Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z podłąnczeniem TV do zestawu Stereo

meloman88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem posiadam TV LCD LED SAMSUNGA i chciałem podłąnczyć do niego kolumny stereo, jest jedak problem bo po podłąnczeniu TV ze wzmakiem jest cisza, dodam że podłanczałem końcówką którą dostałem wraz z TV (jest ona na zdjęciu) wetknełem w tą końcówkę w wejście AUDIO L i R zwykłe kable chinch, oczywiście we wmacniaczu wpinałem kable chinch we wszelkie możliwe wejścia i nic. Nie wiecie czemu tak się dzieje? co zrobić żeby był dzwięk w kolumnach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Mam problem posiadam TV LCD LED SAMSUNGA i chciałem podłąnczyć do niego kolumny stereo, jest jedak problem bo po podłąnczeniu TV ze wzmakiem jest cisza, dodam że podłanczałem końcówką którą dostałem wraz z TV (jest ona na zdjęciu) wetknełem w tą końcówkę w wejście AUDIO L i R zwykłe kable chinch, oczywiście we wmacniaczu wpinałem kable chinch we wszelkie możliwe wejścia i nic. Nie wiecie czemu tak się dzieje? co zrobić żeby był dzwięk w kolumnach?

Dzieje sie tak bo podlaczasz wzmacniacz do wejscia audio w TV a nie do wyjscia. Przejzyj instrukcje od TV, znajdz wyjscie audio i do niego podlacz wzmacniacz.

Z reguły wyjście audio będzie tylko słuchawkowe lub optyczne. Dla słuchawkowego musisz kupić przejściówkę z minijacka na 2xRCA, natomiast żeby korzystać z optycznego musisz mieć wejście optyczne we wzmacniaczu.

Marek76 ma racje bo właśnie o to chodzi że wyjście audio jest tylko słuchawkowe i optyczne, natomiast wejście optyczne mam ale w CD, także można kablem optycznym połąnczyć TV i CD?

Powstaje też pytanie to po co jest ta przejściówka którą przedstawiłem na zdjęciu?

Do meloman88

Nowe Samsungi mają taką przejściówkę , ale to jest do ,,wejścia" w tv z boku , a z tyłu masz ,,wyjścia" ( out ) audio i tam musisz podłączyć przewody do wzmacniacza ,czy amplitunera do wejść ( in ) jak pisał kolega powyżej

Witaj wydaje mi sie że to są wejscia bo sam wpinałem tv na 5,1 za pomocą Technics SH-AC300 (procesor wej np optyczne)

Boczne gniazda to S-Video IN L/R do np: kamera a na tylniej płycie wejscia HDMI , Scard(euro)itd.

Jedyne wyjscie jakie jest na pewno to optyczne.Najlepiej wrzuc jakies foto tych gniazd.

Dla mnie jest to bardzo dziwne że w nowoczesnym TV LCD LED SAMSUNGa nie ma zwykłego podłąnczenia typu chinch na kolumny głośnikowe, paranoja! Nawet nie przypuszczałem że mogę mieć taki zdawało by się błachy problem :)

Nie będę się chyba bawił w te wejścia/wyjścia optyczne bo kabel optyczny też trochę kosztuje, podłąncze za pomocą wyjścia słuchawkowego, droga jest ta przejściówka? Jaka jest też jakość dzwięku przy takim podłąnczeniu?

Wybacz ale czy to jest forum języka polskiego żebyś wytykał błędy ortograficzne?

każdemu zdarzają się błędy... Lepiej byś odpowiedział na temat

Wybacz ale czy to jest forum języka polskiego żebyś wytykał błędy ortograficzne?

każdemu zdarzają się błędy... Lepiej byś odpowiedział na temat

A czy to forum do wytykania mojego wytykania? :)

Po prostu mnie zauroczyła ta składnia.

Panowie podłąnczyłem kolumny za pomocą wejścia słuchawkowego w TV, czyli prejściówka mini jack i przewody chinch i dalej nic!!! To znaczy jest mała poprawa bo słychać w głośnikach buczenie, a wcześniej była cisza, ehhhh... poradzcie jak to zrobić żeby był dzwięk z kolumn głośnikowych???

Hmm, a podłączyłeś do zasilacza na wejście np. AUX i przełączyłeś zasilacz na AUX ? Pytanie z cyklu oczywista oczywistość ale może jednak pomoże :-)

tak we wzmacniaczu jest na AUX i z tyłu wzmacniacza kable chinch siedzą w gniazdach AUX, także już nie wiem co mam robić??? Może ktoś mnie oświeci?

Chwila.

Podłącz do telewizora do gniazda słuchawkowego słuchawki, sprawdz czy słychać dźwiek w słuchawkach.

Potem podłącz do gniazda aux wzmacnaicza np odtwarzacz CD, albo co tam masz podpiete zwykle, sprawdz czy slychac dziwek w glosnikach.

I jesli oba testy przejda pozytywnie to nie ma bata, ze to nie bedzie działac. W takiej sytuacji wstaw zdjecia jak to masz wszystko podlaczone (tylko blagam nie w rozmiarze 5000x5000px).

Jedyne kiedy mogloby to nie dzialac, to w przypadku gdy masz zepsute wejscie aux. W takim razie podlacz kabel od Tv do wzmacniacza tam gdzie masz cos zwykle podlaczone (CD, dvd, etc).

El sueño de la razón produce monstruos.

Mój Samsung posiada jeszcze łacze Euroscart,zwykle posiada Out[wyjście] audio 1 wtyk - kanał prawy i 3 wtyk kanał lewy.

Można zrobić stosunkowo prosto kabel audio,chociaż nie zawsze musi być wygodny.Ale jakies wyjście jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.