Skocz do zawartości
IGNORED

kolejna wkładka

dida83

Rekomendowane odpowiedzi

ok.w moim pierwszym poważniejszym gramofonie...miałem wkładkę audiotechniki at91 chyba..ta naj prostsza ..trochę się z nią osłuchałem i wiem już co mi w niej nie pasuje(a dokładnie w dzwięku) jest za bardzo metaliczny!wysokie tony są aż za natto...chciałbym bardziej skierować dzwięk w średnicę a góra mogła by bć bardziej gładka..

co polecicie zrobić? zakładając że wkładkę i tak chcę wymienić!czy regulacją gramofonu da się to jeszcze zmniejszyć?(górę)docisk igły juz próbowałem zmienić..

na nową wkładkę chce przeznaczyć maxxx 130złmysle o ortofonie 05 lub 10..czym się różnią prócz ceny?i co wy na taką wkładkę..

słucham głównie rocka i jazzu..z góry dzięki..

wkładka 1/2 gramofon sanyo q40

https://www.audiostereo.pl/topic/86739-kolejna-wk%C5%82adka/

ok.w moim pierwszym poważniejszym gramofonie...miałem wkładkę audiotechniki at91 chyba..ta naj prostsza ..trochę się z nią osłuchałem i wiem już co mi w niej nie pasuje(a dokładnie w dzwięku) jest za bardzo metaliczny!wysokie tony są aż za natto...chciałbym bardziej skierować dzwięk w średnicę a góra mogła by bć bardziej gładka..

co polecicie zrobić? zakładając że wkładkę i tak chcę wymienić!czy regulacją gramofonu da się to jeszcze zmniejszyć?(górę)docisk igły juz próbowałem zmienić..

na nową wkładkę chce przeznaczyć maxxx 130złmysle o ortofonie 05 lub 10..czym się różnią prócz ceny?i co wy na taką wkładkę..

słucham głównie rocka i jazzu..z góry dzięki..

wkładka 1/2 gramofon sanyo q40

A jaką kwotę chcesz zainwestować? Może Sumiko Perl. Ale ta wkładka to wydatek 380 zł.

Jak jest napisane że 130 max, to znaczy że nie więcej niż 130złotych:P

Ortofony są w porządku, Krzysztof ma zawsze odmienną opinie niż ja, ale to chyba kwestia jego ramienia. Mam stare om5, moge podesłać w każdej chwili to zobaczysz czy Ci spasuje. Om10 to ulepszona wersja, ładniejsza góra.

pzdr

Jak jest napisane że 130 max, to znaczy że nie więcej niż 130złotych:P

Ortofony są w porządku, Krzysztof ma zawsze odmienną opinie niż ja, ale to chyba kwestia jego ramienia. Mam stare om5, moge podesłać w każdej chwili to zobaczysz czy Ci spasuje. Om10 to ulepszona wersja, ładniejsza góra.

pzdr

Ale nawet AT-95E kosztuje 145 zł. Więc ja nie znam wkładki za 130 zł. Ale może się mylę. Najtańszy Ortofon to chyba 180 zł.

na przykład tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a dlaczego nie allegro, skoro sprzedawcą jest sklep ?

wkładka to nie płyta kupiona od przypadkowego handlarza

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Czemu nie na allegro? Wamat to sprawdzony przez większość forumowiczów sprzedawca, dodaje prosty szablon i jakiś mały gratis. Ceny w miare atrakcyjne, zwłaszcza jak na polski rynek.

więc skoro piszecie że ortofon w tej cewnie nie da mi wzwodu..to może olać wkładkę i kupić inny gramofon?

ogólnie chce poprawić dzwięk!nie upieram sie nad kupnem tylko i wyłącznie nowej wkładki...

bo skoro mam dać 350zł za wkładkę..to może tą kwot e przeznaczyć na gramofon lepszy..a mój sprzedać za 200 i za to kupić nową wkładkę...?

a tak z drugiej beczki w moim gramofonie byla już ta wkładka z igłą i zauważyłem że igła jest przegięta lekko w lewo(tak jak by sama koncówka)i nie wyglada to na wygięcie mechaniczne,raczej jak by ją coś naginało dłuższy czas..czego to może być przyczyna?

a tak z drugiej beczki w moim gramofonie byla już ta wkładka z igłą i zauważyłem że igła jest przegięta lekko w lewo(tak jak by sama koncówka)i nie wyglada to na wygięcie mechaniczne,raczej jak by ją coś naginało dłuższy czas..czego to może być przyczyna?

