Skocz do zawartości
IGNORED

Czy tuner radiowy to dobre źródło dźwięku ?

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Przerzuciłem już kilkanaście tunerów radiowych, mam na stanie obecnie 5. sztuk. Jestem wielkim zwolennikiem odbioru radiowego sygnału analogowego oraz tunerów. Uważam, że dobry radioodbiornik może zapewnić o wiele więcej radości odsłuchów niż super odtwarzacz płyt CD. Zresztą, kto ciekawy niech zajrzy na mój audio-blog, gdzie tę kwestię w kilku miejscach szerzej opisałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Radio oprócz codziennego wypełniacza tła, to również ceremonia, podobne jak odsłuch czarnych na gramofonie, zabawy magnetofonami...

Mam na myśli nie tylko audycje muzyczne ale wszystkie na które czekamy. Wymaga to pewnej dyscypliny czasowej.

Mnie zawsze jarała świadomość obcowania z artystami, spikerami mimo dzielącej nas przestrzeni.

Ale w końcu miałem epizody z zabawą w krótkofalowca ;).

W latach stęchłego komunizmu jak w Polsce była jedna stacja stereo, odbierałem kilka stacji z ówczesnego NRD; wszystkie stereo i nadające niezłej jakości muzykę...

Zabawy w przestrajanie, konwertory, anteny, wzmacniacze antenowe,...

Te czasy już nie wrócą...

Może i dobrze, ale jakoś w dobie radia internetowego mam wrażenie, ze to nie to samo...

Wiem, bredzę trochę... ;)

myślę, że dobry tuner może śmiało konkurować z przeciętnym cd czy dvd. Od pewnego czasu mam revoxa b760 muszę powiedzieć, że audycje na 2 czy koncery na 3 brzmią świetnie. W tunerze dobrej klasy znajdziemy wszystko to, czego możemy oczekiwać od dobrego odtwarzacza cd : głebia, paln itp.

Dodam, że wybrane radiowe audycje muzyczne były eksperymentalnie nadawane ze zminimalizowanymi kompresjami.

Radio może brzmieć dobrze.

Kiedyś zapodałem, że w audycjach autorskich (np. w Trójce) odtwarzane są czasami utwory z czarnych płyt. Zostałem kiedyś wyśmiany w związku z takim twierdzeniem ;).

Aż tu z miesiąc temu we wspomnianej Trójce zaproszony gość (nie podam teraz audycji; chyba jedna z tych południowych) zjawił się z LP i leciała muzyka...

Mam takie pytanie .

Czy w zestawie stereo , przeciętnym ( np. wzmacniacz stereo integra za 2500 PLN , kolumny za 3000 PLN ) jest duża różnica jakości dźwięku między odtwarzaniem z CD wartego 1500 PLN , a tunerem radiowym z zewnętrzną kierunkową anteną ?

Czy akceptujecie jakość źródła dźwięku tunera radiowego ?

Jakie są programy z " naturalnym i poprawnym dźwiękiem " nadawane w Polsce ?

sugeruję by zastanowić się nad ewentualnym zakupem tunera TVsat , nie platformy cyfrowej na abonament, zwykłego tunera tv satelitarnej, który podłączysz do wzmacniacza. Będziesz miał radio w jakości cd. Tylko trzeba zamontować antenę.

sugeruję by zastanowić się nad ewentualnym zakupem tunera TVsat , nie platformy cyfrowej na abonament, zwykłego tunera tv satelitarnej, który podłączysz do wzmacniacza. Będziesz miał radio w jakości cd.

Też nie, bo pod względem np. pasma przenoszenia, nie ma żadnych różnic między sygnałem z tunera analogowego FM a tunera satelitarnego.

Mało tego. Na terenie Polski (przynajmniej w przypadku programu 3 PR) sygnał do nadajników naziemnych (analogowych) jest rozsyłany drogą satelitarną (cyfrowo).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Też nie, bo pod względem np. pasma przenoszenia, nie ma żadnych różnic między sygnałem z tunera analogowego FM a tunera satelitarnego.

