Skocz do zawartości
IGNORED

Funeral doom - co polecacie?

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są tu jacyś fani tego gatunku? Szukam ciekawych płyt z muzyką wychodzacą instrumentalnie poza gitary i perkusję. Ma być monumentalnie, rzewnie, ponuro i bardzo, bardzo ciężko. Coś w stylu Colosseum (pierwsze 2 płyty, trzecia to dno). The Howling Void, Ea, The Funeral Orchestra, Mounrnful Congregation, Remembrance, Krief de Soli, 1000 Funerals, Funeral. Celow nie podpinam się pod temat "Głód metalu - Miłosnicy łojenia", bo nie o łojenie mi chodzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/86723-funeral-doom-co-polecacie/

Troszke coś innego, ale myślę, że może podejść - Mouth of the Architect, Battle of Mice. Będę w domu to dokładniej spojrzę w temat.

Shape of Despair, świetna kapela, polecam.

Shape of Despair jest super, ale jeśli chodzi o funeralny metal to przede wszystkim Skepticims ;] dobry jest też Esoteric, ale to już wyższy stopień wtajemniczenia. Poza tym pierwsza płyta Doom VS, My Shameful, Ahab (taki funeral dla początkujących - niczym nie ujmując zespołowi)... scena "funeral doom" jest bardzo hermetyczna niestety. To jest taka nisza w niszy. Zainteresuj się szeroko pojętych death doom'em, turaj jest szerokie pole do popisu. Kiedyś głęboko siedziałem w takiej muzyce.

aha... i jeszcze genialna płyta Worship "Dooom" ;]

Shape of Despair jest super, ale jeśli chodzi o funeralny metal to przede wszystkim Skepticims ;] dobry jest też Esoteric, ale to już wyższy stopień wtajemniczenia. Poza tym pierwsza płyta Doom VS, My Shameful, Ahab (taki funeral dla początkujących - niczym nie ujmując zespołowi)... scena "funeral doom" jest bardzo hermetyczna niestety. To jest taka nisza w niszy. Zainteresuj się szeroko pojętych death doom'em, turaj jest szerokie pole do popisu. Kiedyś głęboko siedziałem w takiej muzyce.

aha... i jeszcze genialna płyta Worship "Dooom" ;]

Skepticism i Esoteric są mi znane, ale szukam czegos bardziej "symfonicznego", i jak to mówią Anglicy, "atmospheric". Ahab - mam "The call of the wretched sea". Death doom odpada - mam alergię na death i black metal.

Skepticism i Esoteric są mi znane, ale szukam czegos bardziej "symfonicznego", i jak to mówią Anglicy, "atmospheric". Ahab - mam "The call of the wretched sea". Death doom odpada - mam alergię na death i black metal.

Bardziej symfonicznie w pewnym znaczeniu bedzie Shape, Evoken już ktoś polecił, aaaaaa i kanadyjski Morgion, świetna kapela, szkoda, że już nie istnieje. Najlepszy album jest do kupienia na stronie Mystica.

Rzecz w tym że death-doom to nie to samo co death metal i wymieniane powyżej Evoken czy Morgion to właśnie death-doom, z najwyższej półki chciałbym dodać. Nie wymieniałem takich projektów, ponieważ pytanie dot. funeralu stricte. Już nie wspomnę o prekursorach takiego grania jak Thergothon, diSEMBOWELMENT czy Dusk.... funeral doom jako taki wyewoluował z death-doom, stanowi jego ekstremalną odmianę. Niektórzy po prostu postanowili zrobić krok dalej w kierunku "down tempo"...

Najbardziej znany a zarazem popularny death-doomowy band to My Dying Bride ;]

Rzecz w tym że death-doom to nie to samo co death metal i wymieniane powyżej Evoken czy Morgion to właśnie death-doom, z najwyższej półki chciałbym dodać. Nie wymieniałem takich projektów, ponieważ pytanie dot. funeralu stricte. Już nie wspomnę o prekursorach takiego grania jak Thergothon, diSEMBOWELMENT czy Dusk.... funeral doom jako taki wyewoluował z death-doom, stanowi jego ekstremalną odmianę. Niektórzy po prostu postanowili zrobić krok dalej w kierunku "down tempo"...

Najbardziej znany a zarazem popularny death-doomowy band to My Dying Bride ;]

Evoken to moim zdaniem Funeral, ale co człowiek to inna opinia

Evoken jest tak na pograniczu w zasadzie.... jeśli kryterium odróżniającym funeral od death-doomu ma być tempo, to Evoken ma jedynie tylko takie elementy, a i to nie na każdej płycie (mam na półce wszystkie). Gwoli ścisłości:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Proszą Państwa, ma być bardzo ciężko i WOLNO, acz z odpowiednią atmosferą. Żadnych szybkich wstawek, typu Pantheist. Pierwszą płytę My Dying Bride kupilem w Londynie w 1994 roku, razem z Anathema i Paradise Lost (4 LP w tym samym sklepie, to były czasy...). Tak więc bardzo proszę o skupienie się na funeral, a nie death czy slugde doom. Jak dotąd, moje ulubione to Colosseum i The Howling Void.

Shape of... nic innego nie przychodzi mi do głowy, genialny zespół, mam nawet longsleeva z ostaniej epki prosto z finlandii od samego Jarno hehe, stary jestem a głupi. Może jeszcze Doom vs, czy jakos tak, o tym chyba ktoś już pisał, to kapela jednoosobowa, ale spoko.

• 1 rok później...

genesis

polecam portugalski DESIRE żadnych przyspieszeń i niesamowity ponury do bólu klimat

strasznie szufladkujesz i ograniczasz swoje horyzonty, otwórz trochę umysł a poznasz wiele niesamowitych kapel, SWALLOW THE SUN, BLACK SUN AEON, NOX AUREA, SHAPE OF DESPAIR, NOVEMBERS DOOM, AVA INFERI i wiele wiele innych NIE SAMYM FUNERAL DOOMEM ŻYJE METAL,

Czy są tu jacyś fani tego gatunku?

Pewnie że są .

Worship nowa płyta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

zacznij od pionierów gatunku norweskiego Funeral i płyty Tragedies/Tristiese - absolutny mus dla fanów funeral doom

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Mój ulubiony kawałek, rewelacja. Tyle, że to Deppresive Black Metal, no, ale godny polecenia, jeśli się nie wymaga purystycznych brzmieniowo nagrań :)

USA ogólnie ma swoje specyficzne granie, jeśli chodzi o BM. Chaos Moon, Leviathan, jest tego cała masa.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.