Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, GB napisał:

Chodziło o lampy.

Wiem, jedna lampa na jedną nóżkę a druga na drugą 😊

Ale oczywiście tylko żartuję.

Ciągle mam w głowie takiego pianistę jazzowego o nazwisku Bobby Timmons.

Ten wybitny muzyk zmarł w wieku trzydziestu kilku lat na marskość wątroby. Wtedy chyba to środowisko takie było. Whisky i narkotyki. Plus niezliczone ilości papierosów.

I jeszcze a propos do MARKA. Kiedyś pamiętam jak napisałeś o mentalności muzyków do polityki, do rasy ludzkiej. Napisałeś, że tam "U was" podają sobie ręce bez względu na poglądy polityczne czy religijne.... A czy mają oni świadomość co się dzieje w tej chwili na świecie? I co najważniejsze..... Czy mają świadomość, że to od nich zależy cała ludzkość? I czy Ty Marku zdajesz sobie sprawę z tego co nam przekazujesz? Czy czasem nie zaczytałeś się w lekturze, która na dzień dzisiejszy jest tylko fikcją?
I jeszcze bym pragnął poczytać zdanie na ten temat Wojchecha. Bo to on się udziela w wątkach politycznych. Sam nie wiem Wojciechu czyś Ty głupi profesor czy mądry robotnik.
Sytuacja na świecie jest skomplikowan ja chciałbym Wasze zdanie znać. Dasz radę Wojchech?

Ja tu całkiem poważnie stawiam tą kwestię. Być może zamroczony byłem wczoraj sobotnim wieczorem i nie wyraziłem się zbyt jasno. A o co chodzi?
O nowy ład świata. Chyba każdy z Was zauważył, że świat dąży do całkowitego zniewolenia i podporządkowaniu władzy społeczeństwa. Polska jest krajem, który w zawrotnym tempie wdraża plan Klausa Schwaba a za Polską pójdą wkrótce inne kraje bo taki jest plan. Locdown a za nim kryzys gospodarczy, podniesienie kar za mandaty czy wreszcie konfiskata mienia to pierwsze radykalne kroki do zniewolenia ludzkości. Kryzys energetyczny czy żywieniowy w wyniku wojny zupełnie nie zraża rządzących do wdrażania tegoż katastrofalnego dla ludzkości schematu, który powstał w głowach garstki bogatych i zepsutych do szpiku kości ludzi. Jeśli się temu nie sprzeciwimy to marny nasz los.

A dlaczego piszę o tym w tym wątku? Bo kiedyś [mention=19312]Chicago[/mention] wspomniał o artystach, którzy podają sobie rękę mimo różnych poglądów politycznych czy rasowych. Bardzo utkwiło mi to w pamięci, choć uważam, że nie do końca tak jest.
Jednak to co teraz wyprawia się na świecie jest doskonałą i jedną z nielicznych szans aby wszyscy artysci, osoby publiczne skonsolidowali swoje siły i uderzyli cała swoją mocą w jedynego wroga ludzkości, który chce zniewolić całą kulę ziemską. Tym wrogiem jest system, w którym ludzie będą żyli jak mrówki w mrowisku. Nie będą posiadali nieczego na własnosć bo nie będzie ich na nic stać. Klasa średnia nie będzie istnieć a my staniemy się popychadłami. To właśnie nas czeka i w dodatku szybciej niż sam się spodziewałem.
Jest ostatni dzwonek aby temu zapobiec.
i właśnie tu najwięcej mogą zrobić artyści i każdy, kogo słychać. To prawdziwa okazja aby szczerze podać sobie dłoń i zacząć wreszcie działać w tym kierunku.

12 godzin temu, piorasz napisał:

I jeszcze bym pragnął poczytać zdanie na ten temat Wojchecha. Bo to on się udziela w wątkach politycznych. Sam nie wiem Wojciechu czyś Ty głupi profesor czy mądry robotnik.
Sytuacja na świecie jest skomplikowan ja chciałbym Wasze zdanie znać. Dasz radę Wojchech?

Od Wojciecha prawdy nie oczekuj. Jego zdanie jest zawsze zgodne z przyjętą propagandową narracją.

Dobrze Pioraszu, że jesteś rozumnym człowiekiem i przede wszystkim nie zakłamanym.

