Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny głośnikowe wybitne w swym przedziale cenowym

ProgRockJester

Rekomendowane odpowiedzi

taaaa, hiend za 1000 zł :-)

Posłuchaj FX300 i wtedy się wypowiedz:) A najlepiej porównaj je ze wszystkimi kolumnami jakie można spotkać w media marktach za dwukrotnie większą kwotę... ;)

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Vandetsteen 1ci - nowe ok.6 kpln z podstawkami koniecznie. Naprawdę wybitne w swym zakresie cenowym. Nie znalazłem lepszych do 10 kpln. Potem model wyższy czyli Vandy 2ce za 11 kpln wymiataja wszystko do 15 kpln i większość do 20 kpln.

Dorzucę swoje 3 grosze:

Koda AV-702F ver2 - podłogowe kolumny 2,5 drożne z dwoma 16cm basowcami - chyba najtańszy sposób do nagłośnienia 20m kw.

Swoją przygodę z audio zaczynałem własnie z nimi i bardzo miło je wspominam.

A teraz najlepsze - za 599zł (para) można kupić nowe i z gwarancją (allegro).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 906i,902i dostępne na allegro poniżej 1000 i 500 pln nie mają konkurencji.

POPIERAM!!! Najlepsze "budzetowe" kolumny. Znacznie lepsze pod wieloma aspektami, w swoim przedziale cenowym, od bezposredniej konkurencji Kef, Tannoy, Wharfedale czy B&W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A te Space'86 można od czasu do czasu trafić za darmo

I w dodatku świetnie spisują się jako siedziska na grilla.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Cube Audio Hurricane są co najmniej nie gorsze.

Masz? Porównywałeś? W każdym razie, jak one takie świetne to można się poekscytować i wziąć udział w wyścigu:

http://allegro.pl/cube-audio-hurricane-i1859269224.html

O! Chyba znalazłem, że miałeś. Na audiohobby ktoś ma avatara Misia Uszatka :)

W każdym razie posłuchałem już kilka razy objawień polskich garaży i jak dotąd tylko raz byłem oszołomiony: Pocahontas.

Długo nie pisałem w tej zakładce ale moje propozycje to na pewno Phonar Compact2 i STX Mx-140 (jeszcze leprze) Swoją drogą zauważyłem pewną zależność że im mniejsza wiedza techniczna tym lepszy słuch ;)

Masz? Porównywałeś? W każdym razie, jak one takie świetne to można się poekscytować i wziąć udział w wyścigu:

Ukryta Zawartość

O! Chyba znalazłem, że miałeś. Na audiohobby ktoś ma avatara Misia Uszatka :)

W każdym razie posłuchałem już kilka razy objawień polskich garaży i jak dotąd tylko raz byłem oszołomiony: Pocahontas.

Nie miałem. Kolega ma. Jutro znowu posłuchamy. Tempo 6 stały długo w HiFi Reference, to słyszałem parę razy z lampami i tranzystorami. Hurricane mają większe skrzynie, bas gra normalnie do przodu, a nie gdzieś po kątach. To tyle z przewag logicznych. Na przetwornikach się nie znam, ale tu chyba też lepiej w Cube Audio. Poza tym jak coś nie jest z garażu tylko z fabryki, to przeważnie z Chin. Kręci Cię to? To ja już wolę polskie kupić. Nie wiem które to są garaże, ale porządnych firm audio w Polsce jest trochę. Nie widzę powodów, żeby się nie mogły pojawiać kolejne. Hurricane już były recenzowane w Polsce i za granicą. Masz podstawy, żeby to podważać? Ja przynajmniej słyszałem obydwa modele. Fakt faktem, że zbliżając się do 10kzł można znaleźć ciekawe modele kolumn u różnych producentów.

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie miałem. Kolega ma. Jutro znowu posłuchamy. Tempo 6 stały długo w HiFi Reference, to słyszałem parę razy z lampami i tranzystorami. Hurricane mają większe skrzynie, bas gra normalnie do przodu, a nie gdzieś po kątach. To tyle z przewag logicznych. Na przetwornikach się nie znam, ale tu chyba też lepiej w Cube Audio. Poza tym jak coś nie jest z garażu tylko z fabryki, to przeważnie z Chin. Kręci Cię to? To ja już wolę polskie kupić. Nie wiem które to są garaże, ale porządnych firm audio w Polsce jest trochę. Nie widzę powodów, żeby się nie mogły pojawiać kolejne. Hurricane już były recenzowane w Polsce i za granicą. Masz podstawy, żeby to podważać? Ja przynajmniej słyszałem obydwa modele. Fakt faktem, że zbliżając się do 10kzł można znaleźć ciekawe modele kolumn u różnych producentów.

Od spłodzonego w bólach jednego, dwóch egzemplarzy do masowej produkcji zlecanej w Chinach jest sporo etapów przejściowych :)

w pułapie do tysiaka za 500-600zł mój typ to stare grundisie pro

to było i nadal jest zgodne z normami prawdziwe Hi-Fi a do tego fajny dźwięk

albo aktywne philipsy z serii MFB z 79r.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Koda Harmony K-2000B, ewentualnie Koda Harmony K-5500T.

