Skocz do zawartości
IGNORED

Lista Przebojów Programu III na CD - jaka realizacja?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie jakie sa wydania Listy Przebojów Programu III pod wzgledem jakosci realizacji, nagrania bo wyszlo tego kilka plyt kazda na jeden rok i zastanawiam sie czy warto sie tymi plytami zainteresowac?

chwilowy brak działalności w audio.

Przede wszystkim ten składak ma wartość sentymentalno-historyczną. Fajnie jest przypomnieć sobie utwory z listy i poczytać w krótkim zarysie,co działo się w tym właśnie czasie w Polsce i na świecie gospodarczo i muzycznie.Każdy z nas ma jakieś utwory które podczas słuchania przywodzą na myśl różne wspomnienia. I moim zdaniem temu ma służyć ten składak,a nie walorom audiofilskim. Wspaniałym dodatkiem do tego składaka są książki M. Niedżwiedzkiego z notowaniami wszystkich wydań tej listy.

Według mnie Przeboje Niedźwiedzia czyli 25 Lat Listy Przebojów Programu Trzeciego zostały nagrane bardzo dobrze. Posiadam całą kolekcję i jestem z niej bardzo zadowolony.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Według mnie Przeboje Niedźwiedzia czyli 25 Lat Listy Przebojów Programu Trzeciego zostały nagrane bardzo dobrze. Posiadam całą kolekcję i jestem z niej bardzo zadowolony.

Czy aby napewno zostały dobrze nagrane? Mogłbyś przedstawić przykładowe spektrum z CD, jeżeli taką posiadasz? Wydaje mi się, że dźwięk wydań "trójkowej listy przebojów" balansuje na granicy -0 dB i jest mocno "podrasowany" (w złym sensie). Rownież zastanawiałem się na nad zakupem pełnej kolekcji, jednak mam pewne obawy. Posiadam serie wydań "Kultowa dekada" wypuszczoną kilka lat temu na rynek przez min. PR3 i muszę powiedzieć, że jakość masteringu jest tylko "OK". Co to oznacza? Otóź słuchając albumu/ów ma się wrażenie, jakby dzięk za chwile miał być przesterowany (ale tak nie jest). Album balansuje na granicy 0 dB, i tylko w niektórych momentach dotyka granicznych wartości, jednak oczekiwałem czegoś zupełnie innego ze stajni Polskiego Radia. Jednak mimo tego wydaje mi się, żę wydania albumów PR3 są jednymi z lepszych realizacji na polskim rynku. Mastering jest dokonany jeszcze na słuchalnym poziomie, czego nie mogę powiedzieć o wydaniach np. agencji MTJ.

Czy aby napewno zostały dobrze nagrane? Mogłbyś przedstawić przykładowe spektrum z CD, jeżeli taką posiadasz? Wydaje mi się, że dźwięk wydań "trójkowej listy przebojów" balansuje na granicy -0 dB i jest mocno "podrasowany" (w złym sensie). Rownież zastanawiałem się na nad zakupem pełnej kolekcji, jednak mam pewne obawy. Posiadam serie wydań "Kultowa dekada" wypuszczoną kilka lat temu na rynek przez min. PR3 i muszę powiedzieć, że jakość masteringu jest tylko "OK". Co to oznacza? Otóź słuchając albumu/ów ma się wrażenie, jakby dzięk za chwile miał być przesterowany (ale tak nie jest). Album balansuje na granicy 0 dB, i tylko w niektórych momentach dotyka granicznych wartości, jednak oczekiwałem czegoś zupełnie innego ze stajni Polskiego Radia. Jednak mimo tego wydaje mi się, żę wydania albumów PR3 są jednymi z lepszych realizacji na polskim rynku. Mastering jest dokonany jeszcze na słuchalnym poziomie, czego nie mogę powiedzieć o wydaniach np. agencji MTJ.

ok pozycze od wujka torr... 1 plyte we flacu i przetestuje i dopiero sie zastanowie czy warto w to sie pachac...

np kolekcja skladanek romantic collection byla dobrze zrealizowana domyslam sie ze LP programu III nie zbliza sie jakoscia fo ww skladanki ale moze bedzie przyzwoicie ... przy wiekszym wolnym czasie sprawdze

chwilowy brak działalności w audio.

Ja mam pojedyncze płyty z obu dostępnych antalogii i jak napisał mgoral69 ma to dla mnie przede wszystkim walor sentymentalno-historyczny. Myślę, że każdy fan LPP3 powinien się w coś takiego zaopatrzeć i czerpać przyjemność ze wspominania jak to dawniej na liście było, a nie zwracać uwagę na kwestie realizacji nagrań.

Ja mam pojedyncze płyty z obu dostępnych antalogii i jak napisał mgoral69 ma to dla mnie przede wszystkim walor sentymentalno-historyczny. Myślę, że każdy fan LPP3 powinien się w coś takiego zaopatrzeć i czerpać przyjemność ze wspominania jak to dawniej na liście było, a nie zwracać uwagę na kwestie realizacji nagrań.

Oczywiśćie, że masz rację. Ze względów sentymentalnych, wręcz historycznych każdy fan PR3 jak najbardziej może zakupić wyżej opisywaną kolekcję. Dla mnie jednak na pierwszym miejscu jest dźwięk. Jeżeli już kupuję album, ba kolekcję to z nastawieniem, że będzie słuchana. W momencie gdy wkladam płyte do odtwarzacza, a z głośników płynie muzyka, która już po pierwszym utworze zniechęca mnie do dalszego słuchania to płyta wędruje na pułke albumów mniej ciekawych pod wzgledem realizacji. Wolałbym aby realizacje Polskiego Radia były bardziej dynamiczne, nie skierowane do masowej sprzedaży. Każdy słuchacz Radia wie, że PR3 to stacja o niebagatelnej renomie. Wartało by rownież, aby realizacje CD promowane przez "Trójkę" były jednak na znacznie lepszym poziomie. Jednak ciężko o takie realizacje w obecnej dobie "loudness". Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.