Skocz do zawartości
IGNORED

Małe monitory pod komputer

gokar83

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Potrzebuję inspiracji bo brakuje mi pomysłów. Mam pod kompem zestaw 2.1 modecoma i to mnie przerasta hehe - muszę go wymienić na coś co nie będzie raniło moich uszu. Szukam małych monitorów w dobrej cenie i brakuje mi inspiracji. Cena żeby oscylowała w granicach 500-700 zł

Będę wdzięczny za pomoc

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

https://www.audiostereo.pl/topic/87514-ma%C5%82e-monitory-pod-komputer/

zwróć uwagę na microlaby solo6 bo solo7 mogą być za duże jak na biurko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dużo o nich czytałem i mam mieszane myśli bo ich nie miałem okazji posłuchać. Jak tylko takowa się nasunie to chętnie posłucham bo ostatnimi czasy zrobiło się o nich trochę głośno.

Ukryta Zawartość

Zakładka stereo bo szukam monitorów do stereo więc nie rozumiem aluzji.

Microlaby odpadają - po pierwsze słyszałem solo 6c (testowałem u siebie 2 dni) i grają imo za sucho, no i po drugie są za duże.

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

Myślałem o nich - wiele dobrego o nich słyszałem.

A macie jakieś opinie na temat Jamo C601??? 13 cm szerokość mnie kusi.

Podłączam się do prośby, jak te Tenojki M1? Słuchał ktoś?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Aluzja dotyczy tego, że szukasz monitorów do komputera, więc to kwalifikuje temat do zakładki PC Audio - nieprawdaż? Nie napisałeś z czym to gra, więc domniema, że karta dźwiękowa z komputera - tym bardziej inna zakładka.

Poza tym napisałeś "pod" czyli gdzie? Komputer na nich stoi?

Sprecyzuj temat to dostaniesz konkretne propozycje. Jakiej muzyki słuchasz, jaki jest sprzęt towarzyszący (karta dźwiękowa/DAC/wzmacniacz).

Tylko bez urazy, bo nie o to chodzi. Szukasz pomocy, więc postaramy się jakoś pomóc/doradzić.

Belami, ale on szuka monitorów STEREO, a nie karty dźwiękowej..., zresztą, widać, że licznik sobie nabijasz, lepiej pomóż... Jak nie masz nic do powiedzenia to sobie odpuść....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mission M31i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

neomammut z tego co napisałeś to Ty masz presję na liczbę postów, nie ja, bo Twój wpis wniósł zdecydowanie mniej do wątku niż mój. Poza tym autor wątku szuka monitorów pod monitor, więc do końca nie wiadomo o co chodzi - co zaznaczyłem w swoim wpisie. Jeśli jesteś taki sprytny to napisz jak podłączyć np Mission m31i do komputera, biorąc pod uwagę informację jakie podał autor problemu. Nie zgrywaj obrońcy uciśnionych, bo dalej twierdzę, że wątek jest w złym dziale, lub jest źle sformułowany.

a że tak spytam smog'a a ty widziałeś kiedyś "normalny" bass z monitorków jakie by one nie były :]

Jest wiele monitorów mających bardziej normalny bas od wielu podłogówek :]

Cześć

Potrzebuję inspiracji bo brakuje mi pomysłów. Mam pod kompem zestaw 2.1 modecoma i to mnie przerasta hehe - muszę go wymienić na coś co nie będzie raniło moich uszu. Szukam małych monitorów w dobrej cenie i brakuje mi inspiracji. Cena żeby oscylowała w granicach 500-700 zł

Będę wdzięczny za pomoc

Fostex PM 0.4 (wskazana karta/DAC z regulatorem głośności ... są takie SoundBlaster na USB za 300zł - mogłyby dać radę)

Kyle jakie np ? Zapraszam cie z nimi do mnie i mnie moze oswiecisz :)

Pzdr.Łukasz

APS AEON - 33 Hz -2 dB czytelnego basu i bez podbicia vs. Infinity Classia C336

Ukryta Zawartość

... ich pasmo kończy się na 50 Hz -2 dB, i na dodatek mają takie podbicie basu, które jest dla mnie nieakceptowalne.

I teraz najważniejsze: podłogówek trzeba słuchać z większej odległości ... a to oznacza miażdżący wpływ pomieszczenia na brzmienie - masz profesjonalną adaptację akustyczną swojego pokoju?

Nie brakuje monitorów z lepszym basem (równym, niepodbitym, nisko schodzącym, kontrolowanym, czytelnym) od niejednej podłogówki ... choć monitor bliskiego-średniego pola do nagłaśniania sali się nie nadaje.

