Skocz do zawartości
IGNORED

Czy tuner radiowy to dobre źródło dźwięku ?

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie .

Czy w zestawie stereo , przeciętnym ( np. wzmacniacz stereo integra za 2500 PLN , kolumny za 3000 PLN ) jest duża różnica jakości dźwięku między odtwarzaniem z CD wartego 1500 PLN , a tunerem radiowym z zewnętrzną kierunkową anteną ?

Czy akceptujecie jakość źródła dźwięku tunera radiowego ?

Jakie są programy z " naturalnym i poprawnym dźwiękiem " nadawane w Polsce ?

• Redaktorzy

Zastanów się czy nie lepiej kupić jakąś strumieniówkę i zapomnieć o zwykłych antenach a zamiast nastu stacji mieć do wyboru tysiące?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dobry tuner będzie równie dobry jak dobre CD. Dobry tuner będzie lepszy niż kiepskie CD.

Kiepski tuner będzie gorszy niż dobre CD. Kiepski tuner będzie gorszy niż kiepskie CD.

Zastanów się czy nie lepiej kupić jakąś strumieniówkę i zapomnieć o zwykłych antenach a zamiast nastu stacji mieć do wyboru tysiące?

W tych sprawach " strumieniowych " jestem jeszcze mocno zielony .

Chodzi o jakiś odtwarzacz sieciowy ?

Skąd brać sygnał ?

Mam tylko dostęp do neostrady .

Jakie masz dla mnie propozycje sprzętowe ?

Pytam poważnie .

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Niedawno nabyłem nowy tuner radiowy (nie strumieniowiec!). Miałem dosyć kiepskiej jakości dźwięku oraz różnic głośności z tunera satelitarnego a słucham głównie programów PR. Jakość dźwięku jest bardzo dobra, wręcz zaskakująca i wbrew różnym zacnym opiniom nie mam anteny zewnętrznej - kierunkowej tylko zwykły kawałek drucika dołączonego do sprzętu. Mieszkam dość daleko od dużych miast i odbiór głównych jak i regionalnych stacji jest bez zarzutu.

Czy warto kupować takie zabawki jak odtwarzacz strumieniowy? O tym musisz zdecydować sam... Jeśli nie masz wielkiej kolekcji płyt, odtwarzacz CD nie posiada USB a często odtwarzasz pliki, nie zadowala Cię oferta stacji dostępnych "z powietrza" to nie masz wyjścia - musisz nabyć odtwarzacz strumieniowy. Tak, jak napisał Fr@ntz posiadasz wtedy dostęp do tysięcy stacji radiowy z całego świata dzięki dostępowi do Internetu, możesz odtwarzać pliki, używać jako DAC'a... . . .

Pozdrawiam

Ja mam tuner marantza st6003. Jest fenomenalny. Jakosc dzwieku jest swietna. Trojka odbiera bardzo dobrze. Oczywiscie sygnal sciagany jest z kabelka a nie z anteny, takze mysle, ze przy zastosowaniu anteny, np na dachu bedzie jeszcze lepiej. Wlasnie, musze pogadac z wspolnota na temat anteny na dachu:)

pozdrawiam

Dobry tuner będzie równie dobry jak dobre CD. Dobry tuner będzie lepszy niż kiepskie CD.

Kiepski tuner będzie gorszy niż dobre CD. Kiepski tuner będzie gorszy niż kiepskie CD.

Żaden tuner analogowy nie da takiej jakości dźwięku jaką da nawet najgorszy odtwarzacz cd. Manta dvd pobije każdy tuner analogowy w jakości odtwarzanego dźwięku.

Nagranie, zanim trafi w eter, przechodzi przez naprawdę mnóstwo elektroniki, np ograniczającej poziom, dynamikę, pasmo. Sama modulacja fm dodaje swoje. Następnie sygnał w eterze poddawany jest interferencjom i dyfrakcjom. Takie coś trafia do tunera. Cudów nie ma. Z g. bata nie ukręcisz...

Audiophools - goo.gl/NJkF8

bzdety piszecie bimara

Dźwięk z radia jest nazwijmy to akceptowalny dla melomana i nieakceptowalny dla audiofila. Na dobrym tunerze lepszy niż przeciętne cd a nawet średniej jakości (np. koncerty transmitowane na żywo)Raz do roku zdarza się święto lasu i jest tzw opad szczeny (dalej koncerty live) a tak na co dzień dupa i szarzyzna.

