Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe kef iq , xq, b&w cm , pioneer

marcinkostyra85

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie założyłem dopiero konto chodź już od bardzo dawna obserwuje audio stereo i wiele razy czytałem artykuły mam do was pytanie ponieważ mnie nurtuje chce złożyć kino domowe napędzać je ma amplituner Pioneer sc lx 81, odtwarzacz Pioneer bdp-lx91 na kolumny efektowe wybrałem Bower Wilkinsa CM5 ze względu na dynamikę B&W wysokotonówke Notiliusa i średnio-niskotonowy kewlarowy głośnik rodem z serii 800 , na kanale centralnym chcę postawić KEF XQ-50c ze względu na (nie tak bardzo uni-q ale bardziej) tzw mandarynkę dzięki czemu vocal będzie moim zdaniem świetny bo zwłaszcza tym zajmuje się centralna kolumna,( nowy korektor fazy ) właśnie dzięki tym atutom sądzę że ta kolumna zagra najlepiej w roli kanału centralnego z reszty pozostałej konkurencji jako kolumny główne chcę postawić KEF IQ 90 wybór padł na nie ze względu na obszerność sceny ciepły środek bardzo miły bas i ogółem używam ich w stereo i jestem z nich zadowolony . Całość chcę wspierać subem Yamahy ns-sw700 w tym momencie gra na połowie mocy i bardzo mi się podoba mógłby schodzić niżej ale jest ok wybierałem akurat go między Kef psw 2500 i wybór padł na yamahę ponieważ według mnie Yamaszka wypada lepiej od niego i to o wiele . Chciałbym wiedzieć co myślicie o takim zestawieniu wasze cenne opinie zostaną dokładnie rozważone

https://www.audiostereo.pl/topic/86949-kino-domowe-kef-iq-xq-bw-cm-pioneer/

Po opisie domyślam się że wybrałeś te elementy po ich opisach i recenzjach tylko nie wziąłeś pod uwagę, że np. kolumny frontowe też grają po środku i mogą kreować wokal pośrodku. Żeby ten opis który podałeś do każdego z elementów się sprawdził musiał byś słuchać ich na tym tej samej elektronice co recenzenci i dodatkowo wstawić ściany pomiędzy słuchaczem a głośnikami tak, aby każdy z głośników grał w swojej przestrzeni. Wtedy center będzie grał to co po środku, kolumna lewa to co po lewej, prawa to co po prawej i analogicznie dalej. Dodatkowo musiał byś mieć pomieszczenie o odpowiedniej akustyce, aby to wszystko łatwiej usłyszeć.

Weź sobie z lombardu stary wzmacniacz Sannyo który i tak (pewnie) będzie miał większą moc niż amplituner podłącz do niego iq90, włącz bass boost i będzie kino domowe ;-)

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Witajcie założyłem dopiero konto chodź już od bardzo dawna obserwuje audio stereo i wiele razy czytałem artykuły mam do was pytanie ponieważ mnie nurtuje chce złożyć kino domowe napędzać je ma amplituner Pioneer sc lx 81, odtwarzacz Pioneer bdp-lx91 na kolumny efektowe wybrałem Bower Wilkinsa CM5 ze względu na dynamikę B&W wysokotonówke Notiliusa i średnio-niskotonowy kewlarowy głośnik rodem z serii 800 , na kanale centralnym chcę postawić KEF XQ-50c ze względu na (nie tak bardzo uni-q ale bardziej) tzw mandarynkę dzięki czemu vocal będzie moim zdaniem świetny bo zwłaszcza tym zajmuje się centralna kolumna,( nowy korektor fazy ) właśnie dzięki tym atutom sądzę że ta kolumna zagra najlepiej w roli kanału centralnego z reszty pozostałej konkurencji jako kolumny główne chcę postawić KEF IQ 90 wybór padł na nie ze względu na obszerność sceny ciepły środek bardzo miły bas i ogółem używam ich w stereo i jestem z nich zadowolony . Całość chcę wspierać subem Yamahy ns-sw700 w tym momencie gra na połowie mocy i bardzo mi się podoba mógłby schodzić niżej ale jest ok wybierałem akurat go między Kef psw 2500 i wybór padł na yamahę ponieważ według mnie Yamaszka wypada lepiej od niego i to o wiele . Chciałbym wiedzieć co myślicie o takim zestawieniu wasze cenne opinie zostaną dokładnie rozważone

Pierwsza rzecz ktora zucila mi sie w oczy to kino domowe ze zbyt wielu marek zlozone jesli chodzi o glosniki . centralny najlepiej tej marki co frontowe i tej samej seri tak samo efektowe . sam mam problem ze efektowe glosniki mam " prawie " tej samej seri co fronty . ale prawie robi wielka roznice i jest nie tak jak bym chcial . efektowe graja zbyt malo przestrzennie w porownaniu do frontow i nie jest to dobrze . reszte przemysl sam w tej kwesti . co do amplitunera tez mial bym uwage . proponowal bym inna marke i jesli bedziesz chcial na ty zestawie sluchac stereo to dodatkowy wzmak pod pre out podlaczyc

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Zdecydowanie odradzam stosowanie tak różnych kolumn w systemie wielokanałowym. Nawet pewne zalety poszczególnych konstrukcji nie dadzą lepszego dżwięku, wręcz przeciwnie brak będzie spójności.

Zdecydowanie polecam odsłuchy, wybierz modele które będą się Tobie najbardziej podobały i stwórz system kolumn na jednej marce.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak jak koledzy powyżej twierdzę, że za duża różnorodność w tych twoich propozycjach jest. Pionierki są ok ale pozostałe elementy wez raczej jednej firmy ewentualnie subwofer i tyły innej firmy. Centralny i fronty koniecznie tej samej serii i firmy.

Moim zdaniem ważne jest aby center nie był gorszej jakości niż fronty. Oczywiście jeżeli będzie z tej samej serii, czy na tych samych przetwornikach to OK, ale jeżeli będzie o podobnym brzmieniu ale z wyższej półki to będzie jeszcze lepiej.

Porównywałem to w różnych konfiguracjach, różnych firm i jak na razie zawsze było jak napisałem wyżej.

Obecnie mam dylemat jaką kolumnę zostawić jako centera JBL Studio LC2 (ten sam wygląd i ta sama seria co reszta głośników, ale gorsza jakość)czy Paradigm Studio 470v3 (lepsza jakość od JBL, ale totalnie nie będzie wizualnie pasować do reszty).

Wobec powyższego do końca nie zgodzę z przedmówcami iż center musi być z tej samej serii, czy z tych samych przetworników.

Oczywiście aby mieć pewność co będzie lepiej grało trzeba to usłyszeć i samemu podjąć decyzję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.