Ukryta Zawartość

Od kiedy infinity Classia C336 to "monitorki" ?? :)

Co rozumiesz pod pojęciem czytelnego basu ?? i skąd masz te pomiary ?? ze strony producenta rozumiem i słuchasz cyferek na papierze to co producent wymierzył w jakiś stworzonych przez siebie i tylko jemu znanych parametrach i przyjmujesz to za pewnik, że u ciebie też tak jest, powodzenia za tem w słuchaniu parametrów :)

Powiem jeszcze raz spokojnie :) nie ma czegoś takiego jak monitorek z Dobrym basem, który zejdzie w niskie rejestry i je odpowiednio przeniesie :) bo się nie da ( bynajmniej ja nie słyszałem ), no chyba, że dla kogoś monitorek ma 25cm woofer :)

Ja nie mam problemu u siebie z basem.

pzdr. Łukasz

Od kiedy infinity Classia C336 to "monitorki" ?? :)

To są podłogówki. Porównałem monitory do podłogówek - czytaj ze zrozumieniem.

Co rozumiesz pod pojęciem czytelnego basu ??

Kontrolowany, nierozlazły

i skąd masz te pomiary ??

Infinity z magazynu "AUDIO", APS z magazynu "Sound & Recording".

ze strony producenta rozumiem i słuchasz cyferek na papierze to co producent wymierzył

Jak podałem wyżej jesteś w błędzie.

w jakiś stworzonych przez siebie i tylko jemu znanych parametrach i przyjmujesz to za pewnik, że u ciebie też tak jest, powodzenia za tem w słuchaniu parametrów :)

Słuchałem różnych głośników i balans tonalny w moim pokoju był zgodny z pomiarami (KEF Q1 {mój pokój}, ADAM A7X {mój pokój}, Wharfedale 9.5 {salon -specjalna sala}, Wharfedale 9.1 {salon - specjalna sala} - wszystko się zgadzało)

Powiem jeszcze raz spokojnie :) nie ma czegoś takiego jak monitorek z Dobrym basem,

który zejdzie w niskie rejestry i je odpowiednio przeniesie :) bo się nie da ( bynajmniej ja nie słyszałem ), no chyba, że dla kogoś monitorek ma 25cm woofer :)

Posłuchaj może jakichś wyższych modeli monitorów ... Genelec 8260A z 25 cm wooferem, ADAM S3X-V

>>belami

Rozumiem, że najpierw walisz błotem autora, a dopiero później wyjaśniasz o co chodzi? Ciekawa koncepcja, szczególnie, że wystarczyło spokojnie zadać pytanie z stylu: "Czy mógłbyś podać konfigurację, czyli z czym to będzie grać, to będzie łatwiej coś poradzić..."

Neomammut

Nie walę nikogo błotom na początku, tym bardziej, że zwrócenie uwagi i wyjaśnienie jej powodu zawiera się w tym samym wpisie. Poza tym, wątek ma już ponad 20 wpisów a autor do tej pory nie określił, o co dokładnie chodzi i z czym ewentualnie to ma grać - poniekąd nawet mimo próśb forumowiczów. Nie mam zamiaru wdawać się w nic niewnoszące dyskusje, bo nie o to mi chodzi. Chciałem nakłonić autora o przemyślenie tematu i napisanie szczegółów. Śledząc poniekąd niektóre ostatnie wpisy na forum, czasami już nerwy puszczają i człowiek chciałby coś zmienić na "najpierw dwa razy pomyśl, później coś napisz", lub wcześniej przejrzyj historię forum i jak nic nie znajdziesz to pytaj.

Widzę, że powinienem raczej cicho siedzieć i nie wdawać się w beznadziejne dyskusje, co zamierzam już robić.

Pozdrawiam i życzę szybkiego osiągnięcia 4000 wpisów

>>belami

Chodzi mi tylko o to, że wystarczyło zadać jedno mądre pytanie, nie uważasz, że nie lepiej by to wyglądało? A ty czepiasz się całości wypowiedzi, skupiając swój gniew na samym temacie! Tylko tyle i aż tyle...., widzisz, że forumowicz jest nowy, więc trochę spokojniej może.... - nie traktuj ludzi na wstępie z góry, nie znam cię, ale niestety, właśnie tak to wygląda....

Już nie będę, moja wina.

Poza tym coraz mniej mi się podoba forum i to właśnie ze względu na takie niepełne tematy, bicie piany, powielanie wątków oraz ogólne przyzwolenie na takie zachowanie. Osobiście mam to szczęście, że potrafię korzystać z wyszukiwarki forum i przeglądać wypociny poprzedników.

Wracając do tematu poleciłbym monitory Tannoy M1, bo są wybitne w swojej cenie i klasie (jeśli autor posiada jakiś wzmacniacz), natomiast jeśli mają to być monitory pod komputer, to mimo nieco innego wyglądu poleciłbym Harman Kardon Soundsticks III (system 2.1):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra, było, minęło, mnie też to lekko irytuje, ale jest jak jest i raczej takimi wpisami ludzi się nie zmieni. Albo ktoś jest normalny, albo z innej beczki - niestety dzisiaj raczej drugi obóz wygrywa :(

U mnie jest tak: Karta Audiotrack Prodigy HD2 (3x LM4562) --> Pre Sony TAE-20F --> Końcówka Sony TAN-15F. Tutaj jest trochę na ten temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Aha, połączenie pomiędzy PC a resztą jest po analogu. Zainteresowały mnie te Tannoy`e M1,zastanawiam się, jak by to zagrało. Muszę wypożyczyć....

Ukryta Zawartość

OK, dziękuję!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.