Pylon Pearl na 1000%

Wszystkie Eposy.

Akkus.

Niektóre Mordaunt-Short na koniec.

Rzeczywiście Pylon Pearl są takie dobre? Jakiś pół roku temu mocno się nad nimi zastanawiałem, ale wygląd mnie troszkę odstraszył. Rozumię, że odłuchiwałeś tych kolumn, czy możesz mi mniej więcej przybliżyć ich brzmienie?

Ukryta Zawartość

Można je kupić nowe poniżej 10 tys. zł. W teście autor podsumowuje, że mogą być to jedne z najlepszych brzmień do 20 tys. zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można je kupić nowe poniżej 10 tys. zł. W teście autor podsumowuje, że mogą być to jedne z najlepszych brzmień do 20 tys. zł

Technicznie - bardzo fajnie, poza niską efektywnością. Mając 10k do wydania na nowe kolumny - pewnie bym się zdecydował na nie :)

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Technicznie - bardzo fajnie, poza niską efektywnością. Mając 10k do wydania na nowe kolumny - pewnie bym się zdecydował na nie :)

Generalnie HECO "podkręca" chyba ze względów marketingowych parametry swoich kolumn. Dotyczy to głównie dolnego zakresu, który wydaje się "kosmiczny" jednak pomija spadek dB. Podobnie z efektywnością, która wg testów zawsze jest o kilka dB niższa niż reklamuje producent. Dziwna to polityka bo parametry i tak są bardzo dobre i to bajerowanie nie ma sensu bo tylko rodzi podejrzenia co do całej reszty. Mam te Statementy i w praktyce z efektywnością nie ma żadnych problemów podobnie jak z basami, które są takie jakich można oczekiwać przy tych gabarytach kolumny, średnicach i ilości głośników.

Ukryta Zawartość

Technics SB-M10000

Ukryta Zawartość

SSB-505

kupować póki jeszcze są

Ukryta Zawartość

post-13056-0-15688900-1318580527_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cena 250 złotych za parę. szaleństwo. Przesyłka za nie wynosi 25 złotych. Więc muszą być ciężkie i solidne, na moje oko powinny ważyć obie z 2 kg (pewnie razem z kartonem). Rarytas. Okazja. A może nawet i Igła.

SSB-505

kupować póki jeszcze są

Ukryta Zawartość

to żart? Wyglądają jak Voice Kraft, tylko kolor jeszcze paskudniejszy :)takie same maskownice i tweetery, reszty nie widać. Miałem kiedyś głośnik centralny VK, padaka jakich mało, głośniki z plastiku (membrany i kosze), obudowa niewiem z czego, wygląda jak mdf, ale jest miękka, daje się kroić tępym nożem, zwrotnica - brak ;)Grał koszmarnie... w podobnej cenie można kupić STX, nic specjalnego, ale przynajmniej nie rozpada się po wytarciu wilgotną ścierką :)

Ukryta Zawartość

to żart? Wyglądają jak Voice Kraft, tylko kolor jeszcze paskudniejszy :)takie same maskownice i tweetery, reszty nie widać. Miałem kiedyś głośnik centralny VK, padaka jakich mało, głośniki z plastiku (membrany i kosze), obudowa niewiem z czego, wygląda jak mdf, ale jest miękka, daje się kroić tępym nożem, zwrotnica - brak ;)Grał koszmarnie... w podobnej cenie można kupić STX, nic specjalnego, ale przynajmniej nie rozpada się po wytarciu wilgotną ścierką :)

widać, że się nie znasz, same kolumny nie grają, trzeba do nich porządny wzmacniacz, np. taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widać, że się nie znasz, same kolumny nie grają, trzeba do nich porządny wzmacniacz, np. taki:

Ukryta Zawartość

Zawsze myślałem, że dowcip powtarzany wielokrotnie śmieszy coraz mniej, a tu proszę dalej są kolejni, którzy się łapią.

Też uważam, że ten wątek jest bezsensowny i żałuję, że popełniłem w nim wcześniej rzeczowy post. Chyba już pora na KOSZ.

Ukryta Zawartość

Zawsze myślałem, ...

Chyba już pora na KOSZ.

dlaczego tak się rozporządzasz cudzym tematem ? zawsze tak się panoszysz ? zawsze i wszędzie ? zawsze myślisz? czy zdaje ci się że zawsze myślisz ?

dlaczego tak się rozporządzasz cudzym tematem ? zawsze tak się panoszysz ? zawsze i wszędzie ? zawsze myślisz? czy zdaje ci się że zawsze myślisz ?

Piszesz pięć razy więcej postów dziennie niż ja, w tym większość to tanie dowcipasy. To się nazywa grafomania, może też jakieś kompleksy. Radzę zachowaj się adekwatnie do swojego nicka - zredukuj maksymalnie szumy !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.