Skocz do zawartości
IGNORED

laptop + wzmacniacz via M2Tech hiFace USB / S PDIF

ambush

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Laptop Lenovo IdeaPad Y560 i5 M450 , win 7 64bit, karta dźwiękowa Realtek High Definition Audio, wzmacniacz NAD C370.

Obecne podłączenie: wyjście słuchawkowe mały jack na wejście AUX wzmacniacza via 2xRCA. Strasznie irytują mnie szumy i trzaski generowane przez laptop.

Pytanie czy można i warto zastosować takie połączenie:

Wyjście S/PFIF z laptopa za pomocą konwentera M2Tech hiFace USB / S PDIF - podłączyć przewodem RCA-2xRCA pod AUX na wzmacniaczu.

No nie bardzo bo hi face robi tylko za transport więc pomiędzy nim a wzmacniaczem brakuje Ci jeszcze DAC'a

Pozdrawiam Arczi

Dzięki Arczi, a możesz coś zaproponować, jaki DAC wybrać hmm? i jak to podłączyć żeby miało ręce i nogi:) Czy może olać temat bo zmiany będą mało wyczuwalne?

• Redaktorzy

Jeśli nie chce Ci się bawić w dodatkowe zasilanie i zależy Ci na niewielkich rozmiarach to za rozsądne pieniądze polecę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który jest zarówno konwerterem USB/COAX jak i standardowym USB DACiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Tylko pytanie, czy ten Hegel jest asynchroniczny? Świetnym pomysłem jest natomiast w Heglu WYJŚCIE cyfrowe.

Podobnie wygląda podstawowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 129$.

MF V-DAC II na 100% ma "na pokładzie" kompletny asynchroniczny konwerter USB/SPDIF czyli V-Link. To kolejny dobry pomysł na "2 w 1".

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tylko pytanie, czy ten Hegel jest asynchroniczny? Świetnym pomysłem jest natomiast w Heglu WYJŚCIE cyfrowe.

Podobnie wygląda podstawowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 129$.

MF V-DAC II na 100% ma "na pokładzie" kompletny asynchroniczny konwerter USB/SPDIF czyli V-Link. To kolejny dobry pomysł na "2 w 1".

il Dottore, czyli najlepszym Twoim zdaniem było by zastosowanie MF V-DAC II ? I w tym przypadku (skoro posiada on asynchroniczny konwerter) nie potrzeba M2Tech hiFace, dobrze rozumiem? Jeżeli tak to jakie podlłączenie laptop-DAC polecasz, usb/optyczny/koaksjalny ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zgadłeś. Nie trzeba Hi-Face ani żadnego innego konwertera.

Połaczenie po USB oczywiście. Właśnie po to V-DAC II ma asynchroniczny konwerter na pokładzie, żebyś nie musiał wydawać kroci na kable optyczne czy coax. Kabel od drukarki styknie. :)

Oczywiście można użyć każdy DAC + każdy asynchroniczny konwerter, ale V-DAC II to chyba najtańszy DAC z prawdziwym asynchronicznym wejściem USB.

Według Musical Fidelity w środku zaimplementowali po prostu V-Linka.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zgadłeś. Nie trzeba Hi-Face ani żadnego innego konwertera.

Połaczenie po USB oczywiście. Właśnie po to V-DAC II ma asynchroniczny konwerter na pokładzie, żebyś nie musiał wydawać kroci na kable optyczne czy coax. Kabel od drukarki styknie. :)

Oczywiście można użyć każdy DAC + każdy asynchroniczny konwerter, ale V-DAC II to chyba najtańszy DAC z prawdziwym asynchronicznym wejściem USB.

Według Musical Fidelity w środku zaimplementowali po prostu V-Linka.

Oj nie jest aż tak dobrze jak myśli, że jak jest konwerter asynchroniczny to kabel od drukarki i masz hi-end. Transfer danych do DACa, a do drukarki czy pendrive'a to kompletnie inne wymagania.

Oj nie jest aż tak dobrze jak myśli, że jak jest konwerter asynchroniczny to kabel od drukarki i masz hi-end. Transfer danych do DACa, a do drukarki czy pendrive'a to kompletnie inne wymagania.

Tzn, że jak mam wyjątkowo marny kabel USB, to drukarka wypluje mi nieostre wydruki z Worda?

Możesz rozwinąć swoją myśl?

Ja mam inne pytanie: spodobał mi się pomysł ze zdalnym pulpitem. Z tego co wyczytałem w necie to komputer STEROWANY musi mieć na pokładzie co najmniej Win7 Professional, a komputer STERUJĄCY zdalnym pulpitem - wszystko jedno co. Dowolny system Windows wystarczy.

I tak sobie pomyślałem, że komputerem sterującym może być dowolny tablet z Windows - Win7 Starter też wystarczy. Czy mam rację?

Teraz kwestia połączeń - tablet ma WiFi, powiedzmy, że komputer sterowany też. Może być WiFi czy musi był połączenie przewodowe do pulpitu zdalnego?

Jak to skonfigurować?

Może być WiFi. Nawet Smartfonem odpowiednim niektórzy sterują komputerem, konkretnym programem.. W przypadku dwóch Windowsów zastosuj program VNC. Ale nie musi być Windows 7 PRO do zdalnego pulpitu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozna nawet sterować kompem z Windą zdalnym pulpitem kompa z Linuxem. Próbowałem, działa. Na jednym kompie stawiasz serwer VNC, na drugim stawiasz Viewer do zdalnej pracy. Angielski znasz (a może gaelicki ? ;) ) to dasz radę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Tzn, że jak mam wyjątkowo marny kabel USB, to drukarka wypluje mi nieostre wydruki z Worda?

