Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Do muzyki Cecila Taylora dotarłem bardzo póżno. Póżnego, frytowego Coltrane raczej nie słucham dla przyjemności, bardziej z obowiązku. Jest to dla mnie muzyka za ciężka w całym tego znaczeniu. Z Ornette i Sun Ra miałem pierwszą przygodę z free, ale tylko dlatego, że początki Ornette, to melodyczny free-bop, a początki u Sun Ry, to orkiestrowe i big-bandowe bopowe granie. Stosunkowo póżno doszedłem, czy też może lepiej powiedzieć 'ogarnąłem' frytowe klimaty jak i całą wolną i otwartą improwizację. Dużą zasługę w tym ma to Forum i jego uczestnicy, ale jakby nie spojrzeć, piszę tutaj 15 lat, a czytam od samego początku, więc trochę czasu upłynęło, a i informacji oraz bodżca do odkrycia konstelacji free nie brakowało.

Parker's Mood

Do muzyki Cecila Taylora dotarłem bardzo póżno.

U mnie było odwrotnie - Cecil do mnie późno dotarł
Coltrane też za bardzo nie rozumiem ale sukcesywnie próbuję co jakiś czas.
Ile masz płyt Cecila Taylora i jakie są twoje ulubione?
Żadnej na półce. A ulubione za moment wymienię bo muszę sobie przypomnieć. Skończę tylko płytę Jacka Bruce
Na szybko na pewno:bb974154d930b30078bf95edf8e2acc0.jpg

Jeśli chodzi o Cecila to oczywiście wszystkich płyt dokładnie nie znam. Na niektórych się po prostu poddałem ale jest pare, do których wracam i tylko te wymienię. Kolejność przypadkowa i zupełnie nieuporządkowana.
Oprócz wymienionej wyżej są to:
"Air"
"New York City R&B"
"Cell Walk of Celeste"......
Ale chyba najbardziej kocham jego solowy występ live z Montreux Live Festiwal z 1974. To jest wręcz poezja. Piorunujące wrażenia. Właśnie tą płytę sobie w tej chwili przypominam i odeszła mi ochota do dalszej wyliczanki moich ulubionych płyt Cecila, więc wybaczcie.

Jazdę z Cecilem mamy rozwiązaną, więc może ode mnie kilka słów. Ale nie o Cecilu, tylko ponownie o ECM - Peter Erskine Trio, czyli tylko cztery płyty dla ECM z lat 1992-97 oraz jedna z wcześniejszych w katalogu, bo z 1975 roku, elektryczny projekt 'Trance' - Steve Kuhn z kwartetem, który wypełnia Jack DeJohnette, Steve Swallow i równie wysoko kwalifikowana, drummerka i perkusjonistka Sue Evans. I to ostatnie wznowienie idzie w SHMCD, więc 'audiofilsko' też całkiem nieżle. A co na płycie? Fusion na płycie - taki spod znaku Chicka Corea, Airto... jest samba, jest moc! Nie przepadam za fusion Chicka z ECM, ale 'Trance' fajnie mi wchodzi - świetna płytka. Oczywiście Steve Kahn, to poważna postać i trzeba mu się przyjrzeć jak się nie zna tego kawałka historii jazzu - zarówno muzycznie, artystycznie jak i edukacyjnie - wysoka 'gałąż! 'Dotknął' żródeł i żródłowych muzyków. Od lat na scenie i to w głównej lidze, więc tym bardziej trzeba poznać, a jest co poznawać - oprócz ECMów, tych z epoki 70s, 80s, 90s i tych po roku 2000, cała gama innych dobrych labeli. Nagrania Steve Kuhn Trio z Pete La Roca i Steve Swallowem należą do znaczących i niemalże 'legendarnych'.

A Peter Erskine Trio...??? No cóż, tutaj też jazda nieziemska - precyzyjne i wbrew pozorom 'ciepłe' granie współczesnego, 'standardowego' jazzowego trio fortepianowego - można chyba powiedzieć, że w tej materii najwyższych lotów - Peter Erskine Trio z ECM, to międzynarodowa obsada (USA, Anglia, Szwecja), ale pięknie to wszystko idzie - audiofilski sound, rewelacyjna jakość basu Pelle Danielsona i przepiękne, dokładne i nieskrępowane dżwięki Johna Taylora. A sam Mistrz! No, tutaj są wyżyny - Erskine, to taki Lovano na perkusji - ten skurczybyk gra wszystko, ale oczywiście 'wszystko' może oznaczać tyle co nic i często tak bywa. W przypadku Petera Erskine, jest odwrotnie - 'wszystko' co gra, jest niezwykłe i trzyma wielki poziom. Potężna świadomość, genialna technika, genialna uniwersalność. Jest od kogo się uczyć i czego słuchać. Figura wielka!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6079.thumb.jpg.0203fe7e83f5fcc7dacaf1e0ee20d061.jpg

IMG_6080.thumb.jpg.6b8eeae1788866822578a1553cbcce0c.jpgIMG_6081.thumb.jpg.30982d81cd30f46ca155afc7c611b7b0.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

Nie znam płyt Petera Erskina, ale postać znam doskonale...grał przecież w moim ukochanym Weather Report od 1980 roku do samego końca.