Mało tego. Na terenie Polski (przynajmniej w przypadku programu 3 PR) sygnał do nadajników naziemnych (analogowych) jest rozsyłany drogą satelitarną (cyfrowo).

jak się ma, to o czym się pisze, i się to, o czym się pisze porówna, to wnioski grają same. Porównywałeś dźwięk z tunera sat i z radia ?

Porównywałeś dźwięk z tunera sat i z radia ?

Tak, mam i to, i to :). Ty natomiast porównywałeś dźwięk z satelity do dźwięku z CD, no to napisałem, że biorąc pod uwagę chociażby pasmo przenoszenia, to nie masz racji. :)

Nieeee,IGNACU Drogi,słucham muzyki z tego co powyżej napisałem,także z tunera z przyjemnością:)

Łyknąłeś coś?,przyznaj się:)

akurat pytanie moje skierowane do autora wątku, nie do ciebie, łyknąłeś ?:)

a jeżeli łyknąłeś to ponownie kieruje moją myśl do autora wątku ... bo uważam że dywagacje na temat porównania cd do tunera jest bezsensowne. to dwa różne źródła dźwieku i tyle. zakup dobrego tunera nie wyklucza zakupu dobrego cd i odwrotnie. a jakosć jest taka jaką słychać i tyle na temat !

Dobry tuner będzie równie dobry jak dobre CD. Dobry tuner będzie lepszy niż kiepskie CD.

Kiepski tuner będzie gorszy niż dobre CD. Kiepski tuner będzie gorszy niż kiepskie CD.

no .. tez sie pod tym podpisuję. uważam że dalsze rozważania na ww temat są kolejnym biciem piany

Ukryta Zawartość

takie porównania mają sens

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ignac,twoje pytanie znalazło się pod moim postem,jeżeli odnosiło się do założyciela wątku ,było skopiować jego post i zamieścić pod nim twoje pytanie,to jakiś problem dla Ciebie?

Przeczytaj jeszcze raz swój wpis pod moim,do kogo może sie odnosić.

W ten sposób robisz zamieszanie,

jak w innym temacie nie czytając kilku postów,doradzając coś,a potem prostując bo czegos nie doczytałeś.:)

Tuner FM to mimo ograniczeń bardzo dobre źródło dźwięku. Ale musi być spełniony cały szereg warunków ku temu: wysoki poziom sygnału z nadajnika, brak źródeł zakłóceń w pobliżu, dokładne zestrojenie toru odbiorczego tunera i odpowiednia jakość transmisji i retransmisji. I z tym ostatnim jest najgorzej, jakość transmisji na co dzień jest na ogół niewystarczająca, poniżej oczekiwań. Dotyczy to gł. dźwięku odtwarzanego z CD. Natomiast w Dwójce czy Trójce jakość transmisji lub retransmisji koncertów, wydarzeń jest zjawiskowa lub fenomenalna, dorównująca CD/DAC. Niestety ma to miejsce niezbyt często ale przy tych okazjach można przekonać się najlepiej o marnowanym potencjale radia.

Osoby które twierdzą że tuner nie zagra tak jak CD nie słyszały nigdy dźwięku z dobrego tunera. Kenwood KT6050 GRAŁ JAK DOBRE CD !!! Tani KT3050L też grał świetnie !!! Pamiętam też że dobre tunery robiło Onkyo - modele T9990 i T4970. Kto twierdzi one nie grają jak dobry CD ten pitoli głupoty lub nie wie o czym pisze.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Justas,odważne porównanie:)ale wiesz,to trochę nie tak bo,nie każdy akceptuje zakłucenia czy szumy których nie da się wyeliminować z tunera,i to jest powód że nie wszyscy akceptują tuner jako pełnoprawne żródło dżwieku ale,gdy nie zwraca się uwagi na pewne ułomności można czerpać przyjemność z jego słuchania.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Żeby tuner grał dobrze najpierw stacja musi dobrze nadawać. O ile możesz sobie skombinować audiofilską płytkę, o tyle audiofilskiej stacji już nie. Inna sprawa to ta ciepłota tunera kosztem szczegółów. No co kto lubi. Są tacy co lubią stary winyl, są tacy co dobrze się czują jak gęsty format rozrywa uszy szczegółami :) Jedni twierdzą, że winyl jest najlepszy, a drudzy, że SACD rulez :)