Uważaj to może być skutek bocznego uderzenia w trakcie odsłuchu. Częste na "analogowych imprezach" jeśli sam tego nie zrobiłeś, to i tak nikt się nie przyzna. Często jest to związane z ukruszeniem czubka igły. Gołym okiem nie widoczne objawia się "dziwnymi" zniekształceniami np. problemami z sybilantami, bądź pełną gamą efektów przy końcowych nagraniach płyty i oczywiście niszczeniem płyty.

Ja bym zaryzykował z ortofonem om10, uważam że nie ma wielkiej przepaści pomiędzy tą wkładką a tymi do 300 zł. Oczywiście możesz polować na nowy gramofon, ale myśle że z tego sanyo można wyciągnąć niezły dźwięk bez zniekształceń. Ogólnie jest tak że jak już masz pewien poziom dźwięku to nie chcesz wracać niżej, stąd pewnie niechęć forumowiczów do tych najtańszych ortofonów, ale obiektywnie oceniająć uważam że "grają" nawet nieźle.

Jeśli chodzi o kupno gramofonu - są straszne rozbierzności cen, np. miesiąc temu thorens 318 poszedł za prawie 1500 zł, było mnóstwo chętnych, a teraz jest wystawiony ten sam model w idealnym stanie i jakoś nikt nie kupuje za 1050 czy ile tam jest. Trzeba być cierpliwym, więc jeśli chcesz poprawić dźwięk w najbliżym czasie to kup wkładke, a za gramofonem możesz się zacząć powoli rozglądać, żeby nie przepłacić. pzdr

>>>dida83,

"...a tak z drugiej beczki w moim gramofonie byla już ta wkładka z igłą i zauważyłem że igła jest przegięta lekko w lewo(tak jak by sama koncówka)i nie wyglada to na wygięcie mechaniczne,raczej jak by ją coś naginało dłuższy czas..czego to może być przyczyna?..."

Ktoś zbyt długo używał tej wkładki z nadmiernym antyskatingiem. Zbyt duża siła zdeformowała zawieszenie cantilavera i teraz nie trzyma go ono prosto. Wszystko straciło symetrię, wkładka nie może dobrze grać, bo magnesy nie są ustawione odpowiednio w stosunku do generatorków (cewek). Użyj ewentulanie lupy do sprawdzenia czy cantliever nie był pogięty, a później nieumiejętnie prostowany.

Pozdro,

Yul

Yul już pośpieszył z odpowiedzią, która idzie w ogólnie dobrym kierunku (i nawet przyswoił sobie nowe terminy, choć ich nie rozumie prawidłowo). Sprecyzuj może co miałeś na myśli określając, że cantilever jest zgięty?/przechylony? W LEWO.

Yul już pośpieszył z odpowiedzią, która idzie w ogólnie dobrym kierunku (i nawet przyswoił sobie nowe terminy, choć ich nie rozumie prawidłowo). Sprecyzuj może co miałeś na myśli określając, że cantilever jest zgięty?/przechylony? W LEWO.

Profee, rozczarowujesz mnie po raz kolejny. Jak patrzysz od strony frontu wkładki, a do ramienia jest przyłożona zbyt duża siła antyskatingowa, to we wkładkach z delikatnymi lub rozpracowanymi zawieszeniami występuje właśnie taki efekt - cantilever i igła są przesunięte w lewo od pionowej osi symetrii wkładki. Z przykrością muszę stwierdzić, że tak się kończy praktyczne zastosowanie Twoich bzdurnych teoryjek o ustawianiu antyskatingu na pustej płycie i mnożeniu tak ustalonej siły razy 1,4.

Niezależnie od tego jak będziesz się teraz starał umniejszyć mojej osobie, odradzam innym forumowiczom bezkrytyczne podchodzenie do takich z sufitu wziętych założeń.

Profee, rozczarowujesz mnie po raz kolejny.