Dodam tylko ze faktycznie jeszcze są tunery które są w stanie lepiej odebrać dźwięk niż go są w stanie nadać stacje naziemne co świadczy o słabej kondycji nadawania na dzień dzisiejszy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Redaktorzy

W tych sprawach " strumieniowych " jestem jeszcze mocno zielony .

Chodzi o jakiś odtwarzacz sieciowy ?

Skąd brać sygnał ?

Mam tylko dostęp do neostrady .

Jakie masz dla mnie propozycje sprzętowe ?

Pytam poważnie .

Pliki nie gryzą ;-) a na początek polecę 2w1, czyli konwencjonalny tuner i odtwarzacza strumieniowy w jednej budzie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

bzdety piszecie bimara

Dźwięk z radia jest nazwijmy to akceptowalny dla melomana i nieakceptowalny dla audiofila. Na dobrym tunerze lepszy niż przeciętne cd a nawet średniej jakości (np. koncerty transmitowane na żywo)Raz do roku zdarza się święto lasu i jest tzw opad szczeny (dalej koncerty live) a tak na co dzień dupa i szarzyzna.

Dodam tylko ze faktycznie jeszcze są tunery które są w stanie lepiej odebrać dźwięk niż go są w stanie nadać stacje naziemne co świadczy o słabej kondycji nadawania na dzień dzisiejszy.

Proszę, waż słowa (chodzi mi o pierwsze zdanie(?)). Nie da się z tunera analogowego uzyskać takiej jakości jak z cd. Po prostu nie da się. Są ku temu powody techniczne. Ale jeżeli ktoś nie wierzy - wystarczy posłuchać.

używać jako DAC'a... . . .

Taki odtwarzacz strumieniowy np . 2 w 1 ( FM , DAB + odtwarzacz strumieniowy ) mogę użyć jako oddzielny DAC ?

Gdy puszczę do takiego odtwarzacza sygnał cyfrowy z CD i wypuszczę pre - out analogiem do integry , to jakość odtwarzania CD zapewne się polepszy niźli bezpośrednio analogiem z CD ?

Czy dobrze rozumiem , że przy takim połączeniu będę mógł korzystać z radia internetowego , FM itp. , zmieniając jakby " źródła dźwięku " w odtwarzaczu sieciowym ?

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Taki odtwarzacz strumieniowy np . 2 w 1 ( FM , DAB + odtwarzacz strumieniowy ) mogę użyć jako oddzielny DAC ?

Proponowany Marantz 7004 - TAK

Gdy puszczę do takiego odtwarzacza sygnał cyfrowy z CD i wypuszczę pre - out analogiem do integry , to jakość odtwarzania CD zapewne się polepszy niźli bezpośrednio analogiem z CD ?

Raczej tak, choć zależy to od klasy źródła i DAC

Czy dobrze rozumiem , że przy takim połączeniu będę mógł korzystać z radia internetowego , FM itp. , zmieniając jakby " źródła dźwięku " w odtwarzaczu sieciowym ?

TAK

Proszę, waż słowa (chodzi mi o pierwsze zdanie(?)). Nie da się z tunera analogowego uzyskać takiej jakości jak z cd. Po prostu nie da się. Są ku temu powody techniczne. Ale jeżeli ktoś nie wierzy - wystarczy posłuchać.

Najpierw trzeba mieć na czym posłuchać żeby zacząć wierzyć w to lub tamto, sama wiara dla wiary to za mało!