Marku, na 200 setną stronę czekałeś 10 lat. Na 300 to pewnie niecały rok minie. Forum 10 krotnie przyspieszyło a Ty tu z takim tekstem ???

" wy***rdalać" ???

Kłótnie na forum mnie śmieszą ale to w końcu taki Hyde Park jest. Wiele dobrych rzeczy koledzy też podpowiadają.

To kto tu ma wchodzić ???

Tylko Ci , którzy ze swoimi gustami pokrywają się z gustem prowadzącego ???

Panowie !!! Tu Ziemia, powracamy !!!

Z tymi dylematami i problemami
image.png.aa0711dac0ff81927d82ea59c4e51c30.png
na Bocznicę.
Nie zrozumiałeś podtekstu. W jazzie znajdziesz całą górę twórczości o ucisku na tle rasowym o niewolnictwie, wojnach czy ogólnie panującej niesprawiedliwości na świecie. Fajnie się siedzi wygodne w fotelu ze szklaneczką whisky i słucha prawda? Ciebie to przecież nigdy nie dotyczyło.
Jasne - możemy wszyscy milczeć i dalej wygodne siedzieć.
Przychodzi mi jednak pewna myśl... Myślisz jak biały i zupełnie nic nie wyniosłeś z muzyki mimo tego, że chwalisz się na prawo i lewo cytując dumnie przeczytane lektury.

Jasne siedźmy wszyscy cicho i wypie...jmy na bocznicę

Już nie raz, nie dwa prosiłem, żeby ten wątek zostawić w spokoju i nie zalewać go ideologicznym gównem obojętnie której strony, ale widzę piorasz, że ty jednak musisz męczyć worek, więc wskazuję ci drogę do miejsca, gdzie bez przeszkód będziesz mógł sobie kopytkować i wymachiwać chorągiewkami. Od tego jest Bocznica!

P.S. Historii jazzu nie musisz mnie uczyć, a wręcz przeciwnie - sam musisz jeszcze dużo się nauczyć i dokształcić. Sorry Dude.

Parker's Mood

Już nie raz, nie dwa prosiłem, żeby ten wątek zostawić w spokoju i nie zalewać go ideologicznym gównem obojętnie której strony, ale widzę piorasz, że ty jednak musisz męczyć worek, więc wskazuję ci drogę do miejsca, gdzie bez przeszkód będziesz mógł sobie kopytkować i wymachiwać chorągiewkami. Od tego jest Bocznica!
P.S. Historii jazzu nie musisz mnie uczyć, a wręcz przeciwnie - sam musisz jeszcze dużo się nauczyć i dokształcić. Sorry Dude.
I tym właśnie straciłeś szacunek u mnie.
Wiem, wiem - masz to w doopie - nie musisz już tego pisać.
Wklejaj te swoje płyty, bo dzieci lubią kolorowe okładki. Jak chcesz podeślę Ci książkę z obrazkami.

Cua
Bez odbioru.
27 minut temu, Lech W napisał:

Tylko Ci , którzy ze swoimi gustami pokrywają się z gustem prowadzącego ???

Nie 👍 Moje gusta muzyczne w większości nie pokrywają się z gustem prowadzącego 👌

2 minuty temu, piorasz napisał:

I tym właśnie straciłeś szacunek u mnie.
Wiem, wiem - masz to w doopie - nie musisz już tego pisać.
Wklejaj te swoje płyty, bo dzieci lubią kolorowe okładki. Jak chcesz podeślę Ci książkę z obrazkami.

Szacunku dobry człowieku, to ty nie masz dla samego siebie. Fajnie, że ty nie wklejasz swoich płyt.... a poza tym nie chce mi się jużz tobą gadać. Życzę zdrowia.

38 minut temu, Lech W napisał:

Kłótnie na forum mnie śmieszą ale to w końcu taki Hyde Park jest. Wiele dobrych rzeczy koledzy też podpowiadają.

No i właśnie mamy Hyde Park, czyli Bocznicę, i tam można do woli ujawniać się ze swoimi problemami - sam chętnie się włączę do dyskusji. Tutaj gramy jazz - jak komuś jest za ciasno, to jak wspomniałem, zawsze może bezproblemowo rozszerzyć wątek o globalno-polityczne refleksje na Bocznicy. Czy to tak ciężko qrwa zrozumieć...???