No dobra piszecie, że radio jest do d.... Piszecie o jakości dźwięku, a radio jest po prostu ciekawe i nie do zastąpienia czymkolwiek innym. Ot taki mały OT. Co do jakości to najlepszą słyszałem w trójce z koncertu na żywo (czyli są w stanie dobrze nadawać, i z reguły tak jest, ale nie zawsze) i chyba z ...... Radia Maryja, Rodzina czy czymś takim, jakiś program o czarnym lądzie. Mówcie co chcecie, ale tu we Wrocławiu, zawsze te programy cechowała bardzo wysoka jakość nadawania :) Acha jest jeszcze Radio Złote Przeboje i RMF Clasic oraz podstawą jest wywalenie anteny na dach i dobry przewód antenowy.

Dodam, że wybrane radiowe audycje muzyczne były eksperymentalnie nadawane ze zminimalizowanymi kompresjami.

Radio może brzmieć dobrze.

Kiedyś zapodałem, że w audycjach autorskich (np. w Trójce) odtwarzane są czasami utwory z czarnych płyt. Zostałem kiedyś wyśmiany w związku z takim twierdzeniem ;).

Aż tu z miesiąc temu we wspomnianej Trójce zaproszony gość (nie podam teraz audycji; chyba jedna z tych południowych) zjawił się z LP i leciała muzyka...

Tak i grało jak z dupy! jak bym nie miał gramofonu i nie słuchał jeszcze lepszych u innych melomanów to bym faktycznie uwierzył że tak ma być i czemu ten format jeszcze istnieje. Już pisałem wcześniej z radia wywalono ludzi nie po linii ale starych fachowców i urządzenie takie jak gramofon to dla młodziaków egzotyka.

Poza tym do gramofonu z jego dynamiką radio nie powinno w ogóle używać kompresji bo i po co?

No dobra piszecie, że radio jest do d.... Piszecie o jakości dźwięku, a radio jest po prostu ciekawe i nie do zastąpienia czymkolwiek innym. Ot taki mały OT. Co do jakości to najlepszą słyszałem w trójce z koncertu na żywo (czyli są w stanie dobrze nadawać, i z reguły tak jest, ale nie zawsze) i chyba z ...... Radia Maryja, Rodzina czy czymś takim, jakiś program o czarnym lądzie. Mówcie co chcecie, ale tu we Wrocławiu, zawsze te programy cechowała bardzo wysoka jakość nadawania :) Acha jest jeszcze Radio Złote Przeboje i RMF Clasic oraz podstawą jest wywalenie anteny na dach i dobry przewód antenowy.

W 2PR potrafią jeszcze realizatorzy zrobić genialna transmisję na żywo-także z terenu!!! i chwała im za to.To co jest w 3PR to jakieś popłuczyny, no bo jak się nie można nauczyć ustawienia mikrofonów i sprzętu w tym samym studiu A Osieckiej używanym od lat? Przecież to jest "robota na pamięć" !

Co do RMF Classic to po tygodniu słuchania ma się już dosyć słuchania tych samych kawałków w kółko. 3PR starzy wyjadacze typu Wojciech Man trzymają klasę ale ostatnio dorwały się do mikrofonu młodziaki bardzo zachwycone słuchaniem swojego własnego głosu lub mówiące beznamiętnym słowotokiem kobiety-po prostu ręce opadają a raczej uszy więdną.