poczytaj sobie np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podejrzewam, że bmiara nie kieruje się słuchem, a papierami. Jasne, że 90 dB to więcej niż 65, a pasmo do 20 kHz jest szersze niż 13,5 czy 14, jak było np. na Dwójce przed "reformami" Czabańskiego. Gdyby decydowały pomiary, to od 30 lat wzmacniacze lampowe byłyby tylko w muzeach; domów specjalnej troski nie wspomnę. Na szczęście tak nie jest i dla bardzo wielu melomanów, czy audiofilów nie ma jak lampa. Dla mnie dźwięk np. z bellwooda jest znacznie gorszy niż z radia PR2. I to nie tylko podczas transmisji na żywo. Nie zapominajcie, czym w studiach odtwarza się płyty, na pewno nie Technics'em, czy Sony QS; a to że później jest obróbka, przesyłanie, ponowna obróbka i dopiero odsłuch nie degraduje jednak aż do tego stopnia dźwięku, żeby go porównywać z jakimś shit- odtwarzaczem DVD czy kiepskim, agresywnym CD. Trzeba jeszcze pamiętać o jednym; kabelki do CD i tunera nie powinny znacząco odbiegać jakością, bo wtedy każde porównanie jest do...Osobiście używam tunera Sony 500 i jest pełnoprawnym źródłem dźwięku szczególnie podczas transmisji w 2 czy w 3. Nie próbujcie jednak porównywać z posiadanymi płytami, bo to, co ONI wyczyniają w komercyjnych stacjach z oryginalnym dźwiękiem, to...na pewno nie chcecie wiedzieć. Radio DAB też miało być och i ach, dopóki nie okazało się, że zamiast 50 stacji można upchnąć tam trzy razy tyle. Zapomniano jednak, że wtedy przepływność jest jak w najgorszych MP3 -64 albo 128. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podejrzewam, że bmiara nie kieruje się słuchem, a papierami. Jasne, że 90 dB to więcej niż 65, a pasmo do 20 kHz jest szersze niż 13,5 czy 14, jak było np. na Dwójce przed "reformami" Czabańskiego. Gdyby decydowały pomiary, to od 30 lat wzmacniacze lampowe byłyby tylko w muzeach; domów specjalnej troski nie wspomnę. Na szczęście tak nie jest i dla bardzo wielu melomanów, czy audiofilów nie ma jak lampa. Dla mnie dźwięk np. z bellwooda jest znacznie gorszy niż z radia PR2. I to nie tylko podczas transmisji na żywo. Nie zapominajcie, czym w studiach odtwarza się płyty, na pewno nie Technics'em, czy Sony QS; a to że później jest obróbka, przesyłanie, ponowna obróbka i dopiero odsłuch nie degraduje jednak aż do tego stopnia dźwięku, żeby go porównywać z jakimś shit- odtwarzaczem DVD czy kiepskim, agresywnym CD. Trzeba jeszcze pamiętać o jednym; kabelki do CD i tunera nie powinny znacząco odbiegać jakością, bo wtedy każde porównanie jest do...Osobiście używam tunera Sony 500 i jest pełnoprawnym źródłem dźwięku szczególnie podczas transmisji w 2 czy w 3. Nie próbujcie jednak porównywać z posiadanymi płytami, bo to, co ONI wyczyniają w komercyjnych stacjach z oryginalnym dźwiękiem, to...na pewno nie chcecie wiedzieć. Radio DAB też miało być och i ach, dopóki nie okazało się, że zamiast 50 stacji można upchnąć tam trzy razy tyle. Zapomniano jednak, że wtedy przepływność jest jak w najgorszych MP3 -64 albo 128. AB.

Tak Czabański to morderca kulturalnego dźwięku w PR! Jego k**ewsko polityczne "reformatorstwo" w postaci zmiany częstotliwości nadawania zabiła dźwięk na amen i do dziś radio się z tego marazmu nie podniosło! Masę osób w zamian za miałką dętą propagandę Jedynki potraciło dostęp do kulturalnego dźwięku wysokich lotów o braku zasięgu nie wspominając!

Już nie raz pisałem dźwięk w radio zdechł i składa się na to wiele politycznych decyzji-także kadrowych; zatrudnianie BMW nie miało nic wspólnego z wysoka kulturą techniczną nadawania która musiała podupaść.

Tak ze powinno się raczej założyć temat "Czy jakość techniczna nadawanych audycji to dalej jakiś wzorzec dobrego dźwięku ?"

W dniu dzisiejszym można sobie tylko zapalić świeczkę za te najpiękniejsze 20 lat nadawania.

tuner ma małą dynamikę, nie zagra jak CD

Nie wiem o czym piszesz, chyba tylko o tanich prostych tunerkach. W instrukcji mojego tunera jest napisane jak byk:

Mono: 95 db (IHF)

Stereo: 85 db (IHF)

W dobrych rozgłośniach dynamika audycji była na poziomie 65dB i to z zapasem wystarczało!

