Skocz do zawartości
IGNORED

Polączenie kina domowego i HiFi

piono123

Rekomendowane odpowiedzi

MAm problem, który jest mi trudno rozwiązać i poszukuję opini fachowców. Mam zestaw ARCAM AVR350 + DV 135, do tego kolumny Monitor Audio RS8 jako przednie i chciałbym zostawić kino domowe ale jednocześnie muzyka nie gra mi najlepiej( tzn nie tak jakbym chciał ) i chciałem to jakoś rozbudować. W grę wchodzi:

1. wymiana AVR 350 na AVR 400

2. dodanie albo Power Amplifier, albo Integrated Amp

3. wymiana przednich kolumn np na Monitor Audio Gold GX300

4. Dołożenie DAC

5.??? 6. ??? itd

Problem w tym, że zupełnie nie wiem jaki wzmacniacz by tu pasował - słuchałem dołączonego NAIM NAP200 - dzwięk był czystszy, więcej detali, zwłaszcza głos, gitara brzmiały o niebo lepiej, nie tak agresywnie jak na obecnym, ale brakowało basu. MA RS8 podobno i tak daja go stosunkowo mniej a tu jeszcze ubywało. Ogólnie nie powałało na kolana i z pewnościa nie usprawiedliwiało wydania 800 funtów na używanego NAP. Z drugiej strony ślyszałem MA GX300 dołączone do NAIM Supernait i to naprawdę zagrało, ale jak wspomniałem chciałbym zachowac dzwięk 5.1

Prosze o jakies pomysły,

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/87109-pol%C4%85czenie-kina-domowego-i-hifi/

W grę wchodzi:

1. wymiana AVR 350 na AVR 400

2. dodanie albo Power Amplifier, albo Integrated Amp

3. wymiana przednich kolumn np na Monitor Audio Gold GX300

4. Dołożenie DAC

Opcja 1 i 3 nie polepszą znacząco jakości dźwięku w stereo. Pewnie będzie lepiej ale skórka nie warta wyprawki.

Opcja 2 i 4 zdecydowanie doda systemowi skrzydeł. Musisz tylko dobrać amp z wejściem na końcówkę mocy. Najlepiej integrę bo sama końcówka mocy będzie korzystała z preampu w amplitunerze - a nie jest to rozwiązanie o które nam chodzi. Zamiast DAC możesz pokusić się na jakiś odtwarzacz strumieniowy z wejściem na DAC. Upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z zachowaniem 5.1 nie ma żadnego problemu. Do niedawna używałem bardzo podobnej konfiguracji, która obejmowała : Arcam AVR300 oraz Arcam A90 - jako końcówka mocy w KD i integra w stereo poprzez rdaca. + MA RX8 na frontach.

Potrzebujesz przyzwoity wzmacniacz stereo z przynajmniej dwoma wejściami (np. CD i AUX) i DACa (lub CD).

DACa podłączasz bezpośrednio do nowego wzmacniacza (do wejścia CD).

W amplitunerze KD rezygnujesz ze wzmacniacza kolumn przednich L i P, następnie wyjście z przedwzmacniacza KD (tylko dla kanałów front L i P) podłączasz do drugiego wejścia wzmacniacza (np. AUX).

W zależności czy chcesz słuchać muzyki - to na wzmacniaczu wybierasz wejście CD, czy KD - na wzmacniaczu wybierasz to drugie wejście (np. AUX). Podczas słuchania muzyki amplituner KD może zostać wyłączony. Rozwiązanie sprawdzone na własnej skórze, działa dobrze.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

W amplitunerze KD rezygnujesz ze wzmacniacza kolumn przednich L i P, następnie wyjście z przedwzmacniacza KD (tylko dla kanałów front L i P) podłączasz do drugiego wejścia wzmacniacza (np. AUX).

Doprecyzowałeś opis konfiguracji, którą opisałem wcześniej. Z jednym "ALE". Nie z każdym wzmacniaczem będzie to dobrze działało. Zwykła integra nie pominie przedwzmacniacza na wejściu AUX i w efekcie regulacje głośności będziemy mieli aktywną w apli oraz we wzmaku. Można wprawdzie eksperymentalnie dobrać odpowiednie ustawienie głośności w integrze tak, aby poziom frontów zgrywał się z pozostałymi, ale skoro kolega jest na etapie ewentualnego poszukiwania wzmacniacza, to lepiej, aby szukał wśród modeli posiadających dedykowane wejście do tego celu (omijające przedwzmacniacz - nie mylić z wejściem na końcówkę mocy, bo tego zwykle nie można przełączyć z pilota i jest ból). Wzmacniacze Arcama mają do tego celu tzw. Processor Mode. Inne propozycje: Yamaha A-S2000, Creek Destiny 2 (v1 nie pamiętam), Krell S-300i

Wzmacniacze Arcama mają do tego celu tzw. Processor Mode. Inne propozycje: Yamaha A-S2000, Creek Destiny 2 (v1 nie pamiętam), Krell S-300i

Dodałbym bym do tego zestawienia Audiolaba 8200A, którego posiadam. Ma przełącznik Pre-power AV (home theatre bypass) dzięki czemu sterowanie głośnością odbywa się z amplitunera kina domowego. Podobnie jest we wzmaku Music Hall a35.2.

dzięki za podpowiedzi, teoretycznie wiem co i jak zrobić, ale praktycznie nie wiem co tam dodać. Jak pisałem dołączyłem NAIM power amp NAP200 i nie powaliło mnie ( miałem nadzieję, ze jednak powali :( ). Zastanawiałem sie nad Roksan caspian który pewnie z MA RS8 mogłby dobrze zagrać, ale nie wiem czy dobrze sie zgra z Arcamem. Próbowałem załatwic trochę sprzętu na tzw prezentację domową ale nie jest to łatwe i zajmie kilka tygodni co najnmniej.

Może jeszcze kilka konkretnych propozycji? weim, że to nie łatwe, bo mało kto pewnie miał do czynienia z podobną konfiguracja, ale może ktoś gdzieś kiedyś próbowął podobnych karkołomnych wyczynów. Może jakaś lampa by do tego pasowała?

Pozdrawiam

Z zachowaniem 5.1 nie ma żadnego problemu. Do niedawna używałem bardzo podobnej konfiguracji, która obejmowała : Arcam AVR300 oraz Arcam A90 - jako końcówka mocy w KD i integra w stereo poprzez rdaca. + MA RX8 na frontach.

a jaka integra? i jak to chodziło? na co zmieniłeś?

pozdrawiam

Opcja 1 i 3 nie polepszą znacząco jakości dźwięku w stereo. Pewnie będzie lepiej ale skórka nie warta wyprawki.

Opcja 2 i 4 zdecydowanie doda systemowi skrzydeł. Musisz tylko dobrać amp z wejściem na końcówkę mocy. Najlepiej integrę bo sama końcówka mocy będzie korzystała z preampu w amplitunerze - a nie jest to rozwiązanie o które nam chodzi. Zamiast DAC możesz pokusić się na jakiś odtwarzacz strumieniowy z wejściem na DAC. Upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu.

no właśnie myślałem tez o NAIM Uniti Serve jako odtwarzaczu strumieniowym, ale jak mi nie zagrał Naim power amp to sam nie wiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.