Ja mam inne pytanie: spodobał mi się pomysł ze zdalnym pulpitem. Z tego co wyczytałem w necie to komputer STEROWANY musi mieć na pokładzie co najmniej Win7 Professional, a komputer STERUJĄCY zdalnym pulpitem - wszystko jedno co. Dowolny system Windows wystarczy.

I tak sobie pomyślałem, że komputerem sterującym może być dowolny tablet z Windows - Win7 Starter też wystarczy. Czy mam rację?

Teraz kwestia połączeń - tablet ma WiFi, powiedzmy, że komputer sterowany też. Może być WiFi czy musi był połączenie przewodowe do pulpitu zdalnego?

Jak to skonfigurować?

Moze byc tablet z androidem lub telefon z androidem, moze byc ipod Touch, moze byc iPad no i oczywiscie tablet lub telefin z windowsem.

Komputer sterowany moze miec nawet XP.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W przypadku sterowania playerem PC, dobry byłby tablet. Niestety są drogie, chyba,że dorwie się chiński za 200 zł i będzie służył tylko do tego celu.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Tanieja, a chinskich nie polecam ze wzgledu na baterie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W domowych warunkach doładowanie baterii to nie problem.

Znalazłem tani firmowy tablet z Win7 w cenie telefonu, a ponad 100 euro tańszy od tych telefonów, które chciałbym mieć, więc kupno telefonu z Androidem tylko jako pilota niespecjalnie mi się kalkuluje. Coraz fajniejsza rysuje mi się koncepcja...

Moze byc tablet z androidem lub telefon z androidem, moze byc ipod Touch, moze byc iPad no i oczywiscie tablet lub telefin z windowsem.

Komputer sterowany moze miec nawet XP.

Wielkie dzięki! To ważna informacja. A czy z mojego aktualnego fona (HTC HD2 na WinMobile6) też mogę korzystać z tej aplikacji? To by było mega, bo bym nie musiał nic kupować... :)

Oooooooo już znalazłem zdalny pulpit w swoim fonie. :)

Cholera, człowiek sam nie wie, co ma w domu... :P

Niestety - mam tylko komputery na XP i Win7 Home w domu i nie mogę wypróbować tego ficzera... :(

Ukryta Zawartość

Ooooo, na XP mogę! :) Zaraz sprawdzę jak to smiga. :)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

W DACach Hegla rodzaj transmisji nie ma znaczenia. Brent opatentował

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i to na prawdę działa.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

No i kicha - nie działa mi zdalny pulpit na XP. :(

Coś nie mogę się połączyć. Problem zapewne związany z ciulowym routerem eircoma.

Czy f-cja zdalny pulpit w systemie wlaczona???

Jesli tak to wylcz firewalla jeszcze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

No i kicha - nie działa mi zdalny pulpit na XP. :(

Coś nie mogę się połączyć. Problem zapewne związany z ciulowym routerem eircoma.

Masz XP Home czy Proff?

Home nie ma udostępniania zdalnego pulpitu i trzeba ratować się niezależnymi aplikacjami.

Doktorze, załóż na XP VNC albo TightVNC, do których linki Ci podawałem i po problemie. W Windows lepiej korzystać z niezależnych aplikacji.

Z pewnościa taki kabel

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest dokładnie takim jakiego potrzeba ;)

Ukryta Zawartość

Mi tam styka spokojnie od drukarki ;), naprawdę nie mogę dopatrzeć się różnicy w brzmieniu kabli USB ;) a mam ich kilka od doskonałych producentów zza Wielkiego Muru.. :) Jedne bardziej, inne mniej wypasione. Aktualny (Manhattan) ma dobre ekranowanie i złocone styki.

Ale jak już ktoś musi koniecznie mieć wypas USB to w rozsądnej(?) cenie doskonałe recenzje zbiera Audioquest Forest.

Myślę, że kiedyś sobie taki kupię ale to bardziej w ramach biżuterii i spokoju ducha niż faktycznych potrzeb.

Akurat od owej osoby można chyba taki kabel pożyczyć i samemu przekonać się o wpływie kabla USB na odtwarzanie muzyki z plików.

No i pięknie, ale nie o to chodziło ;)

Skoro z tego żyje lub dorabia sobie, to jakie opinie będzie zamieszczał w rzeczonym temacie? Podetnie sobie przysłowiową gałązkę?

Panowie ale w tym kablu nie ma nic nadzwyczajnego. Jedyne co jest sensowne to koncept kabla i tyle. Można zrobić to samemu dużo taniej. No chyba że ktoś ma dużo kasy to zawsze może pochwalić się markowym kabelkiem i tyle. :)

Osobiście podpiął bym się pod 2 porty usb. Z jednego zasilanie z drugiego logika. Logika i zasilanie w jak największej odległości od siebie i łączą się w jednej w spólnej wtyczce. Dodatkowo logika skręcona i zasilanie też skręcone. Dodatkowo na kable z zasilaniem założył bym kilka ferrytów. Podobnie jak robi się to w panelach przednich w stacjonarnych komputerach. Bez voodoo no ale i bez napisu Wireworld Ultraviolet ;P

Pozdrawiam Arczi

Cholera cieżko znaleźć tego MF V-DAC II ...może coś bardziej dostępnego nie schodząc z jakości?

Ps.

il Dottore , Lord Rayden ma rację załóż na XP VNC albo TightVNC i będzie wszystko cacy. Sam mam HD2 więc potwierdzam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.