Na cholerę mi większa dynamika jak na płytach CD w porywach szaleństwa dźwiek jest zapisany (nie chodzi o własności formatu) z dynamiką 50-55dB!

Słuchałeś np. kiedyś w domu nagrań z dynamiką dostępną dla starego niemodnego studyjnego magnetofonu (70dB) już wtedy idzie ocipieć!

Ile wat musisz mieć zainstalowanych w domu i jak sprawne kolumny żeby najpierw posłuchać piano a później odtworzyć takie forte orkiestry?

Podsumowując mamy dwie możliwości:

1. Tani cd. Odtwarza płytę cd - jest to banalna czynność, nawet najgorsze dvd odczytują poprawnie płyty cd + mają przyzwoite dac-i.

2. W studio odtwarzacz cd (optymistycznie, bo czasem po najmniejszej linii oporu mp3) -> obróbka sygnału (różne limitery itp., modulacja fm) -> nadawanie w eter (zniekształcenia, odbicia, zakłócenia) -> i teraz twój audiofilski tuner z tego g. robi cuda tak?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tuner nie jest do analizy dżwięku,jeżeli ktoś ma wysokiej jakości zestaw audio niech zapomni o tunerze,no chyba że będzie słuchał go sobie w tle,wtedy najlepiej kupic coś z vintage.

Ale w systemach budżetowych taki tuner może zagrać dużo przyjemniej od Cd.

Oj Rydzu mój, jaki słodki... ŻADEN CD, transport, Dac, Tuner, serwer, DVD, wzmacniacz kolumna czy kabel NIGDY nie służył mi do ANALIZY dźwięku. Z prostego powodu. Wyżej stawiam Brahmsa, Musorgskiego, Haendla, Bacha czy Purcella z Góreckim niż panów konstruktorów z branży. Wolę posłuchać na kuchennym radyjku "Siedem ostatnich słów..." Haydna, niż na dobrych gratach Sary K i połowy stajni np Chesky'ego. Jeśli ulepszam sprzęt przez zakupy czy McGyverstwo, to tylko po to, żeby odtworzyć zapamiętane barwy instrumentów AKUSTYCZNYCH na żywo. Dla mnie tylko to ma sens. Upajanie się dźwiękiem kapel rockowych i przeinwestowywanie pod tym kątem jest dla mnie absolutnie niezrozumiałe. Doceniam świetne nagrania chociażby Prince'a, Toto, Satrianiego czy np Steely Dan, ale jak to porównać z recitalem gitarowym, czy kwartetem smyczkowym; gdzie jest punkt odniesienia. Elektryka może zabrzmieć w każdy sposób, wystarczy, że artysta, albo realizator pomyli się o 2 mm na suwaku, albo naciśnie nie ten dinks. Ciekawy byłby temat "Audiofilizm a J.M.Jarre". A bliższe oryginałowi jest, moim zdaniem brzmienie przyzwoitego tunera z dobrym kablem, niż nie powiem, jakie... kiepskie DVD, używane jako źródło. Jeszcze oprócz kabli, które grają tak samo, dojdziemy do wniosku, że wszystkie odtwarzacze, które "odegrają nawet płyty MFSL i HDCD" odtworzą je tak samo. Powodzenia. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam tuner Rotela RT-06 i uważam, że w porównaniu nawet ze średnio zgraną płytą audio dźwięk polskich stacji radiowych jest powiedzmy sobie szczerze do dupy. Czasami PRIII,PRII czy nawet PRI moga zaskoczyć, jednakże reszta komercyjnych stacji to kompletna sieczka na poziomie mp3. Porównanie tego samego nagrania prezentowanego w naszym radio a na CD to przepaść.

Dodam, że ten sam tuner parę lat grał w UK na sygnale DAB i wówczas można było pokusić się na stwierdzenie, że różnica była niewielka. Ale po paru latach i tam bitrate okrojono i dźwięk stopniowo stawał się nieznośny.

Tak więc uważam, że nawet dobrej jakości tuner może nie wystarczyć aby cieszyć się dźwiękiem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

BMiara:

Piszecie prawdę.

