Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 3000 zł

Different

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie jest na allegro interesująca pozycja, mianowicie KEF Reference 104/2 104. Proponuję umówić się na odsłuch z dżentelmenem co je sprzedaje :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

No fakt. Z tym wzmakiem to się nie uda.

IGNAC widziałeś je na żywo?

Też mi się tak wydawało dopóki nie stanęły w sypialni. Są piękne. I nie jest to tylko moja opinia.

takie infinity masz w sypialni ? widzialem na zyuwo - kolega ma - grzmoty

Ktoś zna te Dali? To model wyżej od 850-tek?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mało sieci informacji na temat.

A te?

Ukryta Zawartość

Coś znalazłem ale opinie raczej rozbieżne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

Dokładnie o tą parkę Edytonów popytaj w wątkach krakowskich . Zresztą sprzedający się udziela na forum. Sam ich słuchałem ,ale po pierwsze za krótko , po drugie jestem za mało osłuchany żeby wyrażać opinie :).

M

Gość Gość

(Konto usunięte)

takie infinity masz w sypialni ? widzialem na zyuwo - kolega ma - grzmoty

Tak zestaw stereo mam zainstalowany w sypialni. Ma około 35-40mkw(nie wiem ile dokładnie bo są dwa skosy) i gra to ekstra.

Padło na MA BX6 - jednak średnica i przestrzeń wzięły górę... z basem pokombinuję...

Póki co szukam ciekawych kabli głośnikowych , które nieco rozświetlą górę ( póki co zwykły miedziak gdyż Audionowa poszła z kolumnami ) - budżet ok 400 zł za 2 odcinki po 2.5 m .

Może Klotz ?

Pozdr

Gość Gość

(Konto usunięte)

Drugi wniosek co do elektroniki - nowe H/K brzmią zupełnie inaczej niż mój 4550 - tutaj jest dużo ciepła , dużo średnicy, lepsza przestrzeń i kontrola ! W nowszych konstrukcjach wszystko brzmi bardziej krzykliwie , z mniejszym zaangażowaniem !

Źródło: http://www.audiostereo.pl/kolumny-podlogowe-do-3000-zl-harman-kardon_87298.html

Copyright © Audiostereo.pl

No tu nie do końca się z Tobą zgodzę.Posłuchaj HK990. Właśnie dokupiłem do niego Infinity Kappa 8.2i. Idealne 3000zł z dowozem do domu. Warto tego posłuchać.

W swojej wypowiedzi stwierdziłem tylko , że nowe Harmany grają zdecydowanie inaczej niż starsze konstrukcje.

Nie twierdzę , że źle lub gorzej - ale w moim odczuciu z kolumnami których słuchałem - brzmienie nie trafiało w mój gust przeważnie .

Infinity jak i JBL słuchałem jedynie budżetowych - nie zrobiły na mnie wrażenia , ale tu znowu pojawia się temat towarzyszącej elektroniki oraz warunków akustycznych.

Póki co do zakupionych MA szukam kabli do 400 zł - na wczoraj - słuchanie na zwykłej miedzi z marketu przyprawia o ból głowy....;-)

Gość Gość

(Konto usunięte)

W swojej wypowiedzi stwierdziłem tylko , że nowe Harmany grają zdecydowanie inaczej niż starsze konstrukcje.

Nie twierdzę , że źle lub gorzej - ale w moim odczuciu z kolumnami których słuchałem - brzmienie nie trafiało w mój gust przeważnie .

Infinity jak i JBL słuchałem jedynie budżetowych - nie zrobiły na mnie wrażenia , ale tu znowu pojawia się temat towarzyszącej elektroniki oraz warunków akustycznych.

Póki co do zakupionych MA szukam kabli do 400 zł - na wczoraj - słuchanie na zwykłej miedzi z marketu przyprawia o ból głowy....;-)

No ale napisałeś jednocześnie że w nowych HK wszystko grzmi bardziej krzykliwie, z mniejszym zaangażowaniem. To za duże uogólnienie. W moim odczuciu( i w odczuciu osób które miały okazję z tym zestawem się u mnie zapoznać), jako że posiadam HK990 nie jest to prawdą. I ja i inni zwracali uwagę na bardzo dobrą dobrze zarysowana przestrzeń, dużą detaliczność i gogactwo tego dżwięku. Do tego niesamowita plastyczność, zero odczucia suchości. Miałeś okazję posłuchać HK990?

