Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny za trzy stówy - czy VK może grać?

bmiara

Rekomendowane odpowiedzi

Swego czasu MG podawał jak z niskiego modelu Magnatów dostępnych w sieci nie dla idiotów, zrobić coś przyzwoitego. Należało wymienić wysokotonówkę i przerobić zwrotnicę. W zasadzie zmiany do wykonania przez każdego potrafiącego utrzymać w ręku lutownicę.

Może ktoś ma pomysł jak z takich biedronek czy innych VK (np takich:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zrobić coś co gra? Wykorzystać woofery, obudowę, dobrać jakąś tanią i dobrą wysokotonówkę (powiedzmy za 30-50 zł sztuka), przeprojektować zwrotnicę (części za ok 50-100 zł) i mamy hit za powiedzmy ok trzy-cztery stówy.

Może ktoś podjąłby się takiego projektu pro publico bono? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audiophools - goo.gl/NJkF8

To w teorii tylko tak łdanei wygląda. :)

Dasz lepszy tweeter (za 50 zł? no proszę Cię bardzo...) to midwoofer będzie kulał, możliwe ze nawet na tyle, ze roznica klas miedzy glosnikami bedzie slyszalna.

Czesci za 30-50 zł - tzn te na strojenie zwrotnicy, czy te an gotowa zwrotnice? Bo chyba nie na to i na to?

Wykorzystac obudowe.... A wartosciowa ta obudowa? Cienka płyta, żadnych wzmocnien, pewnie gra razem z glosnikami.

pro publico bono? A znasz jakiegos altruiste? Zreszta nawet jakbys znal - po prostu nie warto.

mamy hit za powiedzmy ok trzy-cztery stówy.

Powiem tak, ja siedze w audio jakies 3 lata i przez ten czas nauczyłem się jednej mądrej rzeczy - z g*wna bata nie ukrecisz. Niestety, aby grało musi kosztować (ale bez przesady, nie mówie tu o audofilskich dyrdymałach w rodzaju kondensator za 100 zł).

El sueño de la razón produce monstruos.

Przerabiałem temat takich kolumn dawno temu to była tylko strata czasu i pieniędzy. Zwrotnicy toto nie miało jakiś mały kondensator na tweeterze przetworniki totalna porażka. Pamiętam jak rozbierałem to mi się nuż w kieszeni otwierał jak zobaczyłem watę szklaną jako wytłumienie a komory średnio tonowych były wykonane z doniczek! Nidy więcej nie dam się nabrać, To już lepiej kupić coś z 2 reki firmowego np. celestiony i to przerobić.

Jedynie można to przywalić do drzewa i zrobić wielokondygnacyjną bude dla ptaszków na zime i karmik ale nawet szkoda ptaków bo ścianki podobno mają tylko 12mm.

Budę dla ptaków, ale to chyba na jeden sezon, albo na pół sezonu.

Bo dłużej to nie wytrzyma. Nawet jak ta budka będzie pod jakimś zadaszeniem

A może na brykiet tuningować VK ,chociaż pewnie komin by zapchało ;)Nie warto ,daaaawno temu przerobiłem temat VK, do redbulla w kategorii zjazd na byle czym to się nadają ;)

Najsłabsze są tam zwykle głośniki średnio-nisko. Wysokotonowy zawsze jakoś zagra. Ale te dwa będą najczęściej dudnić; i to w sposób niekontrolowany,bo zwykle nie mają nawet wentylowanej cewki i Qts na poziomie 0,7 albo i więcej. Trudno to wytłumić. Jeśli to połączymy ze zniekształceniami tweetera na poziomie 5%, to wydaje się, że naprawdę nie warto. Choć może na początek...przecież sam zaczynałem od Altusów 75. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bzdura.. Wolałbym mieć dobrą wysokotonówkę i słabszy midwoofer niż odwrotnie. Akurat w przypadku VK kuleje wszystko i najtańszy zestaw z STXa zagra lepiej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Bzdura.. Wolałbym mieć dobrą wysokotonówkę i słabszy midwoofer niż odwrotnie. Akurat w przypadku VK kuleje wszystko i najtańszy zestaw z STXa zagra lepiej...

Ukryta Zawartość

Może i tak, ale moje zdanie jest takie, że jak midwoofer nie zagra dobrze to na nic się zda dobry tweeter. Dźwięk i tak będzie kiepski.

Ukryta Zawartość

No co wy, chłopaki, za bzdury wypisujecie- VK ma prawo zagrać, z jednym wszak zastrzeżeniem- mogą zagrać w filmie jako rekwizyt, bo o graniu muzyki NIE MA MOWY!

No co wy, chłopaki, za bzdury wypisujecie- VK ma prawo zagrać, z jednym wszak zastrzeżeniem- mogą zagrać w filmie jako rekwizyt, bo o graniu muzyki NIE MA MOWY!

Na szczęscie wiele osób dobrze wie o tym...

Jest pewna metoda ratowania tych najtanszych tweeterow. Co wazne metoda dziala dobrze i wyraznie poprawia brzmienie najtanszych glosnikow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Operacja nie jest skomplikowana, a zysk spory.

Ja cos takiego sprawdzalem lecz do tweetera doklejalem rurke, tworzoca cos na ksztalt krotkiej linii transmisyjnej wypelnionej welna.

Ukryta Zawartość

Tak samo zrobiłem z głośnikami STX-a. Kupiłem kiedyś parkę, w których już był gotowy otwór w środkowym nabiegunniku, lecz zatkany plastikową zatyczką. Po jej usunięciu do tylnej strony dokleiłem wypełnioną watą "kopułkę" z denka z puszki od piwa :) Trzeba było tylko starannie wyprostować zaokrągloną krawędź, by trzymała płaszczyznę i przykleić ją porządnym klejem kontaktowym. Dźwięk po przeróbce był o klasę lepszy!

Tanie nie musi oznaczać złe. Jeśli same przetworniki są przyzwoite to można pokombinować.

Problemem tanich przetworników nisko-średnio są albo niska skuteczność albo za duża dobroć.

Dobrą wskazówką jest skuteczność, jeśli jest na poziomie 90dB/W/m (na 1 przetwornik) to do śmieci bo albo schrzanili dobroć albo THD. Ale tak w okolicy 84dB/W/m to można już się zastanowić.

a ja kupilem tesciowi jakid czas temu kolumny na allegro. robione. projekt visatona gorka to byl jakis pearles a midwof vidaton. koszt 250zl. kupilem w ciemno bo jak by okazaly sie kiepskie to same glosniki kosztowaly 1500zl. zestawilem z okazyjnie kupionym lekko uszkodzonym luxmanem luv 102 za 150zl + 50zl naprawa. cd stary techniks do wymiany lasera. koszt 150zl z wymiana. za 600 zl zestaw wyszedl taki ze szczenka mi opadla. ale trzeba wiedziec na co polowac, poszukac z miesiac, nie spieszyc sie i miec dobrego serwisanta. pozdro

a ja kupilem tesciowi jakid czas temu kolumny na allegro. robione. projekt visatona gorka to byl jakis pearles a midwof vidaton. koszt 250zl. kupilem w ciemno bo jak by okazaly sie kiepskie to same glosniki kosztowaly 1500zl. zestawilem z okazyjnie kupionym lekko uszkodzonym luxmanem luv 102 za 150zl + 50zl naprawa. cd stary techniks do wymiany lasera. koszt 150zl z wymiana. za 600 zl zestaw wyszedl taki ze szczenka mi opadla. ale trzeba wiedziec na co polowac, poszukac z miesiac, nie spieszyc sie i miec dobrego serwisanta. pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.