Parker's Mood

Szacunku dobry człowieku, to ty nie masz dla samego siebie.

Nie masz pojęcia o szacunku, więc śmieszne to brzmi z pod Twojego pióra
Nie liczysz się zupełnie z nikim co wielokrotnie udowodniłeś.

Mam szacunek dla tych, którzy mnie darzą szacunkiem. Ty nie darzysz mnie szacunkiem, co napisałeś kilka postów wyżej, więc nie rozumiem dlaczego tutaj się udzielasz...??? Lecz swoje kompleksy gdzie indziej, po co to robisz tutaj...???

Parker's Mood

Mam szacunek dla tych, którzy mnie darzą szacunkiem. Ty nie darzysz mnie szacunkiem, co napisałeś kilka postów wyżej, więc nie rozumiem dlaczego tutaj się udzielasz...??? Lecz swoje kompleksy gdzie indziej, po co to robisz tutaj...???
Nie mam kompleksów.
Nie jestem tu dla Ciebie - nie schlebiaj sobie.
A jeśli bardzo Ci przeszkadzam to wyślij prośbę do moderacji o zbanowanie mnie w wątku.

Będę promował teraz tego artystę. Niby nazwisko znane ale w zasadzie to nie.

No i jak znam forumowiczów to lubimy takie okładki 😁

A i tytuł na czasie 😂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech W
5 minut temu, Lech W napisał:

No i jak znam forumowiczów to lubimy takie okładki 😁

👍👌

6 minut temu, Lech W napisał:

Będę promował teraz tego artystę. Niby nazwisko znane ale w zasadzie to nie

Lubię jego wcielenie muzyczne w zespole Return To Forever 👍oraz pierwszą jego solową płytę 👌

Tak, jest kilka okładek płyt, które można polubić lub się od razu do nich zniechęcić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.54e6e7c228833b4274aa645251ad134d.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Marku ale ja cały czas w temacie fascynacji jazzowych jestem. Następna płyta , ktorą wczoraj wysłuchałem to taka w klimacie Pata Metheny'ego ale nie wiem kto od kogo albo nikt od nikogo. 

Słuchało się jednak fajnie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Chicago napisał:

Tak, jest kilka okładek płyt, które można polubić lub się od razu do nich zniechęcić.

W przypadku tych okładek płyt zdecydowanie to drugie 👍

W przypadku tych okładek płyt zdecydowanie to drugie
Nie wziąłeś jednak pod uwagę, że są tacy, którym może się to podobać.
Nie mówię tu oczywiście o sobie
32 minuty temu, Filwoj napisał:

Kolejny wątek do którego już nie warto zaglądać...

Jak uważam, że nie warto zaglądać do wątku, to po prostu do niego nie zaglądam - proste to jest jak sto metrów sznurka w kieszeni. Po co oznajmiać wszem i wobec, że nie warto.

Parker's Mood

• Redaktorzy
1 minutę temu, Chicago napisał:

[...] proste to jest jak sto metrów sznurka w kieszeni. [...]

Kiedyś, w 1985 r. za bajtla szedłem z babcią z jednej podwrocławskiej wioski do drugiej. W tej drugiej jest teraz olbrzymie centrum przemysłowe LG. Przed nami jechał kombajn. Jechał i zostawiał za sobą sznurek od snopowiązałki. Idąc zwijaliśmy ten sznurek na rękę. Pamiętam, że zwinęliśmy całkiem duży kawał rolki.

Babcia moja nie żyje od 2011 r. a ja nadal pamiętam te 100, 200, 300 i 1000mb sznurka... Do tego zarzucę dzisiaj winyl Voo Voo "Sno-Powiązałka"...

Panowie, kurna, dajcie na luz. Po co te draki?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Skoro mowa o gitarzystach.

