę zawsze hałasują; tak samo jak płyty główne czy zasilacze które potrafią popiskiwać co przy perforowanych obudowach niestety słychać).

I tutaj wygrywa Zuma, żadnych ruchomych części, żadnego hałasu itp.

Ale jak obudować Zumę wszystkimi opcjami to kosztuje co najmniej tyle ile MUSA.

I tutaj pojawia się dylemat ...

I tutaj wygrywa Zuma, żadnych ruchomych części, żadnego hałasu itp.

Z MUSY także możesz wymontować dyski twarde aby pozbyć się hałasu z dysków (w Zumie ich przecież nie ma). Ale płyta główna i tak zostanie, a te w niektórych przypadkach potrafią wydawać nieprzyjemne wysokoczęstotliwościowe piski.

Z doświadczenia wiem, że nie da się użytkować komputera zupełnie headless (bez monitora). Sam widzę to po sobie ile razu włączam monitor (mimo że niby wszystko obsługuję z iPada). A to coś w Jplayu trzeba zmienić, a to driver zainstalować. A to komputer sam się przez noc zauktualizował i zrestartował ... to wszystko się tak pięknie mówi, a potem przychodzi proza życia.

Oczywiście jak chcesz, znasz jego ograniczenia i czujesz się na siłach, to możesz się zabrać za ten projekt.

Z doświadczenia wiem, że nie da się użytkować komputera zupełnie headless (bez monitora). Sam widzę to po sobie ile razu włączam monitor (mimo że niby wszystko obsługuję z iPada). A to coś w Jplayu trzeba zmienić, a to driver zainstalować. A to komputer sam się przez noc zauktualizował i zrestartował ... to wszystko się tak pięknie mówi, a potem przychodzi proza życia.

Oczywiście jak chcesz, znasz jego ograniczenia i czujesz się na siłach, to możesz się zabrać za ten projekt.

Ależ da się użytkować bez monitora. Wystarczy team viewer np na ipada.

Ależ da się użytkować bez monitora. Wystarczy team viewer np na ipada.

To wszystko jest takie proste i tak pięknie działa tylko w teorii. Niestety czasem jak się system zawiesi to nie działa i bez monitora nie zrobisz restartu.

Śledzę ten temat i wiele osób na CA na to narzeka. To samo jest z RDP..

Rzeżba z software, gra tak jak pykniesz w klawisz i np. ustawisz jakiś tam parametr do twojej wydawało by się konfiguracji - teraz wszystko jest ruchome, nie ma wogóle światła w tunelu.

i co wogóle nie ważne to Musa nigdy nie słyszałem i napewno nigdy nie posłucham :-))

Komputerowy zasilacz może być sam źródłem zakłóceń na linii zasilającej do gniazdka elektrycznego w ścianie. Zastanawiam się na ile wskazane jest odciąć ewentualne zakłócenia do sieci elektrycznej z komputera przy sprzęcie audio?

Wydaje się celowe użycie filtrów przeciwzakłóceniowych przy komputerze, a też, może podłączonych do niego kabli, np sieciowego rj45 z dysku zewn. serwera NAS

Ukryta Zawartość

43849_1277323783_0.jpg

Ukryta Zawartość

Ja dlatego mam komputer na oddzielnej linii. Szczerze mówiąc to nawet nie sprawdzałem czy podłaczenie do tej linii gdzie podłączona jest reszta sprzetu pogorszy sprawę - zrobiłem to dla świętego spokoju.

To jest bardzo istotny punkt systemu PC-audio, nawet rodzaj samego kabla doprowadzajacego zasilanie elektryczne ma bardzo duze znaczenie co dopiero listwa. Z mojego doswiadczenia wynika ze kable musza byc bardzo starannie ekranowane malo tego, sama listwa zasilajaca najlepiej zeby cala byla z jakiegos niemagmetycznego materialu. Wiem ze stosuja niektorzy perfekcjonisci z duza kasa nawet kable z super czystej miedzi tutaj i sobie ten element toru bardzo bardzo chwala. Dodatkowo daje tez bardzo dobre efekty kondycjoner masy popiety pod naped czy tez juz samego DAC-a wiele.

Pozdrawiam Stasiop

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.