Samo resume Petera Erskine zabija już  na samym początku - wystarczy otworzyć wiki. Tuzin płyt z Pastoriusem, tuzin z orkiestrą Stana Kentona, Abercrombie, Meola, Hagans, projekty Hudson, projekty z Darkiem Oleszkiewiczem, Johnem Patitucci, z Garbarkiem, z Vitousem, z Michaelem Breckerem, Marc Johnsonem, Gary Burtonem... nieskończoność. No i kilka książek też napisał. Poważny drummer, artysta, edukator!

Parker's Mood

Wracając jeszcze do Toma Harrella, którego właśnie dzięki Koledze @piorasz zacząłem sobie muzycznie poznawać, przeglądając newsy na jego temat natknąłem się na artykuły o jego dwóch występach w Bielsku-Białej na festiwalu jazzowym w 2011 i 2019 roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Płyta wydana w 2017r "Moving Picture" jest nagrania dokładnie w tym samym składzie, w jakim wystąpił w Bielsku w 2019r.
Właśnie ją słucham po raz drugi. 82f6e89e6df05f572a89afc3bf8a4a52.jpg

Warto chociaż raz taki festiwal zobaczyć - jedna z najciekawszych, stałych imprez jazzowych w Polsce. Niektórzy forumowi loversi jazzu  mają ten festiwal pod nosem, ale widocznie z różnych przyczyn nie uczesticzą w takich imprezach. 

Bielska Zadymka Jazzowa, to impreza najwyższej jakości - zaczęła się jeszcze w poprzednim wieku w 1999 roku. Od jakiegoś czasu finałowe imprezy są rozgrywane w NOSP w Katowicach. Akurat tak się złożyło, że moi najlepsi przyjaciele pochodzą właśnie z Bielska, i są muzykami. 🙂

Parker's Mood

Los Angeles Jazz Ensemble - 'Expectation' / Kind of Blue Records, 2007

Sesja 'live' Darka Oleszkiewicza i przyjaciół. To chyba z jego inicjatywy powstała ta sesja, w każdym razie on to wszystko zaaranżował. Dawno temu wspominałem o tej płycie jak i o całym wydarzeniu. Fantastyczne brzmienie, fantastyczni muzycy i fantastyczny klimat nagrania - życzliwość, przyjażń i profesjonalizm!

P.S. Do wydania CD 'Expectation' dołączono DVD z poniższym materiałem.

Parker's Mood

Ukryta Zawartość

Polecam powyższy album Case Kamarainen z polskim akcentem w składzie. Wydano w Eclipse Music 26.08.2022.

Marek Konarski – sax 
Grzegorz Tarwid – piano 
Petter Asbjørnsen- double bass 
Tomi Kämäräinen - drums

Ukryta Zawartość

W dniu 14.01.2023 o 10:25, piorasz napisał:

Czy ja wiem czy była tu mowa o nim? Raczej napewno nie o tej płycie.
A chodzi o: Noah Hward "The Black Ark".

Było. Na pewno. Ja mam tę płytkę od roku, z japońskiej edycji Freedom Records, a i Adi777 o niej wspomniał. Tutaj wszystko już było. 😉

Parker's Mood

Było. Na pewno. Ja mam tę płytkę od roku, z japońskiej edycji Freedom Records, a i Adi777 o niej wspomniał. Tutaj wszystko już było.
No to ok. W każdym razie bardzo mi ta muza leży.
BTW. Posłuchałem dziś trochę tej 4CD wydawnictwa Peter Erskine Trio. Muszę do tego wrócić bo dziś jakoś nie miałem nastroju na taką muzykę ale czuję, że przyjdzie taki dzień...

Art Ensemble Of Chicago - 'The Sixth Decade: From Paris to Paris' / RogueArt Records, 2023

'The Sixth Decade: From Paris to Paris' jest moją pierwsza płytą CD na półce wydaną w 2023 roku, więc tak jakby podwójna celebra. Z oryginalnego składu AEOCH zostali tylko Roscoe Mitchell i Famoduou Don Moye, więc mamy do czynienia bardziej z 'symbolami' AEOCH niż z samym zespołem, ale i to dobre - takie rzeczy odświeżają  pamięć i chęć powrotu do ich muzyki, a w przypadku nieosłuchania lub w ogóle nieobcowania z ich muzyką, prowokują do eksploracji i 'nowych emocji'. Dobrze się dzieje, że  powstają takie projekty i grane są takie koncerty. Art Ensemble Of Chicago jest chyba najdłużej działającym zespołem jazzowym i już chociażby z tego względu należy mu się szacunek i jak najbardziej celebracja jakiejkolwiek rocznicy i happenningu. Wydanie płyty przez francuski, niebagatelny zresztą label RogueArt, jak i sam koncert w ramach festiwalu 'Sons d’hiver' w Créteil we Francji, nawiązuje, upamiętnia i celebruje wczesną i jakże ważną działalność epokowego i ponadczasowego zespołu AEOCH.