No ale napisałeś jednocześnie że w nowych HK wszystko grzmi bardziej krzykliwie, z mniejszym zaangażowaniem. To za duże uogólnienie. W moim odczuciu( i w odczuciu osób które miały okazję z tym zestawem się u mnie zapoznać), jako że posiadam HK990 nie jest to prawdą. I ja i inni zwracali uwagę na bardzo dobrą dobrze zarysowana przestrzeń, dużą detaliczność i gogactwo tego dżwięku. Do tego niesamowita plastyczność, zero odczucia suchości. Miałeś okazję posłuchać HK990?

HQ wskazał na problem, który imho jest tutaj kluczowy: akustyka.

Autor watku pisze w pierwszym poście:

Pomieszczenie ok 30m^2 - prostokątne, raczej słabo umeblowane - podłoga

bez dywanu .

Oczywiście strzelam, ale ocena brzmienia kolumn i zestawu w słabych warunkach akustycznych jest po prostu niemiarodajna. To tak jak oceniać właściwości sportowego auta jadąc po chodniku...

Nie wiem, czy autor już kupił kolumny, ale obawiam się, że wrażenia ze sklepu mogą być po ich podłączeniu w domu nieporównywalne po prostu.

Polecam więc zaintersować się tematem akustyki i odrobinę nad tym popracować.

Powrót po dłuższej przerwie...

Słuchając z godziny na godzinę zaczynam eksperymentować z ustawieniem..ewentualnie z adaptacją pomieszczenia... Kolumny kupione i istotnie czegoś brakuje...

Nie wiem czy teraz to kwestia bardziej okablowania czy akustyki...ale prościej chyba eksperymentalnie ( chociażby z kawałkami gąbki i ustawieniem ) sprawdzić to drugie...

Później będziemy szukać dalej...

Co do nowych wzmacniaczy Harmana - tego modelu nie miałem okazji słuchać i być może źle się wyraziłem w poprzedniej wypowiedzi - zbyt generalizując.

Mówią , że Paradigm Monitor 9 v 6 mają dużo basu....Harmanowi też mocy nie brakuje ( chociaż było to model 980 ) . W tym zestawieniu , w tym sklepie brzmiało to po prostu jazgotliwie...

Zastanawiam się też nad dokupieniem starszej integry NAD-a ..

Gość Gość

(Konto usunięte)

Słuchając z godziny na godzinę zaczynam eksperymentować z ustawieniem..ewentualnie z adaptacją pomieszczenia... Kolumny kupione i istotnie czegoś brakuje...

Nie wiem czy teraz to kwestia bardziej okablowania czy akustyki...ale prościej chyba eksperymentalnie ( chociażby z kawałkami gąbki i ustawieniem ) sprawdzić to drugie...

Później będziemy szukać dalej...

Co do nowych wzmacniaczy Harmana - tego modelu nie miałem okazji słuchać i być może źle się wyraziłem w poprzedniej wypowiedzi - zbyt generalizując.

Mówią , że Paradigm Monitor 9 v 6 mają dużo basu....Harmanowi też mocy nie brakuje ( chociaż było to model 980 ) . W tym zestawieniu , w tym sklepie brzmiało to po prostu jazgotliwie...

Zastanawiam się też nad dokupieniem starszej integry NAD-a ..

HK980 nie da się porównać do HK990. One tylko zewnętrznie są podobne. Wiem bo HK980 tez poprzednio miałem. Jak będziesz miał okazję to posłuchaj HK990. Warto.

HK 990 niestety raczej poza zasięgiem finansowym :)

Proszę o propozycje okablowania i ewentualnie podstawowe wskazówki odnośnie adaptacji akustycznej pokoju...

Średnio umeblowany pokój z aneksem kuchennym - ściany gołe , podłoga goła ( panele )...