Może by tak z powrotem wprowadzić kartę mikrofonową? Czy wiecie co to było? :)

Żeby tuner grał dobrze najpierw stacja musi dobrze nadawać.

Wiemy co się kryje pod tym skrótem stacja, jest to cały łańcuszek urządzeń kabli, techniki ludzi łączących mikrofon z odbiorcą. Za czasów Goebbelsa i trochę później nie tylko do sprawy propagandy w radio podchodzono bardzo poważnie. Dziś ludzie obsługujący lapka, "guziczkowcy" o większości zagadnień nie mają pojęcia jak z radia na nowo zrobić Love Machines

TAAAK i dla tego nie mamy np opóźnienia sygnału czasu w PR3 nadawanego naziemnie mimo rozsyłania sygnału drogą satelitarną a w tym samym PR3 odbieranym bezpośrednio z satelity tak.

Kolego nie szalejcie z takimi wpisami.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

E tam, co do powtórzeń to spróbuj pooglądać TV satelitarną. Tam się ma dopiero wrażenie, że wszystko już było. Cóż takie czasy. Co do Mana popieram, zwłaszcza jego audycje z taka "młodą" panienką. Specyficzny klimat, on guru, ona młoda niedoświadczona i grają tak od dłuższego czasu. Teksty, no cóż tak drętwe, że aż fajne.

Justas,odważne porównanie:)ale wiesz,to trochę nie tak bo,nie każdy akceptuje zakłucenia czy szumy których nie da się wyeliminować z tunera,i to jest powód że nie wszyscy akceptują tuner jako pełnoprawne żródło dżwieku ale,gdy nie zwraca się uwagi na pewne ułomności można czerpać przyjemność z jego słuchania.

O jakich tunerach zakłóceniach rozmawiamy? Nie mam żadnych szumów, zakłóceń w przerwach z ciszą mogę podkręcić wzmacniacz na maksa i tylko od nadajnika i stacji zależy co usłyszę w tle; raz jest to przydźwięk sieciowy, innym rasem szumy modulacji a jeszcze innym razem jakieś pobrzękiwania. Dopiero odbieranie dalekich nadajników robi się mniej przyjemne gdyż wzrasta poziom szumów i zawęża się pasmo oraz pogarsza lokalizacja stereo. Mimo to np lubię słuchać 2PR z odległego o 50km 5KW nadajnika w Rabce Lubonia Wielkiego gdyż jest tam jeszcze szczątkowa dobra jakość nadawania z przed "reformy" Czabańskiego.

TAAAK i dla tego nie mamy np opóźnienia sygnału czasu w PR3 nadawanego naziemnie mimo rozsyłania sygnału drogą satelitarną a w tym samym PR3 odbieranym bezpośrednio z satelity tak.

Kolego nie szalejcie z takimi wpisami.

Kolego, może najpierw byś sobie to policzył?

Dla ułatwienia: dla nadajnika naziemnego oddalonego od nas o 100 km to opóźnienie wynosi ok. 0,0003333 s :)

A to, że jest nadawane przez satelitę wiem z samego źródła, czyli z nadajnika ;) :)

Co do Mana popieram, zwłaszcza jego audycje z taka "młodą" panienką. Specyficzny klimat, on guru, ona młoda niedoświadczona i grają tak od dłuższego czasu. Teksty, no cóż tak drętwe, że aż fajne.
Anna Gacek - we wtorek prowadzi W Tonacji Trójki z Mannem. Fajne ma też swoje audycje, już bez Manna. Zresztą inne kobiety w Trójce też: Agnieszka Szydłowska czy Karolina Kozak.

Kolego, może najpierw byś sobie to policzył?