Przypomnij sobie chłopie od kogo tu na forum pobierałeś podstawowe nauki w gramofonii i jak ci nieźle szło zanim uznałeś, że już wiesz wszystko. Ja się konstrukcją takich i innych mniej lub bardziej podobnych urządzeń zajmuję zawodowo i twoje pretensje do znawstwa zagadnień konstrukcji i różnych zjawisk związanych z ich pracą są dla mnie tylko śmieszne. Nie tłumacz mi rzeczy oczywistych, bo się tym błaźnisz. Nie wiesz czy akurat od frontu patrząc zainteresowany ustalił ów "lewy kierunek". A może tak jak ja, gdy dokonuję podobnych oględzin, patrzył na spód wkładki en face. Wtedy łatwiej to zauważyć, ale jak wtedy skierowany jest kantilever, co jest prawo a co lewo? Jeżeli mam zabrać głos na temat przyczyny wygięcia (zamiast mądrzyć się w ciemno) muszę znać faktyczny kierunek zniekształcenia. W gramofonii kierunki określa się zwykle względem trzpienia talerza: ku niemu= do wewnątrz, od niego=na zewnatrz. Niestety ty sam "pomniejszasz swojej osobie".

Profee, co z Ciebie za "znafca", co nie wie co to prawo, a co lewo :))) Prawa to jest ta co się nią je :)

Przypadek zniszczonej/uszkodzonej wkładki kolegi >dida83< jest poprostu jednym z wielu przypadków zniszczonej wkładki, nie pierwszej i nie ostatniej. Nie wiem czy jest sens drążenia tego tematu i naprawiania czegoś co kosztuje mniej niż porządna płyta. Lepiej kupić nową. Natomiast Twoja bzdurna teoryjka, podpatrzona na Youtube, jest poprostu SZKODLIWA. Nie zabieraj głosu w sprawach o których nie masz pojęcia, to ze ktoś Ci kiedyś wydał papier, to jeszcze o niczym nie zaświadcza, a o profesjonaliźmie zwłaszcza. Twoje własne wpisy wystarczająco jasno tego dowodzą.

:)

Tomaszu, swoją drogą mogłeś wybrać jakąś większą kłótnię, hehe. Tylko że ten który symbolizuje >profee< musi wygodnie siedzieć, a ten który symbolizuje mnie - klęczeć :), bo to dobrze oddawałoby sytuację w której nasza Krynica Mądrości najchętniej rozmawia z innymi.

Przypomnij sobie chłopie od kogo tu na forum pobierałeś podstawowe nauki w gramofonii i jak ci nieźle szło zanim uznałeś, że już wiesz wszystko. Ja się konstrukcją takich i innych mniej lub bardziej podobnych urządzeń zajmuję zawodowo i twoje pretensje do znawstwa zagadnień konstrukcji i różnych zjawisk związanych z ich pracą są dla mnie tylko śmieszne. Nie tłumacz mi rzeczy oczywistych, bo się tym błaźnisz. Nie wiesz czy akurat od frontu patrząc zainteresowany ustalił ów "lewy kierunek". A może tak jak ja, gdy dokonuję podobnych oględzin, patrzył na spód wkładki en face. Wtedy łatwiej to zauważyć, ale jak wtedy skierowany jest kantilever, co jest prawo a co lewo? Jeżeli mam zabrać głos na temat przyczyny wygięcia (zamiast mądrzyć się w ciemno) muszę znać faktyczny kierunek zniekształcenia. W gramofonii kierunki określa się zwykle względem trzpienia talerza: ku niemu= do wewnątrz, od niego=na zewnatrz. Niestety ty sam "pomniejszasz swojej osobie".

Witam. Dostałem wczoraj od mojego kolegi nową i kompletną wkładkę Philips 400 MK2. Wiem, ze ma igłę sferyczna i to jest cała moja wiedza na jej temat. Może ktoś z Was używał i jaka jest opinia na jej temat. Czy wogóle jest coś warta muzycznie?

Witam. Dostałem wczoraj od mojego kolegi nową i kompletną wkładkę Philips 400 MK2. Wiem, ze ma igłę sferyczna i to jest cała moja wiedza na jej temat. Może ktoś z Was używał i jaka jest opinia na jej temat. Czy wogóle jest coś warta muzycznie?