Są różniaste ustroje na alledrogo - ale nie chciałbym też przesadzić ( niestety nie mogę sobie pozwolić na przytwierdzenie nic do ścian - pozostaje jedynie 'ustawienie takowych' w ramkach....albo inne mocowanie ).

Co do wzmacniaczy Sansui - jakie modele konkretnie ?

Może CA albo Arcam , Marantz ?

Pozdr

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Zacznij od grubego dywanu, dostaw jakieś większe kwiaty, regały z książkami, firanki na okna.

Kable sobie teraz daruj, nie służą one do radykalnych zmian brzmienia, to nie są korektory graficzne.

Co do wzmacniaczy Sansui - jakie modele konkretnie ?

Może CA albo Arcam , Marantz ?

CA ani Marantz to nie jest liga Sansui, przynajmniej nie standardowe modele tych marek (te w normalnych cenach)

Ja mam dwa Sansui, BA-F1 i A40, obydwa, a zwłaszcza BA-F1 grają świetnie z BX6, choć A40 jest zbyt słaby mocowo.

Szukaj AU D9 (to chyba linia z tej serii co BA-F1), BA-F1 (tylko tutaj jeszcze trzeba przedwzmacniacz) oraz modele z serii od x700 i x900 w górę

"bo Dali tak jak i zdecydowana większość obecnych kolumn z bas refleksem, nie mogą pracować jako konstrukcja zamknięta, w przeciwieństwie do Monitor Audio"

don111 bzdury piszesz,bx6 ma tak zrypany bas ze sluchac tego nie idzie bez zatkania bas reflexu,wiekszosc kolumn spokojnie moze grac z zatkanym br ale nie musi bo gra normalnie bez zatykania

przede wszystkim BX6 ma bardzo dobry bas, ale skąd masz wiedzieć, przecież ich nie słuchałeś... wszędzie wpieprzasz się ze swoimi nic nie wartymi docinkami nt MA i nie tylko, nieważne jaki model, wszystko wrzucasz do jednego wora, z którego może słyszałeś jedną parę, a i to nie jest pewne...

co do zatkania bas refleksów - ich zatkanie w MA minimalnie zmienia jego charakterystykę, bez utraty mocy, w przeciwieństwie do większości innych kolumn strojonych pod bas refleks

moje docinki sa wiecej warte niz twoje fachowe porady,pojecia nie masz jakie glupoty wypisujesz,nie cierpie MA za nienaturalny podkoloryzowany dzwiek bez nuty neutralnosci,dotyczy to serii BX i RX chociaz te drugie graja lepiej,charakteru tego brzmienia nie da sie zminic zadnym wzmacniaczem bo graja ze wszystkim tak samo albo prawie tak samo,jezeli twierdzisz ze maja dobry bas to jeszcze dluga droga przed toba,ja w przeciwienstwie do ciebie nikomu nic nie polecam ani nie doradzam,ale ty przeciez jestes znafca bo miales paradigma a to juz cos,tylko ze z najgorszej serii w historii tej firmy i przejscie dla ciebie na MA bx to skok jakosciowy,to teraz ci proponuje zebys posluchal rx8 sa lepsze,to bedzie dla ciebie nastepny krok na przod,MA moga sie podobac nie twierdze ze nie ale dopuki nie posluchasz innych.

to że miałem Paradigma (i to nie jedną serię) nie znaczy że nie słuchałem innych kolumn (zarówno w salonie jak i u siebie w domu), w tym Twoje 816V i szczerze wolę MA BX6, Focala zaliczam do tych kolumn, od których mnie uszy bolą przy dłuższym słuchaniu, tu są na równi z Paradigmem (tą wg Ciebie najgorszą serią)... więc uszanuj to, że gusta są różne i MA to nie są kolumny żeby "przy....lić" ścianą dźwięku, grają delikatniej i mniej agresywnie, w tym bas przy normalnych ustawieniach, jednak jak chcesz to można go ustawić tak żeby i głowę urywał, zależy od wzmacniacza (są wymagające w kwestii mocy)