Dla ułatwienia: dla nadajnika naziemnego oddalonego od nas o 100 km to opóźnienie wynosi ok. 0,0003333 s :)

A to, że jest nadawane przez satelitę wiem z samego źródła, czyli z nadajnika ;) :)

Ukryta Zawartość

Wysokość orbity ma kluczowe znaczenie dla opóźnienia wiadomości przechodzącej przez system satelitarny. Opóźnienie to największe jest dla orbit geostacjonarnych i silnie eliptycznych. Przykładowo, transmisja sygnału z satelity geostacjonarnego do punktu na Ziemi leżącego dokładnie pod satelitą na równiku, a więc najbliżej satelity na powierzchni Ziemi, trwa : 35786 km / 300000 km/s = 120 ms.

Przy tak wysokiej orbicie zmiana punktu docelowego na powierzchni Ziemi nie wpływa już znacząco na rozmiar opóźnienia. Np. odległość między Krakowem - φ=50°N, λ=20°E - a satelitą geostacjonarnym umieszczonym nad południkiem 0°, a więc "zawieszonym" nad punktem φ=0°, λ=0° to 38644 km, a więc czas transmisji to 129 ms.

Odległość satelita - Ziemia jest jednak zawsze pokonywana przez sygnał dwukrotnie, a w przypadku połączenia dwóch terminali abonenckich systemu satelitarnego poprzez naziemną sieć szkieletową - czterokrotnie. W tym przypadku opóźnienie sygnału rośnie do ok. 0.5 s, do czego należy jeszcze doliczyć czas przetwarzania sygnału w różnych punktach trasy oraz opóźnienie jego przejścia przez sieć naziemną.

A tak po prostu polecam posłuchać jednocześnie radiowego sygnału czasu (np. PR3) nadawanego ze stacji naziemnej i z satelity i już kolega zrozumie dla czego nie warto regulować zegarka według sygnału satelitarnego :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysokość orbity ma kluczowe znaczenie dla opóźnienia wiadomości przechodzącej przez system satelitarny. Opóźnienie to największe jest dla orbit geostacjonarnych i silnie eliptycznych. Przykładowo, transmisja sygnału z satelity geostacjonarnego do punktu na Ziemi leżącego dokładnie pod satelitą na równiku, a więc najbliżej satelity na powierzchni Ziemi, trwa : 35786 km / 300000 km/s = 120 ms.

Przy tak wysokiej orbicie zmiana punktu docelowego na powierzchni Ziemi nie wpływa już znacząco na rozmiar opóźnienia. Np. odległość między Krakowem - φ=50°N, λ=20°E - a satelitą geostacjonarnym umieszczonym nad południkiem 0°, a więc "zawieszonym" nad punktem φ=0°, λ=0° to 38644 km, a więc czas transmisji to 129 ms.

Odległość satelita - Ziemia jest jednak zawsze pokonywana przez sygnał dwukrotnie, a w przypadku połączenia dwóch terminali abonenckich systemu satelitarnego poprzez naziemną sieć szkieletową - czterokrotnie. W tym przypadku opóźnienie sygnału rośnie do ok. 0.5 s, do czego należy jeszcze doliczyć czas przetwarzania sygnału w różnych punktach trasy oraz opóźnienie jego przejścia przez sieć naziemną.

A tak po prostu polecam posłuchać jednocześnie radiowego sygnału czasu (np. PR3) nadawanego ze stacji naziemnej i z satelity i już kolega zrozumie dla czego nie warto regulować zegarka według sygnału satelitarnego :)

Rafael, dobrze liczysz? Policz jeszcze raz.

Przecież do nadajnika naziemnego i do mojego tunera sygnał z satelity dobiega w tym samym czasie.

Przesunięcie w czasie może następować na terenie Warszawy, gdzie prawdopodobnie sygnał do nadajnika rozsyłany jest kablowo, nie przez satelitę.

Ukryta Zawartość

I czester pewnie ma rację.

Ja mam opóźnienia pomiędzy bezpośrednią Trójką, UPC (cyfrowo), Internetem, satelitą na poziomie kilu dziesiątych sekundy (każdy z każdym). Największe opóźnienia są w Internecie rzecz jasna...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.