Jestem zadowolony, że wyobrażnią 'uczesticzyłem' w tym koncercie, że mogłem delektować się soundem i twórczą osobowością wieloosobowego składu chicagowskich gwiazd i innych wspaniałych muzyków i artystów... ale ani mnie to wszystko nie porwało, ani w sumie nie zastanowiło nad czymkolwiek i kimkolwiek. Taki happening smakuje zupełnie inaczej jak się uczestniczy w koncercie 'live' - to jest zupełnie inna energia i inny feelig niż z płyty. Muzycznie, słuchając najnowszych nagrań i pomysłów, doświadczyłem i 'dotknąłem' współczesnej kameralistyki z zaznaczeniem groovu, śladów bluesa i poezji, i mniej więcej tego samego co robi w swoich wieloosobowych składach Roscoe Mitchell. Płyta na pewno ważna z punktu widzenia kronikarskiego i jak najbardziej kolekcjonerskiego. Muzycznie? Trzeba posłuchać i wyrobić sobie zdanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_6085.thumb.jpg.474ae55a3a3008040a107c0a48c189b1.jpg

IMG_6088.thumb.jpg.16e253295f280cf45b6ba3051de520df.jpgIMG_6089.thumb.jpg.d24cf902a0f3b371e079559597d3ce47.jpg

IMG_6090.thumb.jpg.03d26e581b2d67dfe899266f2f3e10f7.jpgIMG_6091.thumb.jpg.70747ac9e837e53b9f88cfbc896eb413.jpg

IMG_6086.thumb.jpg.392731dbe9db583e6beffbc85ce22383.jpgIMG_6087.thumb.jpg.5d50ff002ce86384c386f12fb565734e.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

W dniu 14.01.2023 o 21:02, Chicago napisał:

Steve Kahn,

Mała korekta - Steve Kuhn.
Młodzi mogą pomylić z innym zacnym muzykiem - gitarzystą.

Kuhn mimo wieku w świetnej formie.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

45 minut temu, xniwax napisał:

Steve Kahn,

Polecam poniższe płyty, jednego z najlepszych gitarzystów jazzowych lat 70 i 80 - tych 🖐️

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.af640393e8d592f049540b4a19784025.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

51 minut temu, xniwax napisał:

Steve Kuhn

Oczywiście, że Kuhn. Zawsze się mylę, bo wymawia się podobnie i tak to właśnie wychodzi. Steve Khan też jest znakomitym muzykiem, ale to jednak zupełnie inny 'kaliber'. Steve Kuhn jest poważną historią jazzu, nie ujmując oczywiście nic Steve Khan, ale mimo wszystko...

Parker's Mood

Kurcze, a jest jeszcze przecież  Kühn...Joachim i jak tu żyć 😉

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

4 minuty temu, xniwax napisał:

Kühn...Joachim

Tak, ten gość, to z kolei kumpel Ornette Colemana. Też niesamowity. Dobrze,że nie zainteresowałem się jazzem w podstawówce - nawet nie chcę myśleć ile srebrnych dwustuzłotówek musiałbym zayumać tatusiowi...???

Parker's Mood

Art Ensemble Of Chicago - 'The Sixth Decade: From Paris to Paris' / RogueArt Records, 2023

Narobiłeś mi ochoty a póki co nigdzie niema żeby posłuchać. Chyba zamówię również. Jeśli jest tak dobra jak "Associated Essembles" z 2018 no to musi być petarda.

Żadna petarda - napisałem, ze trzeba posłuchać i wyrobić sobie zdanie. Poza tym nie rozumiem o czym piszesz przywołując ‚Associated Essembles’…???  Przecież ‚Associated Essembles’, to ECM CD Box i 21 płyt…??? 

Parker's Mood

Poza tym nie rozumiem o czym piszesz przywołując ‚Associated Essembles’…???  Przecież ‚Associated Essembles’, to ECM CD Box i 21 płyt…??? 

O! To nie wiedziałem. Moja wina bo nie znam tej formacji a płytę kiedyś mi przegrał kolega i mam widoczne jakiś wycinek z tego boxu. Muszę to sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Polecam do odsłuchania powyższą pozycję. Nie znalazłem wielu informacji w sieci ale jest na tidalu. 

Ukryta Zawartość

Dzisiaj zamówiłem na Ebay za 106 zł poniższą płytę Isao Suzuki, pierwszą na Amazon za 95 zł (jeszcze nie dotarła).  Co do drugiej zamówionej płyty to nakład w sklepach wyczerpany, lub jak jest dostępna to cena powyżej 170 zł. 

Ukryta Zawartość

PS Cena za płyty uwzględnia koszty wysyłki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mdavis
  • Pokaż nowe odpowiedzi