Zupełnie niedawno odkryłem ciekawą wg mnie płytę, która być może zainteresuje i Was.
Mick Goodrick. Amerykański gitarzysta, o którym niestety nie wspomniano w tym wątku, że zmarł 16 listopada 2022.
W latach 70 współpracował z Garrym Burtonem i Patem Methenym.
Płyta, którą chciałbym zaproponować nosi nazwę "In Pas(s)ing" (1978)
Skład niebagatelny bo oprócz Micka:
Eddie Gomez na basie,
John Surman na klarnecie i saxie,
Jack DeJohnette - wiadomo

Muzyczka na płycie dość prosta i melodyjna aczkolwiek bardzo dobrze mi się tego słucha. 0f9ca30bc88451b5eb3cd1376c855a8a.jpg

33 minuty temu, Chicago napisał:

Jak uważam, że nie warto zaglądać do wątku, to po prostu do niego nie zaglądam - proste to jest jak sto metrów sznurka w kieszeni. Po co oznajmiać wszem i wobec, że nie warto.

Jak już widać nie byłem całkiem szczery. Poniosły mnie emocje. Zbyt dużo ciekawych dla mnie wątków, nie tylko na tym forum, zaprzepaszczono niepotrzebnymi utarczkami. Absolutnie nie chcę zajmować stanowiska "w sprawie" gdyż dla mnie najważniejsza, jeśli nie jedynie ważna, jest muzyka o której tu czytam  i będę czytał.

Niniejszym przepraszam za publiczne wyrażenie emocji które mnie poniosły.

A żeby nie bić tylko piany nieśmiało polecam płytkę z 2007 roku Seweryn Krajewski - Smooth Jazz. Można lubić lub nie Seweryna ale jego muzyka jest przyjemna w słuchaniu, zwłaszcza jeżeli są w to zamieszani wg poniższego wykazu:

Jacek Cygan         Composer
Cezary Konrad         Perkusja
Seweryn Krajewski     Composer, Guitar, Primary Artist, Soloist
Damian Kurasz         Guitar, Guitar (Electric), Soloist
Wojciech Kwapisz     Redaction
Robert Majewski     Flugelhorn, Trabka
Agnieszka Osiecka     Composer
Grzegorz Piwkowski     Mastering
Marek Podkowa         Sax (Tenor)
Zbigniew Wegehaupt     Double Bass

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Tuż przed porażką meczową jaka czeka nas dziś po 16:00 postanowiłem sobie posłuchać płyty, która postawi mnie na nogi i sprawi, że gęsią skórkę dostanę na całym ciele
Tak też się stało przypominając sobie ten doskonały wręcz album "Morning Glory" (1973).
Dla mnie rewelacja!be96f44bae3e94c1b2fb99fa14d24f9a.jpg

'Szkoły' jazzowej gitary - najbardziej znaczące i wpływowe nazwiska. Lista sugestywna muzyków jazzowych, z których to doświadczeń korzystają do dzisiaj rzesze współczesnych gitarzystów. Również i ja się przyglądam od niepamiętnych czasów tym wybitnym gitarzystom i ich technikom gry, które to na przestrzeni lat wyznaczyły kierunki rozwoju i zaznaczyły ślad w jazzowym zgiełku gitarowym. Można by wymienić i pięćdziesięciu lub nawet i stu gitarzystów, ale po co? Wystarczy dziesięciu, piętnastu... i pozamiatane do zera.

0. Charlie Christian i Django Reinhardt

1. Wes Montgomery

2. Jim Hall

3. Grant Green

4. Pat Martino

5. Kenny Burrell

6. Joe Pass

7. John Abercrombie

8. Pat Metheny

9. John Scofield

10. John McLaughlin

11. Stanley Jordan

12. Ralph Towner

13. Charlie Byrd

14. Bill Frisell

15. Sonny Sharrock

Parker's Mood

2 godziny temu, Lech W napisał:

Będę promował teraz tego artystę. Niby nazwisko znane ale w zasadzie to nie.

Al Di Meola jest jednym z moich ulubionych muzyków jazzowych, podobnie jak Chick Corea.
Znam wszystkie jego płyty i mogę Ci polecić moje ulubione:

Land of the Midnight Sun - rewelacyjny debiut.
Elegant Gypsy i Splendido Hotel - kolejne świetne z pierwszego okresu.
Cielo e Terra, Soaring Through a Dream, Tirami Su - moim zdaniem najlepsze z lat 80-tych.
Z późniejszych - seria World Sinfonia.
Oczywiście inne też są warte posłuchania, ale te lubię najbardziej.

• Pokaż nowe odpowiedzi