no teraz to dales do pieca,tylko ze focal 816v to troche inna polka i inne granie tam nie ma bulowatego basu tylko jest nacisk na atak,bas jest tam gdzie byc powinien a czy sa ostre to tylko kwestia zestawienia reszty toru i akustyki pomieszczenia,to bardzo trudne kolumny do wysterowania nie ze wszystkim graja,u mnie sa delikatne jak porko na gorze ale potrafia pokazac pazura tam gdzie ten pazur ma byc,sa analityczne do bolu,nie kazdy lubi taka analitycznosc ale ja nie lubie zmulonego dzwieku jak w bx i krzykliwego jak w rx i monitor,nie porownoj ich do focala

no widzisz, ja mam za 2x niższą cenę kolumny których brzmienie mi się zdecydowanie bardziej podoba, ale nie twierdzę że te czy tamte są lepsze

różnicy jakości nie ma żadnej, może tylko w wykonaniu zewnętrznym, jest za to inne brzmienie i charakter

z cechami które przydzielasz MA jednak ostro przesadzasz, choć brzmienie trochę idzie właśnie w tym kierunku o którym pisałeś (dla jednego zaleta, dla drugiego wada)

Za kwote niewiele wyzsza niz 3000 zl mozna ustrzelic taki zestaw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-40305-0-56336400-1324079217_thumb.jpg

post-40305-0-86234600-1324079235_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie szpanuj :)

nie mam potrzeby wydawania takiej kwoty na kolumny, co nie znaczy że nie słyszałem lepszych od MA... akurat Focali bym nie wybrał gdyby kosztowały nawet tyle samo co MA, liczy się dźwięk i przede wszystkich charakter brzmienia a nie piękne skrzynki...

w tej cenie wolałbym zdecydowanie jakieś Elac, Dynaudio lub Vienna, ich charakterystyka zdecydowanie bardziej mi odpowiada (wiesz, to takie droższe muły do cymbałek idąc Twoim tokiem rozumowania)

Kawałek kartonu od łóżka na sofie ( dosunięty do ściany na wysokości głowy i nieco w górę ) , choinka przy kolumnie....dobre ustawienie ( metodą prób i błędów ) i jest o niebo lepiej....zaczyna się to kleić w całość :)

Mam mały pomysł - i tu prośba o weryfikację mojej koncepcji - połączenie walorów akustycznych i estetycznych :

Rama drewniana stojąca za sofą ( niestety nie mogę na ścianie powiesić ) - na odpowiednich 'podporach' - ustawiona przy samej ścianie za sofą...

Wymiar 100x200 - płótno z obrazem - do tego za płótnem wełna mineralna i za nią ok 10 cm wolnej przestrzeni...

Jeśli macie lepsze koncepcje - chętnie wysłucham.

Do tego granitowe podstawki pod kolumny i dywan na środku pokoju.

Za kolumnami też warto coś postawić ?

Między kolumnami jest stoli z tv i osobny stolik na audio....

Słuchałem ostatnimi czasy wielu kolumn i dziwnym trafem padło akurat na MA - nie żałuję absolutnie !!

Przedział cenowy odsłuchiwanych konstrukcji był bardzo rozległy zatem mam porównanie od 1000 do 23000 zł..

W tym akurat zakresie , który sobie założyłem - MA spełniają moje oczekiwania .

Teraz - jak pisałem powyżej - szukam odpowiedniej adaptacji pomieszczenia.

Co do basu - wszystko zależy od ustawienia i pomieszczenia - mi udało się trafić w sedno i zapewnić kolumnom odpowiednie warunki :)

Pozdr

smieszny jestes don111

widac nigdy focali nie slyszales,przy odpowiednim doborze komponentow,kable bardzo wazne i adaptacji akustycznej focal moze zagrac slodko i cieplo ze szok,zero mulenia, szarosci czy szorstkosci,uslyszalbys ze rozne instrumenty maja rozne barwy,ale to trzeba posluchac dobrze zestawionych tych kolumn,wtedy nie pier...il bys glupot ze sa ostre i nie warte swojej ceny bo maja ladne skrzynki,a swoja droga skrzynki to bardzo wazna rzecz ich jakosc przeklada sie bezposrednio ja jakosc brzmienia.

Oczywiscie chorusy to napewno nie hajend to tez jakis kompromis cos za cos,ale moim skromnym zdaniem jest to berdzo dobre brzmienie w tej cenie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.