Widzę, że "ricon" jeszcze tu nie zajrzał, więc sprubuję Go zastapić. Ośmielam się, ponieważ Philips z lat 1975/1986 to jedno z moich hobby. Posiadam kilka gramofonów Philipsa z tego okresu podłączonych do pre w ampolitunerze Philips 686, to jeden z najwyższych amplitunerów Philips'a z bardzo dobrym Pre gramofonowym, pozwalajacym podłaczyc dwa gramofony jednocześnie, co ułatwia porównywanie wkładek na jednakowych lub różnych ramionach.

GP-400 II to podstawowa wkładka HiFi do ramion średnich i cięższych, dość twarda. Dynamiczna, szybka i dobrze zrównoważona, linia dynamiczna z dokładnym basem. Należy obciażyć 2,5/2,7g w zależności od wagi head shel'a. Muzyka POP, Jazz, kameralna, akustyczna to jej żywioł. Polecam, igły wymienne ogólnie dostępne. Pasuje igła eliptyczna od GP-401 II poszerzająca pasmo w górę i zwiększajaca szczegółowość o klasę wzwyż.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę, że "ricon" jeszcze tu nie zajrzał, więc sprubuję Go zastapić. Ośmielam się, ponieważ Philips z lat 1975/1986 to jedno z moich hobby. Posiadam kilka gramofonów Philipsa z tego okresu podłączonych do pre w ampolitunerze Philips 686, to jeden z najwyższych amplitunerów Philips'a z bardzo dobrym Pre gramofonowym, pozwalajacym podłaczyc dwa gramofony jednocześnie, co ułatwia porównywanie wkładek na jednakowych lub różnych ramionach.

GP-400 II to podstawowa wkładka HiFi do ramion średnich i cięższych, dość twarda. Dynamiczna, szybka i dobrze zrównoważona, linia dynamiczna z dokładnym basem. Należy obciażyć 2,5/2,7g w zależności od wagi head shel'a. Muzyka POP, Jazz, kameralna, akustyczna to jej żywioł. Polecam, igły wymienne ogólnie dostępne. Pasuje igła eliptyczna od GP-401 II poszerzająca pasmo w górę i zwiększajaca szczegółowość o klasę wzwyż.

Ukryta Zawartość

:-))Dzięki. Ogólnie dostępne igły - masz na myśli pewien portal internetowy? Jest coś takiego:

Ukryta Zawartość

i taka:

Ukryta Zawartość

i jeszcze taka:

Ukryta Zawartość

Którą polecałbyś na wymianę w zapasie? Piszesz jeszcze o igle od GP-401 II - daj jakieś namiary gdzie taką igłę można nabyć drogą kupna:-)

Vlado, a co sądzisz o tej wkładce:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam - dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Należy obciażyć 2,5/2,7g w zależności od wagi head shel'a.

Zmiana headshella na inny najmocniej zmienia masę eff. ramienia. Siłę nacisku trzeba i można utrzymać w tych granicach przy masie ef. ramienia nie odbiegającej zbytnio od tej która jest odpowiednia dla tej wkładki.

to ze ktoś Ci kiedyś wydał papier, to jeszcze o niczym nie zaświadcza,

Błąd. To ja pomagam dostawać te papiery za wysiłek nauczenia się czegoś. Ciebie też starałem się czegoś nauczyć, ale jestes zbyt leniwy i brak ci chęci by coś naprawdę wiedzieć. Wystarcza ci pozycja osiągnięta na forum za pomocą "mądrości" z youtube i innych podobnych krynic wiedzy.

>>>profee,

"...Błąd. To ja pomagam dostawać te papiery za wysiłek nauczenia się czegoś. Ciebie też starałem się czegoś nauczyć,..."

Zawsze myślałem, że uczysz fizyki w jakiejś zabitej dechami Pipidówce Małej. Ale jeśli wykładasz na wyższej uczelni, to...dobrze nie jest :(

>>>profee,

"...Błąd. To ja pomagam dostawać te papiery za wysiłek nauczenia się czegoś. Ciebie też starałem się czegoś nauczyć,..."

Zawsze myślałem, że uczysz fizyki w jakiejś zabitej dechami Pipidówce Małej. Ale jeśli wykładasz na wyższej uczelni, to...dobrze nie jest :(

Yul, ale pojechałeś ... :-( Nie studiowałeś na wyższej uczelni? Szkoda ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.