Rafaell:

Ulegacie magii liczb! Tak, to Wy jej ulegacie ;)

Mylicie dynamikę utworu z dynamiką medium/transmisji.

Te ponad 80dB dynamiki to nawet w mono się nie uzyska.

Do tego po drodze w radio te wszystkie ograniczniki, kompresje,...

Nie wiem, czy Manta zagra lepiej od Tunera ale przeciętny CD na pewno!

Mówimy o analogowym radiu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ktoś już gdzieś tu napisał,że tuner jest pełnoprawnym żródłem dżwięku,i tak jest,jeszcze z rok temu słuchając muzyki,przysłowiowo dzieliłem włos na cztery,tuner był troche BE.

Przez lata zmieniałem graty i kable,kable i graty,wreszcie powiedziałem sobie basta.

Teraz są dwa zestawy droższy,tańszy,ten tańszy z tunerem analogowym,słucham go sobie niekiedy w tle czytając,czy coś tam dłubiąc.

Jest kilka stacji radiowych których da się słuchać,słucham sobie np w niedzielę audycji ze studia Agnieszki Osieckiej gdzie czerpię dużo frajdy z muzyki tam granej.

Ja już tylko słucham,nie analizuje,gdzie który muzyk chrząknie,kaszlnie,pierdnie,czy wleje ślinę w ustnik trabki.

Pozdrawiam.

Do tego po drodze w radio te wszystkie ograniczniki, kompresje,...

Nie wiem, czy Manta zagra lepiej od Tunera ale przeciętny CD na pewno!

Co nie znaczy, że Grzegorz nie słucha radia.

Wręcz przeciwnie!

A za młodu Grzegorz zbudował kilka tunerów UKF, w tym takie z synteza częstotliwości. No i z pół Szczecina jechało na Grzegorza przestrojkach CCIR->OIRT i OIRT->CCIR...

Radio rulez ;)

Gość

(Konto usunięte)

"Czy tuner radiowy to dobre źródło dźwięku?"

W mojej ocenie, zgodnie z niektórymi przedmówcami, bardzo dobre i równoprawne źródło :)

Faktem jest, że u mnie lepiej w porównaniu wypada CD (lepsza dynamika, lepsza scena, przejrzystość, itp.), niemniej bez cudów... ;)

Kocham ten bardziej analogowy dźwięk, uwielbiam Trójkę, która jako jedna z niewielu nadaje na przyzwoitym poziomie :)

I tak jak napisał rydz: słuchajmy, a nie analizujmy pierdnięcia! ;)

dla mnie tuner jest punktem odniesienia do cd. jesli cdek zaczyna grac gorzej od tunera to albo kulawa plyta albo odtwarzacz zdycha. jedyną stacją nadającą naprawde ok jest dwójka no i może jedynka. trójka zaczyna już totalnie chamsko kompresowac, co nie znaczy tamte nie, tyle że starają się jeszcze. dobry tuner z porządną anteną niejednokrotnie potrafi uzupełnić a nawet zastąpić cd.

I bardzo dobrze, Jasiu, cytując J Dobrowolskiego. Bo czytając wiele postów można odnieść wrażenie, że zapominamy, po co to wszystko robimy. Otóż po to właśnie, żeby słuchać, i to z przyjemnością MUZYKI, a nie Levinsona Sonus Fabera czy Svobody. Różnica pewnie jest, bo audiofil słucha od 2-ch do 22-ch świetnie nagranych płyt (pamiętam, jak krążyły plotki, że ma tylko jedną), a meloman może setek czy tysięcy, bo treść jest ZAWSZE ważniejsza niż technika. A do tego celu tuner z Dwójką, Trójką, RMF Classik czy PIN-em nadaje się doskonale, choćby ze względu na to, że mało jest słuchaczy o większej i bardziej zróżnicowanej płytotece. A co do jakości, to transmisje "na żywo" są nie do przecenienia. Jest i pasmo, oddech i wreszcie barwa dźwięku, co na wielu płytach bywa nieczęsto. Tam nie ma sampli, powtórek i innych wynalazków, które powodują, że często już przekładamy płytę ponad muzykę na żywo, ale to jest erzac, a nie prawdziwy wykonawca. Polecam radio i tyle. AB.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.